Életmód, gasztronómia

Teafa: miért is tartják olyan különlegesnek?

Agrofórum Online

A teafa és a cajeput két olyan különleges hatással rendelkező illóolaj, mely lassan szinte minden háztartás alap-illóolaja lesz. A gyakorlat által bizonyított gyógyhatásuk mellett a rengeteg klinikai vizsgálat is visszaigazolta már jótékony hatásukat.

A teafa mellett a cajeput is hasonló hatással bír, sőt, egy növénycsalád két eltérő faja: a teafa a Melaleuca alternifolia, míg a cajeput a Melaleuca cajuputi. Mint látható, rendszertanilag is nagyon közel vannak egymáshoz.

Érdekes, hogy mivel a teafa is megosztó illatjegyekkel bír, így a cajeput is, de aki a teafát nem szereti, az a cajeputot hamarabb elviseli diffúzorból párologtatva.

Mi a teafa titka, amiért szeretjük?

Nekem a kertben az illóolajos növényvédelemnél az egyik legpraktikusabb antimikrobiális, fungicid hatású (és nem mellesleg viricid) illóolaj. A dugványozásnál a dugványok talpát belemártom teafaolajba, és így 99,9%-ban el szoktam tudni kerülni a kórokozók megjelenését a dugványozás során. Évek óta kísérletezem a teafával és a cajeputtal is, bár ez utóbbival valamiért nem tudok ilyen jó eredményt elérni. (A dugványozáskor fás és félfás dugványokkal is kísérleteztem és baktériumos, gombás fertőzésekre igen érzékeny lágyszárúakkal is).

A teafa az ausztrál teafa levelének vízgőzdesztillációval nyert illóolaja. 6-10 kg illóolaj előállításához körülbelül 1 tonna levélre (nyersanyagra) van szükség.

Gyógyászatra először az ausztrál bennszülöttek alkalmazták.

A teafa illóolaja sok mindenre jó! (fotó: Pixabay)

Mitől más a cajeput?

A cajeput illóolaja a Melaleuca cajuputi nevű növényből készül, humángyógyászatnál az aromaterápia a gyulladáscsökkentő és antibaktreriális hatását emeli ki. Illatként a teafához képest kicsit frissebb: eukaliptuszos, friss kámforos illata lesz. Pontosan ezért szeretik ennyire azok is, akik a teafát nem kedvelik.

A cajeputolajat elsősorban így használták a népgyógyászatban: “Húgyúti panaszoknál fertőtlenítő, görcsoldó, gyulladásgátló, reuma és köszvény tüneteit csillapítja, fájdalomcsillapító, szabályozza a menstruációt.” – írja egy ismert gyógynövényes és aromaterápiás szakkönyv, Stadelmann tollából.

Frank Zsófia – Kürti Gábor: Gyógyítás illóolajokkal című könyvében is említésre méltó adatok vannak a cajeput kapcsán, ahol gyógyhatásait méltatják. Pszichés hatása is van: tanácstalanság, zavarodottság, döntésképtelenség esetén használható. Alkoholos oldatával horzsolásokat, sebeket lehet kezelni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

A borsmenta, ami megmenti a nyári kánikulától

2025. június 29. 14:10

A borsmenta hűsít, frissít és gyógyít: mutatjuk, hogyan használja italban, borogatásként, vagy akár aromaterápiában a nyári hónapokban!

Kertbarátok figyelem: fagyos éjszakákra számíthatunk!

2024. március 13. 06:40

Fagyos időszakra számíthatunk a közeljövőben. Mik a fagykár-megelőzés lehetőségei? Miért hullik a szilva? És mit tehetünk a gyepben megjelenő kétszikű gyomok ellen? Zsigó György növényorvos tanácsait olvashatják kiskerti növényvédelem terén.

A vadburgonya mentheti meg egyik alapvető élelmünket

2021. augusztus 4. 06:41

Számos burgonyakutató valamint -termesztő komoly aggodalommal tekint az elkövetkezendő évtizedek klímaváltozás által vezérelt élelmiszer-biztonságára, pontosabban a burgonya termeszthetőségének nyilvánvaló nehézségeire. A megoldást a burgonyafélék családjába tartozó vad növényfajok hordozhatják magukban.

Ritka kártevők a repcében

2019. december 6. 04:37

Az őszi káposztarepce az a szántóföldi növénykultúránk, amelynek növényvédelmében az állati károsítók döntő jelentőséggel bírnak és amelynek a termesztési költségeiben az ilyen károsítók elleni védekezés adja az egyik legnagyobb tételt.

Mezőgazdasági területekre, különösen kukoricaállományokra jellemző nagygomba előfordulások

2018. november 13. 16:37

A lágyszárú kultúrákban a nagygombáknak jelen ismereteink szerint nincs gyakorlati jelentőségük, ugyanis nagyon kevés ismert nagygomba-kórokozó fordul elő lágyszárúakon, így kártételük is elenyésző. A gyümölcsösök esetében már más a helyzet, itt számos, igen veszélyes kórokozó előfordulhat. A gyümölcsösökben, réteken, kaszálókon, legelőkön és a szántóföldjeinken (különös tekintettel a kukoricatáblákra) felbukkanó nagygomba-fajokat mutatja be az írás.