Életmód, gasztronómia

Megszúrt, megcsípett, megkarmolt ­– mit tegyek?

Agrofórum Online

Vannak olyan házi praktikák, amelyek gyors megkönnyebbülést jelentenek.

Mindenkivel megesik, hogy rossz helyen van rossz időben: a méh épp nektárt keres, amikor virágot szedünk vagy a darázs a földön ül, és mezítlábbal rálépünk, esetleg az erdőben csalán ér a bőrünkhöz.

1. Méhcsípés

Fontos leszögezni: aki tudja magáról, hogy allergiás, felejtse el a házi módszereket, és a lehető leghamarabb forduljon orvoshoz. Akkor is irány az orvos, ha véletlenül a szájba került egy méh, és ott csíp.

A méh méreganyaga, az apitoxin gyulladást okoz és véralvadásgátló hatású, sok tekintetben hasonlít a csalánméregre. Csípést követően a méregzsákja a bőrben marad, ezért a fullánk eltávolítása elsődleges fontosságú. Oldalról kell kiszedni, hogy a méregzsákból ne nyomjunk több mérget a bőr alá.

Ezután jégkockát vagy hideg, esetleg ecetes borogatást tehetünk a szúrás helyére. Így az erek összehúzódnak, és a méreg nem terjed tovább.

A méhméreg savas kémhatású. Semlegesítésére egy teáskanál szódabikarbónát keverjünk el egy pohár vízben, és dörzsöljük át vele a szúrás helyét egy tiszta vattakoronggal, amelyet ezután hagyjunk a csípés helyén.

2. Darázscsípés

Allergia esetén irány az orvos!

A darázsméreg olyan fehérjét tartalmaz, amely hő hatására inaktiválódik. Ezért érdemes forró kanállal finoman dörzsölgetni a csípés helyét. Ezt másnap meg kell ismételni. Melegítés után pedig hűtsük jéggel, tegyünk rá ecetes borogatást, Aloe verát tartalmazó bőrnyugtató folyadékot, de akár a kötéssel rögzített, apróra vágott bazsalikomlevél is segít. Fontos, hogy a csípés helyét ne sértsük fel, mert ez fokozza a viszketést és késlelteti a gyógyulást.

3. Szúnyogcsípés

A szúnyogcsípés leginkább viszketni szokott. A hagyma leve fertőtlenítő és antibakteriális hatású ként tartalmaz, amely csökkentheti a duzzanatot és a viszketést. Szorítsunk tehát hagymakarikát a csípésre. Érdemes magas alkoholtartalmú folyadékkal is borogatni a csípéseket, mivel a párolgás mérsékli a bőrirritációt. Sokat segíthetnek a helyileg használható, antihisztamin-tartalmú kenőcsök is.

4. Csaláncsípés

A csalán szárát és leveleit tűszerű szőrök borítják. Amikor az emberi bőrrel érintkeznek a csalánszőrök, égető, csípő fájdalmat érzünk. Ez azért következik be, mert a csalánszőrök hangyasavat, acetilkolint, szerotonint és hisztamint tartalmaznak. Ha csalánba nyúlt vagy lépett, először mossa le az érintett területeket vízzel és szappannal, hogy eltávolítsa a mérget a bőrfelületről. Ezután a legjobb, ha a csípés helyét hűsítő borogatással legalább tíz percig hűti.

5. Növények okozta karcolások (rózsa, szeder és társaik)

Ha valamelyik növény tüskéje/tövise annyira megkarcolta a bőrt, hogy vérzik, a seb fertőtlenítése a legfontosabb. Erre a célra a szokásos fertőtlenítőszerek mellett használható a méz, amely természetes antibiotikum-tartalmú, de a tömény cukoroldata is fertőtlenítő hatású. Ha nincs kéznél más, a legalább 40 százalékos alkoholtartalmú oldat is megteszi, vagy néhány csepp teafaolaj. Ezután fedje le a sebet, majd varasodást követően szedje le a kötést, és hagyja a bőrt gyógyulni.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Ismerjük fel a beporzó rovarokat a kertünkben! – Lepkék és darazsak

2023. június 16. 05:36

A beporzásban szerepet játszó darázs- és lepkefajok igen díszes társaság – szó szerint: a darázsfajok között nehéz csillogóbbat találni a fémdarazsaknál, és érdekesebb felépítésűt a kaparódarazsaknál. A nappali lepkék és a molylepkék sem szenvednek hiányt változatosságban – ismerjük meg őket!

Darázsveszély a kertben – és a megoldások

2024. augusztus 22. 07:10

A darazsak emlékeznek, és ha el is űzzük őket, a következő évben visszatérnek ugyanarra a helyre, ahol előzőleg megtelepedtek.

Darázsfészek eltávolítása – ismerjük meg a fészket!

2024. szeptember 25. 05:40

Mik az alapvető tudnivalók a darázsfészkekről és az eltávolításukról? Hogyan épül fel a darázsfészek, hol kell leggyakrabban számítani rá? Melyek azok a fajok, akiket nem szabad háborgatnunk?

Mit kell tudni a hazánkban élő magányos darázsfajokról?

2024. augusztus 27. 05:40

Életmódjukat tekintve a darázsfajokat két nagy csoportba oszthatjuk, így megkülönböztetünk magányos és társas darázsfajokat. Ismerkedjünk meg a magányos darazsak szokásaival és legfőbb fajaival!