Életmód, gasztronómia

Néhány egyszerű otthoni módszer a tűzifa felvágására

Agrofórum Online

Az elmúlt évben alighanem sokan elővették a régóta rozsdásodó fejszéiket, hogy tűzifával próbálják helyettesíteni (ha van rá mód) a megdrágult földgázt. Íme, pár egyszerű módszer a rönkök felaprítására.

Az első videóban látható eszköz Magyarországon is kapható. Sajnos, az öles rönköknél ez nem használható, ugyanis hivatalosan „gyújtóshasítónak” nevezik, vagyis csak akkor vethetjük be, ha már hasábokra daraboltuk a fánkat.

Utána viszont elég csupán egy kalapács ahhoz, hogy a masszív öntöttvas hasító kisebb darabokat készítsen belőle. Előnye, hogy nem kell tartani közben a fahasábot, vagyis egyedül is haladós vele a munka.

Alighanem sokak számára ismerős az a kúp alakú fúrófej is, amelyet könnyen befoghatunk egy elektromos fúróba. A tartós szénacél kiegészítő strapabíró és csúszásmentes, nem ijed meg tehát a legvastagabb rönköktől sem, egy pillanat alatt áthatol rajtuk. Aki próbált már ékkel és nagykalapáccsal hasonló eredményt elérni, az alighanem értékeli majd ezt a fúrófejet.

Amely a forgalmazó szerint önmetsző csavarként működik, ezért tud áthatolni a legkeményebb fákon is, dióhoz, tölgyhöz, juharhoz és sok más fajtához egyaránt ideális. Az anyaga ellenáll az ütéseknek és a kopásnak, ez biztosít számára hosszú élettartamot. Hasító részének hossza 95 mm, szélessége 9,5 mm.

Végezetül egy hasznos praktikát ajánlanánk minden otthoni favágónak. Haladósabb lesz a munka, hogy a rönköt felvágás előtt körbekötjük például egy erős lánccal. Így a fa nem hullik szét, nem kell minden fejszecsapás után megigazgatni, hanem addig lehet ütni, amíg hasábokra nem esik. Utána már a talicskára is egyben feltehető.

(Fotó: günter/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

A borsmenta, ami megmenti a nyári kánikulától

2025. június 29. 14:10

A borsmenta hűsít, frissít és gyógyít: mutatjuk, hogyan használja italban, borogatásként, vagy akár aromaterápiában a nyári hónapokban!

Ezért issza egyre több ember a kecsketejet!

2025. június 25. 11:10

Egyre több tejtermék készül kecsketej alapanyagból – nem véletlenül: tápanyagokban gazdag, könnyen emészthető és sokoldalú.

Tihanyban virágzik a levendula – Szedje saját kezűleg!

2025. június 12. 13:10

A tihanyi levendulásban most Ön is arathat. Gyűjtse be az illatos virágokat, és tudja meg, mi mindenre használható a lila csoda!

Minden, amit tudni érdemes a tűzifa megfelelő tárolásáról

2022. november 22. 05:36

A téli tüzelőről való gondoskodás nem ér véget pusztán a faanyag megvásárlásával, hanem megfelelő mértékig ki kell szárítani, és meg kell találni az optimális tárolási helyét. Hol, hogyan és mennyi ideig tárolhatjuk a tűzifát amellett, hogy megőrizzük a minőségét? Milyen kritériumai vannak a jó fatárolónak?

A tűzifa száradása és szárítása

2022. november 20. 05:37

A tűzifának felhasznált faanyag nedvességtartalma elsődleges fontosságú, éppen ezért a fának a felhasználás előtt megfelelő mértékben ki kell száradnia. Mitől függ a száradási idő? Hogyan lehet elősegíteni a gyorsabb száradást? Most jöjjön mindaz, ami a fa kiszállítása után ránk vár…

4 ok, amiért a kőris jobb tűzifa, mint a híre

2024. november 3. 10:10

A tűzifafajok közül a kőrisnek nincs jó híre. Pedig számos érv szól amellett, hogy éppen ezt a keményfát használjuk a kályhában vagy kandallóban.

A Pilisi Parkerdő Zrt. képes fenntartható módon biztosítani a megnövekedett tűzifaigényt

2022. október 11. 10:36

A Pilisi Parkerdő Zrt. hosszú távon képes fenntartható módon biztosítani a működési területén élők tűzifa-ellátását.