31℃ 19℃
június 6. Norbert, Norberta, Cintia
Életmód, gasztronómia

Ördögbocskor: ilyen tüneteket okozhat az iskolások és óvodások ebédjébe került gyomnövény

Agrofórum Online

A népi gyógyászat is ismerte és használta az ördögbocskor nevű gyomnövényt, ennek ellenére óriási riadalmat keltett, hogy a napokban gyerekek számára feltálalt ételben találták meg. Pár napig még érdemes figyelni az esetleges tünetekre.

Az elmúlt napokban a hazai hírek főszereplőjévé vált az ördögbocskor nevű gyomnövény. Az ok prózai, ugyanakkor nagyon ijesztő: több budapesti, X. kerületi iskolában és óvodában az ebédre felszolgált zöldbabfőzelékben találták meg, mégpedig a kondér alján, így a gyerekek már ettek az ételből, mire a problémára fény derült.

A kőbányai önkormányzat azonnali vizsgálatot indított, ételmintát juttattak el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriumába. Az eredmény gyorsan megszületett, és megnyugtató volt. Valóban megállapították idegen anyag jelenlétét az ételben, amit közönséges ördögbocskorként azonosítottak.

Ez a melegigényes gyomnövény a népi gyógyászat előtt sem ismeretlen, régen köhögéscsillapítóként használták, bár enyhe mérgezési tüneteket is okozhat. A főzelékbe került 2-2,5 centiméteres darabkák Zacher Gábor főorvos, oxyológus, mentőorvos szerint nem jelentettek olyan mennyiséget, hogy tüneteket válthattak volna ki. Feltehetőleg a mirelit alapanyagból kerülhettek az ebédbe, a vágott sárgahüvelyű zöldbabban lehetett az ördögbocskortermés.

A gyomnövény onnan kapta különös nevét, hogy a kóróját ősszel gyakran sodorja a szél a mezőkön. A németek Hexendistelként (ördögbogáncsként) hivatkoznak rá. A riadalmat az okozta az oktatási intézményekben, hogy eleinte csattanó maszlagra gyanakodtak, ami viszont erősen toxikus hatású.

A kőbányai önkormányzat elővigyázatosságból továbbra is azt kéri az érintett gyerekektől és szüleiktől, hogy figyeljenek az esetleg kialakuló, hirtelen jelentkező panaszokra: hasi fájdalomra, puffadásra, gyengeségre vagy lázra.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

Ismerjük fel a gyomnövényeket már pár leveles korukban I. rész – T1-es életformájú gyomnövények

2018. július 29. 07:26

Mi az első lépése a sikeres gyomszabályozásnak? Ismerni a területünk „előéletét” és felismerni a csírázó gyomnövényeket. Jelen cikksorozat a szántóföldi és kertészeti kultúrákban gyakran előforduló gyomnövények felismerésében segít.

Házipatika – gyomnövények gyógyhatásai

2020. szeptember 25. 08:17

Térképezzük fel, hogy a hazánkban jellemző, elsődlegesen gyomnövénynek tekintett növényfajok milyen gyógyhatással bírnak az emberi szervezetre!

Virágzik a parlagfű – Továbbra is fontos a védekezés!

2022. július 27. 11:34

Az elmúlt hét forró, aszályos időjárásának a hatásásra a parlagfű fejlődése, virágzása megtorpant.

Figyelem, már megint egy egyszikű gyomnövény!

2018. október 19. 02:37

A figyelemfelhívó cikk egy újonnan felbukkanó gyomnövény, a vékony egércsenkesz könnyebb felismerését segíti, valamint a védekezésben eddig szerzett tapasztalatokat foglalja össze.