Életmód, gasztronómia

Szarvasmarha-trágyával fűti otthonát az osztrák gazda

Agrofórum Online

Christian Peter az ausztriai Bregenzerwaldban lévő Egg településen szarvasmarha-trágyával fűti otthonát. Ahelyett, hogy a mélybe fúrt volna egy hőszivattyú miatt, tömlőket fektetett az istállója alá. A trágyából származó hulladékhőt a tömlőkön átfolyó víz felmelegítésére használja fel, és így melegíti fel otthonát.

Az új hígtrágyatartály alaplemezének betonozásakor Christian Peter gazda viszonylag kevés pénzért csöveket rakatott bele, ezeken keresztül vezeti át a házat melegítő vizet.

A szarvasmarha trágya testhőmérsékleten kerül a trágyatartályba, és ezt a hőt használják fel a víz felmelegítésére.

Rendkívül hatékony, és nagyon olcsó volt a beszerzése is. Tömlőket raktunk a betonvasba, és így nem kellett fúrnunk”

– mondja Peter. Szerinte a geotermikus energia hasznosítását célzó fúrások beruházása meghaladja a 20 000 eurót. „Ez csak 2000-3000 euróba került összesen.”

Az előnye, hogy „hőt vesz fel, ami így vagy úgy rendelkezésre áll. A trágya megvan, a tej is rendben van, csak a hőt kell felvenni és felhasználni a fűtési rendszerünkben” – mondta a gazda, akit a német agrarheute mezőgazdasági szakportál idézett.

A Peter család három tanácsot fogadott meg új épületének kivitelezésekor. Az egyik az, hogy valójában bármilyen folyamatból nyerhetünk energiát, a másik, hogy minden ilyen beruházást alaposan meg kell tervezni, a harmadik pedig egy kicsit meglepőnek tűnhet ugyan, de a megszokott kereteken kívül kell gondolkodni, és kívülről meríteni az ötleteket.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Hajtatott fejes saláta tápanyagellátása

2022. február 12. 09:36

A fejes saláta termesztéstechnológiája sokat javult, ami köszönhető a betegségeknek ellenálló fajtákon kívül, a korszerűbb termesztő berendezéseknek is, amelyekben jobb lehetőség nyílik a pontos klímaszabályozásra.

Egy trágya, amit talajminőségre szabható beltartalommal is kínálnak

2023. október 11. 09:10

A Master Good cégcsoport 10 évvel ezelőtt kezdett hozzá a fejlesztéshez, mára a Bio-Fer üzeme Magyarország piacvezető szerves trágyáját készíti, a tervek szerint pedig 3 év alatt Európa legnagyobb szerves trágya gyárává válik.

Megmérték, mennyi trágyát termel egy hízósertés

2023. december 15. 13:10

A trágya mindig értéket képviselt a mezőgazdaságban, de az orosz–ukrán háború és az energiaárak robbanásszerű emelkedése óta a jelentősége még jobban megnőtt. Emiatt is jó tudni, hogy átlagosan mennyi trágya keletkezik egy hízó után.

Lesz-e jövője trágyaként a birkagyapjúnak?

2022. november 7. 04:36

Egyik kertészeti profilú üzletben birkagyapjút tartalmazó trágyát árusítanak. Milyen tulajdonságai vannak a birkagyapjúnak, lesz-e jövője trágyaként?