Gépinfo
Gépinfo

Újítások a Lemkennél

Újítások a Lemkennél

Agrofórum Online

A jellegzetes kék szín már messziről a Lemken standjára irányította a figyelmet a 34. AGROmashEXPO és VI. AgrárgépShow ideje alatt.

A jellegzetes kék szín már messziről a Lemken standjára irányította a figyelmet a 34. AGROmashEXPO és VI. AgrárgépShow ideje alatt, amivel a cég méltán nyerve el a legszebb kiállítói területnek járó elismerést. A megbízhatóságukról és tartósságukról híres Lemken talajművelő gépeket a belső és a külső standon egyaránt 300 m2-es területen lehetett megtekinteni.

A mezőgazdasági gépek legnagyobb hazai seregszemléjén a Lemken minden slágertermékét bemutatta a talajművelés, a vetés és a növényvédelem terén. A kék standon a forgatásos és a forgatás nélküli talajművelés munkagépei egyaránt fellelhetők voltak, így mindenki megtalálhatta a talajkörülményeihez, gazdaságához, termesztéstechnológiájához leginkább megfelelőt.

Az eke ezúttal is a bestseller termékek közé tartozott, ebből hármat is láthattak az érdeklődők, egyet bent, kettőt pedig a külső kiállítási területen. A kultivátorok és rövidtárcsák pedig ugyancsak a látogatói érdeklődés középpontjában álltak.

„Nagyon széles géppalettát kínálunk a kis- és közepes gazdaságok igényeitől egészen a nagygazdaságok eszközparkjáig. Az eke örök téma nálunk, de akkora lapátmérővel és súllyal nem épített senki rövidtárcsát, mint amilyen a mi Rubin 12 gépünk, amit most már 7 méteres kivitelben is kínálni tudunk a gazdálkodóknak, tehát a 4-500 LE-s traktorokat is le tudjuk vele terhelni” – mondta Szűcs Andor, a Lemken Hungária Kft. értékesítési vezetője.

A valamennyi talajművelési feladathoz kimagasló minőségű eszközökből álló termékpalettából három fő terület újdonságaira fókuszáltunk.

A legnépszerűbbek: az ekék

Az ekék iránti nagyfokú érdeklődést a Lemken gazdag kínálata indokolta. Félig-függesztett ekék 5-9 ekefejig, osztott gerendelyes ekék akár 14 ekefejes kivitelben is elérhetők, a kiegészítők lehetősége nagyon széles, a legtöbb típus tarlónjáró kivitelben is elérhető a hevederes, illetve széles gumizású vagy ikerkerekes traktorokhoz.

A DuraMaxx ekefejek speciálisan hőkezelt acélból, az anyagot gyengítő furatok nélkül készülnek, sávjai gyorsan és szerszámok igénybevétele nélkül cserélhetők, és még a legszélsőségesebb körülmények között is a barázdaszelet könnyen „elhagyja” a kormánylemezt, így könnyű a vontathatósága.

Az anyagkopás minimálisra csökkentését, az oldalra húzás kiküszöbölését és az üzemanyag fogyasztásának alacsonyan tartását segíti az eke pontos beállítását végző Optiquick egység. Segítségével az első ekefej fogásszélessége és a traktor/eke vontatási középpontja egyszerűen és gyorsan beállítható.

Újítások a tárcsáknál

A Heliodor kompakt rövidtárcsa a laza- és közepesen kötött talajoknál sekély tarlóhántáshoz, mulcsba vetésnél a magágy előkészítéséhez vagy eke után is egyaránt használható, ami a hagyományos módszernél és a mulcsba vetésnél egyaránt sokoldalú rövidtárcsává teszi. Az eddigi 465 mm-es homorú tárcsák lapátmérője most 510 mm-re növekedett, aminek eredményeként a munkagép nagyobb szármaradványok között is kiválóan helytáll. Emellett hidraulikus mélységállítással is ellátták.

A Rubin 12 rövidtárcsával a legnagyobb területteljesítmény érdekében 7 méteres munkaszélességig végezhető a munka. Két sorban lévő, 736 mm átmérőjű csipkés homorú tárcsái intenzíven kevernek és aprítanak, a szimmetrikus tárcsaelosztás kiküszöböli a tárcsa oldalra húzását, és még a 20 cm mélységű talajművelést is lehetővé teszik, ami a kapás kultivátorok munkájával is összemérhető. A Rubin 12 alap- és tarlóművelésre még a legnehezebb talajviszonyok esetén is alkalmas.

Az első sor mögött elhelyezett pálcás borona intenzív keverő és rögtörő hatással bír, miközben a második tárcsasor mögött lévő egyengető borona biztosítja a talaj optimális eloszlását és a tökéletes egyengetést.

Szárai speciálisan hajlítottak és csavartak, így érhető el a tárcsák közti lehető legnagyobb távolság, míg a középső tárcsák enyhe eltolása az eltömődést akadályozza meg.

Függesztett változatban a Rubin 12 egy mélységhatároló- és szállítókerékkel is felszerelhető, amely a munkagép felemelésekor a traktor mellső tengelyét terheli. Itt egy új félig függesztett rendszert alkalmaznak, amely nem igényel további kiegészítő vezérlőegységet.

Már négy soros kivitelben is

A Lemken szántóföldi kultivátoroknál végzett újításai közt szerepel, hogy a Karat 12 már 4 soros kivitelben is megvásárolható. A munkagép új központi vázat kapott, 4-5-6 méteres kivitelben is elérhető, a rugós biztosítású, 550 kg-os kioldó erővel rendelkező kapákat pedig a korábbi 2-3 sor helyett ezúttal 4 sorba rendezték, amivel az átömlési keresztmetszetet növelték meg.

„Rengeteg konkrét érdeklődőnk volt, a gazdák pontosan tudják, mit akarnak venni, ennek megfelelően hoztuk ki azokat a gépeket, amelyek a magyar piac húzótermékei és a legnagyobb számban fogynak” – összegezte kiállítási benyomásait Szűcs Andor, a Lemken Hungária Kft. értékesítési vezetője.

(Csomós Éva – Agrofórum Online)

Csökkentek a Rába értékesítései a mezőgazdasági szegmensben

2019. november 14. 16:47

A mezőgazdasági szegmenset illetően a Rába termékei iránti kereslet nem érte el a 2018 I-III. negyedéves szintet, a kereslet csökkenés 16,0 százalékot ért el.

Massey Ferguson koncepció a közeljövőből – így ünnepli a Massey Ferguson a Holdraszállás 50. évfordulóját!

2019. november 14. 07:33

A Massey Ferguson egy különleges koncepciótraktorral ünnepelte az első Holdraszállás 50. évfordulóját. A fehér színre festett traktor egy 200-250 LE-s erőgép méretében mutatta meg, hogy gondolja az MF a következő 10 év technológiáját és formatervét.

Bemutatkozik az Aston Martin DBX - belső tere először látható

2019. november 12. 06:37

Miközben a DBX belső filozófiájának központi szereplője a vezető, a modell minden egyes részletét úgy alakították ki a fejlesztők, hogy az a lehető legsokoldalúbb teljesítményt nyújtsa, legyen szó sport célú vagy családos felhasználásról.

E-Control Mobile alkalmazással kalibrálható Väderstad vetőgépek

2019. november 11. 14:50

Mivel az okostelefon vezeték nélkül kapcsolódik a Väderstad vetőgéphez, a gép kezelője szabadon mozoghat a gép körül a kalibrálás közben.

A savanyú, a normál és a lúgos

2018. március 8. 09:36

A Terragro Kft. termékei nemcsak a növény, hanem a talaj szempontjából is jótékony hatásúak.

Talajélet Videó

Nem gond többé a nitrátjelentés - Így csökkentheti gazdasága adminisztrációs terheit

2019. február 21. 08:13

A FARMDOK egy nyilvántartásvezető- és kezelő szoftver, ami jelentősen csökkenti a termelők adminisztrációs terheit, gyakorlatilag kiváltja a régi táblatörzskönyvet.

Gépészet Videó

Nem volt az AGROmashEXPO-n? Megmutatjuk képeken!

2019. január 25. 16:24

Közel 350 hazai és külföldi cég vonultatta fel termékeit, gépeit, szolgáltatásait az idei AGROmashEXPO-n és AgrárgépShow-n.

Gépinfo Képgaléria

Hamarosan indul az AGROmashEXPO, AgrárgépShow Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési Díj verseny

2019. október 24. 04:36

2019. október 30-án indul az AGROmashEXPO, AgrárgépShow Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési Díj verseny. A nevező cégek 2019. november 21-ig tölthetik fel pályázataikat a www.termekfejlesztesidij.hu oldalra.