3℃ -1℃
február 23. Alfréd, Polikárp, Mirtill
Életmód, gasztronómia

Szarvasmarha-trágyával fűti otthonát az osztrák gazda

Agrofórum Online

Christian Peter az ausztriai Bregenzerwaldban lévő Egg településen szarvasmarha-trágyával fűti otthonát. Ahelyett, hogy a mélybe fúrt volna egy hőszivattyú miatt, tömlőket fektetett az istállója alá. A trágyából származó hulladékhőt a tömlőkön átfolyó víz felmelegítésére használja fel, és így melegíti fel otthonát.

Az új hígtrágyatartály alaplemezének betonozásakor Christian Peter gazda viszonylag kevés pénzért csöveket rakatott bele, ezeken keresztül vezeti át a házat melegítő vizet.

A szarvasmarha trágya testhőmérsékleten kerül a trágyatartályba, és ezt a hőt használják fel a víz felmelegítésére.

Rendkívül hatékony, és nagyon olcsó volt a beszerzése is. Tömlőket raktunk a betonvasba, és így nem kellett fúrnunk”

– mondja Peter. Szerinte a geotermikus energia hasznosítását célzó fúrások beruházása meghaladja a 20 000 eurót. „Ez csak 2000-3000 euróba került összesen.”

Az előnye, hogy „hőt vesz fel, ami így vagy úgy rendelkezésre áll. A trágya megvan, a tej is rendben van, csak a hőt kell felvenni és felhasználni a fűtési rendszerünkben” – mondta a gazda, akit a német agrarheute mezőgazdasági szakportál idézett.

A Peter család három tanácsot fogadott meg új épületének kivitelezésekor. Az egyik az, hogy valójában bármilyen folyamatból nyerhetünk energiát, a másik, hogy minden ilyen beruházást alaposan meg kell tervezni, a harmadik pedig egy kicsit meglepőnek tűnhet ugyan, de a megszokott kereteken kívül kell gondolkodni, és kívülről meríteni az ötleteket.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hatásos magyar gyomorkeserű született „krumpliországban”

2025. február 22. 14:10

Az 1900-as években Kisvárda (is) komoly fejlődésnek indult, ennek motorja a burgonyatermesztés, illetve az arra épülő szeszgyártás volt.

Prémium japán kávézó nyílt Magyarországon – tényleg az ő kávéjuk a legfinomabb a világon?

2025. február 18. 09:40

A % Arabica kávézólánc a 2014-es alapítása óta folyamatosan terjeszkedik, és immár Budapesten is van üzletük.

Kiosztották a pálinkák „Oscar-díjait” Magyarországon – ezeket kóstolja meg!

2025. február 17. 09:40

Magyarországon kívül Romániából, Szlovákiából és Szerbiából is adtak be tételeket, összesen 151 településről.

Sütőtök februárban: a vastag héjú fajták igazán ellenállóak

2025. február 16. 14:10

A sütőtök az őszi és téli időszak egyik legkedveltebb zöldsége, amely nemcsak ízletes, hanem rendkívül jól tárolható is.

Megmérték, mennyi trágyát termel egy hízósertés

2023. december 15. 13:10

A trágya mindig értéket képviselt a mezőgazdaságban, de az orosz–ukrán háború és az energiaárak robbanásszerű emelkedése óta a jelentősége még jobban megnőtt. Emiatt is jó tudni, hogy átlagosan mennyi trágya keletkezik egy hízó után.

Ezek a legfontosabb természetes tápanyagkiegészítők a növényeink számára

2024. április 12. 09:10

A természetes tápanyagkiegészítők és egyéb hagyományos segédeszközök alkalmazása növényeink számára nemcsak a termelési eredmények javítására, hanem a fenntartható gazdálkodásra és a környezetvédelemre is kiváló megoldást nyújthatnak.

Egy trágya, amit talajminőségre szabható beltartalommal is kínálnak

2023. október 11. 09:10

A Master Good cégcsoport 10 évvel ezelőtt kezdett hozzá a fejlesztéshez, mára a Bio-Fer üzeme Magyarország piacvezető szerves trágyáját készíti, a tervek szerint pedig 3 év alatt Európa legnagyobb szerves trágya gyárává válik.

Nitrát adatszolgáltatás: teendők és várható szankciók

2020. február 4. 10:02

A rendelet hatálya kiterjed mindazon gazdálkodókra, akik nitrátérzékeny területen gazdálkodnak és/vagy nitrátérzékeny területen belül és kívül mindenkire, aki háztartási igényeket meghaladó mértékben állattartást végez.