Életmód, gasztronómia

Lefagyaszthatjuk a kenyeret vagy sem? A válasz mindenkit meg fog lepni

Agrofórum Online

A hűtőbe, fagyasztóba téve hosszabb időn keresztül megőrizhetjük ételeink minőségét. De vajon érdemes a kenyerekkel és más pékárukkal is így bánni?

A fagyasztással meghosszabbíthatjuk élelmiszereink felhasználási idejét. A tartósítás ezen formája a nyers húsok esetében természetes, de manapság a fogyasztók szinte mindent betesznek a mélyhűtőbe, hogy elkerüljék a pazarlást, illetve csökkentsék a boltba járások számát. Vajon minden élelmiszertermék alkalmas a fagyasztásra?

Az emberek szeme előtt ilyenkor két cél lebeg: egyrészt az étel biztonságosan fogyasztható legyen akár még hónapokkal később is, másrészt pedig megtartsa élvezeti értékét. Nyersen, megpucolva a zöldségek és gyümölcsök kiválóan tartósíthatók fagyasztással, de biztosan sokan találkoztak már azzal a problémával, hogy például a megfőzött vagy megsütött ennivalóban lévő paradicsom és burgonya „szottyadttá”, kásássá és ezzel lényegében ehetetlenné vált a kiolvasztás után.

A tapasztalat tehát jó tanítómester, és hamar rájövünk arra is, hogy a húst, halat, zöldséget, gyümölcsöt vagy akár péktermékeket érdemes külön rekeszekben tárolni. Így nem veszik át egymás szagát, ízét, ráadásul nem is „fertőzik” meg egymást. A fagyasztással ugyanis nem pusztulnak el a káros baktériumok, csupán megáll a szaporodásuk, és felolvasztás után a folyamat újra beindulhat.

Ezernyi felhasználási lehetőség

Vajon a kenyeret is érdemes nagyobb tételben megvásárolni és a fagyasztóban tartani? A Beol.hu hírportál által megkérdezett Prohászka Béla mesterszakács szerint ez valóságos szentségtörés. Fagyasztáskor ugyanis olyasmi történik a pékárukkal, amire csak kevesen gondolnak. Arról nem is beszélve, hogy a frissen sült, ropogós, illatos kenyérnél finomabb étel nincs, kár lenne tehát megfosztani magunkat ettől az élménytől.

„Ne fagyasszuk, inkább varázsoljunk belőle valami újat. Készítsünk belőle fűszeres kenyérkockát, amit krémlevesekbe szórhatunk. Amikor a ropogós darabok találkoznak a forró levessel, visszatér a friss kenyér illata és íze is. És ha már teljesen megszáradt? Akkor jöhet a bundáskenyér, a melegszendvics, vagy a reszelt zsemlemorzsa”

– javasolja a szakember. A fagyasztás ellen szól, hogy olyankor megváltozik a kenyér keményítőtartalmának szerkezete, ami miatt nehezebb megemészteni. Ez nem mindenkinek jelent problémát, sőt, mivel a fagyasztott kenyér lassabban szívódik fel a szervezetben, így mérsékeltebben emeli meg a vércukorszintet, mint a friss változat. Ez a tulajdonság pedig segíthet csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

A kenyér fagyasztásánál arra kell törekedni, hogy előtte légmentesen csomagoljuk be. Három hónapnál tovább ugyanakkor ne tároljuk ebben a formában, mert csökkenhet a benne lévő értékes tápanyagok mennyisége. 30 nap után még csupán minimális mértékben csökken a B-vitamin-tartalma, de utána egyre többet veszít az értékéből.

Így célszerű fagyasztani a kenyeret és nyers tésztát:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A téli desszertek királya: így lesz tökéletes a sült alma

2025. december 24. 14:10

Egyszerű desszert, mégis könnyű elrontani. A sült alma sikere az almán múlik, és néhány apró trükkön.

A fahamu egy „titkos” dologra is jó, tényleg nem érdemes kidobni

2025. december 21. 09:10

A tűzifa elégetése után keletkező melléktermék, a fahamu nemcsak a kertben, de a háztartásban is jó szolgálatot tehet.

Csodába illő módon menekült meg egy egész falu, a túlélés furcsa taktikáját választották

2025. december 20. 16:10

Hogyan lehetne megállítani a kistelepülések gyors elnéptelenedését? Egy új módszer most felcsillantja a reményt.

Házi köptetők, amiket ma is bátran használunk

2025. december 20. 11:10

Enyhébb légúti panaszoknál a házi köptetőknek ma is van létjogosultságuk. Összegyűjtöttük a leggyakrabban alkalmazott recepteket.

Ezt SOHA ne adja a mókusoknak – életveszélyes számukra!

2025. november 18. 14:10

A mókusok érzékeny emésztésű állatok, több hétköznapi étel komoly veszélyt jelent számukra. Így etessük őket biztonságosan!

A kenyér íze

2018. október 1. 12:33

A közelgő vetésidőben a végtermékről szólni logikátlannak tűnik. A kenyér íze elsősorban a pékeken, a tésztakészítésen, meg a sütési technológián múlik. Azért az sem mindegy, hogy milyen fajtát választunk, milyen agrotechnikát alkalmazunk és máris eljutottunk a vetéshez. Így formálódik a Jóisten ege alatt a kenyér íze; vetéstől aratásig.

Fermentáljunk! - A tartósítás másik szintje

2022. szeptember 8. 10:39

A fermentálás alapvetően sok odafigyelést igényel, de egy nagyon jó móka is egyben annak, aki szereti figyelni a változásokat az étele elkészülése közben.

Csaknem ötödével drágult a kenyér az EU-ban

2022. szeptember 21. 07:37

Magyarországon és Litvániában augusztusban volt a legnagyobb éves változás az átlagos kenyérárban, 66, illetve 33 százalékkal.