Életmód
Életmód

Hamarosan luxustermék lehet a sör

Hamarosan luxustermék lehet a sör

Agrofórum Online

A magas energiaárak kihívást jelentenek a sörgyártóknak. Különösen azért, mert az iparág nem olyan régen tért magához a koronavírus-járvány következményeiből. Iparági megfigyelők szerint a fogyasztóknak fel kell készülniük a magasabb sörárakra.

Április 23-án ünnepelték a sörfőzők a német sör napját. Idén azonban korlátozott volt az ünnepi hangulat. A koronavírus miatti szabályok és a közelgő sörkertszezon kezdete ok lett volna az ünneplésre, a sörfőzdék azonban attól tartanak, hogy az év az áremelkedés miatt lesz emlékezetes.

Iparági megfigyelők szerint a fogyasztóknak a sör kiskereskedelmi áremelkedésére kell számítaniuk. Régóta ismert, hogy a sör egyre drágább, a söripar azonban még nem reagál a jelenleg égbe szökő energiaárakra.

„Sajnos hozzászoktunk a szűk keresztmetszetek szállításához és a költségek növekedéséhez. A koronavírus-válság már eddig is súlyosan érintette a söripart. De ami most történik, az túlmutat minden dimenzión: példátlan mértékű árnövekedést tapasztalunk a nyersanyagok, a csomagolás, az energia és a logisztika terén” – mondja Holger Eichele, a Német Sörgyártók Szövetségének vezérigazgatója. Különösen meredeken emelkedett a sörmaláta és az új üveg felvásárlási ára. Ez vonatkozik a jelenlegi és az új szállítási szerződésekre.

A költséghullámban különösen a kis sörfőzdék küzdenek a túlélésért hosszú távú beszállítói szerződések és árkötelezettségek nélkül. Nem mindig könnyű beszerezni a szükséges alapanyagokat.

A vendéglátóipari korlátozások okozta keresleti válság kínálati és mindenekelőtt költségválsággá fajult. Az elmúlt néhány évtizedben a sörfőzők túlnyomó többsége gázüzemű működésre állt át. Nagy aggodalomra ad okot, hogy a gázellátás leállítása azonnal leállíthatja a sörgyártást, mivel a sörgyárak nem részei a kritikus infrastruktúrának.

Kép: Bitburger Braugruppe

A Német Sörgyártók Szövetsége nem tudja megjósolni, hogy idén mennyi sört adnak el a német sörfőzdék itthon és külföldön. Eichele szerint a sörfőzők és vendéglősök eladásai még mindig messze vannak a járvány előtti szinttől. A csapolt sör üzletág szempontjából fontos vendéglátóiparban viszont ismét látható a vendégszám növekedése – írta a német agrarheute mezőgazdasági híroldal.

Iparági szakértők becslése szerint számos márka ára emelkedik. Ezek csak azok az áremelések, amelyeket a nagy sörgyárak még ősszel jelentettek be. „Ezeket jelenleg a kiskereskedelemben vezetik be, és húsvét után minden bizonnyal a fogyasztók számára is láthatóak lesznek” – mondja Marcus Strobl, a NielsenIQ piackutatója. A nagy pilsner-márkáknál a 20 félliteres palackos sörösláda nagyjából 1 euróval lehet drágább. Ez – legalábbis eddig – mérsékelt, tíz százalék alatti áremelkedést jelent.

Az elmúlt években Oroszország a német sör második legnagyobb külföldi értékesítési piacává vált, a legnagyobb Olaszország. Oroszországot a német söripar egyik legígéretesebb növekedési piacának tartották. A Német Sörgyártó Szövetség adatai szerint tavaly körülbelül 2 millió hektoliter sört, azaz a német sörexport közel 13 százalékát exportálták Oroszországba.

„Azonnal leállítottunk minden befektetést az orosz piacon, amikor elkezdődött az ukrajnai háború. Teljesen leállítottuk áruink Oroszországba irányuló exportját is” – mondta Axel Dahm, a Bitburger sörgyárcsoport vezetőségének szóvivője. A háború kezdete óta az Erdinger Weißbräu, a Krombacher és a Radeberger sörgyárak is leállították az oroszországi exportot.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kenyérlángos gluténmentesen, hagymával, szalonnával

2024. február 24. 08:10

Talán sokan nem is gondolnák, mekkora feladat sok gyereket, egy nagy családot minőségi, egészséges és változatos ételekkel ellátni: vajon mennyi húst igényel, akár csak egy 4-5 gyerekes família egy ebédre? Mennyi étellel lakik jól 4-5-6 gyerek? Hány tojásból lehet kiadós rántottát készíteni és hogy lehet mindezzel fizikailag és anyagilag lépést tartani?

A mentális egészségi állapot komoly hatással lehet a mezőgazdasági termelékenységre

2024. február 22. 15:40

A mentális egészség mindenki számára létfontosságú a jóllét szempontjából, és kulcsfontosságú tényezője a munkahelyi és magánéleti teljesítménynek.

Isteni ízű fahéjas almarózsák – kezdőknek is!

2024. február 17. 08:10

Vannak receptek, amelyek egyedi küllemükkel elkápráztatják az embereket – kiváltképp a kert- és növény barátokat. A fahéjas almarózsa érdekessége az, hogy nem csak, hogy lélegzetelállítóan szép és isteni az íze, semmiféle konyhai tapasztalatot nem igényel, ergo: kezdők és gyerekek is elkészíthetik.

Gyömbér-citrom shot házilag – de mi is ez?

2024. február 15. 07:10

Az élelmiszerboltok polcain egyre-másra tűnnek a fémdobozos pici „gyömbér-shot”-ok. A vásárlók zöme gyanakodva nézi, mások kíváncsian olvasgatják, mi ez, a bevállalósabbak pedig (akik próbálták már), rámarkolnak és hármasával viszik el az apró italokat. De mi is ez a gyömbér-shot?

Jelentősen nőtt a hazai sörgyártók tavalyi árbevétele

2019. július 18. 06:33

A 2018-as beszámolók feldolgozása azt mutatja, hogy a sörgyártók 21 milliárd forinttal tudták növelni árbevételüket, ami meghaladta a 166 milliárd forintot.

Méghogy boros nemzet ... 700 millió korsó sört ittunk

2019. november 30. 05:37

A szeptemberig tartó egy évben 146 milliárd forint volt a hazai kiskereskedelmi sörforgalom, ami több mint 350 millió liternek felel meg.

Most szedjük a komlót! - Sör vagy főzelék legyen inkább belőle?

2022. szeptember 18. 05:36

A komló a házi sör alapja, de süthetünk vele ízletes házikenyeret, használhatjuk jóízű, friss salátának is, ha kedvünk tartja.

A Krombacher a legnépszerűbb német sör

2020. július 12. 14:02

A németek inkább hideg Pils típusú sört szeretnek fogyasztani. Nem csoda tehát, hogy a tíz legkeresettebb német sörmárka közül hét ilyen jellegű sört készít fő termékként.