Ritka mértékű hanyagságra vall egy nagyvállalat raktározási eljárása, amely során teljesen tönkrement a hatalmas gabonakészlet.
Nincs annál nagyobb hanyagság, mint az egész évben óvott, féltett, művelt kultúrnövények termését a raktárban hagyni tönkremenni. Márpedig a terménytárolás rengeteg buktatóval jár, amit nem könnyű elkerülni – de szakszerű odafigyeléssel egyáltalán nem lehetetlen.
Az értékesítésre váró terményeket rengeteg minden fenyegeti a raktárban. Egyrészt bizonyos gombakártevők még ott is tovább fertőznek, de a zsizsikek, molylepkék lárvái is láthatatlanul, a magvak belsejében rágnak, és az atkák is képesek használhatatlanná tenni a teljes készletet.
Alapvető, hogy a raktárat tisztán, a terményt pedig szárazon tartsuk. A beázás könnyen dohosságot és penészedést okozza, ami nagy ellensége a magvaknak. A rágcsálókat is távol kell tartani a tárolóhelyektől, és nem elég csak akkor intézkedni, amikor már rendszeres ott szaladgálnak a talpunk közelében: ha napközben is felbukkannak az egyébként félős egerek, pockok, vándorpatkányok, az már a túlszaporodásuk jele.
A Dán Élelmiszer Hatóságnak a közelmúltban rendkívüli problémát kellett kezelnie. Nem kevesebb, mint 50 ezer tonna gabonát tettek használhatatlanná a patkányok, egerek és a penész, ami miatt gyors és határozott beavatkozásra volt szükség. A hivatalos álláspont szerint a mezőgazdasági raktárban tönkrement termény nem kerül a fogyasztók elé, de a kár így is tetemes.
Dánia délnyugati részén, a Danish Agro nevű kereskedőcég raktárában találták meg a rengeteg szörnyűséget. Elképzelhetetlen, hogyan tudták ennyire elhanyagolni a tárolást, hiszen ráadásul idei betakarításról volt szó. A hatóság a teljes gabonamennyiséget lefoglalta, hogy még véletlenül se kerülhessen be az élelmiszerláncba. A Danish Agro további raktárait is átvizsgálják az eset következményeként, sőt egyelőre a gabonaértékesítést is megtiltották számukra.
„A munkatársaink egereket és patkányokat találtak a raktárakban és silókban, de még kültéren is. A rágcsálók folyosókat és fészkeket alakítottak ki a takarmány- és kenyérgabonában egyaránt. Nagy mennyiségű egér- és patkányürüléket is találtunk több helyen”
– írták le az állapotokat. A lehető legszigorúbb eljárásra azért is szükség volt, mert a Danish Agro nem volt hajlandó megtenni a szükséges óvintézkedéseket. A gabona egy részét a szabad ég alatt tárolták, ahol nedves és penészes lett. Egy élelmiszeripari cég már be is vizsgáltatta azon termékeit, amelyeket a hanyag vállalattól beszerzett alapanyagból készítettek, de gombatoxinoknak nem találták nyomát.
Friss videónkból a kukorica fuzáriumos megbetegedéséről tudhatnak meg hasznos információkat: