8℃ 4℃
december 9. Natália, Valéria, Filótea
Életmód, gasztronómia

A lecsó sokféleképpen elkészíthető – lássuk!

Agrofórum Online

Ahány konyha, annyi szokás, mondják, és ez a lecsóra is igaz. Mert ki klasszikusan, ki pedig gombával szereti, mások húsmentesen, megint mások rizsesen. De milyen a klasszikus lecsó és milyen alapanyagokkal lehet ízesíteni, hogy soha ne legyen unalmas?

Nos, az alaprecept a következő:

Klasszikus lecsó

Hozzávalók: 500 g paprika, 500 g paradicsom, 2 vöröshagyma, 3 evőkanál zsír, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál (füstölt) fűszerpaprika, só, bors

Elkészítés: Megtisztítjuk és felaprítjuk a zöldségeket. Egy kevés zsíron üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, majd lehúzzuk a serpenyőt a tűzről és hozzáadjuk a fokhagymát is – folyamatosan kevergetni, különben, ha odakap keserű lesz!

Hozzáadjuk a paprikát, 5-10 percig keverjük a tűz felett, majd megszórjuk pirospaprikával (ekkor már lesz leve) és hozzáadjuk a paradicsomot. Addig főzzük, amíg a zöldségek enyhén megpuhulnak. Friss kenyérrel tálaljuk.

A lecsó egyébként sosem unalmas, hiszen frissen felszelt paradicsom, paprika és hagyma alkotja az alapját. Amit aztán különféle finomságokkal ízesíthetünk, ám hiába a megszokott ízek, talán néha mégiscsak jól esik mindenkinek egy kis változatosság. Lássuk, milyen alapanyagokkal tudjuk még izgalmasabbá tenni az asztalunkra kerülő lecsót!

További hozzávalók:

  • Kolbász: A magyar konyha nem létezhetne kolbász nélkül, és bár a klasszikus lecsó receptbe nem szükséges kolbászt tenni, egy karakteresebb csípős vagy füstölt kolbász egészen egyedivé teheti a megszokott ízeket.
  • Szalonna: Ezek a hozzávalók nemcsak ízletesek, hanem füstös, mély ízt adnak a lecsónak, ami tökéletesen kiegészíti a zöldségek természetes édességét.
  • Gomba: A gomba a vegán lecsók kedves kiegészítője, ami feldúsítja az ételt és fehérjével látja el, anélkül hogy hús kerülne bele. Kiválóan illik a paradicsomos ízvilághoz és egyedivé teszi a lecsót.
  • Cukkini, padlizsán: Nyáron olcsón kapható mindkét zöldség, amelyek tökéletesen illenek a lecsóhoz. De csak azok számára jó ez a variáció, akik egyébként is szeretik a cukkinit és a padlizsánt.
  • Tojás: Van, aki egyenesen a kész lecsóval összekeveri a rántottát vagy belefőzi a felvert tojásokat, míg mások külön tálalnak rántottát és lecsót, hogy ki-ki kedve szerint vegyen belőle a tányérjára. A tojás csodálatosan passzol a lecsó ízvilágához, és laktatóbbá, különlegesebbé teszi – kiváltképp, ha szalonnával gazdagítva sütjük meg.
  • Rizs: Sokan egyenesen „szentségtörőnek” találják, ha valaki főtt rizzsel tálalja a lecsót, pedig tökéletesen illik hozzá. Gondoljunk csak a lecsós (hús)szeletre, amit szintén főtt rizzsel együtt tálalnak, és harmonikus ízvilágot adnak.
  • Nokedli: Meghökkentőnek tűnhet azok számára, akik a klasszikus lecsót kedvelik és csak kenyeret esznek hozzá, de Magyarország sok táján nokedlivel tálalják a lecsót, ami, hiszik vagy sem, így is nagyon finom.
  • Virsli: Alapvető plusz alapanyagnak számít a lecsókészítés során, hiszen nagyon jól illik a paradicsomos ízvilághoz és még inkább főétellé avanzsálja a lecsót.

Bár a hagyományos lecsóhoz nem szükséges, erős paprikával, chili paprikával is meg lehet „bolondítani” a lecsót. Aki pedig kedveli, olyan zöldfűszerekkel gazdagíthatja az ízét, mint a bazsalikom, a petrezselyem, a kakukkfű, az oregánó vagy a majoranna.

Akárhogy készítjük is el, ezzel az étellel nem lehet nagyot hibázni. A legfinomabb azonban plusz alapanyagokkal gazdagítva, akár bográcsban elkészítve – és lehetőleg a szabadban (kertben, teraszon) elfogyasztva, hiszen ennél nyáriasabb étel aligha létezik a magyar kulináriában.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A tűzifa károsíthatja is a kályhánkat, kevesen vannak tisztában ezzel

2025. december 8. 16:10

A tűzgyújtásnak megvan a maga „trükkje”, érdemes néhány jó tanácsot megfogadni, ha a kályhánkat, kandallónkat, kazánunkat hosszú távon szeretnénk megbízhatóan használni.

Bámulatos, mire képes a hagymahéj tea – próbálja ki!

2025. december 8. 07:10

Ki gondolta volna, hogy a konyhai hulladéknak hitt hagymahéj decemberben az egyik legkeresettebb természetes erősítővé válik?

Van értelme eltüzelni a korhadt fát? A kérdés jogosabb, mint bárki gondolná

2025. december 6. 09:10

Nem mindegy, hogy milyen az a fa, amit beledobunk a kályhánkba, kandallónkba, kazánunkba? Egyáltalán nem, és egy szakértő meg is magyarázza, miért.

Spórolhat a főnök a fűtésen a dolgozók kárára? A válasz több mint meglepő

2025. december 5. 09:10

A munkaadó határozza meg, milyen hőmérsékleti körülmények között dolgozzanak a munkavállalói? Egyáltalán nem, erre is egzakt jogszabályi előírások vannak.

Banyaerdő, a vállalkozás, amely harmóniában van a természettel

2022. november 12. 13:36

„Amikor egy gombaszakellenőr, Nagy Krisztina és egy biológus, Priksz Gábor találkozik, akkor jó esetben egy erdővel, gombákkal, gombás ételekkel teli könyv születik, mint ahogy ez most meg is történt. Hiszünk abban, hogy a felelős erdőhasználat, a felelős gombagyűjtés mindenki érdeke, hiszen természeti értékeinket óvni, védeni és természetesen ízlelni kell.”

Megnyitotta kapuit a 79. OMÉK - középpontban a modernitás, a szakmaiság és a fiatalítás

2019. szeptember 27. 04:36

A vásár ünnepélyes megnyitóján Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta: az OMÉK az anyaországi és a határon túli gazdák ünnepe.

Amit a marcipánról tudni érdemes - recepttel!

2022. április 27. 09:38

A blansírozott édesmandulából és cukorból főzött massza, és a keserűmandula íze adja azt a klasszikus marcipán ízt, amit sok-sok éve szeretünk, nassolunk, vagy épp ellenkezőleg, rá sem bírunk nézni!

A luxemburgi világbajnokságon szerepel a magyar nemzeti szakács és cukrász válogatott

2018. november 27. 03:37

Öt napon keresztül folyamatosan mutatkoznak be a nemzeti és nemzeti junior válogatottak, akik speciális, erre az alkalomra létrehozott üvegfalú versenykonyhákban készítik el 6 óra alatt a nemzetüket is megjelenítő 3 fogásos fine dining menüsorukat, még pedig 110 főre.