Életmód, gasztronómia

Lefagyaszthatjuk a kenyeret vagy sem? A válasz mindenkit meg fog lepni

Agrofórum Online

A hűtőbe, fagyasztóba téve hosszabb időn keresztül megőrizhetjük ételeink minőségét. De vajon érdemes a kenyerekkel és más pékárukkal is így bánni?

A fagyasztással meghosszabbíthatjuk élelmiszereink felhasználási idejét. A tartósítás ezen formája a nyers húsok esetében természetes, de manapság a fogyasztók szinte mindent betesznek a mélyhűtőbe, hogy elkerüljék a pazarlást, illetve csökkentsék a boltba járások számát. Vajon minden élelmiszertermék alkalmas a fagyasztásra?

Az emberek szeme előtt ilyenkor két cél lebeg: egyrészt az étel biztonságosan fogyasztható legyen akár még hónapokkal később is, másrészt pedig megtartsa élvezeti értékét. Nyersen, megpucolva a zöldségek és gyümölcsök kiválóan tartósíthatók fagyasztással, de biztosan sokan találkoztak már azzal a problémával, hogy például a megfőzött vagy megsütött ennivalóban lévő paradicsom és burgonya „szottyadttá”, kásássá és ezzel lényegében ehetetlenné vált a kiolvasztás után.

A tapasztalat tehát jó tanítómester, és hamar rájövünk arra is, hogy a húst, halat, zöldséget, gyümölcsöt vagy akár péktermékeket érdemes külön rekeszekben tárolni. Így nem veszik át egymás szagát, ízét, ráadásul nem is „fertőzik” meg egymást. A fagyasztással ugyanis nem pusztulnak el a káros baktériumok, csupán megáll a szaporodásuk, és felolvasztás után a folyamat újra beindulhat.

Ezernyi felhasználási lehetőség

Vajon a kenyeret is érdemes nagyobb tételben megvásárolni és a fagyasztóban tartani? A Beol.hu hírportál által megkérdezett Prohászka Béla mesterszakács szerint ez valóságos szentségtörés. Fagyasztáskor ugyanis olyasmi történik a pékárukkal, amire csak kevesen gondolnak. Arról nem is beszélve, hogy a frissen sült, ropogós, illatos kenyérnél finomabb étel nincs, kár lenne tehát megfosztani magunkat ettől az élménytől.

„Ne fagyasszuk, inkább varázsoljunk belőle valami újat. Készítsünk belőle fűszeres kenyérkockát, amit krémlevesekbe szórhatunk. Amikor a ropogós darabok találkoznak a forró levessel, visszatér a friss kenyér illata és íze is. És ha már teljesen megszáradt? Akkor jöhet a bundáskenyér, a melegszendvics, vagy a reszelt zsemlemorzsa”

– javasolja a szakember. A fagyasztás ellen szól, hogy olyankor megváltozik a kenyér keményítőtartalmának szerkezete, ami miatt nehezebb megemészteni. Ez nem mindenkinek jelent problémát, sőt, mivel a fagyasztott kenyér lassabban szívódik fel a szervezetben, így mérsékeltebben emeli meg a vércukorszintet, mint a friss változat. Ez a tulajdonság pedig segíthet csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

A kenyér fagyasztásánál arra kell törekedni, hogy előtte légmentesen csomagoljuk be. Három hónapnál tovább ugyanakkor ne tároljuk ebben a formában, mert csökkenhet a benne lévő értékes tápanyagok mennyisége. 30 nap után még csupán minimális mértékben csökken a B-vitamin-tartalma, de utána egyre többet veszít az értékéből.

Így célszerű fagyasztani a kenyeret és nyers tésztát:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Három módszer: így készül a tökéletes házi birsalmalé

2025. november 8. 14:10

Illatos, aranyló és egészséges – a házi birsalmalé a legjobb őszi ital, amit bárki könnyen elkészíthet otthon.

Fagyasztott gesztenye: a házi tartósítás titkai

2025. november 4. 11:10

Ne hagyja, hogy megromoljon az őszi termés! Így fagyassza le a gesztenyét, hogy télen is élvezhesse az ízét.

Használható trükkök a megfelelő tűzifa kiválasztásához

2025. november 2. 16:10

Ha tudjuk, mi teszi igazán jóvá a tűzifát, akkor már nem választhatunk rosszul. Egy kulcsszó van: a fűtőérték.

Melyik tök héja ehető? Itt a válasz!

2025. november 2. 11:10

Nem minden tök héja rágós: van, amit bátran megehetünk héjastul is. Megmutatjuk, mely fajtákkal érdemes próbálkozni!

Gyengén hozott a békési búza is, tovább csökkentek a felvásárlási árak

2023. július 19. 09:10

A búza 80 százalékát már learatták Békésben, ahol az eddigi 5,2 tonna/hektár körüli átlaghozammal nem túl elégedettek a gazdák. Egy évtized alatt 20 kilóval csökkent az egy főre jutó kenyérfogyasztás Magyarországon.

Vigyázni kell az extrudált kenyerekkel, fontos alkotóelemek tűnhetnek el belőlük

2023. augusztus 19. 16:10

Az extrudálás során elpusztulhat az A-vitamin, és a lizin nevű, a nitrogénháztartásban kulcsszerepet játszó aminosav is. Valóban egészségesek az így előállított élelmiszerek?

A régi magyar kenyér és a régi magyar búzafajták

2018. október 6. 04:35

Az összeállításban a kenyér és a búza több ezer éves múltjából a 19. század és a 20 század első felének búzafajtáiról és kenyeréről olvashatunk. Választ kaphatunk arra, hogy milyen a jó kenyér, emellett áttekinthetjük a 150 éves hazai búzanemesítés történetét, a híres búzafajtáinkat.

Tökmagos kenyér

2019. szeptember 12. 04:06

A frissen sült kenyér illata könnyen rabjává teszi az embert és egyre újabb receptek kipróbálására ösztönzi.