16℃ 8℃
október 22. Előd, Szalóme, Kordélia
Környezetvédelem

Az étrend, ami a bolygót is megmentheti

Agrofórum Online

Gyakran mondjuk, hogy „az vagy, amit megeszel” – de ma már azt is hozzátehetjük: „a Föld is az lesz, amit mi eszünk”. Az EAT–Lancet Bizottság legújabb kutatása szerint, ha világszerte áttérnénk egy egészségesebb, főként növényi alapú étrendre, évente 15 millió ember életét lehetne megmenteni, miközben 15 százalékkal csökkennének az agrárkibocsátások.

A szakértők figyelmeztetnek: ha nem változtatunk az élelmiszer-előállítás és a fogyasztás jelenlegi irányán, akkor a klímaváltozás legrosszabb hatásai elkerülhetetlenné válnak. Még akkor is, ha az energiatermelés zöldebbé válik. A Föld élhetősége szó szerint azon múlik, mi kerül a tányérunkra.

Mi is az a „planetary health diet”?

A tudósok már 2019-ben megalkották a „planetary health diet”, vagyis „bolygóbarát étrend” koncepcióját, amit most friss adatok alapján pontosítottak. Ez nem egy újabb divatos diéta, hanem egy olyan táplálkozási irány, amely egyszerre védi az egészségünket és a környezetet.

Az alapelvek egyszerűek: együnk sok zöldséget, gyümölcsöt, gabonát, hüvelyest és olajos magvat! Fogyasszunk állati eredetű élelmiszert (hús, tej, tojás) mértékkel, a vörös húst legfeljebb heti egyszer tegyük a tányérunkra!

A kutatók szerint ez a váltás nemcsak a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a cukorbetegség kockázatát csökkenti, hanem a klímaváltozás lassításához is hozzájárul.

Nem kell mindent megváltoztatnunk – csak kicsit tudatosabban ennünk

Sokan megijednek, ha azt hallják, „kevesebb hús”. Pedig a tudósok nem azt kérik, hogy mindenki azonnal legyen vegán. Elég lenne, ha hetente csak egyszer ennénk marha- vagy bárányhúst – ezzel máris Oroszország éves kibocsátásával megegyező mennyiségű üvegházhatású gáz kibocsátását spórolhatnánk meg világszinten.

Együnk sok zöldséget, gyümölcsöt, gabonát, hüvelyest és olajos magvat!

Ahogy Emily Cassidy, a Project Drawdown kutatója fogalmazott: „Az étkezés sokunk számára az identitás része, de apró lépések is óriási különbséget jelenthetnek.” Ha tudatosabban vásárolunk, kevesebb ételt pazarolunk, és változatosabban főzünk, máris sokat tettünk a közös jövőnkért.

Az élelmiszerrendszer: a láthatatlan óriás, ami mindent befolyásol

A kutatók most nemcsak a klímára, hanem a vízminőségre, a talaj állapotára, a biodiverzitásra és a társadalmi egyenlőtlenségekre is kiterjesztették vizsgálataikat. Az eredmény egyértelmű: az élelmiszerrendszerünk az egyik legnagyobb felelős bolygónk ökológiai túlterheléséért.

A fenntarthatatlan termelési gyakorlatok, az erdőirtás, a pazarlás és az egyenlőtlen hozzáférés együttesen olyan nyomást gyakorolnak a Földre, amit már nem bír el sokáig. Johan Rockström, a Potsdami Klímakutató Intézet vezetője szerint: „Ha nem térünk le a mostani, fenntarthatatlan élelmiszerpályáról, kudarcot vallunk – nemcsak a klíma, hanem az élelmiszerbiztonság és a társadalmi stabilitás terén is.”

Igazságos élelmiszer, biztonságos jövő

A jelentés egyik legmegrázóbb megállapítása, hogy a világ népességének ma is közel fele nem jut megfelelő táplálékhoz vagy biztonságos munkafeltételekhez az élelmiszerláncban. A nők, a gyermekek, az őslakos közösségek és a háborús övezetekben élők különösen sérülékenyek.

A kutatók abban bíznak, hogy a közelgő ENSZ klímacsúcson a világ vezetői végre felismerik: az élelmiszerrendszer átalakítása ugyanolyan fontos, mint az energiapolitika megújítása. Hiszen, ha az élelmiszerünk igazságosabbá és fenntarthatóbbá válik, mi magunk is erősebb, egészségesebb és ellenállóbb társadalmakat építhetünk.

(Forrás: Scientists say healthier food system could prevent 15 million deaths annually | AP News)

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Nyugtalanító dolog bukkanhat fel a kertben, de bánjunk vele kíméletesen

2025. október 20. 16:10

A kertünkben néha egészen különös dolgok bukkannak fel, amelyek eredetéről mit sem tudunk. Egy ijesztő, ámde mégis hasznos „képződményről” rántjuk most le a leplet.

Egy csepp víz sem maradt a magyar folyóban, döbbenetes a kiszáradt meder látványa

2025. október 17. 13:10

A klímaváltozás, globális felmelegedés egyre több kijózanító pofont ad Magyarországnak is, sürgős lépésekre volna szükség.

12 millió euró a hörcsögökért – így menti az EU a kihaló rágcsálót

2025. október 14. 14:10

Hatéves EU-projekt indult, hogy megmentsék a kihalás szélére sodródott mezei hörcsögöt. A gazdák kulcsszerepet kapnak a faj védelmében.

Forradalmian új útra lépett a motorfűrészek gyártója, erre senki sem számított

2025. október 12. 16:10

A Stihl márkát mindenki a láncfűrészekről ismeri, de most olyan terméket alkotott, ami mindenkit meghökkent. A haszna viszont kétségbevonhatatlan.

Vadak károsítják a vetést – Meg lesz a böjtje az enyhe télnek

2023. január 12. 12:45

Lesz még böjtje az enyhe télnek, a növénytermesztők az áttelelő kártevőktől és kórokozóktól, a kertészek és a méhészek pedig az idejekorán aktivizálódó, a gyümölcsfákat és a méheket sújtó tavaszi fagyoktól tartanak leginkább.

Klíma-ellenállóság és kiváló tápanyagtartalom a nemesítési programok középpontjában

2019. január 30. 04:47

Klíma-ellenálló és kiemelkedő tápanyag-tartalmú növényfajták termesztésével csökkenthető az alultápláltság, az éhezés.

Természetalapú megoldások (NBS-Nature-based solutions) a települések életében

2023. augusztus 15. 05:40

A városokra általánosságban jellemző, hogy nincs elegendő zöldfelület, bár e tekintetben már javuló tendencia figyelhető meg, főleg az új szabadterek kialakítása kapcsán.

Cél az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése a mezőgazdaságban

2023. április 17. 14:10

Vitathatatlan az éghajlatváltozás mezőgazdaságot alakító hatása, mellyel a gazdálkodók és a mezőgazdasági ágazat szereplői minden nap szembesülnek.