26℃ 19℃
június 2. Kármen, Anita, Péter, Marcellinusz
Nagyvilág

A génmódosított paradicsom tényleg angolnaként úszik a vízen?

Agrofórum Online

A közösségi média szinte minden felületét elárasztotta az a videó, amelyen bemutatják, hogyan viselkedik egy organikusan termesztett paradicsom(szelet), ha sós vízbe teszik, és hogyan viselkedik a GMO paradicsom. Az eredmény sokkoló!

Nem csoda, hogy a videó megosztási számai az egekbe szöktek (már 2 hónappal ezelőtt 8 millió megtekintés volt az eredeti anyagon), hiszen a videón a GMO paradicsom nem csak úgy úszkál a víz tetején, mint egy tó tükrére hullott őszi falevél, hanem úgy tekereg, mint egy angolna!

A többi felhasználóhoz hasonlóan mi is többször megnéztük ezt a videót, de csak még rosszabb érzésünk lett tőle. A hozzászólók közt akad olyan, aki azt állította (ki tudja, honnan?), hogy a szupermarketekben kapható GMO paradicsomokba olyan halfajták génjeit ültették, amelyek kiválóan tűrik a téli zord körülményeket, ezért „úszik” így a paradicsom a sós vízben.

Mások szerint maga a sós víz az, ami előidézi ezt a bizarr mozgást – hiszen egy paradicsomtól azt várnánk, hogy mozdulatlanul lebegjen, legfeljebb lesüllyedjen. De ez a kígyózás?

Egy másik videó génmódosított és hagyományos búzát, egy harmadik pedig paprikaszeletet „úsztat”, pontosan ugyanezzel a módszerrel, ám az eredmény kísértetiesen hasonlít a paradicsoméra. A videó készítői szerint ezzel a módszerrel ellenőrizhetjük, hogy az asztalunkra GMO-zöldség került-e vagy sem, hiszen a GMO-zöldségek maguktól úsznak a víz tetején.

A Full Fact online magazin felkereste a ViralVideoLabot, hogy kiderítse az igazságot, miszerint tényleg így úsznak a GMO-zöldségek, vagy ez csak egy ügyes kezű vágó CGI-vel szerkesztett videója? Szerintük a videó egy jobb minőségű verzióján látható, hogy hozzányúltak az eredeti anyaghoz, mivel nincsenek hullámok a vízben (mondjuk lassan mozog a paradicsomdarab), és szerintük a paradicsom alatt, a tálon lévő árnyékról látszik, hogy állóképből származik, azt szerkesztették tovább.

Mi az a GMO?
A génmódosított élelmiszerek olyan állatokból és növényekből készülnek, amelyeket genetikailag módosítottak, jellemzően azért, hogy sajátos tulajdonságokkal ruházzák fel őket, így például ellenállóvá tegyék őket a kártevőkkel szemben, vagy késleltessék a gyümölcsök felpuhulását.

Az élelmiszerek címkéjén fel kell tüntetni, ha azok GMO-alapanyagokból állnak, GMO-kat tartalmaznak, vagy GMO-ból előállított összetevőket tartalmaznak (bár azt nem, ha azokat géntechnológiával módosított takarmánnyal etették).

Hogy jönnek a képbe egy sarkvidéki hal génjei?

A videót övező legélénkebb mendemonda egy sarkvidéki halfajról „regél”, miszerint igaz, hogy az egyik kereskedelmi forgalomban kapható paradicsomfajta egy sarkvidéki hal génjeivel lett „felerősítve” az egyre szélsőségesebbé váló éghajlati körülmények elviselése érdekében.

Ez a gén ugyanis egy olyan fehérjét tartalmaz, amely megakadályozza a vér megfagyását, és azt remélik, hogy a paradicsomot is ellenállóbbá teszi a fagyos időjárással szemben. A DNA Plant Technology az 1990-es évek elején valóban véghez vitte ezt a kísérletet, és a paradicsom génmódosítása során valóban felhasználta a szóban forgó sarki hal génjeit, de állítólag ez a termék soha nem került a piacra.

A konklúzió tehát az, hogy bár egyszerre elképesztő és sokkoló a TikTokon taroló, angolnaszerűen úszó GMO paradicsom, hamisítvány a videó, a GMO zöldségek pedig nem úsznak így a vízen.

 (Fotó: Arturs Budkevics/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Globális kukoricahiány fenyeget 2025-26-ban

2025. június 1. 16:10

Rekordalacsony lehet a globális kukoricakészlet 2026-ra. A kínálat szűk, a kereslet erős – az USA és Kína kulcsszerepben.

Uniós könnyítések: kevesebb szabály, több támogatás

2025. május 31. 16:10

Brüsszel csökkentené a gazdák adminisztrációs terheit, miközben több támogatás és nagyobb mozgástér is járna a termelőknek.

Farkasprobléma: szigorú védelem helyett új vadgazdálkodás?

2025. május 25. 16:10

Az EU csökkentette a farkas védelmi szintjét, így a tagállamok, köztük Németország is, vadgazdálkodási eszközökkel kezelhetik a növekvő populáció okozta konfliktusokat.

Pulykaválság Amerikában: kivonul a Cargill?

2025. május 24. 09:10

A madárinfluenza és a csökkenő kereslet kikezdi az amerikai pulykaipart: a Cargill fokozatosan kivonulhat, a hiány már látszik.

Magnéziumhiány a paradicsomban

2023. július 11. 07:10

A zöldségfélék termőképességének javítása érdekében végzett talajvizsgálatok és a szövettani vizsgálatok kulcsszerepet játszanak a megfelelő tápanyagszintek biztosításához, hogy magas terméshozamú, jó minőségű termést tudjanak betakarítani és értékesíteni.

Annyira megdrágultak a zöldségek és gyümölcsök, hogy ez lassan véget vet a pazarlásnak

2024. május 31. 11:10

A magyar vásárlók is egyre tudatosabbak, és nem csak az árra, hanem a megvásárolt mennyiségre is nagyon ügyelnek.

Palántanevelés otthon? Mikor és hogyan? Mire figyeljünk?

2020. március 7. 09:17

Még sosem voltak palántáim. Érdemes laikusként is belevágni a palántanevelésbe? Mire kell figyelnem?

Áremelést szeretnének az amerikai paradicsomtermelők

2020. március 16. 08:17

Ha a termelők kérései teljesülnének, az Amerikai Egyesült Államok lenne az egyetlen fő feldolgozó ország, amely ebben a szezonban áremelésről állapodik meg, míg eddig a többi ország fő feldolgozói a 2019-es az árakon írtak alá szerződéseket.