Életmód

A sóskaborbolya valódi csodaszer, a hasmenést is kezeli és a fogakat is védi

Agrofórum Online

A Berberis vulgaris, közismert nevén sóskaborbolya egy 1,5–2 méter magasra növő cserje, amely ovális élénkpiros bogyókat hoz. Bár a növény Európa, Afrika és Ázsia egyes részein őshonos, ma már az egész világon megtalálható.

Bogyóit a hagyományos gyógyászatban évszázadok óta emésztési problémák, fertőzések és bőrbetegségek kezelésére használják. Ezek ugyanis számos jótékony hatású vegyületet tartalmaznak, amelyek közül a legjelentősebb a berberin.

Ez antioxidánsként működik, és segíthet olyan problémák kezelésében, mint a cukorbetegség, illetve alkalmas lehet a fogászati fertőzések leküzdésére és a gyulladással járó bőrpanaszok enyhítésére.
Az alábbiakban bemutatjuk a sóskaborbolya legfontosabb egészségre gyakorolt jótékony hatását.

1. Tápanyagokban gazdag

A borbolya rendkívül tápláló. Szénhidrátokban, rostokban, valamint számos vitaminban és ásványi anyagban gazdag. Kiváló forrása a C-vitaminnak, vagyis egy olyan antioxidánsnak, amely segíthet megvédeni a testet a sejtkárosodástól, ami szívbetegségekhez és rákhoz vezethet.

Egy 1/4 csésze (28 gramm) adag szárított sóskaborbolya tápanyagtartalma a következő:

Kalória: 89 kcal
Fehérje: 1 gramm
Zsír: 1 gramm
Szénhidrát: 18 gramm
Rost: 3 gramm
C-vitamin: a napi érték 213%-a (DV)
Vas: az ajánlott érték 15%-a

Ezenkívül cinket, mangánt és rezet tartalmaz, amelyek mind olyan nyomelemek, amelyek jelentős szerepet játszanak az immunitásban és a betegségek megelőzésében. A bogyók élénkpiros színe az antocianinokból származik, amelyek olyan növényi pigmentek, amelyek többek között az agy és a szív egészségének javítására szolgálhatnak.

2. Jótékony növényi vegyületeket tartalmaz

A sóskaborbolya rendkívül gazdag berberinben, amely számos egészségügyi előnnyel hozható összefüggésbe. A vizsgálatok szerint erős antioxidánsként hat, és felveszi a harcot a szabad gyökökkel.

3. Segíthet a cukorbetegség kezelésében

A bogyók – és különösen berberintartalmuk – szerepet játszhatnak a magas vércukorszint okozta krónikus betegség, a cukorbetegség kezelésében. A berberin bizonyítottan hozzájárul ahhoz, hogy a sejtek jobban reagáljanak az inzulin-hormonra, amely szabályozza a vérben lévő cukor mennyiségét. Ez viszont segíthet csökkenteni a magas vércukorszintet.

4. Segíthet a hasmenés kezelésében

A borbolyát évszázadok óta használják a hasmenés kezelésére. Ez valószínűleg a magas berberin-koncentrációjának köszönhető, amely bizonyos receptorok gátlásával segít lassítani a széklet átjutását a bélrendszerben, ezáltal megelőzve a hasmenést.

A berberinnel kapcsolatos egyik legrégebbi vizsgálat megállapította, hogy a berberinnel enyhíthető a bizonyos baktériumok, köztük az E. coli baktérium okozta fertőzések által okozott hasmenés.

5. Megóvhat a metabolikus szindrómával szemben

A borbolya fogyasztása segíthet megelőzni a metabolikus szindróma kialakulását, amely a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatát növelő kockázati tényezők csoportját jelenti. Egy 8 hetes vizsgálat során 46, úgynevezett 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő beteg bevonásával megállapították, hogy napi körülbelül 200 ml borbolyalé fogyasztása jelentősen csökkentette a vérnyomást, a triglicerid-, a koleszterin- és a vércukorszintet.

Amellett tehát, hogy javíthatja a metabolikus szindróma kockázati tényezőit, a borbolya segíthet csökkenteni az oxidatív stresszt azok között, akik már érintettek ebben a betegségben. Az oxidatív stressz a szabad gyököknek nevezett reaktív molekulák által okozott alapvető sejtkárosodásból ered. Ha túl sok az oxidatív stressz – és nincs elég antioxidáns a leküzdésére –, az szívbetegségekhez és más egészségügyi problémákhoz vezethet.

6. Jót tesz a fogaknak

A borbolyakivonat gyulladáscsökkentő hatású. Ez valószínűleg annak köszönhető,
hogy a termésben lévő berberin erős gyulladásgátló anyagként működik. Ezért segíthet a fogíny gyulladásos betegségeinek, például az ínygyulladás kezelésében, amelyet a lepedék felhalmozódása, fájdalmas érzés és az íny irritációja jelez.

Egy 45 (tizenegy és tizenkét év közötti) fiúval végzett vizsgálat megállapította, hogy a borbolya fogkrém gél 21 napon át történő alkalmazása lényegesen erőteljesebben csökkentette a lepedékképződést és az ínygyulladást. A kutatás azt is kimutatta, hogy a borbolya gél hatékonyabb volt, mint a hagyományos fogkrém.

7. Rákellenes hatású lehet

A borbolya többféle módon is kifejtheti rákellenes hatását, amelyek mindegyike a berberinnel függ össze. Mivel a berberin antioxidánsként hat, segíthet a rák kialakulásával összefüggő alapvető oxidatív károsodások leküzdésében. Emellett a berberin előidézheti a rákos sejtek pusztulását, megakadályozhatja a rákos sejtek szaporodását, és gátolhatja a rákos sejtek életciklusában szerepet játszó enzimek működését.

8. Segíthet a pattanások elleni küzdelemben

A borbolya szerepet játszhat a pattanások, az aknék és más bőrbetegségek kezelésében. Egy közepes vagy nagyon komoly aknés panaszokkal küzdő serdülőkön végzett vizsgálat szerint napi 600 mg szárított borbolyakivonat 4 héten át történő szedése jelentősen csökkentette az elváltozások számát. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a bogyóból származó kivonat biztonságos és hatékony kezelési lehetőség lehet a pattanásos tinédzserek számára.

9. Könnyen az étrendbe illeszthető

A borbolya savanykás, enyhén édes íze miatt nyersen, lekvárban, vagy rizsételek és saláták alkotóelemeként is fogyasztható. Emellett gyümölcslevet is készíthetünk belőle, vagy teát is főzhetünk belőle.

A borbolya étrend-kiegészítő formái közé tartoznak a kapszulák, a folyékony kivonatok, valamint az egész bogyókból vagy berberin-kivonatból készült kenőcsök vagy gélek. Bár a borbolya a legtöbb ember számára biztonságosnak tekinthető, nagy mennyiségben gyomorpanaszokat és hasmenést okozhat.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A tyúkhúr finom és tápláló, kóstolja meg Ön is!

2024. szeptember 15. 14:10

Bár rendkívül rossz hírnévnek örvend és a világ nagy része gyomnak tekinti, a tyúkhúr egészségesebb és hasznosabb növény, mint gondolnánk.

Veszélyben vannak a fecskék – apró segítség is életeket menthet!

2024. szeptember 15. 10:10

A hidegre és esősre fordult időjárás miatt a költözőben lévő fecskék kihűlnek, ráadásul nem találnak maguknak élelmet. Így segíthetünk nekik.

A tojást sütve vagy főzve egészségesebb elfogyasztani?

2024. szeptember 12. 09:10

A sütéssel pluszzsiradékot viszünk be a szervezetünkbe, és ha például egy rántotta elkészítéséhez sertészsírt használunk, azzal éppen nem teszünk jót magunknak.

Lépésről lépésre: tartósítás nagy nyomású befőzőedényben

2024. szeptember 8. 14:10

Ha alacsony savtartalmú termést szeretne tartósítani, a nagy nyomású befőzőedényben erre is lehetőség van. Kövesse az alábbi egyszerű lépéseket!

Honnan tudom, hogy túl sok burgonyát eszem?

2024. augusztus 24. 08:10

vajon egészséges-e egyáltalán ma burgonyát enni, és ha igen, mennyi lenne az optimális mennyiség?

Miért egészséges a rókagomba?

2024. június 7. 08:10

Lassan elérkezik a rókagomba szezonja. Irány tehát az erdő, mi pedig azt is eláruljuk, miért érdemes fogyasztani – amellett, hogy ízletes.

7 ok, amiért a japánok igazán hosszú életet élnek

2024. április 16. 12:10

A második világháborút követő időszakot leszámítva elmondható, hogy a hosszú élet tekintetében a japánok mindig a világranglista élén álltak. Az okok a tudósok szerint a japánok életmódjában rejlik, amelyet azonban ma már bárki kedve szerint követhet.

A gyümölcslé ugyanolyan egészségtelen, mint a cukros üdítők?

2024. július 10. 16:40

A gyümölcsleveket elsősorban a magas cukortartalmuk miatt tartják ugyanolyan egészségtelennek, mint a cukros üdítőket.