22℃ 15℃
június 9. Félix, Előd, Annamária, Annabella
Életmód, gasztronómia

Megmosva és hűtve tároljuk a tojást?

Agrofórum Online

Régi vita, hogy a hűtőben vagy kamrában érdemes-e tárolni a tojásokat, illetve meg kell-e mosni őket, mielőtt elrakjuk vagy felhasználjuk őket.

A tojás alapvető élelmiszernek számít Magyarországon, amelynek árváltozásaira különösen érzékenyek a fogyasztók. Az M-es méretűeket jelenleg 50 forintos darabár környékén árulják a nagybani piacon, ami alacsony árszintet jelent a közelmúlthoz képest.

A vásárlók között mindig nagy vitát vált ki, hogy a tojásokat meg kell-e mosni tárolás előtt, illetve hűtőben kell-e azokat tartani. A kérdésre nem lehet egyszerű igennel vagy nemmel válaszolni, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) például kifejezett „tojásellenes”.

A nyers tojásokból előállított élelmiszerek (pl. majonéz) fogyasztását egyértelműen ellenzi, már csak azért is, mivel a tojások héján is vannak szalmonellamaradványok. Tojásfeltörés után mossunk kezet, ha pedig annyira szennyezettek, hogy muszáj őket megmosni, akkor az azonnali felhasználásuk javasolt.

Nem érdemes tehát megtisztítva a hűtőbe tenni őket, már csak azért sem, mert a tojások héját a kutikulának vagy hamvasságnak nevezett védőréteg borítja, ami meggátolja a baktériumok átjutását a héj pórusain. Ha egy tojás eltört, azonnal szabaduljunk meg tőle, ne tartsuk a tálcán, a hűtő rekeszében a többivel.

A szalmonella nem játék, ugyanis egy olyan baktérium, amely a szájon át kerül be a szervezetbe. A tünetek akár már 8 óra elteltével jelentkezhetnek, hányinger, hányás, hasmenés, hasi görcsök, hidegrázás, magas, akár 40 fokos láz formájában. Hő hatására a szalmonella elpusztul: ez legalább 70 fokos hőmérsékletet jelent, vagyis a sütés-főzés kiváló megoldás.

A mossuk–ne mossuk vita országonként eltérő. Az Egyesült Államokban például már 1970-ben kötelezővé tették a termelői tojások gépi mosását, az elvesztett védőbevonatot pedig olajos permetezéssel pótolják.

Az a jó hozzáállás, ha a tojások tárolásánál annak az üzletnek az eljárását követjük, ahol vásároltuk a terméket. Ha a hűtőpultból vettük ki őket, akkor mi is tegyük a frizsiderbe, ha csupán a polcról, akkor nekünk sem kell hűteni a tojásokat. Felhasználás előtt viszont mossuk meg őket, majd utána mi is mossunk alaposan kezet.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezért jobb a lassan pasztőrözött tej, mint a bolti dobozos

2025. június 8. 14:10

Az alacsony hőmérsékleten és hosszabb ideig pasztőrözött tej újra reflektorfénybe került. De mitől jobb ez a módszer, mint az ipari gyorspasztőrözés? Nézzük a különbségeket!

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Hogyan fessünk húsvéti tojásokat természetes alapanyagokkal?

2024. március 28. 08:10

Itt vannak az ünnepek, a boltok polcain megjelentek a húsvéti tojásfestékek. Az emberek azonban egyre inkább a természetes módszereket keresik, hiszen év közben épp elég adalékanyagot és színezéket eszünk meg.

Az áruházakkal egyeztetnének a tojástermelők

2019. szeptember 26. 13:48

Számos esetben előfordult, hogy az üzletláncok indokolatlan akciót hirdettek, ezzel pedig rendre sikerült letörniük a felvásárlási árakat.

Módosultak a baromfihús- és tojáságazati irányadó árak

2019. április 3. 14:34

Megjelent az Európai Bizottság 2019/531/EU végrehajtási rendelete az 1484/95/EK rendeletnek a baromfihús- és tojáságazatban alkalmazandó, valamint a tojásalbuminra vonatkozó irányadó árak módosításáról.

Kockázatos és drága lenne az átállás ketrecesről mélyalmos tojástermelésre

2019. december 9. 08:58

Az EU szabványnak megfelelő, feljavított ketreces tojástermelő technológia gazdaságosabb, valamint állategészségügyi szempontból a tyúkoknak is kedvezőbb.