Életmód, gasztronómia

Meghálálják a növények a konyhai hulladékból nyert tápanyagokat

Agrofórum Online

Kávézaccból vagy használt teafűből nitrogén, kálium és foszfor, tojáshéjból kalcium… A szerves hulladék akár közvetlen tápanyagpótlásra is alkalmas.

Tavasszal még a kevésbé kertfókuszúak is szívesen ügyködnek a növények körül. Ez remek kikapcsolódás, ugyanakkor nem olcsó mulatság. A boltban, drága pénzért vásárolt mű- és szerves trágyák viszont részben kiválthatók a konyhai maradékokból kinyert tápanyagokkal, és nem is kell rögtön a hosszadalmas komposztálásra gondolni. Így helyett, hogy a szeméthalom nőne, a hulladék a kertben használható fel, ahol elősegíti a növények növekedését.

A legtöbb ültetett növényt meg kell vagy legalábbis érdemes trágyázni, hogy a hiányzó tápanyagokat pótoljuk, mert gyorsabban és szebben fejlődnek, és jobban ellenállnak az őket érő stresszhatásoknak. A háztartások jelentős részében kéznél is van ehhez az alapanyag, csak rájuk kell találnunk. De mik ezek és pontosan mire is jók?

Csak tegye félre, ami a főzésnél megmarad!

  • Kávézacc: A kávé olyan fontos tápanyagokat tartalmaz, mint a nitrogén, a kálium és a foszfor. Emellett vonzza a földigilisztákat, amelyek még tovább bontják a szerves anyagokat és egészségesebbé teszik a növény körül a talajt.
  • Tea: A már lefőzött teafüvet sem szabad kidobni, és nem is kell komposztálni ahhoz, hogy trágyaként szolgáljon. Ehelyett egyszerűen a cserepes növények öntözőkannájába kell tenni a használt teafiltereket, és hagyni egy ideig ázni őket. Alternatívaként az is megoldás lehet, hogy a használt tealeveleket közvetlenül a talajba keverjük. A hatás hasonló, mint a kávézaccé.
  • Tojáshéj: A tojáshéj sok kalcium-karbonátot tartalmaz, ami sok növény, különösen a bab és a borsó számára nagyon értékes. Figyelembe kell azonban venni a talaj, valamint az öntözővíz mésztartalmát is. Ha csapvízzel öntözünk, és a kertünk talaja egyébként is meszes, akkor nincs szükség a tojáshéjra. A savanyú talajokban élő növények viszont meghálálják a gondoskodást. A tojáshéjat összetörve adjuk az öntözővízhez, vagy keverjük közvetlenül a talajba. Minél finomabbra őröljük a tojáshéjat, annál gyorsabban állnak rendelkezésre a tápanyagok a növények számára felszívódó formában.
  • Burgonya főzővize: Ha só nélkül főzzük a burgonyát, a főzővizébe értékes tápanyagok kerülnek, amelyek felhasználhatók a kertben. A gyomok pedig akár le is forrázhatók a vízzel.
  • Banánhéj: A banán héja értékes anyagokat tartalmaz. Ha trágyaként szeretné használni, tegye a héjakat egy öntözőkannába, és hagyja benne néhány órán át. Ezáltal a héjból felszabadulnak az értékes ásványi anyagok, és a vizet felhasználhatja a növények öntözésére.
  • Rebarbaralevelek: A sokak által kedvelt rebarbara levelei ugyan nem ehetők, de a növények annál inkább szeretni fogják. Ha a kerti növények levelei és szárai sárgulnak vagy lankadnak, annak káliumhiány is lehet az oka. A rebarbaralevelek bőségesen tartalmazzák ezt az elemet. Tavasszal vagy ősszel érdemes káliummal trágyázni, egyébként igény szerint. Ehhez készítsen főzetet a rebarbaralevelekből, és használja folyékony trágyaként.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Gazdálkodjon okosan!

2022. február 23. 10:48

Több hónapja nem lehet másról hallani, mint, hogy milyen mértékben megemelkedtek a műtrágyaárak. Ennek oka elsősorban az alapanyagárak emelkedése, ami tavaly tavasszal a foszfor drágulásával indult. Ezt követte a kálium, majd ősszel berobbanva a nitrogén is. Ekkor még bizakodva figyelték a gazdálkodók az eseményeket, reménykedve az trend enyhülésében, de az nem következett be.

Földkeverék-újdonság a zöldségnövények számára!

2019. május 27. 12:41

A hazánkban nagy múlttal rendelkező Florasca Környezetgazdálkodási Kft. földkeverő üzeme új terméket tervezett, melyben már közeg-víztartóképességet befolyásoló adalékanyag is van. Az így létrehozott földkeverék két új termékének neve: Florasca EverGreen zöldségföld és Florasca EverGreen virágföld.

A természetes levélváltás miatt sárgulnak a leander levelei?

2023. július 4. 04:37

Leanderem levelei erősen sárgulni kezdtek. Tavaly nem volt ez a jelenség. Mi lehet az oka? Olvastam olyat, hogy ez a levélváltás természetes a leandernél. Fényképet csatolok.

Zöldség-palántanevelés és buktatói (II.)

2019. november 3. 04:36

Kétségtelen, hogy a legtöbb vita a palántanevelés kapcsán a földkeverékek minősége és használhatósága körül zajlik. A fertőzöttség veszélye minden olyan közeg esetében fennáll, amelyet már növénytermesztésre használtak.