Életmód
Életmód

Miért egészséges a sertéshús?

Miért egészséges a sertéshús?

Agrármarketing Centrum

Mint minden egészséges ételnek, a vörös húsnak, köztük a sertéshúsnak is fontos szerepe van a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásban.

A sertéshúsból készült étel a családi és a társadalmi ünnepek, vendégváró asztalok egyik fő fogása, jó okkal. A sertéshús fogyasztása gasztronómiai élmény, tápanyag gazdagsága miatt táplálkozásunk szerves része, fontos ásványianyag, zsír-, fehérje- és vitaminforrásunk. A sovány sertéshús (például a karaj) rendkívül egészséges, mert zsír és koleszterin tartalma egyaránt alacsony.

Az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) aktuális ajánlása szerint naponta 2-3 egység húsra, húskészítményre van szüksége szervezetünknek (egy egység például: 10 dkg sovány sertéshús, 5 dkg sovány felvágott, 4 dkg közepes zsírtartalmú felvágott).

Ezek a húsok kellő arányban tartalmaznak olyan esszenciális aminosavakat, amelyeket a szervezetünk nem tud előállítani. Már napi 50 g hús elfogyasztása is fedezi egy ember teljes esszenciális aminosav-igényét, valamint fehérjeszükségletének 20%-át.

A vöröshúsok (ezen belül a sertéshús is) a benne található felbecsülhetetlen értékkel bíró, kiemelkedő vastartalomnak köszönhetően nyerik el vörös színüket. Minél vörösebb tehát a hús színe, annál magasabb annak vas tartalma. A vasnak a vörösvértestek felépítésében és a szervezet oxigénellátásában is kiemelkedő szerepe van, nélküle az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez, kellő mennyiségű jelenléte ezért nélkülözhetetlen a szervezet életképessége szempontjából. Mivel a vasat szervezetünk nem képes előállítani, beviteléről táplálkozással kell gondoskodnunk. Különösen a hölgyeknek magas a vas igénye, gyermekáldás, terhesség, szoptatás idején ez a szükséglet ráadásul megduplázódik. A vashiányos vérszegénység az egyik leggyakoribb hölgyeket érintő hiánybetegség. Ha a vérszegénység tüneteit érzékeljük magunkon, romlik a koncentrációs készségünk, fázékonyak és fáradékonyak vagyunk, lehangoltnak, gyengének érezzük magunkat, sápadtak vagyunk és gyakorta megszédülünk, és hajlamosak vagyunk a fertőzésekre, vérszegénységre kell gyanakodnunk avas pótlásáról gondoskodni kell.

A sertéshúsok jelentős mennyiségben tartalmazzák a B-vitamin csoport tagjait (B1, B2, niacin, B6, B12) is. A B-vitaminok biztosítják testünk sejtjeiben a normális zsír és fehérje anyagcserét és támogatják az idegrendszert például a stressz jobb kezelésében. A sertéshúsnak különösen kiemelkedő a sokak által agyserkentő vitaminnak nevezett vízoldékony B1-vitamin tartalma. Megfelelő arányban található benne nátrium (85mg/100gr) és kálium (442mg/100gr), amelyek együttesen játszanak szerepet a szervezet vízegyensúlyának megtartásában és a szív normális ritmusának biztosításában.

A csontjainkat alkotó, azt védő kalcium (16,9 mg/ 100 Gr) és az immunrendszert erősítő cink (2,6 mg/100 Gr) tartalmának köszönhetően pedig e húsfélék fogyasztása a még fejlődésben lévő szervezet számára is igen hasznos.

A hazai sertésállomány fajta összetétele és a takarmányozás az alapja annak, hogy kiváló minőségű húsok kerülhessenek feldolgozásra. A gyártók kínálatukban szem előtt tartják az egészséges táplálkozás igényét és a különböző fogyasztói rétegek keresletének történő megfelelést.

+6 TÉNY AZ EGÉSZSÉGES SERTÉSHÚSRÓL

  1. Magas a hem-vas tartalma

A vérszegénység népbetegség, a Föld lakosságának mintegy ötöde szenved tőle. Ennek hátterében az esetek felében vashiány áll. A vas élelmiszerekkel jut be a szervezetünkbe, ám nem mindegy, milyen formában. A húsok (főleg a vörös húsok, a sertéshús) és a növényekben lévő vasvegyületek kémiai szerkezete azonban eltér egymástól: míg előbbi ún. hem-kötésű vasat tartalmaz, amely akár 35-50%-ban is hasznosul, addig a bab, szója, olajos magvak és zöldfőzelék növényi eredetű, nem­hem-kötésű vas tartalmának csupán 5-20%-át tudja felhasználni szervezetünk. A vasbevitel növelése gyerekeknek és terhesség alatt a hölgyeknek különösen ajánlott.

  1. Kiemelkedő a biológiai értéke

A felvett táplálék biológiai értékét a benne található tápanyagok valóban hasznosuló hányada jelenti. Nagysága függ az adott élelmiszer emészthető összetevőinek arányától.

  1. Ötször több B1 vitamint tartalmaz, mint a többi hús

A B1 vitamin legfontosabb szerepet a szénhidrát anyagcserében játszik, emellett az idegrendszer energiaellátása és a szívműködés szempontjából jelentős vitamin. A sertéshús kiemelkedő B1 vitamintartalmát tekintve, ebből ötször többet tartalmaz, mint más húsok; a zsírban oldódó vitaminok közül pedig nagy mennyiségű A és D vitamin van benne.

  1. B12: a DNS vitaminja

A sertéshús vitaminjai közül a B12 is fontos szereppel bír, hiszen genetikai anyagunk, a DNS továbbá az RNS valamint haemoglobin felépítéséhez szükséges; az egészséges vérképzést és a jól működő idegrendszert segíti. Ez a vitamin a természetben csak állati eredetű élelmiszerekben (pl. húsfélék, tej és tejtermékek, tojás) van jelen, hiánya működési zavart okozhat az idegrendszerben. Korosodással csökken a felszívódás, valamint a nem megfelelő bevitel miatt is egyre nagyobb problémává válhat.

  1. Fehérjetartalma építi az izomzatot

A hús, így a sertéshús, teljes értékű fehérjéket tartalmaz, amely az emberi szervezet számára létfontosságú. Ezek testépítő vegyületek a vázizomzat, a szívizom, a belső szervek, illetve a csontok felépítéséhez, az immunrendszer, a sebgyógyulás és a növekedés folyamataihoz, mint nélkülözhetetlen építőanyagok járulnak hozzá, emellett kis mennyiségben energiával látják el a szervezetet.

  1. Hasznos zsírokat tartalmaz

A közhiedelemmel ellentétben a fehérjék mellett a zsiradékok fogyasztása is elengedhetetlen, hiszen feladatuk közé tartozik a sejtépítés, a zsírban oldódó vitaminok tárolása, mechanikai védelmet és hőszigetelést nyújtanak.

Köretként ajánlott a könnyebb, rostokban és vitaminokban bővelkedő zöldségféléket fogyasztani, valamint fontos tudnunk, hogy a többlet zsír- és koleszterin felvétel nem a húsok, húskészítmények fogyasztásából adódik, hanem többek között az ételkészítéshez felhasznált zsiradék mennyiségéből.

+1. A sertéshús önmagában nem tartalmaz túl sok koleszterint.

A sertéshústól sokan amiatt az általános vélekedés miatt tartanak, miszerint magas a koleszterintartalma. Mint minden állati eredetű élelmiszer, a húsok is tartalmaznak több-kevesebb mennyiségben koleszterint, amely normál esetben nem káros a szervezetre, a magas koleszterin szinttel élőknek azonban figyelni kell a beviteli mennyiségre. Minél soványabb a hús, annál kisebb a koleszterintartalma, azt azonban itt is sokkal inkább a hús sütéséhez használt zsiradék növeli. Amennyiben a sertéshúst kevés zsiradékkal vagy a reformkonyha egyéb fortélyait felhasználva készítjük el, nyugodtan élvezhetjük annak kellemes ízvilágát. Érdekességképpen: 10 dkg sovány sertéshús közel fele annyi koleszterint tartalmaz, mint a csökkentett zsírtartalmú vaj.

A sertéshús ásványianyag-tartalma

 Mi lesz ma a vacsora?

Ezzel a szlogennel és az „Egy kiváló minőségű sertéshús minden ízében különleges” alszlogennel kampányol az Agrármarketing Centrum az Agrárminisztérium és a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács támogatásával a minőségi sertéshús fogyasztása mellett. A 2019. április 18-ig tartó promócióban arra hívják fel a figyelmet, hogy a friss, kiváló minőségű sertéshús korszerűen elkészíthető és az egészségtudatos étrendbe is bátran beilleszthető.

Az Afrikai Sertés Pestis fertőzésnek (ASP) nincs az emberi szervezetre ártalmas hatása. További részletek: https://portal.nebih.gov.hu/gyik/allat/gyakran-ismetelt-kerdesek/afrikai-sertespestis

Ma éjjel kezdődik a csillagászati tavasz

2019. március 20-án 22 óra 58 perckor megkezdődik a csillagászati tavasz, ekkor következik be ugyanis a napéjegyenlőség.

Újpesten főzik az első magyar kézműves gint

Az Opera Gin Budapest elkészítéséhez a gin alapjaként szolgáló borókabogyó a Kiskunsági Nemzeti Parkban termett.

Medvehagyma: tények és tévhitek

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend a medvehagyma, mind a vidéki, mind a városi lakosság körében. Ennek több oka is van, kezdve jellegzetes ízétől egészen a rendkívüli élettani tulajdonságokig. A növény gyűjtése szigorú szabályokhoz kötött, jöjjenek a részletek.

Már Olaszországnak is importálnia kell az olívaolajat?

Szakértői becslések azt mutatják, idén Olaszországban 57 százalékkal kevesebb olajbogyó terem az átlagosnál. A xylella fastidiosa fertőzés miatt nemcsak a mennyiség csökken: esett az olívaolaj minősége is.

1900 malac veszett oda Alsómocsoládon

A tűzoltók a nagy füst miatt nem tudták kiterelni az állatokat az épületből, ezért valamennyi malac elpusztult.

2018. október 14. 14:21

Nincs ok pánikra: semmi gond a hazai sertéshússal

A NAK felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy az afrikai sertéspestis magyarországi megjelenése után is biztonságosak a hazánkban előállított húsok és húskészítmények.

2018. május 3. 09:03

Már egy romániai házisertés-állományban is afrikai sertéspestist mutattak ki

Az eset kapcsán mind a román, mind a magyar Állategészségügyi Szolgálat szakemberei a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtették.

2018. július 23. 13:11

Bulgária kerítést épített a bolgár-román határra az afrikai sertéspestis miatt

Romániában szombaton jelentették be, hogy a kórokozó megjelent Románia legnagyobb farmján, a dél-keleti Braila megyében, ahol a hatóságoknak mintegy 140 ezer állatot kell megsemmisíteniük.

2018. augusztus 29. 13:11