14℃ 7℃
szeptember 30. Jeromos, Honória, Hunor
Életmód, gasztronómia

Kevesebb élelmiszert adományoznak az emberek?

Agrofórum Online

Németországban egyre több a rászoruló, és egyre kevesebb az élelmiszer-adomány – mondja Peter Zilles, a bayreuthi székhelyű bajor élelmiszerbank egyesület elnöke. A jelenlegi helyzetet komoly „kihívásnak” nevezte.

Megvizsgáljuk, hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet ebből a helyzetből”

– mondja Zilles. Ha tovább nő a szakadék a csökkenő élelmiszer-adományozás és a növekvő kereslet között, megtörténhet, hogy az egyes élelmiszerbankoknak el kell gondolkodniuk a fogadott emberek számának korlátozásán, illetve a kiszolgálási idők lerövidítésén.

A korábbiakhoz hasonlóan sok menekült érkezik Németországba – mondta a szövetség elnöke – egyrészt Ukrajnából, másrészt egyre gyakrabban a Földközi-tengeren keresztül: „Mindannyian potenciális ügyfeleink.” Az élelmiszer-adományok viszont egyre kisebb mennyiségben érkeznek. Zilles ezt egyrészt annak tulajdonítja, hogy az élelmiszerboltok egyre inkább a digitális rendelési rendszerekhez folyamodnak. Így jobban hozzá tudják igazítani a rendelési mennyiségeket a tényleges igényekhez, és kevesebb a maradék.

„Másrészt sok versenytársunk van, például az ételosztás” – mondja Zilles. Azt azonban üdvözli, hogy más klubok is igyekeznek minél több élelmiszert kiszorítani a szemetesből, azaz elérni, hogy ne kerüljenek oda – írta német proplanta agrár- és élelmiszeripari híroldal. Végül is az élelmiszer-megtakarítás az élelmiszerbankok második kihívása, az alacsony jövedelműek megsegítése mellett.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

4+1 gyógynövény, ami elűzi a téli depressziót

2025. szeptember 27. 11:10

A téli hónapok hosszú, sötét napjai gyakran rontják a hangulatot és csökkentik az energiaszintet, ezért érdemes természetes megoldásokhoz, például gyógynövényekhez nyúlni, amelyek segíthetnek a testi-lelki egyensúly fenntartásában.

Pálinkafesztivál Füzéren: ízek és hagyományok egy helyen

2025. szeptember 26. 13:10

A XVI. Füzéri Pálinkafesztivál nemcsak gasztronómiai élményt, hanem kulturális és közösségi ünnepet is kínál a látogatóknak.

Túró: az őszi fehérjebomba, ami formában tart

2025. szeptember 24. 13:10

A túró fehérjében gazdag, laktózmentes változatban is kapható – így ősszel mindenki élvezheti az egészséges finomságot!

Sütőtökmag: snackből a vetőmagig – minden, amit tudni kell

2025. szeptember 23. 11:10

Ismerje meg, hogyan pirítsa a sütőtökmagot, mire jó sütés előtt és után, és miként lehet magfogással biztosítani a jövőbeni termést.

Bizakodóak a nagy európai uniós búzatermelő országok

2019. június 10. 10:39

A négy legnagyobb európai uniós búzatermelő bizakodó jelentéseket adott azt követően, hogy a tavaly nyári és az idei kora tavaszi aszály után megjött az eső – tudósított a Reuters.

Megkezdődik a burgonya betakarítása: a szárazság csökkentheti a kínálatot

2022. július 23. 12:34

Javában tart a korai burgonya betakarítása Németországban. Az, hogy mennyire lesz jó az év a termelőknek, attól függ, esik-e még eső.

Egy szőlőfajta története - Teutonoktól a Rizling nemzedékig

2019. április 28. 06:34

A fajta népszerűségének és sikerének fenntartása érdekében a Német Borászati Intézet létrehozta a „Rizling nemzedék” elnevezésű szervezetet, amely a 35 évesnél fiatalabb gazdákat buzdítja a rizling kultúra fejlesztésére, ápolására.

Európai körtekörkép

2021. október 23. 10:36

A freshplaza.com szerint a tavaszi fagyok számos európai országban jelentős károkat okoztak a körteállományokban.