Növényvédelem
Növényvédelem

Kertbarátoknak: a monília szedi áldozatait

Kertbarátoknak: a monília szedi áldozatait

Agrofórum Online

A tavasszal fertőző kórokozók egyre gyakrabban ütik fel a fejüket a kertekben. De nemcsak a mikroszkopikus élőlények ,,szedik áldozataikat", a kártevő rovarok is lendületbe jöttek legkedvesebb növényeinken. Monília, lisztharmat, levéltetvek ellen javasol Zsigó György növényorvos megoldásokat.

Kezdjük a kajszival

A virágfertőző monília tarol a permetezetlen fákon, helyenként egyetlen ép virágot sem hagy maga után. Gyakorlatilag a fiatal fa összes ágát vissza kellene vágni egészen a törzsig… A visszametszést ott is gyorsan el kell végezni ahol nem ilyen súlyos a helyzet. A nagyobb metszési felületeket
sebkezelőkkel kenjék be és még érdemes permetezni is. Több szakember szerint a fiatal leveleken keresztül tovább fertőzhet a gomba.

A virágfertőző monília helyenként egyetlen ép virágot sem hagy maga után
A virágfertőző monília helyenként egyetlen ép virágot sem hagy maga után (Fotó: Zsigó György)

Már megjelentek a levéltetvek

Ribiszkén (03.22-i fotó), almán, kajszin megjelentek a levéltetvek. Ahol a korábbi években nem okoztak nagy gondot, ott még nem kell védekezni ellenük, de a kórokozó gombák mellett már mindenképpen figyelni kell rájuk is. A gazdaváltós levéltetvek „maguktól is” elhagyják a kerti növényünket, míg más fajok egész évben a gazdanövényen károsítanak. Érdemes megismerni a fajok életmódját.

Ahol a sűrűn kiakasztott ragacsos sárgalappal és a katicákkal, fátyolkákkal sem lehet kordában tartani a levéltetveket, ott pl. almában a Kaiso Garden, a Karate Zeon 5 CS, a Klartan 24 EW (azaz Mavrik 24 EW), a Mospilan 20 SG (március végéig árusíthatják III. kategóriásként), a Pirimor 50 WG, a Teppeki 50 WG vagy a Sanium system engedélyezett. Gyérítésre alkalmas a Nanotac EC, a Vektafid A, a Vegarep EC és a csalán kivonat is. A felsorolt rovarölők közül néhányat más kerti növényekre is engedélyezték levéltetvek ellen.

Ribiszkén is megjelentek a levéltetvek
Ribiszkén is megjelentek a levéltetvek (Fotó: Zsigó György)

A lisztharmat is folytatja fertőzését

A lisztharmattal pedig mindig számolnunk kell. A fertőzött rügyekből kipattant torz levelek felületéről, a fehér „lisztes” gombatelepekről máris szóródnak a terjedést biztosító spórák (a konídiumok). A fotó egy idős Jonathán almafán készült. A piros bimbós állapotig a kontakt kéntartalmú gombaölők megfelelően védenek. A perzselés elkerülése miatt fontos, hogy egységesen 1-5 μ méretűek legyenek a kén szemcsék a gombaölőben. Sok készítmény megfelel ennek a követelménynek: pl. a Thiovit Jet, a Microthiol Special, a Kumulus S, a folyékony Flosul, stb. Virágzás után pedig permetezhetnek a felszívódókkal, melyeket majd a varasodásról szóló felhívásban találnak. Több készítményt mindkét kórokozó ellen engedélyezték.

Lisztharmatfertőzés fiatal almafalevélen
Lisztharmatfertőzés fiatal almafalevélen (Fotó: Zsigó György)

Az egyszerű anyagok közül a fűzfakéreg és a mezei zsurló lisztharmatra és varasodásra is, a szódabikarbóna és a talkum a varasodásra engedélyezett az almában (lásd a NÉBIH vagy a Magyar Biokultúra Szövetség honlapját illetve a 2024. évi szerjegyzék 769. oldalát (2. felhívás)).
A lecitin is egyszerű anyag, már lombtrágyaként, több formában is kapható, többek között a lisztharmatra is ajánlják pl. ezzel a technológiával. Lassan a gyakorlatban is bizonyítanak, érdemes komolyan venni az egyszerű anyagokat. A várakozási időkre ezeknél is figyelni kell, a lecitin esetében: 5 illetve 30 nap az é.v.i.! Ki hitte volna, hogy a csalán kivonatnál: 7 nap az é.v.i. ?

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Korán veszélyeztethetnek a levéltetvek a napraforgóban

2024. április 18. 05:40

A talajlakó kártevők (döntően drótférgek) és a fiatalkori kártevők (barkók) mellett az idei évben a levéltetvek rendkívül korai és erős támadására is fel kell készülniük a gazdálkodóknak a napraforgónál.

Levéltetvek a lonc-fajokon, I. rész

2024. április 17. 14:10

Magyarországon a loncokon 5 levéltetű faj előfordulásáról van tudomásunk, amelyek a Hyadaphis, Prociphilus, Rhopalomyzus, Trichosiphonaphis nemzetségekbe tartoznak.

Mospilan nyereményjátékot hirdetett a Sumi Agro Hungary Kft.

2024. április 17. 09:40

A Sumi Agro Hungary Kft. 2024. március 1-jén indította el Mospilan nyereményjátékát azzal a szándékkal, hogy a Nippon Soda által gyártott és itt Magyarországon a cég által forgalmazott eredeti japán terméket népszerűsítse a felhasználók körében, és egy kis jókedvet hozzon ebbe a mai nehéz világba.

Itt az ideje megalapozni a szőlő peronoszpóra elleni védelmét

2024. április 15. 10:40

A peronoszpóra elleni védelemről már a szőlő fakadását követően gondoskodni kell.

Milyen növényvédelmet igényel a füge?

2022. augusztus 13. 04:36

Fügebokrunkon a képen látható rovarok élnek. Mik ezek, kell-e velük valamit tennem? Segítséget szeretnék kérni, hogy a füge milyen növényvédelmet igényel, mikor és mi ellen szükséges permetezni?

BASF együttműködés a fenntartható mezőgazdaságért

2019. november 6. 09:02

A fenntarthatóság eszméje csak akkor válhat a termelők hétköznapi valóságává, ha gazdaságilag is megvalósítható megoldások születnek, ehhez pedig szükség van az innovációra, a digitalizációra és a megfelelő szabályozó környezetre.

Mire számíthat, aki diófát telepít?

2018. július 20. 05:38

S. László kérdése: Kertembe diófát ültetnénk, milyen növényvédelmi problémákra számíthatok?

Mire ügyeljünk az ősszel termő alma nyári növényvédelme során?

2023. július 20. 04:36

Várom szíves válaszukat almával kapcsolatos kérdésemre! Mire ügyeljek az ősszel termő almafám nyári növényvédelme során?