Életmód, gasztronómia

Négy év múlva érheti el a csúcsot az európai húsfogyasztás

Agrofórum Online

Az állati termékek növényi alapú alternatíváinak gyors növekedése azt jelentheti, hogy Európa és Észak-Amerika 2025-re eléri a húsfogyasztás „csúcsát”, ekkor a hagyományos hús fogyasztása csökkenni kezd a várakozások szerint.

Egy tanulmány azt is előre jelzi, hogy a növényi alapú húsok élvezeti értéke 2023-ra megegyezik majd a szokásos húséval. A világ 10 kedvenc ételéből kilencnek 2035-re reális alternatívái lesznek a húshelyettesítők.

A Boston Consulting Group (BCG) és a Blue Horizon Corporation jelentése szerint nagyon valószínű, hogy az alternatív fehérjék piaca 11 százalékot tehet majd ki a globális fehérje-piacon 2035-re. Egyre több ember eszik alternatív húst és tejtermékeket, mivel növekszik az aggodalom az állatállomány környezeti hatása és az állatok jóléte miatt. A jelentés szerint az alternatív hús-, tojás-, tej- és tenger gyümölcstermékek éves piaca 2035-re eléri legalább a 290 milliárd dolláros szintet.

„A leginkább szembetűnő az, hogy a fejlett gazdaságokban egyes esetekben 2025-ben a húsfogyasztás csúcsán leszünk” – mondta Decker Walker, a BCG agrárüzletágának vezetője a brit The Guardian című lapnak. „Ennyit érnek a beszélgetések és viták arról, hogy az alternatív fehérjék futurisztikusak, és hogy sok embernek nem felel meg a mesterséges hús. De a legtöbb ember nem veszi észre, hogy valójában már ott tartunk, hogy a hagyományos húsfogyasztás a történelem során először csökkenőben van. Az alternatív fehérjékre való áttérés globális következményei jelentősek lesznek.”

Ha az alternatív fehérjék az eladások 11 százalékát teszik majd ki az a jelentés becslései szerint 1 milliárd tonna szén-dioxid-kibocsátás csökkenést jelent. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az Egyesült Királyság területével megegyező termőföld szabadul fel az állatállomány támogatásától és 50 milliárd csirkével kevesebbre lesz szükség. Decker szerint a hús-alternatívák már olyan receptekben is meggyőzőek voltak, mint a bolognai spagetti, ahol a teljes ízprofilnak csak kis részét tették ki.

A tudósok szerint a hagyományos hús- és tejtermékek elkerülése a legjobb módszer a bolygóra gyakorolt környezeti hatások csökkentésére.

A jelentés előrejelzése szerint 2035-ben az alternatív fehérjetermékek kétharmada növényi eredetű lesz, ötödét pedig mikrobák állítják elő. A ilyen típusú húst novemberben engedélyezték először értékesítésre Szingapúrban, bár a jelentés szerint az ilyen „hús” a 2030-as évek elejéig drágább marad, mint a hagyományos hús.

Bruce Friedrich, a Good Food Institute munkatársa szerint az alternatív fehérjék terén az innovációkat támogató kormányok kihasználják az előnyöket. „Hacsak nem csökken az ipari húsfogyasztás, a világ egyetlen kormányának sem lesz esélye teljesíteni az éghajlattal kapcsolatos kötelezettségeit. Itt az ideje, hogy a kormányok mindenhol felhasználják az állami pénzeket a közjó érdekében” – tette hozzá.

Kiemelt kép: Unsplash

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért csökken a vegánok száma? Most minden kiderül!

2025. augusztus 3. 11:10

Sok fogyasztó elbizonytalanodott a vegán étrend hatékonyságában: egészségi, gazdasági és ízélménybeli okokból térnek vissza húsos ételekhez.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Veszélyes kártevők: a keresztesvirágúak földibolhái

2019. szeptember 16. 04:36

A káposztabolhák legjelentősebb kártételét a kora tavasszal előjövő imágók okozzák, ami akár a csíranövények pusztulását is okozhatja. Kártételük az úgynevezett „lyuggató hámozás”.

Csapnivaló lesz a sörárpatermés, ársokkra készülhetnek a német sörivók

2023. július 7. 09:10

A sör ára a németeknél – némi túlzással – olyan, mint nálunk a kenyéré. Ebből a szempontból pedig most igen rossz hírrel szolgáltak számukra.

Lassan nyugalomba vonulnak a poloskák – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2023. november 2. 12:40

November első napjaira gyökeresen megváltozott a kárpát-medencei időjárás. Az egymást váltó délnyugat-északkelet irányú időjárási frontok több hullámban nedves levegőt és csapadékot szállítottak. A front mentén bőséges eső hullott, de a dél-alföldi tájegységek ismét kevesebbet kaptak. A hőmérséklet visszaesett ugyan, de még így is meghaladja a sokévi átlagot, éjszakánként pedig elkerülnek bennünket a fagyok.

A repce kora tavaszi kártevői

2020. január 29. 10:24

A repcét veszélyeztető kártevők sorát kora tavasszal két kistestű ormányos bogár nyitja meg; a repceszár-ormányos és a nála pár tized milliméterrel testesebb nagy repceormányos. Az gazdasági kárt a lárvák okozzák, amelyek eleinte a levélnyelekben, később pedig a repce szárában táplálkoznak. Az előrejelzési adatok, vagyis a sárga tálak és ragasztós lapok fogási eredményei alapján, valamint az időjárás figyelembe vételével határozható meg az ellenük való védekezés optimális időpontja.