Életmód

Magyar pezsgővel koccintottunk szilveszterkor

NAK

Bár a pezsgő egész évben elérhető a boltok polcain, a legtöbben az év végi ünnepek kapcsán teszik kosaraikba.

A pezsgőkészítésnek hagyománya van hazánkban. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) piaci körképe szerint az itthon készülő évi mintegy 200 ezer hektoliter pezsgő jelentős része a magyarok poharába kerül.

A pezsgő a világ minden táján az ünnepekhez, születésnapokhoz, esküvőkhöz, családi eseményekhez kapcsolódik, de helyet kap aperitifként vagy koktélok részeként, ami ma már egész évben stabil keresletet jelent a habzó italkülönlegesség iránt.

Év végi kereslet

Az év végén, különösen december utolsó két hetében ugyanakkor jelentősen megugrik a kereslet, az év végi fogyasztás pedig sok esetben a magasabb hozzáadott értékű termékek irányába tolódik el.

A NAK piaci körképe szerint hazánkban mintegy 200 ezer hektoliter pezsgő készül évente, aminek jellemzően 75-80 százaléka a magyar piacon kel el, exportra mintegy 35 ezer hektolitert szállítanak éves szinten a gyártók.

Bár a koronavírus-járvány korábban a pezsgőkivitelben is éreztette hatását, 2022-ben már jelentősen javultak az exportlehetőségek. A legfontosabb célországaink Kanada, Észtország, Románia, Svédország és Lettország.

A Magyarországra irányuló import inkább a választékbővítést szolgálja. Elsősorban magasabb hozzáadott értéket képviselő, olasz és német pezsgők érkeznek a hazai áruházak és italkereskedések polcaira.

A pezsgőpiac – a borral ellentétben – az elmúlt években is folyamatos növekedést mutatott. Az elmúlt húsz évben 87 százalékkal nőtt a világ pezsgőtermelése, és az utóbbi években szignifikánsan nőtt a piaci részesedése a teljes bortermelést figyelembe véve.

A legtöbb pezsgőt Európában állítják elő, éves szinten mintegy 16 millió hektoliter készül a kontinensen, az élen Olaszországgal, mellette Franciaország, Spanyolország és Németország szintén pezsgőnagyhatalomnak számít.

Mi a pezsgő?

Az előírások szerint pezsgőnek nevezhető minden olyan termék, amely friss szőlőből, szőlőmustból, vagy borból készül első vagy második alkoholos erjesztéssel és kizárólag az erjedésből származó szén-dioxidot tartalmaz.

Zárt tárolóedényben tárolva 20 fokon legalább 3 bar túlnyomás uralkodik az oldott szén-dioxid jelenléte miatt, és összes alkoholtartalma legalább 8,5 tf%. A fogyasztók által szintén közkedvelt habzóbor ezzel szemben szén-dioxid hozzáadásával készül, földrajzi jelzés nélküli borból.

Mivel egyre több fogyasztó fedezi fel a különböző borstílusokat és keresi a könnyedebb, gyümölcsösebb borokat, így az elmúlt években folyamatosan nőtt a rozé pezsgők népszerűsége is, ez a tendencia pedig a következő években is folytatódhat.

Sokan keresik az alacsony alkoholtartalmú vagy alkoholmentes pezsgőket is, amelyekből egyre szélesebb kínálattal találkozhatnak a magyar vásárlók is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A tyúkhúr finom és tápláló, kóstolja meg Ön is!

2024. szeptember 15. 14:10

Bár rendkívül rossz hírnévnek örvend és a világ nagy része gyomnak tekinti, a tyúkhúr egészségesebb és hasznosabb növény, mint gondolnánk.

Veszélyben vannak a fecskék – apró segítség is életeket menthet!

2024. szeptember 15. 10:10

A hidegre és esősre fordult időjárás miatt a költözőben lévő fecskék kihűlnek, ráadásul nem találnak maguknak élelmet. Így segíthetünk nekik.

A tojást sütve vagy főzve egészségesebb elfogyasztani?

2024. szeptember 12. 09:10

A sütéssel pluszzsiradékot viszünk be a szervezetünkbe, és ha például egy rántotta elkészítéséhez sertészsírt használunk, azzal éppen nem teszünk jót magunknak.

Lépésről lépésre: tartósítás nagy nyomású befőzőedényben

2024. szeptember 8. 14:10

Ha alacsony savtartalmú termést szeretne tartósítani, a nagy nyomású befőzőedényben erre is lehetőség van. Kövesse az alábbi egyszerű lépéseket!

Magyar pezsgő a világ élvonalában!

2020. november 26. 14:02

Aranyéremmel ismerték el a somlóvásárhelyi Kreinbacher Birtok Brut Classic 2016 Magnum pezsgőjét a Champagne and Sparkling Wine World Championships (CSWWC), a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon, ahol minden eddiginél több nevezéssel, mintegy 30 ország részvételével szervezték meg a világ legrangosabb pezsgőversenyét a közelmúltban. A birtok további két pezsgője ezüstérmet is elnyert, közölték a szervezők.

Megjelent az Aszú- és Pezsgőkiválóságok 2018/2019-es kötete

2018. december 21. 07:03

A pezsgőkészítés a borászati szakma csúcsa, hiszen a bor másodlagos erjedése során nyert aromák és széndioxid tartalom adja meg a pezsgők különlegességét.

Világbajnok a Kreinbacher pezsgője

2018. november 20. 03:37

A somlói borászat Prestige Brut 2013 Magnum tétele elnyerte a legjobb brut, nem hagyományos szőlőfajtából készült pezsgőnek járó vb trófeát.

Magyar elismerés a pezsgő hazájában

2022. december 13. 14:14

A Hungaria Rosé Extra Dry egymás után negyedszer is lenyűgözte az Effervescents du Monde, a világ egyik legjelentősebb pezsgőversenyének zsűrijét. Játékos gyümölcsösségének, friss savainak, átható, üde, ribizlis málna ízének és krémes utóízének köszönhetően ugyanis a rangos, a pezsgő hazájában zajlott megmérettetésen idén is aranyérmet nyert.