Nagyvilág

Hangos ajtózsanér – az uborka lehet a megoldás?

Agrofórum Online

Amióta világ a világ (de legalábbis használunk ajtót), az ember kutatja, miként lehet optimálisan, zajcsillapítással záródó nyílászárókat tervezni – vagy ha már nyikorog a zsanér, mivel lehet ezt az idegtépő hangot csillapítani? Mert ugye, a nyikorgás nem kellemes. Nehéz mellette aludni, pihenni, de dolgozni, koncentrálni is. Persze, meg lehet olajozni a zsanért, de mi van, ha nincs kéznél erre való kenőanyagunk?

Nos, erre a zavaró háztartási problémára sokak szerint nem a WD-40 a megoldás, hanem – kapaszkodjanak meg – az uborka! Az internet népe úgy véli, ez a finom, lédús zöldség tökéletesen megoldja a nyikorgás okozta panaszokat.

Hogy miként? Nos, azt mondják, hogy a megvásárolt uborkát egyszerűen fel kell vágni és egy-egy nagyobb darabbal a kényes részeket (gondolunk itt a zsanérra) be kell dörzsölni.

Az ötlet webes szülőatyjai szerint az uborka leve ily módon beszivárog a legvékonyabb résekbe és ezáltal elegendő kenőanyagot biztosítanak ahhoz, hogy megszüntesse a nyikorgást – legalábbis egy darabig. 

A szakemberek persze most valószínűleg két kézzel fogják a fejüket vagy az állukat (nehogy leessen) ennyi furcsaságot olvasva – de szerintünk sem az uborka a legtökéletesebb kenőanyag a nyikorgó zsanér elhallgattatására, hiszen közel 96%-a vízből áll, a zsanérra felvitt lé hamar pedig elpárolog. 

Bár az uborka kreatív javaslat a nyikorgó zsanér elhallgattatására, nem biztos, hogy ez a legjobb anyag, amire támaszkodhatunk. Az uborka héján ugyan egy vékonyka viaszbevonat látható, de ez elsősorban az eltarthatóság meghosszabbítására és a romlás megakadályozására szolgál. Egy szelet uborka bedörzsölése nem fog elegendő viaszt juttatni a zsanérra, ezt inkább arcpakolásra használjuk.

Ha pedig zavar minket az ajtónyikorgás, használjunk WD-40-et, vagy tisztítsuk meg a zsanért (sokszor a rozsda vagy más szennyeződések miatt nyikorog), ha pedig ez sem segít, cseréljük le. Az uborkás poént azért mondjuk el a hiszékenyebb szomszédoknak, segítsük ezzel is a magyar gazdák uborkaeladását! 

(Fotó: Congerdesing/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

KAP-reform: kitört a vita az uniós agrártanácsban

2025. szeptember 24. 14:10

Heves vita robbant ki az EU agrárminiszterei között a KAP-reformról: több tagállam „katasztrofálisnak” nevezte a bizottsági terveket.

A jövő szójaszósza spanyol földön születik

2025. szeptember 19. 16:10

Spanyol séfek helyi alapanyagokból alkotják újra a japán szójaszószt, egyedi ízekkel és fenntartható szemlélettel.

Termésbecslés műholdról? Már a jelen valósága

2025. szeptember 17. 14:10

Hetente frissülő műholdas adatok és MI alapú elemzés segíti a gazdákat a pontosabb tervezésben és a termésbecslésben.

Olyan jó lett az év, hogy elárasztja a piacot a spanyol mangó

2025. szeptember 16. 14:10

Rekordévre készül Andalúzia: a spanyol mangótermés 2025-ben elérheti a 35 ezer tonnát, a gyümölcs fele pedig már hazai piacokon fogy el.

Örülhetnek a hajtató kertészetek, májusban pályázati kiírás érkezhet

2024. március 14. 11:10

A hajtatott paprika és paradicsom ma már egész évben megtalálható a boltok polcain, április közepétől pedig az ágazat teljes egészében nemcsak a hazai, hanem az exportpiacokat is friss, egészséges áruval látja el.

Miért keserű a frissen leszedett uborka?

2025. augusztus 25. 04:37

Szeretném megkérdezni, hogy miért keserű már a frissen leszedett uborka a kiskertemben?

Kabakosok levéltetű okozta sárgaságvírusa

2021. szeptember 11. 06:36

A betegség megjelenésének megelőzése a levéltetvek legrövidebb úton történő kiiktatása, a termesztőberendezések vektorhálóval történő védelme útján valósítható meg.

Mi okozza az uborka keserűségét, és mit tehet ellene?

2025. július 20. 08:10

Miért lesz keserű az uborka? Mutatjuk a leggyakoribb okokat, és azt is, hogyan előzheti meg ezt az ízhibát a kertben!