7℃ -2℃
március 2. Lujza, Ágnes, Henrik, Magor
Életmód, gasztronómia

Megmosva és hűtve tároljuk a tojást?

Agrofórum Online

Régi vita, hogy a hűtőben vagy kamrában érdemes-e tárolni a tojásokat, illetve meg kell-e mosni őket, mielőtt elrakjuk vagy felhasználjuk őket.

A tojás alapvető élelmiszernek számít Magyarországon, amelynek árváltozásaira különösen érzékenyek a fogyasztók. Az M-es méretűeket jelenleg 50 forintos darabár környékén árulják a nagybani piacon, ami alacsony árszintet jelent a közelmúlthoz képest.

A vásárlók között mindig nagy vitát vált ki, hogy a tojásokat meg kell-e mosni tárolás előtt, illetve hűtőben kell-e azokat tartani. A kérdésre nem lehet egyszerű igennel vagy nemmel válaszolni, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) például kifejezett „tojásellenes”.

A nyers tojásokból előállított élelmiszerek (pl. majonéz) fogyasztását egyértelműen ellenzi, már csak azért is, mivel a tojások héján is vannak szalmonellamaradványok. Tojásfeltörés után mossunk kezet, ha pedig annyira szennyezettek, hogy muszáj őket megmosni, akkor az azonnali felhasználásuk javasolt.

Nem érdemes tehát megtisztítva a hűtőbe tenni őket, már csak azért sem, mert a tojások héját a kutikulának vagy hamvasságnak nevezett védőréteg borítja, ami meggátolja a baktériumok átjutását a héj pórusain. Ha egy tojás eltört, azonnal szabaduljunk meg tőle, ne tartsuk a tálcán, a hűtő rekeszében a többivel.

A szalmonella nem játék, ugyanis egy olyan baktérium, amely a szájon át kerül be a szervezetbe. A tünetek akár már 8 óra elteltével jelentkezhetnek, hányinger, hányás, hasmenés, hasi görcsök, hidegrázás, magas, akár 40 fokos láz formájában. Hő hatására a szalmonella elpusztul: ez legalább 70 fokos hőmérsékletet jelent, vagyis a sütés-főzés kiváló megoldás.

A mossuk–ne mossuk vita országonként eltérő. Az Egyesült Államokban például már 1970-ben kötelezővé tették a termelői tojások gépi mosását, az elvesztett védőbevonatot pedig olajos permetezéssel pótolják.

Az a jó hozzáállás, ha a tojások tárolásánál annak az üzletnek az eljárását követjük, ahol vásároltuk a terméket. Ha a hűtőpultból vettük ki őket, akkor mi is tegyük a frizsiderbe, ha csupán a polcról, akkor nekünk sem kell hűteni a tojásokat. Felhasználás előtt viszont mossuk meg őket, majd utána mi is mossunk alaposan kezet.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Természetes otthon: illatosítás aromanövényekkel

2025. február 26. 05:40

Az aromanövények nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem jótékony hatással lehetnek a közérzetünkre is. Nézzük meg, milyen növények segíthetnek természetes módon felfrissíteni otthonunk levegőjét!

234 tojást eszünk fejenként, évente

2019. április 17. 11:57

A húsvéti tojásfogyasztás évente átlagosan mintegy 270-280 millió darab, ami az éves fogyasztás 10-11 százaléka - közölte a Baromfi Termék Tanács (BTT) mezőgazdasági titkára.

Átadták az ország legnagyobb tojástermelő telepét

2023. április 21. 12:46

A máriahalmi telephelyen eddig két, egyenként 100 ezer férőhelyes ól működött, a mostani bővítéssel létrejött új telep 140 000 tojótyúk befogadására alkalmas.

Tojófarmot hozna létre egy német befektető Vas megyében

2018. augusztus 9. 06:42

A német tulajdonos beruházása már megkapta a környezetvédelmi és a környezethasználati engedélyt, a magyar piacon igencsak szokatlannak mondható óriásfarm létrehozása viszont ágazati szakemberek szerint több szempontból is problémás lehet.

A tojást vissza kellene hozni a reggeli étkezésekbe – vagy még mindig ez a felelős a rossz koleszterinszintért?

2023. szeptember 11. 09:40

A benne lévő cink, B-vitamin és jód hozzájárul ahhoz, hogy legyőzzük a fáradtságunkat. A magzat agyfejlődése szempontjából igen fontos a fogyasztása, az egészséges testsúly fenntartásában is szerepet játszik. Kitalálták melyik élelmiszer „felelős” mindezért? Ez bizony nem más, mint a tojás.