Életmód, gasztronómia

Melyik napszakban együk a gyümölcsöt?

Agrofórum Online

Sok dietetikus állítja: az a legjobb, ha délig csak gyümölcsöt eszünk, semmi mást. Mások szerint ebéd után a legjobb gyümölcsöt enni, sőt, inkább tízóraira, vagy akár vacsora helyett.

De vajon melyiküknek van igaza? Miért fontos az, hogy mikor eszünk gyümölcsöt?

Az alábbiakban összegyűjtöttük az 5 leggyakoribb tévhitet arról, mikor is kellene gyümölcsöt ennünk ahhoz, hogy igazán egészségesek legyünk, illetve azokat a tényeket, amelyek éppen ezek ellen szólnak. Így egy kicsit tisztább képet kapunk arról, hogy mennyire igazak a gyümölcsfogyasztással járó hiedelmek és diéták.

1. tévhit: Éhgyomorra kell gyümölcsöt enni

Ez a leggyakoribb téveszme, ami azt harsogja, hogy gyümölcsöt mindig csak üres gyomorra együnk. Azt is mondják, hogy a gyümölcs csak magában fogyasztva hasznosul jól, hiszen, ha más ételek után vagy előtt eszik meg, erjedésnek indul a belekben.

Tény: Egy kutatás szerint, azoknál, akik gyümölcsöket fogyasztottak a reggeli előtt, a gyomor kiürülése (a gyümölcsökben található pektinek miatt) átlagosan 82 percre lassult. Szemben a gyümölcsöt nem fogyasztókkal, akiknek a gyomra 70 perc alatt ürült ki a „hagyományos” reggeli után. A gyümölcsevés tehát lelassítja az emésztést – a rosttartalma azonban hosszabb ideig biztosít teltségérzetet, mintha csak egy hagyományos reggelit fogyasztanánk el.

2. tévhit: Az étkezés előtt/után elfogyasztott gyümölcsből kevesebb hasznos anyag szívódik fel a szervezetünkben

Ennek a teóriának az az alaptézise, hogyha egy étkezés során többféle élelmiszert eszünk, akkor a szervezetünk azokból kezdi el felvenni a számára szükséges tápanyagokat. Így, mire az étkezés végén a gyümölcsöt bevisszük, az már többnyire csak plusz ballasztanyag, hiszen akkorra a testünk már nem igényel több hasznos tápanyagot, mert már megszerezte azt.

Tény: Az ember emésztőrendszere rendkívül hatékonyan működik, függetlenül attól, hogy főétkezés előtt, közben, vagy csak utána fogyasztunk gyümölcsöt. A vékonybél több mint 6 méter hosszú és rendkívül széles (úgy szokták mondani, olyan, mint egy női harisnya, ami elképesztő módon ki tud nyúlni oldalirányban) felülettel rendelkezik, amelyen keresztül a tápanyagok könnyedén felszívódnak.

3. tévhit: A cukorbetegeknek jobb, ha étkezés előtt esznek gyümölcsöt

Ez azon a feltevésen alapul, miszerint a cukorbetegek emésztési problémákkal küzdenek (bár ez csak részben igaz), és a gyümölcs bevitele javítja az emésztésüket.

Tény: Bár a gyümölcsökről, a magas rosttartalmuk miatt úgy tartják, hogy támogatják az emésztési folyamatokat, nincs bizonyíték arra, hogy kifejezetten javítanák az emésztést, abban az esetben, ha magában, étkezés előtt fogyasztják el azok, akik egyébként emésztési problémákkal küzdenek.

A szakemberek szerint az a legjobb, ha a gyümölcsök más tápanyag-forrásokkal, így például fehérjében, rostban vagy zsírban gazdag ételekkel kombinálják, mert így jobb lesz a tápanyagok felszívódása. A gyümölcsökben általában sok a cukor, így magukban fogyasztva gyors vércukorszint-emelkedést okozhat.

4. tévhit: Kora reggel kell gyümölcsöt enni

Egyes kutatók szerint a kora reggel elfogyasztott gyümölcsök (kiváltképp az alma) „felébreszti” az emésztőrendszert. Az almáról egyenesen úgy tartják, felér egy kávéval.

Tény: Ez nem egészen így van, hiszen az emésztőrendszer 0-24 órában működik. Nem nézi, mikor alkalmas emészteni és mikor kevésbé az. A kora reggel bevitt gyümölcsök magas cukortartalma élénkítő hatású lehet, de nem összehasonlítható a koffeinnel és nincs különösebb élettani előnye.

5. tévhit: Délután és este nem szabad már gyümölcsöt enni (mert csak erjedni fog a bélrendszerben)

Sok diéta szerint délután már nem szabad gyümölcsöt enni, mert nem mozgunk annyit és nem égetünk el annyi energiát, ami ezt semlegesítené. Így a gyümölcsök elkezdenek erjedni a belekben és puffadást, savat, rossz közérzetet okoznak.

Tény: Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a délutáni gyümölcsfogyasztás negatív hatással lenne a közérzetre, az emésztésre, a vércukorszintre vagy a testsúlyra. A kalóriák elégetése nem azon múlik, hogy fogyasztunk-e gyümölcsöt vagy sem.

A fentiek alapján leszűrhető, hogy gyümölcsöt bármikor fogyaszthatunk, hiszen rendkívül egészséges és tápláló. Cukorbetegség vagy emésztési panaszok esetén figyelni kell a bevitt mennyiségre és hogy milyen más ételekkel együtt kerül a tányérra. Illetve diéták esetén ügyelni kell a gyümölcsök magas cukortartalmára, de ezt leszámítva a gyümölcsök bármely napszakban fogyaszthatók.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Komposztálhatunk télen is, ha betartjuk ezeket az alapvető szabályokat

2025. november 23. 09:10

A szerves hulladék „eltüntetésének” megfelelő módszere a komposztálás. Ezt mindenki a meleg időhöz köti, pedig télen sem kell lemondanunk róla.

5 gyógynövény, ami füstölve csodát tesz

2025. november 22. 07:10

Ezek a növények füstölve tisztítják a teret, segítik a relaxációt és bizonyítottan befolyásolják a hangulatot.

Ezeket a sütőtök recepteket kár lenne kihagyni!

2025. november 21. 14:10

Három olyan receptet gyűjtöttünk össze, amelyeket mi is szívesen teszünk el télire: egy élénk, édes-savanykás gyömbéres befőttet, egy napfényes aromájú lekvárt és egy karakteres chutney-t.

Éhségcsillapítás magyar alapanyagokkal – mi működik valójában?

2025. november 19. 07:10

A magyar konyha is bőven kínál olyan ételeket, amelyek hosszan csillapítják az éhséget, ha okosan választunk a hazai alapanyagok közül.

Megsokszorozódott a birstermesztés Magyarországon

2024. december 5. 13:50

Egyre nagyobb lendületet vesz a hazai birstermesztés. Legnagyobb termőterülettel Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye rendelkezik.

Gyümölcs- és zöldségfélék tárolási praktikái

2022. november 9. 09:24

Október-november az az időszak, amikor betakaríthatók a kertben termesztett gyümölcs és zöldségfélék jelentős hányada. A téli tárolás nagyon sok haszonnal jár, hiszen állandóan rendelkezésre áll saját kezünk munkájával megtermelt egészséges élelmiszer. Ahhoz, hogy a tél folyamán is megőrizze jó minőségét, a betárolás előtt és során tegyünk meg mindent, hogy sokáig élvezhessük kétkezi munkánk gyümölcsét.

Vessen és szüreteljen párhuzamosan augusztusban

2019. július 16. 05:36

A hagymafélék mellett sok más zöldségnövényt lehet betakarítani augusztusban, például a paradicsom, a paprika, a cukkini is ebben az időszakban érik a legintenzívebben

Jelentősen esett a spanyol paradicsom ára 2018-ban

2019. március 5. 14:02

Spanyolország elégedett lehet fő európai piacaira irányuló exportjával. A Németországba irányuló szállítmányok értéke 3 százalékkal, a Franciaországba és az Egyesült Királyságba szállított árué pedig 5, illetve 3 százalékkal nőtt.