31℃ 18℃
július 5. Emese, Sarolta, Lotti, Antal
Életmód, gasztronómia

Ördögbocskor: ilyen tüneteket okozhat az iskolások és óvodások ebédjébe került gyomnövény

Agrofórum Online

A népi gyógyászat is ismerte és használta az ördögbocskor nevű gyomnövényt, ennek ellenére óriási riadalmat keltett, hogy a napokban gyerekek számára feltálalt ételben találták meg. Pár napig még érdemes figyelni az esetleges tünetekre.

Az elmúlt napokban a hazai hírek főszereplőjévé vált az ördögbocskor nevű gyomnövény. Az ok prózai, ugyanakkor nagyon ijesztő: több budapesti, X. kerületi iskolában és óvodában az ebédre felszolgált zöldbabfőzelékben találták meg, mégpedig a kondér alján, így a gyerekek már ettek az ételből, mire a problémára fény derült.

A kőbányai önkormányzat azonnali vizsgálatot indított, ételmintát juttattak el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriumába. Az eredmény gyorsan megszületett, és megnyugtató volt. Valóban megállapították idegen anyag jelenlétét az ételben, amit közönséges ördögbocskorként azonosítottak.

Ez a melegigényes gyomnövény a népi gyógyászat előtt sem ismeretlen, régen köhögéscsillapítóként használták, bár enyhe mérgezési tüneteket is okozhat. A főzelékbe került 2-2,5 centiméteres darabkák Zacher Gábor főorvos, oxyológus, mentőorvos szerint nem jelentettek olyan mennyiséget, hogy tüneteket válthattak volna ki. Feltehetőleg a mirelit alapanyagból kerülhettek az ebédbe, a vágott sárgahüvelyű zöldbabban lehetett az ördögbocskortermés.

A gyomnövény onnan kapta különös nevét, hogy a kóróját ősszel gyakran sodorja a szél a mezőkön. A németek Hexendistelként (ördögbogáncsként) hivatkoznak rá. A riadalmat az okozta az oktatási intézményekben, hogy eleinte csattanó maszlagra gyanakodtak, ami viszont erősen toxikus hatású.

A kőbányai önkormányzat elővigyázatosságból továbbra is azt kéri az érintett gyerekektől és szüleiktől, hogy figyeljenek az esetleg kialakuló, hirtelen jelentkező panaszokra: hasi fájdalomra, puffadásra, gyengeségre vagy lázra.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

A borsmenta, ami megmenti a nyári kánikulától

2025. június 29. 14:10

A borsmenta hűsít, frissít és gyógyít: mutatjuk, hogyan használja italban, borogatásként, vagy akár aromaterápiában a nyári hónapokban!

Ezért issza egyre több ember a kecsketejet!

2025. június 25. 11:10

Egyre több tejtermék készül kecsketej alapanyagból – nem véletlenül: tápanyagokban gazdag, könnyen emészthető és sokoldalú.

Léteznek ehető gyomnövények is, ne bántsuk őket!

2024. július 27. 16:10

Felsorakoztatunk egy csokornyi gyomnövényt, amelyekből egészséges, ízletes és roppant különleges finomságokat készíthetünk.

Virágzik a parlagfű – Továbbra is fontos a védekezés!

2022. július 27. 11:34

Az elmúlt hét forró, aszályos időjárásának a hatásásra a parlagfű fejlődése, virágzása megtorpant.

A parlagfű elleni védekezésről értekeztek a tudományos konferencián

2022. szeptember 14. 10:34

A Corteva Agriscience a 2022. szeptember 8-9-én megrendezett tudományos konferencia kiemelt támogató partnere volt.

Sok gazda bánkódhat a gyomos területei miatt

2018. szeptember 11. 07:06

A minisztérium adatai szerint tavaly összesen 586 gazdálkodó 843 parcellája vált jogosulatlanná hanyagság miatt, az érintett terület nagysága meghaladja az 1688 hektárt.