A burgonya magas keményítőtartalmának köszönhetően világszerte kedvelt növény. Most vele kapcsolatban osztunk meg 20 érdekességet.
1. A burgonya a burgonyafélék családjába tartozik, ez talán nem meglepő. De ide soroljuk a paradicsomot, a paprikát és a dohányt is.
2. A növénynek a gumók az egyedüli ehető részei, minden egyéb túl sok szolanint tartalmaz. A csírában, öreg burgonya héjában több a szolanin, ezért ezeket el kell távolítani. Ez a mérgező anyag lokálisan a nyálkahártyát izgatja. Felszívódva a központi idegrendszert megtámadva agyödémát, kómát és görcsöket okoz.
3. A burgonya a dél-amerikai Andok hegységből származik.
4. A kultúrnövény akár 4000 méteres magasságig termeszthető.
5. Az Andokban a burgonyát már 10 ezer évvel ezelőtt is termesztették, de az első burgonyagumó-maradványokat Kr. e. 2500-ból találták.
6. Az inkák fizetőeszközként is használták, sőt még egy istennője is volt a burgonyának, akit Axomammának hívtak.
7. A spanyol konkvisztádorok (gyarmatosító spanyol és portugál felfedezők és hódítók) hozták a burgonyát Európába – 1567-ben már szállították a Kanári-szigetekről Antwerpenbe.
8. A krumpli hétszer jobban hasznosítja a vizet, mint a gabonafélék.
9. 2023-ban Magyarországon 7570 hektáron 209 954 tonna burgonyát termesztettünk, 23 960 kg/ha termésátlaggal.
10. A világ legnagyobb burgonyafogyasztója Belarusz, ahol fejenként 185 kg-ot esznek évente.
11. Magyarországon átlagosan több mint 60 kg burgonyát fogyasztunk fejenként.
12. A burgonya nagy mennyiségű B6-vitamint és káliumot is tartalmaz, ami kedvező a szívnek.
13. Május 30. a burgonya nemzetközi napja.
14. A burgonya volt az első zöldségféle, amelynek termesztésével megpróbálkoztak a világűrben.
15. Az édesburgonya, bár szintén Amerikából származik, a szulákfélék családjába tartozik, csak rendszinten van rokonságban a krumplival.
16. A burgonyát sokáig mérgezőnek tartották (valószínűleg a gumója helyett a növényt próbálták megenni). Állítólag II. Frigyes császár úgy vette rá alattvalóit a krumplitermesztésre, hogy létrehozott egy krumpliföldet, amit őriztetett. A parasztok azt gondolták, valami nagyon értékeset vetett, emiatt ellopták a krumplit és termeszteni kezdték.
17. A fitoftóra tette tönkre Írországban a burgonyatermést, ami miatt 1845-től 1851-ig olyan súlyos éhínség alakult ki, hogy egymillióan egyszerűen éhen haltak, kétmillióan pedig kivándoroltak Amerikába.
18. A burgonya szó etimológiai eredete tisztázatlan. Van olyan vélekedés, mely szerint Burgundia (olaszul: Borgogna, aminek kiejtése kb. „borgonya”) lehetett a névadó. Ennek ellentmond, hogy a burgonya eredetileg maga is tájszó, csupán Baranya megye egy részén használták – a köznyelvben ma sem általános. (További információ: https://www.nyest.hu/hirek/honnan-ered-valojaban-a-burgonya-szo)
19. Tájszóval hívják még kolompérnak, pityókának vagy földialmának. Ezenkívül 19 nevet sorol fel Dr. Csapody Vera – Dr. Priszter Szaniszló Magyar növénynevek szótára: bandurka, bolyóka, csicsóka, földialma, grulya, gurulya, india, kartifli, kolompér, krumpér, krumpli, kukulyó, péra, piskó, pityere, pityóka, svábtök, tojórépa. De további elnevezésekről is vannak feljegyzések.
20. És hogy ki találta fel minden trashfood legismertebbjét, sokunk kedvencét, esti tévézések elmaradhatatlan kiegészítőjét, a burgonyachipset? Erre a kérdésre sajnos még mi sem tudjuk a választ.
Fotó: Pixabay