Életmód, gasztronómia

Külföldön is keresett a magyar dió

NAK Sajtóközlemény

Az adventi időszakban sokan vásárolnak diót – elég, ha csak a bejglihez szükséges mennyiségre gondolunk. A magyar dió a relatív korai termése miatt igazi réspiaci termék Európában, jóval a fő európai termesztő országok és az olcsó import kaliforniai dió megjelenése előtt kerül a piacra – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és edukációs kampánya, az Európai Friss Csapat program körképéből. Jó évjáratokban a minősége is kiemelkedő, ezért prémium termékként keresett az Európai Unió piacain. A magyar diófajták rendelkeznek a legkorábbi érési idővel az északi féltekén termesztett fajták közül, továbbá nagy a termésméretük, amivel extra áruértéket képviselnek.

Magyarországon 9721 hektáron termesztenek diót, a legnagyobb területen Szabolcs-Szatmár-Bereg (4348 hektáron), Borsod-Abaúj-Zemplén (922) és Somogy megyében (601). A 2022-es termésmennyiség 15 400 tonna fölött volt, ez 141%-os növekedés az elmúlt öt év átlagához képest. Az idei jó diótermés köszönhető annak, hogy nem volt számottevő a nyugati dióburok-fúrólény kártétele, valamint úgy tűnik, megoldódik az ellene való védekezés. A magyar diókivitel főbb célországai: Románia, Szlovákia és Németország.

A diónemesítés a NAIK – Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet elődjének alapításával egyidős. 1950-ben indult a kutatás, Prof. dr. habil. Szentiványi Péter gondozásában, aki tájszelekciót választott a nemesítési módszerek közül. Ennek eredményeként a Tiszaháton található diópopulációból kiemelte a ‘Milotai 10’ és a ‘Tisztacsécsi 83’ fajtákat, a Mezőföldről pedig az ‘Alsószentiváni 117’ fajtát. A hazai nemesítési célok között volt a kései fakadási idő (a késő tavaszi fagyok elkerülése végett), valamint a nagyfokú oldalrügyből való termőképességgel a termésmennyiség növelése. Emellett további cél volt a legalább 32 mm-es átlagos termésátmérő, a sima héjfelület, a világos terméshéj és bélszín, a jó íz, a kórokozókkal és kártevőkel szembeni ellenállóképesség és tolerancia. A Nemzeti fajtajegyzékben megtalálható államilag elismert fajták: Alsószentiváni 117, Alsószentiváni kései, Bonifác, Leszia, Milotai 10, Milotai bőtermő, Milotai intenzív, Milotai kései, Tiszacsécsi 83, valamint 2 magonc alany szerepel. Államilag elismert tájfajták: Pilismaróti csemege, Szentlászlói pirosbelű (Dunakanyar régiója).

A dió A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C- és E-vitaminban gazdag.  Magjában (a dióbélben) sok a magnézium (stressz ellen, idegek védelme), cink, kálium, kalcium, folsav fluor, réz, vas, valamint a mangán és a réz, amely a vérképzésben segít. A szelén a szívizomgyengeség ellen kiváló, nem beszélve immunerősítő szerepéről. Rostforrásként is célszerű gondolni a dióra, így az egészséges emésztés érdekében is sokat tehetünk fogyasztásával. A többszörösen telítetlen zsírok, így az omega-3-zsírsavak – az alfa-linolénsav – kedvező hatásúak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, hozzájárulnak az erek állapotának javulásához. Támogatja továbbá az agyműködést, növeli a koncentrációképességet.

Egy kutatás alapján a heti kétszeri diófogyasztás 24 százalékkal csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának veszélyét. Napi 3-5 dió bele ajánlott, ez a mennyiség már hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. Gyermekek számára gyakran javasolják a vérszegénység ellenszereként, valamint a csontnövekedés is elősegíthető alkalmazásával. Már érettségének egészen korai stádiumában is fogyasztható; a magas C-vitamin- és vastartalmú zöld dió – amely lényegében a csonthéj nélküli fiatal termés – valódi csodaszernek számított egykor.

A dió sütemények kedvelt tölteléke is, mint például a bejglié. A dióbélen kívül a növény különböző részei is hasznosíthatók, nagy hagyományai vannak a népi gyógyászatban (diófalevél teája gyomorbántalmakra, dióhéjból készült tea bőrproblémákra stb.). A gasztronómia szintén szívesen alkalmazza: hidegen sajtolt olaja passzol salátákhoz, levesekhez, mártásokhoz, de hamar megavasodhat, így ajánlatos hamar elfogyasztani – hívja fel a figyelmet az Európai Friss Csapat program. A cukorszirupban eltett zöld dió akár érett sajtokhoz, májpástétomokhoz is különlegesen ízletes. Legismertebb formája mégis az aromás, különlegesen ízletes zöld dió lekvár, amely vérnyomáscsökkentő hatású.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Milyen betegség miatt lesznek foltosak és hullanak le a dió apró termései?

2023. június 13. 09:36

Diófáim levelein sötét foltok vannak, apró, zöld termései hullanak, rajtuk feketés foltok láthatók. Mi ez a betegség? Tudok-e ellene védekezni?

Agrárlogisztikai központ épült Tolna megyében

2018. november 15. 08:17

A létesítményt egy 600 négyzetméteres épületben alakították ki, ahol 3,4 tonna kapacitású szárító berendezést helyeztek el; a központ feladata lesz az olajos magvak begyűjtése a termelőktől, és az, hogy a termést szárítással alkalmassá tegye a feldolgozásra.

Már biztos a terméskiesés a csapadékhiány miatt

2019. május 4. 06:38

A 100 millimétert sem elérő 4 havi csapadék és a téli csapadékhiány miatt már biztosra vehető a tetemes terméskiesés, szántóföldön és kertészetekben egyaránt. Május elején talán kicsit több jut az égi áldásból.

Keresett exportcikk a magyar dió

2018. szeptember 10. 13:42

A héjas dió exportkivitele az elmúlt években 1,5-2,5 ezer tonna között alakult, míg a dióbél kivitel 1,7-2,2 ezer tonnát tett ki. Ezek együttes értéke 4,5-6,5 milliárd forint között volt.