Életmód, gasztronómia

Kevesebb élelmiszert adományoznak az emberek?

Agrofórum Online

Németországban egyre több a rászoruló, és egyre kevesebb az élelmiszer-adomány – mondja Peter Zilles, a bayreuthi székhelyű bajor élelmiszerbank egyesület elnöke. A jelenlegi helyzetet komoly „kihívásnak” nevezte.

Megvizsgáljuk, hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet ebből a helyzetből”

– mondja Zilles. Ha tovább nő a szakadék a csökkenő élelmiszer-adományozás és a növekvő kereslet között, megtörténhet, hogy az egyes élelmiszerbankoknak el kell gondolkodniuk a fogadott emberek számának korlátozásán, illetve a kiszolgálási idők lerövidítésén.

A korábbiakhoz hasonlóan sok menekült érkezik Németországba – mondta a szövetség elnöke – egyrészt Ukrajnából, másrészt egyre gyakrabban a Földközi-tengeren keresztül: „Mindannyian potenciális ügyfeleink.” Az élelmiszer-adományok viszont egyre kisebb mennyiségben érkeznek. Zilles ezt egyrészt annak tulajdonítja, hogy az élelmiszerboltok egyre inkább a digitális rendelési rendszerekhez folyamodnak. Így jobban hozzá tudják igazítani a rendelési mennyiségeket a tényleges igényekhez, és kevesebb a maradék.

„Másrészt sok versenytársunk van, például az ételosztás” – mondja Zilles. Azt azonban üdvözli, hogy más klubok is igyekeznek minél több élelmiszert kiszorítani a szemetesből, azaz elérni, hogy ne kerüljenek oda – írta német proplanta agrár- és élelmiszeripari híroldal. Végül is az élelmiszer-megtakarítás az élelmiszerbankok második kihívása, az alacsony jövedelműek megsegítése mellett.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nemcsak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

A borsmenta, ami megmenti a nyári kánikulától

2025. június 29. 14:10

A borsmenta hűsít, frissít és gyógyít: mutatjuk, hogyan használja italban, borogatásként, vagy akár aromaterápiában a nyári hónapokban!

Ezért issza egyre több ember a kecsketejet!

2025. június 25. 11:10

Egyre több tejtermék készül kecsketej alapanyagból – nem véletlenül: tápanyagokban gazdag, könnyen emészthető és sokoldalú.

Egy szőlőfajta története - Teutonoktól a Rizling nemzedékig

2019. április 28. 06:34

A fajta népszerűségének és sikerének fenntartása érdekében a Német Borászati Intézet létrehozta a „Rizling nemzedék” elnevezésű szervezetet, amely a 35 évesnél fiatalabb gazdákat buzdítja a rizling kultúra fejlesztésére, ápolására.

Újraindulhatott a német sertéshús exportja a sertéspestis után

2023. május 26. 07:36

Újraindítja a német sertéshús behozatalát Dél-Korea, miután több mint két évre felfüggesztette azt az afrikai sertéspestis miatt.

Miért tüntetnek a gazdák egész Európában?

2024. január 29. 12:40

Lezárt autópályák, traktoroszlopok és dühös gazdák: egyre több országban fejezik ki jelenleg hangosan a gazdák csalódottságukat.

Németországban kevesebb húst állítanak elő

2022. február 9. 08:02

A vágóhidak 7,6 millió tonna húst állítottak elő, 2,4 százalékkal kevesebbet, mint az előző évben.