Életmód, gasztronómia

Négy év múlva érheti el a csúcsot az európai húsfogyasztás

Agrofórum Online

Az állati termékek növényi alapú alternatíváinak gyors növekedése azt jelentheti, hogy Európa és Észak-Amerika 2025-re eléri a húsfogyasztás „csúcsát”, ekkor a hagyományos hús fogyasztása csökkenni kezd a várakozások szerint.

Egy tanulmány azt is előre jelzi, hogy a növényi alapú húsok élvezeti értéke 2023-ra megegyezik majd a szokásos húséval. A világ 10 kedvenc ételéből kilencnek 2035-re reális alternatívái lesznek a húshelyettesítők.

A Boston Consulting Group (BCG) és a Blue Horizon Corporation jelentése szerint nagyon valószínű, hogy az alternatív fehérjék piaca 11 százalékot tehet majd ki a globális fehérje-piacon 2035-re. Egyre több ember eszik alternatív húst és tejtermékeket, mivel növekszik az aggodalom az állatállomány környezeti hatása és az állatok jóléte miatt. A jelentés szerint az alternatív hús-, tojás-, tej- és tenger gyümölcstermékek éves piaca 2035-re eléri legalább a 290 milliárd dolláros szintet.

„A leginkább szembetűnő az, hogy a fejlett gazdaságokban egyes esetekben 2025-ben a húsfogyasztás csúcsán leszünk” – mondta Decker Walker, a BCG agrárüzletágának vezetője a brit The Guardian című lapnak. „Ennyit érnek a beszélgetések és viták arról, hogy az alternatív fehérjék futurisztikusak, és hogy sok embernek nem felel meg a mesterséges hús. De a legtöbb ember nem veszi észre, hogy valójában már ott tartunk, hogy a hagyományos húsfogyasztás a történelem során először csökkenőben van. Az alternatív fehérjékre való áttérés globális következményei jelentősek lesznek.”

Ha az alternatív fehérjék az eladások 11 százalékát teszik majd ki az a jelentés becslései szerint 1 milliárd tonna szén-dioxid-kibocsátás csökkenést jelent. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az Egyesült Királyság területével megegyező termőföld szabadul fel az állatállomány támogatásától és 50 milliárd csirkével kevesebbre lesz szükség. Decker szerint a hús-alternatívák már olyan receptekben is meggyőzőek voltak, mint a bolognai spagetti, ahol a teljes ízprofilnak csak kis részét tették ki.

A tudósok szerint a hagyományos hús- és tejtermékek elkerülése a legjobb módszer a bolygóra gyakorolt környezeti hatások csökkentésére.

A jelentés előrejelzése szerint 2035-ben az alternatív fehérjetermékek kétharmada növényi eredetű lesz, ötödét pedig mikrobák állítják elő. A ilyen típusú húst novemberben engedélyezték először értékesítésre Szingapúrban, bár a jelentés szerint az ilyen „hús” a 2030-as évek elejéig drágább marad, mint a hagyományos hús.

Bruce Friedrich, a Good Food Institute munkatársa szerint az alternatív fehérjék terén az innovációkat támogató kormányok kihasználják az előnyöket. „Hacsak nem csökken az ipari húsfogyasztás, a világ egyetlen kormányának sem lesz esélye teljesíteni az éghajlattal kapcsolatos kötelezettségeit. Itt az ideje, hogy a kormányok mindenhol felhasználják az állami pénzeket a közjó érdekében” – tette hozzá.

Kiemelt kép: Unsplash

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Élelmiszerár-robbanás karácsony előtt, ismét szörnyülködhetnek a magyarok

2025. november 18. 13:10

A kereskedők már novemberben karácsonyi portékákat kínálnak a boltokban, az utcákon pedig megjelennek a vásári bódék, szinte elviselhetetlen árakkal.

A méz, ami a férfiak egészségét védi

2025. november 17. 07:10

A gesztenyeméz kesernyés, mégis az egyik legértékesebb magyar mézfajta: javítja a vérkeringést, védi a májat és segíti a férfiak egészségét.

Itt a madárinfluenza, megindult a rettegés a libahús fogyasztásától

2025. november 16. 09:10

Márton napjától karácsonyig Magyarországon is megindul a tolongás a máskor kissé elfelejtett libahúsért. Vajon veszélyben lehetünk a vírusfertőzés által?

Elképesztően finom és egészséges – a makk-kávé visszatért!

2025. november 14. 14:10

Nemcsak egészséges, hanem lélekmelengető is: a makk-kávé a természet legújabb ajándéka a tudatos kávézóknak.

Komoly fejlesztés indul az árvizek előrejelezhetőségének biztosítására

2018. szeptember 14. 07:00

A projekt várt eredménye többek között a jobb információáramlás és a pontosabb előrejelzés révén a hatékonyabb árvízvédelmi védekezés lehet. Így összességében kis ráfordítással jelentős anyagi károk előzhetőek meg a jövőben.

Előrejelzési és megfigyelési módszerek zárt termesztőberendezésben

2019. október 24. 10:38

Minden növényvédelmi beavatkozást, legyen szó kémiai készítmény, vagy természetes ellenségek felhasználásáról, meg kell előznie a megfigyelésnek, szemrevételezésnek.

Veszélyes kártevők: a keresztesvirágúak földibolhái

2019. szeptember 16. 04:36

A káposztabolhák legjelentősebb kártételét a kora tavasszal előjövő imágók okozzák, ami akár a csíranövények pusztulását is okozhatja. Kártételük az úgynevezett „lyuggató hámozás”.

Előrelépés a növényvédelmi előrejelzések terén

2021. július 16. 06:36

A növények különböző körülmények között változó illékony vegyületeket bocsátanak ki. A szenzorok az adott betegségek vagy növényi stressz szempontjából releváns illékony szerves vegyületek azonosításával figyelmeztethetik a felhasználókat a rendellenességekkel kapcsolatban.