Nagyvilág

Hangos ajtózsanér – az uborka lehet a megoldás?

Agrofórum Online

Amióta világ a világ (de legalábbis használunk ajtót), az ember kutatja, miként lehet optimálisan, zajcsillapítással záródó nyílászárókat tervezni – vagy ha már nyikorog a zsanér, mivel lehet ezt az idegtépő hangot csillapítani? Mert ugye, a nyikorgás nem kellemes. Nehéz mellette aludni, pihenni, de dolgozni, koncentrálni is. Persze, meg lehet olajozni a zsanért, de mi van, ha nincs kéznél erre való kenőanyagunk?

Nos, erre a zavaró háztartási problémára sokak szerint nem a WD-40 a megoldás, hanem – kapaszkodjanak meg – az uborka! Az internet népe úgy véli, ez a finom, lédús zöldség tökéletesen megoldja a nyikorgás okozta panaszokat.

Hogy miként? Nos, azt mondják, hogy a megvásárolt uborkát egyszerűen fel kell vágni és egy-egy nagyobb darabbal a kényes részeket (gondolunk itt a zsanérra) be kell dörzsölni.

Az ötlet webes szülőatyjai szerint az uborka leve ily módon beszivárog a legvékonyabb résekbe és ezáltal elegendő kenőanyagot biztosítanak ahhoz, hogy megszüntesse a nyikorgást – legalábbis egy darabig. 

A szakemberek persze most valószínűleg két kézzel fogják a fejüket vagy az állukat (nehogy leessen) ennyi furcsaságot olvasva – de szerintünk sem az uborka a legtökéletesebb kenőanyag a nyikorgó zsanér elhallgattatására, hiszen közel 96%-a vízből áll, a zsanérra felvitt lé hamar pedig elpárolog. 

Bár az uborka kreatív javaslat a nyikorgó zsanér elhallgattatására, nem biztos, hogy ez a legjobb anyag, amire támaszkodhatunk. Az uborka héján ugyan egy vékonyka viaszbevonat látható, de ez elsősorban az eltarthatóság meghosszabbítására és a romlás megakadályozására szolgál. Egy szelet uborka bedörzsölése nem fog elegendő viaszt juttatni a zsanérra, ezt inkább arcpakolásra használjuk.

Ha pedig zavar minket az ajtónyikorgás, használjunk WD-40-et, vagy tisztítsuk meg a zsanért (sokszor a rozsda vagy más szennyeződések miatt nyikorog), ha pedig ez sem segít, cseréljük le. Az uborkás poént azért mondjuk el a hiszékenyebb szomszédoknak, segítsük ezzel is a magyar gazdák uborkaeladását! 

(Fotó: Congerdesing/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mellbevágó hír érkezett a vadon élő állatokról, a legtöbben ezt el sem hiszik

2025. november 18. 09:10

A legtöbb ember túlbecsüli a Föld vadállományának mértékét, pedig az emlősökből – de akár a madarakból is – ma már elképesztően kevés él az eredeti környezetében. Mennyi is?

Meddig marad velünk a Halottak napi virág?

2025. november 16. 14:10

Egy ikonikus virág jövője a klímaváltozás és az urbanizáció kettős szorításában. Már most érezhető a termés drámai csökkenése.

Fogaskerekeket találtak egy aprócska rovarban, teljes a tanácstalanság a kutatók körében

2025. november 15. 09:10

Korábbi ismereteink szerint a fogaskereket nagyjából 2300 éve találta fel egy ókori görög mérnök. Most kiderült, hogy a természet jócskán megelőzött bennünket.

Gazdák válságban: minden második feladná

2025. november 14. 07:10

Dráguló költségek, mentális kimerültség és politikai bizonytalanság: a brit agrárium válságba sodródott.

Miért igyunk uborkás vizet?

2024. május 26. 10:10

Kevesen tudják, de az uborkás víz napi szintű fogyasztása számtalan okból kifejezetten egészséges. Ismerjük meg ezeket!

Jelentős drágulást okoz a csapadék az uborkánál

2024. június 10. 14:40

A több mint 30%-os emelkedéssel a nagybani árak jelenleg 4-5 PLN/kg (360-455 Ft/kg) között mozognak, és a drágulás még aligha ért véget.

Zucchiolo: az uborka és a cukkini keresztezése

2023. november 16. 07:10

Első pillantásra úgy tűnik, mintha egy sütőtök lenne, zöld és sárga, finoman csíkozott „ruhában”. Uborkára egyáltalán nem hasonlít, noha az uborka és a cukkini „gyermeke”. A zucchiolo egyelőre furának, de mindenképp szépségesnek tűnik a zöldségpiacon, az első tapasztalatok szerint pedig mennyei az íze, a felhasználhatósága miatt pedig kiemelkedik az összes többi zöldség közül.

9 uborkakártevő, amikre figyelni kell

2023. augusztus 15. 10:40

Egyetlen nyár sem múlhat el a roppanós, édeskés uborka nélkül, amit ma már tucatnyi fogásként elkészíthetünk. Az uborka könnyen termeszthető növény, ezzel együtt azonban rá is leselkednek külső veszélyek, főként kártevők formájában, amelyekre nem árt, ha odafigyelünk, különben bottal üthetjük a friss, roppanós uborkánk nyomát!