Növénytermesztés

20 érdekesség a burgonyáról

Agrofórum Online

A burgonya magas keményítőtartalmának köszönhetően világszerte kedvelt növény. Most vele kapcsolatban osztunk meg 20 érdekességet.

1. A burgonya a burgonyafélék családjába tartozik, ez talán nem meglepő. De ide soroljuk a paradicsomot, a paprikát és a dohányt is.

2. A növénynek a gumók az egyedüli ehető részei, minden egyéb túl sok szolanint tartalmaz. A csírában, öreg burgonya héjában több a szolanin, ezért ezeket el kell távolítani. Ez a mérgező anyag lokálisan a nyálkahártyát izgatja. Felszívódva a központi idegrendszert megtámadva agyödémát, kómát és görcsöket okoz.

3. A burgonya a dél-amerikai Andok hegységből származik.

4. A kultúrnövény akár 4000 méteres magasságig termeszthető.

5. Az Andokban a burgonyát már 10 ezer évvel ezelőtt is termesztették, de az első burgonyagumó-maradványokat Kr. e. 2500-ból találták.

6. Az inkák fizetőeszközként is használták, sőt még egy istennője is volt a burgonyának, akit Axomammának hívtak.

7. A spanyol konkvisztádorok (gyarmatosító spanyol és portugál felfedezők és hódítók) hozták a burgonyát Európába – 1567-ben már szállították a Kanári-szigetekről Antwerpenbe.

8. A krumpli hétszer jobban hasznosítja a vizet, mint a gabonafélék.

9. 2023-ban Magyarországon 7570 hektáron 209 954 tonna burgonyát termesztettünk, 23 960 kg/ha termésátlaggal.

10. A világ legnagyobb burgonyafogyasztója Belarusz, ahol fejenként 185 kg-ot esznek évente.

11. Magyarországon átlagosan több mint 60 kg burgonyát fogyasztunk fejenként.

12. A burgonya nagy mennyiségű B6-vitamint és káliumot is tartalmaz, ami kedvező a szívnek.

13. Május 30. a burgonya nemzetközi napja.

14. A burgonya volt az első zöldségféle, amelynek termesztésével megpróbálkoztak a világűrben.

15. Az édesburgonya, bár szintén Amerikából származik, a szulákfélék családjába tartozik, csak rendszinten van rokonságban a krumplival.

16. A burgonyát sokáig mérgezőnek tartották (valószínűleg a gumója helyett a növényt próbálták megenni). Állítólag II. Frigyes császár úgy vette rá alattvalóit a krumplitermesztésre, hogy létrehozott egy krumpliföldet, amit őriztetett. A parasztok azt gondolták, valami nagyon értékeset vetett, emiatt ellopták a krumplit és termeszteni kezdték.

17. A fitoftóra tette tönkre Írországban a burgonyatermést, ami miatt 1845-től 1851-ig olyan súlyos éhínség alakult ki, hogy egymillióan egyszerűen éhen haltak, kétmillióan pedig kivándoroltak Amerikába.

18.  A burgonya szó etimológiai eredete tisztázatlan. Van olyan vélekedés, mely szerint Burgundia (olaszul: Borgogna, aminek kiejtése kb. „borgonya”) lehetett a névadó. Ennek ellentmond, hogy a burgonya eredetileg maga is tájszó, csupán Baranya megye egy részén használták – a köznyelvben ma sem általános. (További információ: https://www.nyest.hu/hirek/honnan-ered-valojaban-a-burgonya-szo)

19. Tájszóval hívják még kolompérnak, pityókának vagy földialmának. Ezenkívül 19 nevet sorol fel Dr. Csapody Vera – Dr. Priszter Szaniszló Magyar növénynevek szótára: bandurka, bolyóka, csicsóka, földialma, grulya, gurulya, india, kartifli, kolompér, krumpér, krumpli, kukulyó, péra, piskó, pityere, pityóka, svábtök, tojórépa. De további elnevezésekről is vannak feljegyzések.

20. És hogy ki találta fel minden trashfood legismertebbjét, sokunk kedvencét, esti tévézések elmaradhatatlan kiegészítőjét, a burgonyachipset? Erre a kérdésre sajnos még mi sem tudjuk a választ.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Millió hibát elkövethetünk a komposzttea elkészítésekor, felsoroljuk, mire érdemes ügyelni

2025. december 23. 09:10

A komposzt és a komposzttea tulajdonságaiban alapvető különbségek vannak, érdemes ezt figyelembe venni, különben kárt okozhatunk a kertünkben, növényeinkben.

Decemberben aratják az árpát, ez a legnagyobb fricska a természettől

2025. december 20. 09:10

A klímaváltozás újabb érdekes következménye, hogy a kísérletezéstől nem félő gazdaságok jelentősen kibővíthetik a másodvetésű növények körét.

Szándékosan vetették túl sekélyre a gabonát, ez történt vele

2025. december 9. 16:10

Melyikkel ártunk vagy használunk többet: ha túl mélyre vagy túl sekélyre vetjük a magokat? Egy érdekes kísérlet most megmutatja.

Új megoldás a toxinos kukorica hasznosítására

2025. december 8. 08:10

A MATE kutatói rovarok segítségével találtak fenntartható választ a mikotoxinokkal szennyezett kukorica hasznosítására.

Mitől sárgul a krumplim levele?

G. Csaba kérdése: Mitől sárgul a krumplim levele?

A burgonya jelene és jövője hazánkban

2023. augusztus 16. 14:40

A burgonya hazai helyzetével kapcsolatban tájékozódhattak a téma iránt érdeklődők az idén immár 35. alkalommal megrendezett Országos és Nemzetközi Burgonya Tanácskozás, Fajta- és Növényvédelmi és Technológiai Bemutatón. A Nyírtelek-Gyulatanyán megtartott előadássorozat Augusztinyi András kísérletvezető (NÉBIH Gyulatanyai Fajtakísérleti Állomás), a VulcanAgro Kft., a Nitrogénművek Zrt., a NÉBIH, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jóvoltából valósulhatott meg.

Minek a tojásai vannak a burgonya levelén?

2025. május 21. 04:39

A megküldött képek alapján, minek a tojásai vannak a burgonya levelén? Válaszukra nagyon kíváncsi vagyok!

„Újburgonya” – nem csak tavasszal

2018. november 23. 04:36

A nyári ültetésből származó, nem teljesen beparásodott héjú burgonya tetszetősebb, mint a teljesen beparásodott héjú. Termesztésének lehetőségeiről, értékeiről szól a Zöldségtermesztés rovat e havi írása.