Életmód, gasztronómia

Szarvasmarha-trágyával fűti otthonát az osztrák gazda

Agrofórum Online

Christian Peter az ausztriai Bregenzerwaldban lévő Egg településen szarvasmarha-trágyával fűti otthonát. Ahelyett, hogy a mélybe fúrt volna egy hőszivattyú miatt, tömlőket fektetett az istállója alá. A trágyából származó hulladékhőt a tömlőkön átfolyó víz felmelegítésére használja fel, és így melegíti fel otthonát.

Az új hígtrágyatartály alaplemezének betonozásakor Christian Peter gazda viszonylag kevés pénzért csöveket rakatott bele, ezeken keresztül vezeti át a házat melegítő vizet.

A szarvasmarha trágya testhőmérsékleten kerül a trágyatartályba, és ezt a hőt használják fel a víz felmelegítésére.

Rendkívül hatékony, és nagyon olcsó volt a beszerzése is. Tömlőket raktunk a betonvasba, és így nem kellett fúrnunk”

– mondja Peter. Szerinte a geotermikus energia hasznosítását célzó fúrások beruházása meghaladja a 20 000 eurót. „Ez csak 2000-3000 euróba került összesen.”

Az előnye, hogy „hőt vesz fel, ami így vagy úgy rendelkezésre áll. A trágya megvan, a tej is rendben van, csak a hőt kell felvenni és felhasználni a fűtési rendszerünkben” – mondta a gazda, akit a német agrarheute mezőgazdasági szakportál idézett.

A Peter család három tanácsot fogadott meg új épületének kivitelezésekor. Az egyik az, hogy valójában bármilyen folyamatból nyerhetünk energiát, a másik, hogy minden ilyen beruházást alaposan meg kell tervezni, a harmadik pedig egy kicsit meglepőnek tűnhet ugyan, de a megszokott kereteken kívül kell gondolkodni, és kívülről meríteni az ötleteket.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért csökken a vegánok száma? Most minden kiderül!

2025. augusztus 3. 11:10

Sok fogyasztó elbizonytalanodott a vegán étrend hatékonyságában: egészségi, gazdasági és ízélménybeli okokból térnek vissza húsos ételekhez.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Ezt a földet választottam II. rész

2019. szeptember 18. 04:36

A cikk rövid áttekintést kíván nyújtani arról, hogy milyen termesztőközegek – azon belül is földtípusok - állnak ma már rendelkezésünkre, melyiket válasszuk a növény tulajdonságai (pl.: örökzöld növényföld), termesztési helye (szobanövény-föld, balkonnövény-föld), illetve termesztési céljaink (pl.: palántaföld) tekintetében.

Hogyan javíthatjuk nyáron a talajunkat?

2023. július 26. 05:39

Most nagyon divatos dolog a talaj egészségéről beszélni, de rengeteg téves információ kering az interneten. Lássuk, mit és mikor érdemes csinálni!

Mérleg szerinti tápanyagellátás a szabadföldi paprikatermesztésben I.

2021. szeptember 27. 05:40

A korszerű tápanyagellátás a paprika esetében is, mint általában a növénytermesztésben két pillérre épül, a mérlegelvű tápanyagellátásra és a fajlagos trágyaigényre.

Miért kell a kalászosoknak ősszel is tápanyag?

2018. szeptember 21. 12:27

Kísérleti eredményeink igazolják, hogy kukorica és napraforgó után megtérülő befektetés a magasabb hatóanyag-dózisú őszi alaptrágyázás.