Életmód, gasztronómia

Otthoni pálinkafőzés: valami nem stimmel a számokkal!

Pálinka Nemzeti Tanács

Érdekes anomáliákat fedezett fel a Pálinka Nemzeti Tanács a magánfőzésről szóló 2018-as adóhatósági adatokban. Ezekből ugyanis az derül ki, hogy az országban nyilvántartott több, mint húszezer magánfőzésre szolgáló lepárlókészülékből csak hétezret használtak 2018-ban, és ezeken összesen 115 ezer liter magánfőzött párlat készült – készülékenként átlagosan 16 liter. A legtöbb új berendezést Borsod-Abaúj-Zemplén megyében jegyezték be tavaly, de itt főzték a legkevesebb magánfőzött párlatot is.

Csak egyharmada van használatban a magánfőzők által bejelentett lepárlóberendezéseknek a NAV 2018-as adatai alapján: az országban összesen 23662 ilyen készüléket tart számon az adóhatóság, a kiadott párlatadójegyek számából azonban az látszik, hogy maximum 6918 berendezést használtak a tulajdonosok. Ennyi esetben vásároltak ugyanis párlatadójegyet az elmúlt évben, viszont ha egy magánfőző jogszerűen több alkalommal is vásárolt, ez a szám még az egyharmadnál kevesebb is lehet.

A magánfőzők készülékeinek bejelentése 2015-ben lett kötelező, abban az évben 12755 berendezést jegyeztek be. 2016-ban további 5848 darabot, 2017-ben pedig 2618-at. A legkevesebb új bejelentés 2018-ban érkezett, tavaly 2441-en jelentettek be főzőberendezést.

A legtöbb új bejelentés 2018-ban Borsod-Abaúj-Zemplén megyében történt, ahol 420 lepárlókészüléket jegyeztek be. Itt összesen 1700 berendezést tart számon az adóhatóság. Párlatadójegyet azonban csak 230 esetben vásároltak az előző évben, és mindössze 3489 liter párlatot készítettek otthoni, magáncélú fogyasztásra.

A legtöbb magánfőzött párlat 2016 óta minden évben Pest megyében készül a NAV adatai alapján. Itt összesen 2423 berendezést tartanak számon, ebből 2018-ban 525-öt használtak, amelyeken összesen közel kilencezer liter magánfőzött párlatot készítettek. A legkevesebb bejelentett lepárlóberendezést Nógrád megyében tartja számon a NAV: itt mindössze 507 készülékről számoltak be.

2015 óta összesen 28 lepárlókészüléket foglalt le az adóhatóság magánfőzőktől, a legtöbbet Borsod-Abaúj-Zemplén (7), Bács-Kiskun (6) és Jász-Nagykun-Szolnok (5) megyékben. Illegális berendezést találtak még Veszprém (3), Pest (2), Tolna (2), Csongrád (1), és Nógrád (1) megyékben, illetve Budapesten (1).

A Pálinka Nemzeti Tanács nem tartja életszerűnek a fent említett adatokat, amelyek a Tanács véleménye szerint aggodalomra adnak okot a pálinkás szakmában. Az utóbbi évek baleseteit is figyelembe véve minden magáncélú lepárlóberendezés tulajdonosát fokozott óvatosságra intik, és javasolják, hogy a főzőberendezések vásárlása, illetve a párlatok elkészítése előtt mindenki tájékozódjon a magánfőzéssel kapcsolatos jogszabályokról és a jó gyártási gyakorlatról.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Természetes otthon: illatosítás aromanövényekkel

2025. február 26. 05:40

Az aromanövények nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem jótékony hatással lehetnek a közérzetünkre is. Nézzük meg, milyen növények segíthetnek természetes módon felfrissíteni otthonunk levegőjét!

Ne a szájpadláson csattanjon a pálinka!

2021. május 22. 08:36

A Báró Harruckern Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft.-ről, a termékeiről, névadójáról, a pálinkaszektor helyzetéről beszélgettünk Fabulya Attila okleveles pálinkabírálóval, a kóstolóház vezetőjével.

Díjátadó ünnepséggel vette kezdetét a 20. Gyulai Pálinkafesztivál

2019. április 13. 09:54

A pálinkafesztivál nyitónapján bemutatták a Kárpát-medencei Nemzeti Összetartozás Pálinkáját is, amely magyarországi pálinkákból és határon túli párlatokból készült. A közönséget a pálinkák és a gasztronómiai bemutatók mellett számos koncerttel várják.

Csipkebogyóból is készülhet kiváló pálinka

2021. február 10. 13:25

Mi a különbség az olasz grappa és a törkölypálinka között? Mi történik, ha ugyanabból a kajszicefréből öt különböző főzőberendezéssel készítenek párlatokat? És vajon lehet készíteni párlatokat szárított csipkebogyóból is?

Idén is megválasztották az Agrárminisztérium pálinkáját

2020. december 15. 05:47

A tavalyi nagy siker után idén már második alkalommal választották meg a TOP pálinkakiválóságnak minősített pálinkák közül az Agrárminisztérium pálinkáját.