30℃ 18℃
június 2. Kármen, Anita, Péter, Marcellinusz
Életmód, gasztronómia

Vannak a tejfogyasztásnak káros mellékhatásai?

Agrofórum Online

Vajon mi az igazság azzal kapcsolatban, hogy a tehéntej nem mindenki számára egészséges és a fogyasztása számtalan betegség kialakulásának ad kedvező táptalajt?

Évek óta azt mondják a szakemberek, hogy a tehéntej nem mindenkinek egészséges, hiszen a legújabb vizsgálatok szerint elősegíti a migrén előfordulását, a tinédzserek bőrén az aknék kialakulását és számos emésztési problémát. Az alábbiakban összegyűjtöttük a lehetséges indokokat, hogy kiknek, miért jobb inkább elkerülni, mint elfogyasztani a tehéntejet.

Aknés bőrpanaszokat okozhat

Egy 2016-os tanulmány szerint a rendszeresen tehéntejet fogyasztó tinédzserek hajlamosabbá váltak az aknés bőrproblémákra, mint azok, akik mindezen idő alatt teát, gyümölcslevet vagy alternatív tejforrásokat fogyasztottak.

Más tanulmányok a nehezen kezelhető pattanásokat kifejezetten a sovány és az alacsony zsírtartalmú tejjel hozták összefüggésbe. Továbbá kimutatták, hogy a tej és a tejtermékek súlyosbíthatják az ekcéma kellemetlen tüneteit is.

Egyes szakértők szerint a gyermekek akár 7,5 százaléka is tejallergiás lehet – úgy, hogy általában nem is tud róla. Ez okozhat bőrreakciókat, például ekcémát, és bélrendszeri tüneteket, székrekedést, hasmenést és egyéb panaszokat.

A súlyos reakciók közé tartozik az anafilaxia, a légszomj és a véres széklet. A jelenlegi statisztikák azonban a gyerekek – megfelelő orvosi segítség és diéta mellett – kinőhetik a tejallergiát.

Rákos megbetegedések melegágya lehet

Egyes kutatások szerint a tejből és más élelmiszerekből származó felesleges kalcium növelheti a prosztatarák kockázatát. A tejcukor összefüggésbe hozható a petefészekrák magasabb kockázatával.

Laktóz-intoleranciát okozhat

A tehéntejben nagyobb mennyiségű laktóz van, mint más állatok tejében. Egy 2017-es kutatás szerint a világ népességének 65-70 százaléka szenved valamilyen formában laktózintoleranciában, ami hosszú távon rengeteg szövődménnyel és kellemetlen tünettel járhat.

A tehéntej alternatívái

A tehéntej alternatívái a tejfehérje allergiás csecsemők és kisgyermekek számára a következők:

  • Anyatej
  • Hipoallergén tápszerek
  • Aminosavas tápszerek
  • Szójabázisú tápszerek

Az alternatív tejforrások alkalmasak a laktózérzékenyek vagy vegánok számára is. Ezek (és előnyeik) a következők:

  • Szójatej: hasonló mennyiségű fehérjét, valamint feleannyi szénhidrátot és zsírt tartalmaz, mint a teljes tej.
  • Mandulatej: alacsony zsírtartalmú; magas kalciumtartalmú (ha dúsított); magas E-vitamin-tartalmú.
  • Kókusztej: kevés kalóriát és szénhidrátot, valamint feleannyi zsírt tartalmaz, mint a hagyományos tej.
  • Zabtej: alacsonyabb zsírtartalmú; magas rosttartalmú.
  • Kesudiótej: alacsony kalória- és zsírtartalommal bír.
  • Rizstej: alacsony zsírtartalmú, tartalmas, laktató.
  • Quinoa-tej: alacsony zsír-, kalória- és szénhidráttartalmú, mint a hagyományos tej.

Összegzés

A tej természetes módon tele van a szervezetünk számára fontos tápanyagokkal. A tej fogyasztása különösen fontos a gyermekek számára – de nem mindegy, hogy milyen tejet és milyen forrásból választunk nekik.

Érdemes elolvasni a NAK és a Tej Terméktanács hasonló témában született közleményét is. KATTINTSON!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

Elmaradhat az országos „bespájzolás” az árstop eltörlése előtt

2023. július 29. 09:10

Már csak pár napig van érvényben az árstop bizonyos élelmiszertermékekre Magyarországon. Akadnak olyanok, akik a szokottnál most nagyobb tételben vásárolnak, ám a pánikszerű vásárlás, a „bespájzolás” ezúttal alighanem elmarad.

Rekordszintű uniós tejszállításokat regisztráltak tavaly

2021. március 10. 03:46

2021-ben a központi tejpiaci jelentés szerint a szállítási mennyiségek eddig jóval az előző évi szint alatt maradtak.

Tehéntől a fagylaltig: saját tejből készült termékeket forgalmaz egy gazda

2024. február 15. 14:10

Egy német állattenyésztő, a 25 éves Adrian Campen családi vállalkozásban nyitotta meg boltját, ahol egyebek mellett saját készítésű fagylaltot árulnak – közvetlenül a fogyasztóknak.

A halból készült tej előnyei

2024. december 3. 08:10

Van egy ország, ahol ugyan kevés tejelő szarvasmarha él, de egy meglepő ötlettel abból készítenek „tejet”, amiből viszont sok van: halból.