12℃ 4℃
november 14. Aliz, Vanda, Huba, Klementina
Környezetvédelem

Az étrend, ami a bolygót is megmentheti

Agrofórum Online

Gyakran mondjuk, hogy „az vagy, amit megeszel” – de ma már azt is hozzátehetjük: „a Föld is az lesz, amit mi eszünk”. Az EAT–Lancet Bizottság legújabb kutatása szerint, ha világszerte áttérnénk egy egészségesebb, főként növényi alapú étrendre, évente 15 millió ember életét lehetne megmenteni, miközben 15 százalékkal csökkennének az agrárkibocsátások.

A szakértők figyelmeztetnek: ha nem változtatunk az élelmiszer-előállítás és a fogyasztás jelenlegi irányán, akkor a klímaváltozás legrosszabb hatásai elkerülhetetlenné válnak. Még akkor is, ha az energiatermelés zöldebbé válik. A Föld élhetősége szó szerint azon múlik, mi kerül a tányérunkra.

Mi is az a „planetary health diet”?

A tudósok már 2019-ben megalkották a „planetary health diet”, vagyis „bolygóbarát étrend” koncepcióját, amit most friss adatok alapján pontosítottak. Ez nem egy újabb divatos diéta, hanem egy olyan táplálkozási irány, amely egyszerre védi az egészségünket és a környezetet.

Az alapelvek egyszerűek: együnk sok zöldséget, gyümölcsöt, gabonát, hüvelyest és olajos magvat! Fogyasszunk állati eredetű élelmiszert (hús, tej, tojás) mértékkel, a vörös húst legfeljebb heti egyszer tegyük a tányérunkra!

A kutatók szerint ez a váltás nemcsak a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a cukorbetegség kockázatát csökkenti, hanem a klímaváltozás lassításához is hozzájárul.

Nem kell mindent megváltoztatnunk – csak kicsit tudatosabban ennünk

Sokan megijednek, ha azt hallják, „kevesebb hús”. Pedig a tudósok nem azt kérik, hogy mindenki azonnal legyen vegán. Elég lenne, ha hetente csak egyszer ennénk marha- vagy bárányhúst – ezzel máris Oroszország éves kibocsátásával megegyező mennyiségű üvegházhatású gáz kibocsátását spórolhatnánk meg világszinten.

Együnk sok zöldséget, gyümölcsöt, gabonát, hüvelyest és olajos magvat!

Ahogy Emily Cassidy, a Project Drawdown kutatója fogalmazott: „Az étkezés sokunk számára az identitás része, de apró lépések is óriási különbséget jelenthetnek.” Ha tudatosabban vásárolunk, kevesebb ételt pazarolunk, és változatosabban főzünk, máris sokat tettünk a közös jövőnkért.

Az élelmiszerrendszer: a láthatatlan óriás, ami mindent befolyásol

A kutatók most nemcsak a klímára, hanem a vízminőségre, a talaj állapotára, a biodiverzitásra és a társadalmi egyenlőtlenségekre is kiterjesztették vizsgálataikat. Az eredmény egyértelmű: az élelmiszerrendszerünk az egyik legnagyobb felelős bolygónk ökológiai túlterheléséért.

A fenntarthatatlan termelési gyakorlatok, az erdőirtás, a pazarlás és az egyenlőtlen hozzáférés együttesen olyan nyomást gyakorolnak a Földre, amit már nem bír el sokáig. Johan Rockström, a Potsdami Klímakutató Intézet vezetője szerint: „Ha nem térünk le a mostani, fenntarthatatlan élelmiszerpályáról, kudarcot vallunk – nemcsak a klíma, hanem az élelmiszerbiztonság és a társadalmi stabilitás terén is.”

Igazságos élelmiszer, biztonságos jövő

A jelentés egyik legmegrázóbb megállapítása, hogy a világ népességének ma is közel fele nem jut megfelelő táplálékhoz vagy biztonságos munkafeltételekhez az élelmiszerláncban. A nők, a gyermekek, az őslakos közösségek és a háborús övezetekben élők különösen sérülékenyek.

A kutatók abban bíznak, hogy a közelgő ENSZ klímacsúcson a világ vezetői végre felismerik: az élelmiszerrendszer átalakítása ugyanolyan fontos, mint az energiapolitika megújítása. Hiszen, ha az élelmiszerünk igazságosabbá és fenntarthatóbbá válik, mi magunk is erősebb, egészségesebb és ellenállóbb társadalmakat építhetünk.

(Forrás: Scientists say healthier food system could prevent 15 million deaths annually | AP News)

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezt tegyük, ha sünt találunk most a kertünkben!

2025. november 11. 14:10

A keleti sünök is bajban vannak: az autóforgalom, a rovarirtás és a „túl rendezett” kertek veszélyeztetik őket.

Halálos faj terjed a Balatonban, kíméletlenül pusztítja az élővilágot

2025. november 5. 09:10

Az emberre veszélytelen, az őshonos rákokra viszont annál inkább egy súlyos fertőzést hordozni képes állat, amely a Balatonban is megtalálható.

Furcsa állatot fogtak ki Paksnál a Dunából, mindenki tanácstalan vele kapcsolatban

2025. október 31. 09:10

Legnagyobb folyónk összes titkát talán sohasem ismerhetjük meg, most azonban izgalmas fogás akadt a kutatók horgára.

Elszaporodott egy emberre is veszélyes állat a Balaton környékén, ezrével pusztítják, mégis képtelenség kordában tartani

2025. október 29. 13:10

A Balaton környékének kényes ökológiai egyensúlyát nem könnyű fenntartani, különösen akkor, ha egy-egy veszélyes faj túlzottan elszaporodik.

Papíreperfa, császárfa és más külhoni fák a kertben

2022. augusztus 29. 05:37

Változik az időjárás, igen nagyok a szélsőségek, új növényfajok jelennek meg és egyre több tud inváziós fajként is viselkedni, ami miatt megfontolandó a telepítésük.

A kukorica lesz a hazai vesztese a klímaváltozásnak, a napraforgó pedig az egyik nyertese

2024. október 6. 14:10

A kukorica helyét részben a napraforgó veheti át, illetve teret nyerhetnek olyan tavaszi vetésű növények is, mint például a cirok és a szója.

Talaj, klíma, agrotechnika

2018. november 28. 04:36

A szántóföldi növénytermesztést hatalmas változások jellemezték az elmúlt évtizedekben. Új fajták, hibridek jelentek meg, a vetőmag-előállítás minőségi színvonalon valósul meg hazánkban. Ugyancsak hatalmas változások következtek be az agrotechnikai elemekben is. A szántóföldi növénytermesztés biológiai alapjainak és agrotechnikai elemeinek forradalmi változása mellett az ökológiai feltételek azok, amelyek standardok maradtak, ill. azok csak korlátozott mértékben befolyásolhatók.

Így takarékoskodnak a holland gazdák a vízzel

2023. április 30. 06:38

A helyi gazdálkodók most az ősi tudást innovatív technikákkal ötvözik, hogy a lehető legtovább megőrizzék az édesvizet és megakadályozzák a talaj szikesedését.