25℃ 18℃
szeptember 10. Nikolett, Hunor, Miklós
Életmód, gasztronómia

Kevesebb élelmiszert adományoznak az emberek?

Agrofórum Online

Németországban egyre több a rászoruló, és egyre kevesebb az élelmiszer-adomány – mondja Peter Zilles, a bayreuthi székhelyű bajor élelmiszerbank egyesület elnöke. A jelenlegi helyzetet komoly „kihívásnak” nevezte.

Megvizsgáljuk, hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet ebből a helyzetből”

– mondja Zilles. Ha tovább nő a szakadék a csökkenő élelmiszer-adományozás és a növekvő kereslet között, megtörténhet, hogy az egyes élelmiszerbankoknak el kell gondolkodniuk a fogadott emberek számának korlátozásán, illetve a kiszolgálási idők lerövidítésén.

A korábbiakhoz hasonlóan sok menekült érkezik Németországba – mondta a szövetség elnöke – egyrészt Ukrajnából, másrészt egyre gyakrabban a Földközi-tengeren keresztül: „Mindannyian potenciális ügyfeleink.” Az élelmiszer-adományok viszont egyre kisebb mennyiségben érkeznek. Zilles ezt egyrészt annak tulajdonítja, hogy az élelmiszerboltok egyre inkább a digitális rendelési rendszerekhez folyamodnak. Így jobban hozzá tudják igazítani a rendelési mennyiségeket a tényleges igényekhez, és kevesebb a maradék.

„Másrészt sok versenytársunk van, például az ételosztás” – mondja Zilles. Azt azonban üdvözli, hogy más klubok is igyekeznek minél több élelmiszert kiszorítani a szemetesből, azaz elérni, hogy ne kerüljenek oda – írta német proplanta agrár- és élelmiszeripari híroldal. Végül is az élelmiszer-megtakarítás az élelmiszerbankok második kihívása, az alacsony jövedelműek megsegítése mellett.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A csipkebogyó így őrzi meg erejét: szüret és feldolgozás szabályai

2025. szeptember 6. 14:10

A csipkebogyó gazdag C-vitamin-tartalma miatt értékes gyógynövény. A megfelelő időben szedve és feldolgozva egész télen kincset ér.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Házilag készített körömvirágkenőcs: recept!

2025. augusztus 24. 16:10

Természetes sebgyógyító és bőrápoló: készítsen otthon körömvirágkenőcsöt, amely megnyugtatja, regenerálja és védi bőrét!

125,7 millió tonna lehet az uniós búzatermés

2022. július 11. 05:36

A Reuters felmérése szerint az EU várhatóan 125,7 millió tonna közönséges búzát termel majd 2022-ben, ami 3,4%-kal kevesebb a tavalyi termésnél.

A megszokottnál korábban indul a szilvaszezon

2022. július 9. 11:36

A németországi kínálati mennyiséggel kapcsolatos előrejelzések jobbak, mint az előző évben, amikor a késő tavaszi fagyok megtizedelték a termést.

Tovább élénkül a vita a német bioüzemanyagokról

2023. február 5. 08:43

Németországban évente körülbelül 3 millió tonna biodízelt kevernek össze fosszilis dízelolajjal, és az állati takarmányt is repce feldolgozásával állítják elő.

A tésztagyártók egyre magasabb költségekkel küszködnek

2022. április 15. 10:39

Az ukrán háború érezhető következményekkel jár a németországi tésztagyártókra nézve. A nyersanyag-, energia- és logisztikai költségeik is nőnek.