Életmód, gasztronómia

Tökéletes birsalmasajt házilag – lépésről lépésre

Agrofórum Online

A birsalmasajt az ősz egy illatos kincse, ha türelemmel bánunk vele. A gyümölcsmag, héj és pektin mind szerepet játszik a végső állagban. Az elkészítés kihívásai – a megfelelő sűrűség elérése, a szárítás, a penészesedés elkerülése – sokakat visszatartanak.

Cikkünkben most bemutatjuk, hogyan készítjük el mi a hagyományos birsalmasajtot, amely generációk óta ott illatozik a magyar kamrákban.

Mi az a birsalmasajt?

A birsalmasajt egy sűrű, szeletelhető gyümölcspép-alapú csemege, amely a víz és a cukor lassú elpárologtatásával válik tömör, kocsonyás állagú édességgé. Magyarországon a birsalma pépét cukorral főzzük sűrűre, majd formába öntjük, és hosszú szárítás után szeleteljük.

A világ más tájain is ismerik: Spanyolországban membrillo, Franciaországban pâte de coing néven. A siker kulcsa mindenhol ugyanaz – türelem, a gyümölcs természetes pektintartalma, és a nedvesség fokozatos elvonása.

Hagyományos alapanyagok és arányok

A birsalmasajt alapja a tiszta, egészséges birsalma, amit héjastul főzünk, hiszen ebben található a legtöbb természetes pektin. A klasszikus arány szerint 1 kg pépesített gyümölcshöz 75 dkg cukrot adunk, de sokan az egyenlő arányra esküsznek.

Egy kevés citromlé frissíti az ízeket és segít megőrizni a színt. Fűszerként dióval, fahéjjal vagy szegfűszeggel is gazdagíthatjuk, de mindig ügyelnünk kell az egyensúlyra – a birs illatát nem szabad elnyomni.

Elkészítés folyamata lépésről lépésre

1. Gyümölcs előkészítése, főzés

A birsalmákat alaposan megmossuk, negyedeljük, a magházat és a barna részeket eltávolítjuk. Kevés vízzel puhára főzzük. Amikor a hús szétfő, a héjat eltávolítjuk, majd botmixerrel simára pépesítjük.

2. Cukrozás és sűrítés

A pépet visszatesszük a lábasba, hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet, majd folyamatos kevergetés mellett főzzük, amíg a massza sűrű és fényes nem lesz. Akkor jó, ha a fakanál nyoma megmarad, és a pép nehezen válik el az edény falától. A folyamat akár egy órán át is eltarthat – a türelem itt is kulcsfontosságú.

3. Formázás és dermedés

A még forró masszát sütőpapírral bélelt formába öntjük, majd hagyjuk kihűlni. Egy nap alatt megszilárdul annyira, hogy könnyedén kiboríthatjuk.

4. Szárítás és érlelés

A kihűlt tömböt sütőpapírra helyezzük, és szellős, hűvös helyen legalább egy hétig szárítjuk. Időnként megfordítjuk, hogy egyenletesen érje a levegő. A megfelelő szárítás után a birsalmasajt borostyánszínű és enyhén fényes felületű lesz – ez mutatja, hogy elérte a tökéletes állagot.

Gyakori hibák és megelőzésük

Sokan túl sok vizet adnak hozzá a főzés során, ami meghosszabbítja a sűrítést és rontja az állagot. Mások nem kevergetnek elég gyakran, így a massza leéghet. A nem megfelelő szárítás miatt a belső rész nedves maradhat, és penészedhet.

Kerüljük a túl vastag formákat, és mindig gondoskodjunk megfelelő szellőzésről! Ha a páratartalom magas, a szárítást akár alacsony hőfokon sütőben, résnyire nyitott sütőajtóval is segíthetjük.

Tárolás, eltarthatóság, felhasználás

A birsalmasajt akkor marad igazán tartós, ha alaposan kiszárítjuk, majd zsírpapírba vagy fóliába csomagoljuk, és hűvös, száraz helyen tároljuk. Így akár hónapokig is eláll. Hagyományosan karácsony környékén kerül elő a kamrapolcról, de egész télen fogyaszthatjuk. Kiváló sajtok mellé, sütemények töltelékeként, vagy önmagában, vékony szeletekben. Az édes-savanykás ízvilág és a birs illata minden alkalommal visszahozza az ősz hangulatát.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A világ legdrágább kávéja: a cibetmacska titka

2025. október 18. 05:40

A Kopi Luwak története egyszerre szól a luxusról, a különlegességről és az etikai dilemmákról.

Hatósági áras tűzifát keres? Ezt kell tudnia róla – nem lesz kellemes az igazság

2025. október 15. 09:10

Köbméterenként akár 19 ezer forintért lehetett tűzifához jutni 2022 végén. Vajon most mi a helyzet a nagy sikerű programmal?

A házi fermentálás legfontosabb szabályai: amit a Nébih javasol

2025. október 13. 08:10

Savanyú, mégis biztonságos: a Nébih szakértői szerint a házi erjesztéshez elég néhány alapszabály, hogy a végeredmény finom és kockázatmentes legyen.

Hihetetlen újítás a magyarországi boltláncnál, vége a trükközésnek a vásárlók részéről

2025. október 12. 09:10

A mesterséges intelligenciát hívta segítségül, így győzte le az emberi „fifikát” az egyik nagy élelmiszer-üzletlánc – az új eszközei már egy év alatt megtérülnek.

Mikor érett a birsalma, mikor és hogyan kell szüretelni?

2022. október 14. 04:36

Mikor érett a birsalma? A szüretelését mikor és hogyan lehet megkezdeni?

Kétszeresére nőtt a vöröshagyma ára, 3450 forint egy kilogramm dióbél - Zöldségpiaci jelentés

2018. november 16. 11:25

A hazai termesztésű kanadai/orange típusú sütőtök mellett a 45. héten a nagydobosi sütőtök is bekerült a felhozatalba 155 forint/kilogramm áron.

Mitől barnult meg a birsalma terméshúsa?

2023. október 31. 10:39

Szép birsalmáim belseje megbarnult, mi okozza ezt? Talán gombás betegség? Permeteznem kellett volna?

Miért barnul és rothad meg a birsalma?

2024. október 9. 04:40

Birsalmával van problémám, ezért fordulok Önökhöz. Miért barnul és rothad meg a birsalma?