Életmód, gasztronómia

Már az olasz kávé ára sem a régi

Agrofórum Online

Drágult az olaszok által kedvelt csésze eszpresszó, miután a kávé ára – a vajhoz és a csokoládéhoz hasonlóan – majdnem ötven százalékkal emelkedett – közölte az Assoutenti fogyasztóvédő szervezet.

Róma bárjaiban a korábbi egy euróról legalább egy euró tíz centre emelkedett egy csésze kávé ára. Hasonlóképpen tíz-húsz centtel kerül többe a kapucsínó és az összes többi kávéalapú ital is. Az északi Bolzanóban a csésze kávé ára egy euró harminc cent fölé emelkedett, a déli Nápolyban pedig elérte az egy eurót.

Olaszországban átlagosan 1,21 euró lett a csésze kávé ára, ami tizennyolc százalékos áremelkedést jelent 2021 óta.

A kávé az olasz emberek szervezetének „üzemanyaga”

Olaszországban a presszók pultjainál, állva fogyasztott kávé az egyik legnépszerűbb alapterméknek számít, amelynek az ára nem szokott ingadozni. Az olaszok évente hatmilliárd csésze kávét fogyasztanak a bárokban. Társadalmi közmegegyezésnek számít, hogy egy csésze kávét mindenki megengedhessen magának. Ezért ritkán drágul, és minden áremelés nagy visszhangot kap.

A koronavírus-járvány évei egyik szlogenjének számított, hogy számos terméknek felment az ára, de az olaszok ugyanannyiért ihatták a csésze kávét a Covid előtt és után is.

A mostani áremeléssel „luxussá vált” az olaszok reggelizése. A vaj ára átlagban meghaladta a kilónkénti tizenhárom eurót, ami a szintén az olaszok reggelijéhez tartozó péksütemények drágulásához vezetett.

A kávé és a csokoládé árának emelkedését elsősorban a közép- és dél-amerikai, valamint az ázsiai ültetvények termelésének zuhanásával magyarázzák.

„A nyersanyag-utánpótlásban kialakult nemzetközi válság, amelyet többek között az éghajlatváltozás, a logisztikai nehézségek, a termelési költségek emelkedése okoz, közvetlenül hat az olasz fogyasztók pénztárcájára, és szünet nélkül emeli az élelmiszerek árát. A drágulás módosítja a családok szokásait, arra kényszerítve a polgárokat, hogy a takarékosság jegyében lemondjanak a minőségről. Ha így haladunk, nem lehetetlen, hogy a csésze kávé ára a bárokban hamarosan eléri a két eurót” – vélekedett Gabriele Melluso, az Assoutenti elnöke.

Két euró egy csésze kávéért? Skandallum!

Más elemzések szerint március végén újabb áremelés várható. A világmárka Illy ügyvezető igazgatója, Cristina Scocchia is úgy látta, Olaszországnak fel kell készülnie arra, hogy egy csésze kávé ára eléri a két eurót.

A kérdésben véleményt mondott az ipari tárcát vezető Adolfo Urso, aki szerint a nyersanyagok drágulása nem egyedül a klímaváltozástól függ, sokat nyom a latba az Európai Unió új szabályozása is az erdőirtást okozó termékek értékesítése ellen.

A miniszter hangoztatta, hogy az uniós jogszabály teherként nehezedik a fejlődő országokra, melyek nem tudják biztosítani a normatíva követelte környezeti tanúsítványokat.

„Mindennek kettős káros hatása van: egyrészt mértéktelenül emelkednek a költségek, amelyek az európai vállalkozásokat és fogyasztókat terhelik. Másrészt gazdasági válsághoz vezet olyan termelőállamok számára, mint például Etiópia, amelyek nem tudnak alkalmazkodni az Európai Unió követelményeihez” – fejtette ki Adolfo Urso.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kenyeret sütni újra menő – Mutatjuk, miért hódítanak az ősgabonák

2025. augusztus 19. 14:10

Ősi gabonák, bio minőség, valódi kovász: így lehet egészséges és különleges az idei új kenyér – mutatjuk, hogyan!

Így hasznosíthatja a cickafarkfüvet otthon

2025. augusztus 18. 13:10

A cickafarkfű erősíti az immunrendszert, enyhíti a görcsöket és sebgyógyító hatású – mutatjuk, hogyan használhatja hatékonyan!

Nyitott Porták Napjai – Gasztronómiai és kulturális kalandok

2025. augusztus 18. 08:10

Országszerte több mint 150 családi gazdaság, pince és manufaktúra nyitja meg kapuit 2025. augusztus 23. és október 4. között.

Édes, roppanós, friss – a tökéletes főtt kukorica receptje

2025. augusztus 8. 16:10

A friss kukorica édes és illatos, de csak akkor, ha tudjuk, hogyan főzzük meg helyesen. Mutatjuk a lépéseket a tökéletes eredményhez.

Olaszország mégsem rögzíti az alapvető élelmiszerek árát

2023. augusztus 4. 10:40

A szegények megsegítése érdekében a római kormány megpróbált megállapodást kötni a termelők és a kiskereskedők között.

Gépipari piaci növekedés termelési kockázatokkal

2022. május 21. 07:36

2022-ben az olasz mezőgazdasági gépek kereskedelme jó szinten maradhat, a piaci ösztönzők és a finanszírozási megoldásoknak is köszönhetően.

Az olasz kagylóipart a kék rák „inváziója” fenyegeti

2023. augusztus 11. 08:10

A rákok egyes helyeken megették a fiatal kagylók akár 90 százalékát is, ami megtizedelte a jövőbeni termelést.

Kevesebb paradicsomtermés várható Olaszország északi részén

2019. július 10. 08:03

Az időjárás továbbra is „játszadozik” a paradicsomágazattal, a múlt héten jégeső érte a piacenzai területet, amely az egyik fő paradicsomtermesztő körzetet az Emilia-Romagna régióban.