Életmód, gasztronómia

Mire jó a banánhéj?

Agrofórum Online

A déligyümölcsök héjával kapcsolatban nincs egyetértés, komposztra való-e vagy sem. Így a banánhéjról is komoly viták szoktak a hobbikertész-csoportokban kialakulni.

De akkor mire jó a banánhéj? Mi legyen vele? Ha nem csak a kertben gondolkodunk, akkor a szépségápolásban is sokféle tippre lehet lelni a banánhéj kapcsán. Hogy ki melyiket próbálja ki, az már csak rajta múlik. Íme a lista a lehetőségekről!

A tippeknél azért inkább a vegyszermentes, biobanánhéjra szorítkoznék, mint a konvencionálisan termesztettre, bár nálam már a fogyasztása is erre irányul kizárólag.

A héj tele értékes mikrotápanyaggal

A héjban nagyon sok mikrotápanyag van és antioxidáns, és antibakteriális tulajdonságokkal bír a kutatások alapján. Így nem véletlen hát, hogy a házi szépségápolási praktikák is elkezdték felkapni.

Azért újfent szeretném megjegyezni, hogy kizárólag bio forrásból kísérletezzünk a bőrünkre kenni bármit, hiszen a héjon sok más egyéb szennyeződés, kezelőanyag lehet, ami talán a biobanánnál a leginkább minimális. A másik tényező, hogy ilyenkor nem a banán külső, sárga héjrészét használjuk, hanem a fehéres belsőt kikapargatva.

Fogfehérítés banánhéjjal?

A banánban olyan anyagok vannak, melyek többek között olyan enyhe savak, amik fehérítő hatással is bírnak. Így sokfelé javasolják fogápolásnál a fogfehérítésre. Hogy ez gyakorlatban mennyire válik be, jó kérdés, illetve az is, hogy vajon ehhez mennyi banánt kell elfogyasztani vagy fogunk felületére dörgölni.

A leírások alapján az enyhe elszíneződéseket képes eltávolítani a banános fogmosás.

Ha lehet ne dobjuk a kukába, mert a banánhéjban nagyon sok lehetőség rejlik!

Bőrpuhító hatású a banán?

A banánban található antioxidánsok, savak és enzimek miatt a banánból készíthető bőrpuhító keverék is a szépségguruk szerint. A héj belsejében maradt fehér réteget kaparjuk le, keverjük el pépesre és kenjük be vele a kiszáradt bőrt – írj a legtöbb tanács.

Az extrém ajánlásokban még arról is beszámolnak, hogy bőrkeményedést lehet vele felpuhítani. Kinek van kedve kipróbálni?

Arcpakolás ötletek banánnal

Vállalkozó kedvűeknek jó recepteket is lehet találni banános arcpakolásra. A banánban található vitaminok miatt lett felkapott házi alapanyag az otthoni kencékben. Hogy mennyire igaz az, hogy felvehetjük a harcot az öregedés ellen, hogy mennyire van ránctalanító hatása a banánhéjas arcpakolásnak, vagy mennyire jó pattanásokra, jó kérdés. Mindenesetre a lehetőség igen széles skálán mozog, ha a banánhéjat a szépségápolásban is kipróbálnánk, mielőtt a komposztba tesszük.

A banán egyébkén rengeteg káliumot tartalmaz, amire az emberi szervezetnek is szüksége van.

Mire jó a banánhéj a kertben?

A lista itt is hosszú, a legextrémebb megoldásoktól az egészen észszerűkig. Kipróbálhatjuk a banánhéjjal kifényesíteni a szobanövényeink leveleit, de levéltetvek ellen is apróra vágva felhasználhatjuk, hogy a virágcserepek földjének tetejére szórjuk. Ez utóbbit azzal magyarázzák, hogy a banánhéj bomlásakor olyan gázok keletkeznek, melyeket a levéltetvek és más kártevők nem tudnak elviselni. Itt is a puding próbája az evés, számoljanak be róla, ha sikeres megoldásnak bizonyult!

Kiemelt kép: Pexels

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Miért fás a karalábé?

2022. augusztus 8. 06:37

A zsenge karalábénak két nagy titka van: a megfelelő talaj mellett a sok öntözés és a megfelelő térállás biztosítása.

Mitől repedtek fel a Goldrich fajtájú kajszifa termései?

2023. július 16. 04:39

4 éves Goldrich fajtájú kajszibarackfám tavaly néhány szemet, az idén kb. öt kg-ot termett. Mindkét évben az érés előtt egy héttel a barackok alja megnyílt, ezáltal rovarok támadták és penészedni kezdett. Sehol nem találok erre a hibára utalást. Mi lehet az oka?

Káposztafélék félmikro(mezo)- és mikroelemhiány betegségei és gyógyításuk I.

2022. április 12. 04:36

A gyakran tapasztalt mikroelem-hiánytüneteknek sok esetben nem az abszolút hiány az oka, a szükséges mennyiség rendelkezésre áll a talajban, csupán egyes környezeti tényezők, mindenekelőtt talajtulajdonságok gátolják a felvételüket.

Támrendszeres uborka termesztés I. - Talajszerkezet

2020. május 15. 04:36

Nem csak közhely, amit egyébként a legtöbb zöldségfélével kapcsolatban a szakkönyvek megjegyeznek, az uborka esetében különösen igaz: igényes a talaj minősége iránt, csak jó szerkezetű talajon szabad termeszteni.