Nagyvilág

A génmódosított paradicsom tényleg angolnaként úszik a vízen?

Agrofórum Online

A közösségi média szinte minden felületét elárasztotta az a videó, amelyen bemutatják, hogyan viselkedik egy organikusan termesztett paradicsom(szelet), ha sós vízbe teszik, és hogyan viselkedik a GMO paradicsom. Az eredmény sokkoló!

Nem csoda, hogy a videó megosztási számai az egekbe szöktek (már 2 hónappal ezelőtt 8 millió megtekintés volt az eredeti anyagon), hiszen a videón a GMO paradicsom nem csak úgy úszkál a víz tetején, mint egy tó tükrére hullott őszi falevél, hanem úgy tekereg, mint egy angolna!

A többi felhasználóhoz hasonlóan mi is többször megnéztük ezt a videót, de csak még rosszabb érzésünk lett tőle. A hozzászólók közt akad olyan, aki azt állította (ki tudja, honnan?), hogy a szupermarketekben kapható GMO paradicsomokba olyan halfajták génjeit ültették, amelyek kiválóan tűrik a téli zord körülményeket, ezért „úszik” így a paradicsom a sós vízben.

Mások szerint maga a sós víz az, ami előidézi ezt a bizarr mozgást – hiszen egy paradicsomtól azt várnánk, hogy mozdulatlanul lebegjen, legfeljebb lesüllyedjen. De ez a kígyózás?

Egy másik videó génmódosított és hagyományos búzát, egy harmadik pedig paprikaszeletet „úsztat”, pontosan ugyanezzel a módszerrel, ám az eredmény kísértetiesen hasonlít a paradicsoméra. A videó készítői szerint ezzel a módszerrel ellenőrizhetjük, hogy az asztalunkra GMO-zöldség került-e vagy sem, hiszen a GMO-zöldségek maguktól úsznak a víz tetején.

A Full Fact online magazin felkereste a ViralVideoLabot, hogy kiderítse az igazságot, miszerint tényleg így úsznak a GMO-zöldségek, vagy ez csak egy ügyes kezű vágó CGI-vel szerkesztett videója? Szerintük a videó egy jobb minőségű verzióján látható, hogy hozzányúltak az eredeti anyaghoz, mivel nincsenek hullámok a vízben (mondjuk lassan mozog a paradicsomdarab), és szerintük a paradicsom alatt, a tálon lévő árnyékról látszik, hogy állóképből származik, azt szerkesztették tovább.

Mi az a GMO?
A génmódosított élelmiszerek olyan állatokból és növényekből készülnek, amelyeket genetikailag módosítottak, jellemzően azért, hogy sajátos tulajdonságokkal ruházzák fel őket, így például ellenállóvá tegyék őket a kártevőkkel szemben, vagy késleltessék a gyümölcsök felpuhulását.

Az élelmiszerek címkéjén fel kell tüntetni, ha azok GMO-alapanyagokból állnak, GMO-kat tartalmaznak, vagy GMO-ból előállított összetevőket tartalmaznak (bár azt nem, ha azokat géntechnológiával módosított takarmánnyal etették).

Hogy jönnek a képbe egy sarkvidéki hal génjei?

A videót övező legélénkebb mendemonda egy sarkvidéki halfajról „regél”, miszerint igaz, hogy az egyik kereskedelmi forgalomban kapható paradicsomfajta egy sarkvidéki hal génjeivel lett „felerősítve” az egyre szélsőségesebbé váló éghajlati körülmények elviselése érdekében.

Ez a gén ugyanis egy olyan fehérjét tartalmaz, amely megakadályozza a vér megfagyását, és azt remélik, hogy a paradicsomot is ellenállóbbá teszi a fagyos időjárással szemben. A DNA Plant Technology az 1990-es évek elején valóban véghez vitte ezt a kísérletet, és a paradicsom génmódosítása során valóban felhasználta a szóban forgó sarki hal génjeit, de állítólag ez a termék soha nem került a piacra.

A konklúzió tehát az, hogy bár egyszerre elképesztő és sokkoló a TikTokon taroló, angolnaszerűen úszó GMO paradicsom, hamisítvány a videó, a GMO zöldségek pedig nem úsznak így a vízen.

 (Fotó: Arturs Budkevics/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Termésbecslés műholdról? Már a jelen valósága

2025. szeptember 17. 14:10

Hetente frissülő műholdas adatok és MI alapú elemzés segíti a gazdákat a pontosabb tervezésben és a termésbecslésben.

Olyan jó lett az év, hogy elárasztja a piacot a spanyol mangó

2025. szeptember 16. 14:10

Rekordévre készül Andalúzia: a spanyol mangótermés 2025-ben elérheti a 35 ezer tonnát, a gyümölcs fele pedig már hazai piacokon fogy el.

Guinness-rekord: a világ legmagasabb napraforgója

2025. szeptember 16. 08:10

Egy ukrán származású férfi Indiánában termesztette a világ legmagasabb napraforgóját, több mint 10 méteres magassággal.

Mi lesz a kávéval, ha nincs, aki betakarítsa?

2025. szeptember 14. 16:10

Kongó keleti régiójában a harcok miatt kávétermesztők ezrei hagyják el földjeiket – a betakarítatlan szemek pedig tönkremennek.

Melyik paradicsomfajta illik a legjobban a pizzához?

2024. augusztus 27. 07:40

Az olasz szilvaparadicsomok (más néven romaparadicsomok) ideálisak arra, hogy pizzaszószt készítsünk belőlük.

Mi okozza a paradicsom bogyóinak repedését?

2020. augusztus 5. 09:06

Házikertemben egyre több paradicsom bogyója reped meg még az érés vége előtt. Mi okozhatja ezt?

Mi okozza a paradicsomnövények felső részének elhalását?

2022. június 29. 04:36

Már terméseket nevelő egyes paradicsomnövényeim felső része elhalt, az érés előtt álló paradicsomok héján besüppedések, szabálytalan foltok láthatók, ezek zölden lehullottak. Elővigyázatosságból a beteg növényeket eltávolítottam. Félek, hogy tovább terjed a fertőzés. Gyógyítható, mit tehetek?

Magnéziumhiány a paradicsomban

2023. július 11. 07:10

A zöldségfélék termőképességének javítása érdekében végzett talajvizsgálatok és a szövettani vizsgálatok kulcsszerepet játszanak a megfelelő tápanyagszintek biztosításához, hogy magas terméshozamú, jó minőségű termést tudjanak betakarítani és értékesíteni.