Életmód
Életmód

A jövő ételeit 3D nyomtatóval és lézerrel “főzik” majd!

A jövő ételeit 3D nyomtatóval és lézerrel “főzik” majd!

Szuperfarm

Az ételek nyomtatása egyelőre kuriózum, távolról sem bevett gyakorlat. Egy amerikai fejlesztő fel szeretné gyorsítani a folyamatokat, és az ételeket nemcsak kinyomtató, hanem lézerrel meg is főző 3D nyomtatót épített.

Jonathan Bluthinger, a Columbia Egyetem doktorandusza lézerrel ételt „főző” 3D nyomtatót épített.

A printelt ételek egyesek (főként 3D nyomtatás-szakértők) szerint gyorsan, a valóságban viszont inkább lassan, vagy egyáltalán nem terjednek. Nyomtatás után az összes eddigit sütőbe kellett tenni, hogy kész legyen. Bluthinger úgy érezte, hogy a két folyamatot össze lehet és össze is kell kombinálni.

„Mivel lézerrel már tudunk ételt főzni, és kajákat nyomtatni is lehet, a következő logikus lépés a kettő egymásba integrálása. Erről szól a projektem” – magyarázza.

A gép nagyjából úgy működik, mint bármelyik más 3D nyomtató, kipréseli magából az összekevert élelmiszereket, például krumplit, rizst, magvakat, gyümölcsöket, zöldségeket. A lézer két szervomotorral meghajtott tükrön verődik vissza, majd a sugarak a printelt élelmiszerekre irányulnak. Bonyolult mintázatokat követve, pontos hőmérsékleten főzi meg őket.

Bluthinger célja könnyen konfigurálható és megosztható digitális receptek alkotása.

„ Ha kitalálunk egy ételt, és szeretjük, egyszerűen letöltjük és elküldjük egy barátunknak, aki azonnal ki is próbálhatja. A gép olyan, mint egy bármely kaja utánzására képes személyes chef” – nyilatkozta a fejlesztő.

Egy digitális személyes chef több szempontból is előnyös: speciális tápanyag-iránymutatásnak megfelelő, személyre szabott ételek és étrendek alakíthatók ki. Ráadásul mindenkinek egyedi ízlése van, saját étrendi megkötésekkel, így az adatvezérelt, egészség-központú megközelítéssel, az adott személy szükségletei alapján készíthetők tápanyagokban gazdag fogások. Mivel a gép információval rendelkezik az összes alkotóelemről, biometrikus és tápanyag-szükségleteinket kielégítendő, egyedi módon összekombinálhatja azokat.

Ha ennyire precízen dolgozunk mikro- és makro-tápanyagokkal, az ízeket könnyebb az egyéni ízléshez igazítani, és közben a tápérték is megmarad. A lézer változatos megoldásokkal tetszetőssé tudja tenni a textúrákat, zamatot ad az ízekhez.

A lézerek óriási előnye, hogy nagyfelbontásúak és teljesen kontrollálják a hő mozgását. Ez a tulajdonság nagyon hasznos élelmiszer-nyomtató alkalmazásokban, ahol csak néhány milliméter a kaja-rétegek vastagsága. A lézeres főzés azért valósítható meg, mert a printer rétegről rétegre préseli ki az ételt, ami ebben a közegben sokkal hatékonyabb.

Lézertechnológiával a grillezésre utaló képi jegyek is kivitelezhetők.

„A minőséget illetően, az étel vizuális esztétikája az egyik legfontosabb dolog. A méret módosításával növelhető a fizikai minőség, és az étel ízletesebb lesz” – állítja Bluthinger.

A fejlesztő szerint a 3D nyomtatott ételek nem a technológia, hanem a marketing miatt nem válnak mainstreammé. Amikor ételnyomtatásról beszélünk, döbbent tekintet az általános reakció – véli. A kifejezés tényleg nem növeli az étvágyat, a technológia egészségügyi előnyeit viszont még kevesen értették meg.

Ma éjjel kezdődik a csillagászati tavasz

2019. március 20-án 22 óra 58 perckor megkezdődik a csillagászati tavasz, ekkor következik be ugyanis a napéjegyenlőség.

Újpesten főzik az első magyar kézműves gint

Az Opera Gin Budapest elkészítéséhez a gin alapjaként szolgáló borókabogyó a Kiskunsági Nemzeti Parkban termett.

Medvehagyma: tények és tévhitek

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend a medvehagyma, mind a vidéki, mind a városi lakosság körében. Ennek több oka is van, kezdve jellegzetes ízétől egészen a rendkívüli élettani tulajdonságokig. A növény gyűjtése szigorú szabályokhoz kötött, jöjjenek a részletek.

Már Olaszországnak is importálnia kell az olívaolajat?

Szakértői becslések azt mutatják, idén Olaszországban 57 százalékkal kevesebb olajbogyó terem az átlagosnál. A xylella fastidiosa fertőzés miatt nemcsak a mennyiség csökken: esett az olívaolaj minősége is.

Mélyponton voltak a világpiaci élelmiszerárak novemberben

A múlt hónapban a szemes termékek ára 1,1 százalékkal, a tejtermékeké 3,3 százalékkal, az olajos magvaké pedig 5,7 százalékkal csökkent októberhez képest.

2018. december 6. 16:03

Megjelent az Európai Bizottság rendelete az élelmiszerek növényvédőszer-maradékainak ellenőrzéséről

A növényvédő szerek használata bármely hároméves időszak alatt jelentősen változik, ezért a fogyasztók expozíciójának és az uniós jog alkalmazásának értékelése céljából jelenlétüket ezekben az élelmiszerekben hároméves ciklusokban ellenőrizni kell.

2018. április 13. 11:24

Szinte minden élelmiszernél áremelkedés várható

Bár termékenként is eltérő mértékben, de átlagosan 10-12 százalékkal emelkednek az év végéig a legfontosabb élelmiszerek árai.

2018. szeptember 24. 12:03

Továbbra is elfogadhatatlan az élelmiszerek kettős minőségének gyakorlata

Az Európai Bizottság 2018 áprilisában mutatta be a fogyasztóvédelmi jogszabályokat módosító csomagját, mely a kettős minőség jelenségének kezelésére is tartalmaz javaslatokat.

2018. december 18. 11:03