Életmód, gasztronómia

Tökéletes birsalmasajt házilag – lépésről lépésre

Agrofórum Online

A birsalmasajt az ősz egy illatos kincse, ha türelemmel bánunk vele. A gyümölcsmag, héj és pektin mind szerepet játszik a végső állagban. Az elkészítés kihívásai – a megfelelő sűrűség elérése, a szárítás, a penészesedés elkerülése – sokakat visszatartanak.

Cikkünkben most bemutatjuk, hogyan készítjük el mi a hagyományos birsalmasajtot, amely generációk óta ott illatozik a magyar kamrákban.

Mi az a birsalmasajt?

A birsalmasajt egy sűrű, szeletelhető gyümölcspép-alapú csemege, amely a víz és a cukor lassú elpárologtatásával válik tömör, kocsonyás állagú édességgé. Magyarországon a birsalma pépét cukorral főzzük sűrűre, majd formába öntjük, és hosszú szárítás után szeleteljük.

A világ más tájain is ismerik: Spanyolországban membrillo, Franciaországban pâte de coing néven. A siker kulcsa mindenhol ugyanaz – türelem, a gyümölcs természetes pektintartalma, és a nedvesség fokozatos elvonása.

Hagyományos alapanyagok és arányok

A birsalmasajt alapja a tiszta, egészséges birsalma, amit héjastul főzünk, hiszen ebben található a legtöbb természetes pektin. A klasszikus arány szerint 1 kg pépesített gyümölcshöz 75 dkg cukrot adunk, de sokan az egyenlő arányra esküsznek.

Egy kevés citromlé frissíti az ízeket és segít megőrizni a színt. Fűszerként dióval, fahéjjal vagy szegfűszeggel is gazdagíthatjuk, de mindig ügyelnünk kell az egyensúlyra – a birs illatát nem szabad elnyomni.

Elkészítés folyamata lépésről lépésre

1. Gyümölcs előkészítése, főzés

A birsalmákat alaposan megmossuk, negyedeljük, a magházat és a barna részeket eltávolítjuk. Kevés vízzel puhára főzzük. Amikor a hús szétfő, a héjat eltávolítjuk, majd botmixerrel simára pépesítjük.

2. Cukrozás és sűrítés

A pépet visszatesszük a lábasba, hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet, majd folyamatos kevergetés mellett főzzük, amíg a massza sűrű és fényes nem lesz. Akkor jó, ha a fakanál nyoma megmarad, és a pép nehezen válik el az edény falától. A folyamat akár egy órán át is eltarthat – a türelem itt is kulcsfontosságú.

3. Formázás és dermedés

A még forró masszát sütőpapírral bélelt formába öntjük, majd hagyjuk kihűlni. Egy nap alatt megszilárdul annyira, hogy könnyedén kiboríthatjuk.

4. Szárítás és érlelés

A kihűlt tömböt sütőpapírra helyezzük, és szellős, hűvös helyen legalább egy hétig szárítjuk. Időnként megfordítjuk, hogy egyenletesen érje a levegő. A megfelelő szárítás után a birsalmasajt borostyánszínű és enyhén fényes felületű lesz – ez mutatja, hogy elérte a tökéletes állagot.

Gyakori hibák és megelőzésük

Sokan túl sok vizet adnak hozzá a főzés során, ami meghosszabbítja a sűrítést és rontja az állagot. Mások nem kevergetnek elég gyakran, így a massza leéghet. A nem megfelelő szárítás miatt a belső rész nedves maradhat, és penészedhet.

Kerüljük a túl vastag formákat, és mindig gondoskodjunk megfelelő szellőzésről! Ha a páratartalom magas, a szárítást akár alacsony hőfokon sütőben, résnyire nyitott sütőajtóval is segíthetjük.

Tárolás, eltarthatóság, felhasználás

A birsalmasajt akkor marad igazán tartós, ha alaposan kiszárítjuk, majd zsírpapírba vagy fóliába csomagoljuk, és hűvös, száraz helyen tároljuk. Így akár hónapokig is eláll. Hagyományosan karácsony környékén kerül elő a kamrapolcról, de egész télen fogyaszthatjuk. Kiváló sajtok mellé, sütemények töltelékeként, vagy önmagában, vékony szeletekben. Az édes-savanykás ízvilág és a birs illata minden alkalommal visszahozza az ősz hangulatát.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A fahamu egy „titkos” dologra is jó, tényleg nem érdemes kidobni

2025. december 21. 09:10

A tűzifa elégetése után keletkező melléktermék, a fahamu nemcsak a kertben, de a háztartásban is jó szolgálatot tehet.

Csodába illő módon menekült meg egy egész falu, a túlélés furcsa taktikáját választották

2025. december 20. 16:10

Hogyan lehetne megállítani a kistelepülések gyors elnéptelenedését? Egy új módszer most felcsillantja a reményt.

Házi köptetők, amiket ma is bátran használunk

2025. december 20. 11:10

Enyhébb légúti panaszoknál a házi köptetőknek ma is van létjogosultságuk. Összegyűjtöttük a leggyakrabban alkalmazott recepteket.

Akadályozhatom a házam előtti parkolást? Kellemetlen lesz hallani a választ

2025. december 17. 16:10

Sokan szívesen zárják le kövekkel, oszlopokkal, sövényekkel a házuk előtt lévő közterületet, nehogy idegenek oda parkoljanak – és közben szabálysértést követnek el.

5 ok arra, hogy miért válasszuk a birsalmát a kertbe

2024. április 25. 14:10

A birsalma gyűmölcs nemcsak értékes és egészséges, hanem a fája a kertet is díszíti. Összesen öt okot sorakoztatunk fel mellette.

Hogyan szüreteljük a birset, hogy sokáig eltartható legyen?

2025. szeptember 7. 16:10

A birsalma szedése eltér más gyümölcsökétől: kemény húsát és utóérő képességét figyelembe véve kell megválasztani a betakarítás idejét.

Soha nem tudtam még termést szüretelni a birsfáról - mi lehet a baja?

2024. június 1. 04:38

Birsfámról, mely már 6. éves, eddig még nem szüreteltem termést. Szépen virágzik a fa, termések is elkezdődnek fejlődni, és néhány cm-es állapotukban leesnek. Ezzel együtt a virág körüli levelek is elhalnak. Mi lehet a baja, hogyan tudom megvédeni a birsalmákat?

A birsalmát nyersen nem ajánlott fogyasztani

2024. október 11. 07:10

A birsalma cserépben is ültethető. Fontos azonban, hogy télen védelmet biztosítsunk: mínusz 8 fok alatt a növényt be kell vinni a pincébe.