Gépinfo
Gépinfo

Sávos művelés másodvetésű silókukorica esetében John Deere és Orthman gépekkel (+KÉPEK)

Sávos művelés másodvetésű silókukorica esetében John Deere és Orthman gépekkel (+KÉPEK)

Agrofórum Online

A másodvetésű silókukoricára alapozott takarmánytermesztés és tartósítás komplett géprendszere és technológiája a KITE Zrt.-től.

A KITE fejlesztési tevékenységének legújabb zászlóshajója a sávos művelés géprendszerének és technológiájának kidolgozása. A kapásnövények (kukorica és napraforgó) sávos művelésének legfrissebb eredményeiről előző számunkban (Agrofórum 25. évf. 8. sz. p. 114-115) számoltunk be. A KITE azonban jelentős sikereket tudhat magának a másodvetésű növények ilyen módon való termesztése terén is.

Teljes képgaléria a KITE gépbemutatóról >>>

Sok állattartó gazdaságban ugyanis az egyre csökkenő földterület okán egyre jobban felértékelődnek a másodvetésű takarmánynövények. A korán lekerülő növények után a másodvetés aránylag kevés gondot okoz. De ha kalászosok, vagy zöldborsó után kell silókukoricát vetni, a gabona betakarítására, a szalma bálázására és a másodvetésre csak rendkívül rövid, legfeljebb három- négy nap áll rendelkezésre. Az ilyen másodvetés sikere már speciális, általában több művelet egyidejű végzésére alkalmas gépek használatát, illetve ezek összehangolt üzemeltetését feltételezi. Na erre (erre is!) jó megoldást kínál a KITE által kidolgozott sávos művelés, amelynek másodvetésű silókukorica termesztésére kidolgozott változatát Kartalon, a Gödöllői Tangazdaságban az idén nyáron már láthattuk. A szálastakarmányok készítésével kapcsolatos eddigi eredményekről szóló bemutatók sorában most a másodvetésű silókukoricára alapozott takarmánytermesztés és tartósítás komplett géprendszerével és technológiájával ismerkedhettünk meg 2014. szeptember 30-án a Komáromi Mg. Zrt.-ben, amiről az alábbiakban főleg képekben számolunk be.

A szálastakarmányok silónak, szenázsnak vagy szénának való készítéséről szóló bemutatók sora jövő tavaszra várható.

Orthman 1rRIPr sávos talajművelő gép szilárd műtrágya kijuttató egységgel

A sávos talajművelési technológia egyik kulcsfontosságú eleme az alapművelés és az azzal egy menetben végzett alapműtrágya lehelyezés. A 1rRIPr sávos talajművelő hántott, vagy hántatlan tarlón egy munkamenetben átvágja szármaradványokat és a művelendő sorok közé rendezi, 28-30 cm mélységben lazítja talajt, valamint szilárd (vagy megfelelő adapterrel folyékony!) tápanyagot juttat a művelt sávba a felszín alá. A műveletet követő pálcás henger a teljes sávszélességben végzett rögaprítással és lezárással magágy-minőségű sávokat alakít ki, amelyekbe történik később a vetés. A vetőgéppel pontosan ebbe a sávba az RTK alapú vezérlés nyújtotta ± 2 cm pontosságú visszatérés nyújt lehetőséget.

Hatsoros sávos kombinált (magágykészítő-, vető-, starterműtrágya- és vegyszerkijuttató) gép

A főnövény közvetlen betakarítása után a még nedves szármaradványokat is jól kezelő, hatsoros géppel a csemege-, vagy a silókukorica a magágykészítéssel egy munkamenetben sávosan nemcsak elvethető, de egyúttal a starter műtrágya és a talajfertőtlenítő szer is kijuttatható. A traktor mögötti gerendelyre a művelő egység felett a nagy befogadóképességű műtrágya tartályt szerelték és ugyancsak ehhez kapcsolódik a 6-soros John Deere szemenkénti vetőgép is. A gép jól összehangolt tartályméreteinek köszönhetően elegendő a 10 ha-kénti utántöltés, teljesítménye eléri műszaknaponként a 35-40 ha-t. A gép sávpermetező egységgel is kibővíthető.
A bemutatott gépet zöldborsó után csemegekukorica másodvetésére üzemszerűen használták.

A hatsoros kombinált vetőgép sávos művelőegysége

Az alapművelést a szármaradványokat elvágó tárcsa után a sávtisztítóval megtisztított sávban lazító és a hullámos tárcsa végzi. A műtrágya a lazítókés mögé szerelt ejtőcsövön keresztül kerül a talajba, a mögöttük lévő pálcás henger aprítja a talajrögöket és zárja a talajfelszínt.

John Deere 1770NT „i” CCS 12 soros központi magtartályos intelligens szemenként vetőgép

A betakarítást követően a már ismertetett Orthman 1tRIPr jelű sávos művelő eszköz után – kihasználva az RTK alapú vezérlés nyújtotta ±2 cm pontosságú visszatérés lehetőségét – nagy vetési teljesítmény elérésére nyújt lehetőséget a 12 soros, központi magtartályos John Deere 1770NT”i” CCS jelű szemenkénti vetőgép MaxEmerge vetőkocsikkal. A gép alkalmas a vetéssel egyidejűleg folyékony starter műtrágyák és talajfertőtlenítő szerek kijuttatására is. Megfelelő kiszolgálással a gép 100-120 ha napi műszakteljesítményre képes.

Aktív munkagép-vezérlő tárcsa John Deere 1770NT „i” CCS vetőgépen

A vetőgép pontos soron tartását az RTK kapcsolat mellett a gépre szerelt aktív munkagép-vezérlő tárcsák biztosítják

MaxEmerge vetőkocsik a 6- és 12-soros John Deere vetőgépeken

A paralelogramma felfüggesztésű vetőkocsik hordozzák: elöl az aktív sávtisztítót, a magtovábbítóból, maglesodróból, duplázás-gátlóból és vetőtárcsából álló E-SET készletet, a mélységhatárolót és a V-alakú visszatömörítő kerekeket, valamint a vetőmag és talajfertőtlenitő szer tartályait.

Aktív sávtisztító a 6- és 12-soros John Deere vetőgépeken

A vetőegység aktív sávtisztító tárcsái és öntvény határoló kerekei minden vetés minőséget rontó hosszú szármaradványokat, talajrögöket eltakarítanak e vetőelemek útjából, a hullámos tárcsák pedig megfelelő minőségű V-alakú magárkot képeznek.

Sávpermetező a 6- és 12-soros John Deere vetőgépeken

A vetés lezárásával egyidejűleg a sáv preemergens gyomirtását soha nem szabad elhagyni.

Orthman 8315 sorközművelő kultivátor

A sorközművelő kultivátorral egy munkamenetben végezhető a sorközök mechanikai művelése, gyomirtása, a fejtrágya kijuttatása illetve a sorközök permetezésre. A gép agresszív szögállású lúdtalpkapái képesek a tömörödött, kultúrállapotát megromlott sorközök helyreállítására, a mélyen gyökerező gyomok biztos átvágására ráadásul 10-14 km/h-s munkasebesség mellett. A gép pontos soron tartását a traktor RTK kapcsolata mellett a munkagépre szerelhető aktív munkagép-vezérlő tárcsák biztosítják, melyek önálló (és a traktoréval kommunikáló) antenna jelük segítségével a traktor esetleges hibáit kiküszöbölve optimális „pályán” tartják a művelőelemeket. A gép a sorközműveléssel egyidejű folyékony műtrágya (nitrosol) kijuttatására is alkalmassá tehető.

John Deere 7080 sorozatú önjáró szecskázógépek

John Deere 7080 sorozatú önjáró önjáró szecskázókat a törés- és csökkentett súrlódású anyagáramnak köszönhetően az igen kedvező fajlagos üzemanyag fogyasztás és ebből adódó alacsony üzemeltetési költség jellemzi. Figyelmet érdemel többek között az egy személy által is könnyen kiszerelhető új „KernelStar” szemroppantó (270%-os szemroppantási keresztmetszet!), valamint a vágáshossz állításának kétféle lehetősége (1 mm-es lépésekben 4-19 mm között gombnyomással, vagy az új automatikus AutoLOC rendszer a HarvestLAB nedvességmérő szenzor révén). A gép igen kedvező járóképessége a választható összkerékhajtásnak, vagy „Prodrive” hajtásrendszernek köszönhető.

Joskin Silo-SPACE silószállító pótkocsi

kite_silo_11.jpg

A különféle, 40-55 m3 közötti hasznos befogadóképességű változatokban rendelkezésre álló Silo-SPACE silószállító pótkocsikat a robosztus járószerkezetnek és a hidraulikus rugózásnak köszönhetően közúton és mezőgazdasági területeken egyaránt jó stabilitás és kedvező járóképesség jellemzi. A galvanizált, festett és bordázott acéllemezekből álló felépítmény gyors és akadálymentes ürítést tesz lehetővé.

Fliegl GIGANT ASW 261 letolókokocsi

A pótkocsi ürítés egyik terjedőben lévő megoldása a letolásos ürítés, melynek egyik jeles képviselője a Fliegl GIGANT letolókokocsi. A légrugózású GIGANT letolókocsik teherbírása 11-44 tonna között választható.

John Deere 9510 R traktor és JCB 418 S törzscsuklós homlokrakodó

A sikeres takarmánytermesztés titka a megfelelő agrotechnikában, az elvárt érettségi állapotban történő betakarításban és a kiváló tömörítésében rejlik. A falközi silóban a silódombok kezelésére és tömörítésére egyik legalkalmasabb páros a törzscsuklós JCB 418 S silómarkoló villával szerelt homlokrakodó, illetve a siló tömörítésére a John Deere 9510 R 510 LE-s, ikerkerekekkel szerelt traktor.

(Demes György – Agrofórum Online)

Cenio - Az új könnyű és univerzálisan használható kultivátor

2019. december 12. 15:32

A Cenio univerzálisan használható 5 és 25 cm munkamélység között mind sekély tarlóhántáshoz, mind pedig közepes mélységben keverő és a mélyen lazító talajműveléshez.

Minden egy helyen az AXIÁL-nál

2019. december 12. 12:02

Az AXIÁL Kft. a korábbiakhoz hűen, a rendezvény legnagyobb kiállítójaként a D pavilon 5000 négyzetméteres területén rendezi be standját, mutatja be termékeit és szolgáltatásait, melyek között számos világmárka is megjelenik.

Massey Ferguson 5711 S – 110 lóerős, rugózott hidas prémium traktor eddig soha nem látott áron!

2019. december 12. 09:24

A Massey Ferguson univerzális felhasználású traktorszériája- az importőr Austro Diesel GmbH év végi akciójában- rendkívül kedvező áron érhető el. Az erőgép kifejezetten a hazai gazdálkodók igényeire lett kialakítva: rugózott mellsőhíd, frontsúlyozás, légfék berendezés és kukorica sorközbe beférő abroncsozás mind az alapfelszereltség részei.

Már több mint tízezer Vitarát helyeztek forgalomba idén

2019. december 4. 13:10

A szegmensek közötti versenyt stabilan, 32,2 százalékos piaci részesedéssel vezető SUV-piacon a Suzuki Vitara őrzi vezető helyét 20 százalékos részesedéssel.

Mini vagy Maxi? Hogyan tovább traktorfejlesztés?

2019. augusztus 13. 05:37

Az új nagy teljesítményű traktorok rendkívül drágák, viszont a tömegük még így is túl kicsi ahhoz, hogy hatalmas teljesítményüket hatékonyan alakítsák át vonóerővé. A további jelentős tömegnövelés azonban számos ok miatt nem tűnik követendő fejlődési iránynak.

Versatile 335 - Kanadai traktor kompromisszumok nélkül

2018. április 2. 11:37

A Versatile 335 egy új széria, amely Tier IV F motorral a 265-365 lóerőtartományban érhető el. Nagy a tengelytáv, és az önsúlya, utóbbinál 16 tonna is elérhető.

Gépészet Videó

A Kverneland cég kibővíti intelligens ekeparkját

2019. szeptember 2. 14:25

A most bemutatott 2300 S, 3300 S és 3400 S típusokkal, amelyek a 2500 i-Plow típussal megegyező műszaki paraméterekkel rendelkeznek, teljessé válik a Kverneland intelligens ekesorozat.

Biogazdaság az eldobható világ ellen - Kubota gépek a Virágoskút Biogazdaságban

2018. május 11. 09:42

„A vásárlás előtt persze más lehetőségeket is számba vettünk, de a Kubota japán motorja legendásan jól bírja, így maradtunk ennél.”