Növénytermesztés

20 érdekesség a burgonyáról

Agrofórum Online

A burgonya magas keményítőtartalmának köszönhetően világszerte kedvelt növény. Most vele kapcsolatban osztunk meg 20 érdekességet.

1. A burgonya a burgonyafélék családjába tartozik, ez talán nem meglepő. De ide soroljuk a paradicsomot, a paprikát és a dohányt is.

2. A növénynek a gumók az egyedüli ehető részei, minden egyéb túl sok szolanint tartalmaz. A csírában, öreg burgonya héjában több a szolanin, ezért ezeket el kell távolítani. Ez a mérgező anyag lokálisan a nyálkahártyát izgatja. Felszívódva a központi idegrendszert megtámadva agyödémát, kómát és görcsöket okoz.

3. A burgonya a dél-amerikai Andok hegységből származik.

4. A kultúrnövény akár 4000 méteres magasságig termeszthető.

5. Az Andokban a burgonyát már 10 ezer évvel ezelőtt is termesztették, de az első burgonyagumó-maradványokat Kr. e. 2500-ból találták.

6. Az inkák fizetőeszközként is használták, sőt még egy istennője is volt a burgonyának, akit Axomammának hívtak.

7. A spanyol konkvisztádorok (gyarmatosító spanyol és portugál felfedezők és hódítók) hozták a burgonyát Európába – 1567-ben már szállították a Kanári-szigetekről Antwerpenbe.

8. A krumpli hétszer jobban hasznosítja a vizet, mint a gabonafélék.

9. 2023-ban Magyarországon 7570 hektáron 209 954 tonna burgonyát termesztettünk, 23 960 kg/ha termésátlaggal.

10. A világ legnagyobb burgonyafogyasztója Belarusz, ahol fejenként 185 kg-ot esznek évente.

11. Magyarországon átlagosan több mint 60 kg burgonyát fogyasztunk fejenként.

12. A burgonya nagy mennyiségű B6-vitamint és káliumot is tartalmaz, ami kedvező a szívnek.

13. Május 30. a burgonya nemzetközi napja.

14. A burgonya volt az első zöldségféle, amelynek termesztésével megpróbálkoztak a világűrben.

15. Az édesburgonya, bár szintén Amerikából származik, a szulákfélék családjába tartozik, csak rendszinten van rokonságban a krumplival.

16. A burgonyát sokáig mérgezőnek tartották (valószínűleg a gumója helyett a növényt próbálták megenni). Állítólag II. Frigyes császár úgy vette rá alattvalóit a krumplitermesztésre, hogy létrehozott egy krumpliföldet, amit őriztetett. A parasztok azt gondolták, valami nagyon értékeset vetett, emiatt ellopták a krumplit és termeszteni kezdték.

17. A fitoftóra tette tönkre Írországban a burgonyatermést, ami miatt 1845-től 1851-ig olyan súlyos éhínség alakult ki, hogy egymillióan egyszerűen éhen haltak, kétmillióan pedig kivándoroltak Amerikába.

18.  A burgonya szó etimológiai eredete tisztázatlan. Van olyan vélekedés, mely szerint Burgundia (olaszul: Borgogna, aminek kiejtése kb. „borgonya”) lehetett a névadó. Ennek ellentmond, hogy a burgonya eredetileg maga is tájszó, csupán Baranya megye egy részén használták – a köznyelvben ma sem általános. (További információ: https://www.nyest.hu/hirek/honnan-ered-valojaban-a-burgonya-szo)

19. Tájszóval hívják még kolompérnak, pityókának vagy földialmának. Ezenkívül 19 nevet sorol fel Dr. Csapody Vera – Dr. Priszter Szaniszló Magyar növénynevek szótára: bandurka, bolyóka, csicsóka, földialma, grulya, gurulya, india, kartifli, kolompér, krumpér, krumpli, kukulyó, péra, piskó, pityere, pityóka, svábtök, tojórépa. De további elnevezésekről is vannak feljegyzések.

20. És hogy ki találta fel minden trashfood legismertebbjét, sokunk kedvencét, esti tévézések elmaradhatatlan kiegészítőjét, a burgonyachipset? Erre a kérdésre sajnos még mi sem tudjuk a választ.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egyem vagy ne? – A teljes kiőrlésű gabona nagy kérdése + videó

2025. szeptember 2. 16:10

Valóban érdemes-e, egészséges-e teljes kiőrlésű gabonatermékeket fogyasztani? Akadnak olyanok is, akik kifejezetten félnek az ilyen jellegű termékek fogyasztásától, mert úgy gondolják egészségügyi kockázatokat hordozhatnak. A téma alapos körüljárásában Hertelendy Péter növényorvos segített nekünk.

Melyik repcehibrid hozza a legtöbbet? Mutatjuk az eredményt

2025. augusztus 27. 14:10

Idén 16 repcehibrid szerepelt a GOSZ–VSZT–NAK posztregisztrációs fajtakísérletében. Az eredmények értékes támpontot adnak a gazdálkodóknak.

Bőséges szüret, stabil piac – erős évet zárt az olívaolaj

2025. augusztus 20. 16:10

A 2024/25-ös szezonban az olívaolaj-termelés visszatért az élvonalba – drasztikus termésnövekedés után a fenntartható megoldásoké a jövő.

Fenntartható kertészet: merre tart az ágazat?

2025. augusztus 16. 11:10

A kertészet a fenntarthatóság, technológia és sokszínűség útján fejlődik. Mutatjuk, milyen trendek formálják az ágazat jövőjét!

Már kapható az újkrumpli

2018. május 25. 07:14

A hazai burgonyatermesztő ágazat az áfacsökkentésért kampányol, ennek kapcsán az Agrárminisztériummal folynak a tárgyalások.

Már kapható a hazai újburgonya

2019. május 13. 06:16

Már nagy mennyiségben megtalálható a piacokon és a boltokban is az itthon termesztett burgonya.

Csomagolt burgonyát gyűjtött be a Nébih az áruházláncok polcairól

2022. december 13. 09:34

A Szupermenta program legújabb tesztjében csomagolt burgonyákat vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.

Fóliák hasznosítása, V. – Burgonya hajtatás

2024. február 16. 16:40

A burgonya a világ harmadik legfontosabb élelmiszernövénye, termelési volumenben csak a rizs és a búza előzi meg.