Életmód, gasztronómia

Megmosva és hűtve tároljuk a tojást?

Agrofórum Online

Régi vita, hogy a hűtőben vagy kamrában érdemes-e tárolni a tojásokat, illetve meg kell-e mosni őket, mielőtt elrakjuk vagy felhasználjuk őket.

A tojás alapvető élelmiszernek számít Magyarországon, amelynek árváltozásaira különösen érzékenyek a fogyasztók. Az M-es méretűeket jelenleg 50 forintos darabár környékén árulják a nagybani piacon, ami alacsony árszintet jelent a közelmúlthoz képest.

A vásárlók között mindig nagy vitát vált ki, hogy a tojásokat meg kell-e mosni tárolás előtt, illetve hűtőben kell-e azokat tartani. A kérdésre nem lehet egyszerű igennel vagy nemmel válaszolni, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) például kifejezett „tojásellenes”.

A nyers tojásokból előállított élelmiszerek (pl. majonéz) fogyasztását egyértelműen ellenzi, már csak azért is, mivel a tojások héján is vannak szalmonellamaradványok. Tojásfeltörés után mossunk kezet, ha pedig annyira szennyezettek, hogy muszáj őket megmosni, akkor az azonnali felhasználásuk javasolt.

Nem érdemes tehát megtisztítva a hűtőbe tenni őket, már csak azért sem, mert a tojások héját a kutikulának vagy hamvasságnak nevezett védőréteg borítja, ami meggátolja a baktériumok átjutását a héj pórusain. Ha egy tojás eltört, azonnal szabaduljunk meg tőle, ne tartsuk a tálcán, a hűtő rekeszében a többivel.

A szalmonella nem játék, ugyanis egy olyan baktérium, amely a szájon át kerül be a szervezetbe. A tünetek akár már 8 óra elteltével jelentkezhetnek, hányinger, hányás, hasmenés, hasi görcsök, hidegrázás, magas, akár 40 fokos láz formájában. Hő hatására a szalmonella elpusztul: ez legalább 70 fokos hőmérsékletet jelent, vagyis a sütés-főzés kiváló megoldás.

A mossuk–ne mossuk vita országonként eltérő. Az Egyesült Államokban például már 1970-ben kötelezővé tették a termelői tojások gépi mosását, az elvesztett védőbevonatot pedig olajos permetezéssel pótolják.

Az a jó hozzáállás, ha a tojások tárolásánál annak az üzletnek az eljárását követjük, ahol vásároltuk a terméket. Ha a hűtőpultból vettük ki őket, akkor mi is tegyük a frizsiderbe, ha csupán a polcról, akkor nekünk sem kell hűteni a tojásokat. Felhasználás előtt viszont mossuk meg őket, majd utána mi is mossunk alaposan kezet.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

Aranyvessző: természetes gyógyír vagy túlértékelt csodaszer?

2025. május 9. 11:10

Az aranyvessző hazánkban is ismert gyógynövény, amelyet évezredek óta használnak különféle egészségügyi problémák enyhítésére.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Természetes tojásfestési ötletek a kertből

2022. április 13. 07:37

A legszebb gyerekkori emlékeink közé tartozik a húsvét is, amikor már jó pár nappal előtte elkezdtük festeni a tojást, sütöttük a locsolkodók seregének a süteményeket.

Nőtt a tojásexport itthon

2018. július 23. 11:44

Intenzíven nőtt a friss tojás kivitele, igaz, az előző évi első négy hónap adataihoz képest mért 124 százalékos emelkedéssel is csupán 389 tonna volt a külföldön eladott mennyiség.

Strucc tojás: ezért nem eszünk belőle gyakran

2025. február 9. 14:10

A strucchús és a strucctojás már Magyarországon is kapható, de azért igencsak egzotikus csemegének számít.

A tojáshéj 15 felhasználási módja az otthonunkban és a kertünkben

2023. március 5. 06:36

A tojáshéj több annál, mint hogy csupán a benne lévő tápláló tojássárgája és tojásfehérje hasznos „tárolóedénye” legyen.