16℃ 8℃
október 29. Nárcisz, Melinda, Őzike
Életmód, gasztronómia

Megmosva és hűtve tároljuk a tojást?

Agrofórum Online

Régi vita, hogy a hűtőben vagy kamrában érdemes-e tárolni a tojásokat, illetve meg kell-e mosni őket, mielőtt elrakjuk vagy felhasználjuk őket.

A tojás alapvető élelmiszernek számít Magyarországon, amelynek árváltozásaira különösen érzékenyek a fogyasztók. Az M-es méretűeket jelenleg 50 forintos darabár környékén árulják a nagybani piacon, ami alacsony árszintet jelent a közelmúlthoz képest.

A vásárlók között mindig nagy vitát vált ki, hogy a tojásokat meg kell-e mosni tárolás előtt, illetve hűtőben kell-e azokat tartani. A kérdésre nem lehet egyszerű igennel vagy nemmel válaszolni, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) például kifejezett „tojásellenes”.

A nyers tojásokból előállított élelmiszerek (pl. majonéz) fogyasztását egyértelműen ellenzi, már csak azért is, mivel a tojások héján is vannak szalmonellamaradványok. Tojásfeltörés után mossunk kezet, ha pedig annyira szennyezettek, hogy muszáj őket megmosni, akkor az azonnali felhasználásuk javasolt.

Nem érdemes tehát megtisztítva a hűtőbe tenni őket, már csak azért sem, mert a tojások héját a kutikulának vagy hamvasságnak nevezett védőréteg borítja, ami meggátolja a baktériumok átjutását a héj pórusain. Ha egy tojás eltört, azonnal szabaduljunk meg tőle, ne tartsuk a tálcán, a hűtő rekeszében a többivel.

A szalmonella nem játék, ugyanis egy olyan baktérium, amely a szájon át kerül be a szervezetbe. A tünetek akár már 8 óra elteltével jelentkezhetnek, hányinger, hányás, hasmenés, hasi görcsök, hidegrázás, magas, akár 40 fokos láz formájában. Hő hatására a szalmonella elpusztul: ez legalább 70 fokos hőmérsékletet jelent, vagyis a sütés-főzés kiváló megoldás.

A mossuk–ne mossuk vita országonként eltérő. Az Egyesült Államokban például már 1970-ben kötelezővé tették a termelői tojások gépi mosását, az elvesztett védőbevonatot pedig olajos permetezéssel pótolják.

Az a jó hozzáállás, ha a tojások tárolásánál annak az üzletnek az eljárását követjük, ahol vásároltuk a terméket. Ha a hűtőpultból vettük ki őket, akkor mi is tegyük a frizsiderbe, ha csupán a polcról, akkor nekünk sem kell hűteni a tojásokat. Felhasználás előtt viszont mossuk meg őket, majd utána mi is mossunk alaposan kezet.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Természetes segítség köhögésre – Házi szirupok, amik tényleg beválnak

2025. október 28. 07:10

Köhögéssel bajlódsz? Mutatunk négy klasszikus, magyar házi köhögésszirup-receptet, amelyek természetes úton segítik a gyógyulást.

Mi történik, ha nyersen eszünk homoktövist?

2025. október 26. 07:10

Vitaminban verhetetlen, de a nyers homoktövis íze próbára teszi az ízlelőbimbókat – mutatjuk, mire figyeljünk.

Készítsünk mennyei házi almalikőrt pár óra alatt!

2025. október 25. 16:10

Készítsünk házilag zamatos almalikőrt, ami nemcsak téli estékhez, de ajándéknak is tökéletes – pillanatok alatt elkészül!

Gyömbér szárítása otthon – gyorsan, egyszerűen, illatosan

2025. október 23. 15:10

Három otthoni gyömbérszárítási módszer, amivel fillérekből készíthetünk tartós, aromás fűszert.

Természetes tojásfestési ötletek a kertből

2022. április 13. 07:37

A legszebb gyerekkori emlékeink közé tartozik a húsvét is, amikor már jó pár nappal előtte elkezdtük festeni a tojást, sütöttük a locsolkodók seregének a süteményeket.

Csökken az élelmiszer-infláció, a lisztnél, tojásnál látványos az áresés

2023. szeptember 10. 07:10

Újabb lélektani határ alá csökkent az élelmiszer-infláció Magyarországon azzal, hogy augusztusban kevesebb mint 20 százalékra mérséklődött az élelmiszerek drágulása – mutattak rá az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának elemzői a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által pénteken ismertetett inflációs adatokra reagálva.

A ketreces tartástechnológiának is helye van hazánkban

2020. június 26. 09:17

Az EU-konform ketreces tartástechnológia a legkörnyezetkímélőbb, ennek a termelési módnak a legkisebb az ökológiai lábnyoma, például a káros gáz (ammónia, szén-dioxid, metán) kibocsátás is ennél a tartásnál a legalacsonyabb.

A tojást vissza kellene hozni a reggeli étkezésekbe – vagy még mindig ez a felelős a rossz koleszterinszintért?

2023. szeptember 11. 09:40

A benne lévő cink, B-vitamin és jód hozzájárul ahhoz, hogy legyőzzük a fáradtságunkat. A magzat agyfejlődése szempontjából igen fontos a fogyasztása, az egészséges testsúly fenntartásában is szerepet játszik. Kitalálták melyik élelmiszer „felelős” mindezért? Ez bizony nem más, mint a tojás.