24℃ 12℃
április 29. Péter, Katalin, Roberta
Életmód, gasztronómia

Kevesebb élelmiszert adományoznak az emberek?

Agrofórum Online

Németországban egyre több a rászoruló, és egyre kevesebb az élelmiszer-adomány – mondja Peter Zilles, a bayreuthi székhelyű bajor élelmiszerbank egyesület elnöke. A jelenlegi helyzetet komoly „kihívásnak” nevezte.

Megvizsgáljuk, hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet ebből a helyzetből”

– mondja Zilles. Ha tovább nő a szakadék a csökkenő élelmiszer-adományozás és a növekvő kereslet között, megtörténhet, hogy az egyes élelmiszerbankoknak el kell gondolkodniuk a fogadott emberek számának korlátozásán, illetve a kiszolgálási idők lerövidítésén.

A korábbiakhoz hasonlóan sok menekült érkezik Németországba – mondta a szövetség elnöke – egyrészt Ukrajnából, másrészt egyre gyakrabban a Földközi-tengeren keresztül: „Mindannyian potenciális ügyfeleink.” Az élelmiszer-adományok viszont egyre kisebb mennyiségben érkeznek. Zilles ezt egyrészt annak tulajdonítja, hogy az élelmiszerboltok egyre inkább a digitális rendelési rendszerekhez folyamodnak. Így jobban hozzá tudják igazítani a rendelési mennyiségeket a tényleges igényekhez, és kevesebb a maradék.

„Másrészt sok versenytársunk van, például az ételosztás” – mondja Zilles. Azt azonban üdvözli, hogy más klubok is igyekeznek minél több élelmiszert kiszorítani a szemetesből, azaz elérni, hogy ne kerüljenek oda – írta német proplanta agrár- és élelmiszeripari híroldal. Végül is az élelmiszer-megtakarítás az élelmiszerbankok második kihívása, az alacsony jövedelműek megsegítése mellett.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Kezdődik az alma betakarítása: jó termésre számítanak

2021. augusztus 25. 09:16

Szeptember elején kezdődik a tartományban az alma intenzív betakarítása. Akkor az Elstar fajta érik, amely Észak-Rajna-Vesztfália termesztési területének csaknem egyharmadán található.

Nemsokára visszafelé pöröghetnek a villanyórák Németországban

2023. július 7. 15:10

A tavaly Európára köszöntő energiakrízis hatására sok magyar háztartás is elkezdett azon gondolkodni, hogyan tudná számottevően csökkenteni a fűtés- és áramszámláját. Megoldást jelenthetnének az erkélyekre szerelhető napelemek, ám ezek egyelőre nem engedélyezettek Magyarországon.

Még nem lélegezhetnek fel a német gabonaszállítók

2021. február 7. 10:34

A Rajna az árupiaci termékek, a gabonafélék és takarmányok, illetve a szén és az olajtermékek, fontos szállítási útvonala. A magas vízszint már a hét eleje óta problémákat okoz a régióban.

Aggódhatnak a németek, kisebb lesz a 2024-es termés

2024. április 21. 14:10

Kisebb lesz a termésmennyiség Németországban, mert csökkent a termőterület. Ráadásul a termésátlag is visszaeshet.