Növénytermesztés

A 9,5 millió dolláros támogatásból finanszírozott kutatás tovább erősíti az ausztrál termények jó hírét

Agrofórum Online

A minőségi termékek előállításáról ismert Ausztrália jó híre még erősebbé válhat, hiszen 9,5 millió dolláros támogatást kapott a kártevők és betegségek elleni kockázatkezelésre irányuló, biztonságos kereskedelmet szolgáló intézkedésekre.

Bár az ausztrál termékek híresek arról, hogy a termelési és ellátási lánc minden szakaszában szigorú élelmiszer-biztonsági eljárásokat követnek, az egyes államok és régiók eltérő növény-egészségügyi, azaz kártevő- és betegségkezelési követelményeket támasztanak az államközi kereskedelemmel szemben.

Ez a beruházás, amelyet a Hort Innovation révén az ausztráliai államok kormányaival együttműködve, valamint Ausztrália nemzeti tudományos ügynökségének, a CSIRO-nak a vezetésével valósítanak meg, szorosan együttműködik Ausztrália belföldi élelmiszer-biztonsági felügyeleteivel, hogy megerősítsék a növény-egészségügyi kockázatok kezelésének tudományosan alátámasztott megközelítését, megkönnyítve ezzel a termelők számára a biztonságos, határokon átnyúló kereskedelmet.

A Hort Innovation vezérigazgatója, Brett Fifield szerint ez a program megkönnyíti a nemzetközi piacra jutást is, mivel ezzel Ausztrália elkötelezettségét és a rendszerbe vetett bizalmát bizonyítja a kereskedelmi partnerei felé.

A kertészeti ágazat számára kulcsfontosságú a belföldi és a nemzetközi kereskedelem. Az ország legjobb tudósaival való együttműködés révén a piacra lépési megállapodások megkötésének folyamata könnyebbé válik. A továbbfejlesztett kockázatkezelési és tudományos eszközök olyan bio-védelmi intézkedéseket támogathatnak, amelyek gazdaságosabbak és kevésbé időigényesek lehetnek a termelők számára anélkül, hogy veszélyeztetnék a minőségi és biztonságos termékek szállítása terén szerzett kiváló hírnevünket

– mondta.

A négyéves erőfeszítés keretében kutatók szorosan együttműködnek az állami és föderációs kormányzatokkal egy olyan, a célnak megfelelő „eszköztár” kidolgozása és továbbfejlesztése érdekében, amely felhasználható a biológiai biztonsági kockázatokkal és azok optimális kezelésével kapcsolatos állami szintű döntéshozatal javítására. Ezek az eszközök a nemzetközi piacra jutási tárgyalásokat elősegítő elemzések alapjául is szolgálnak majd.

Ez az eszköztár lehetőséget nyújt majd azoknak az ausztrál termelőknek és exportőröknek, akik már hatékonyan kezelik termelési láncukat a kártevők és betegségek minimalizálása érdekében, annak bizonyítására, hogy gyümölcsük, zöldségük és diófélék alacsony biológiai biztonsági kockázatot jelentenek. A projekt az ausztrál iparágak e téren már meglévő kiváló gyakorlatára épít, elősegíti az adatok jobb felhasználását a növényi biológiai biztonsági kockázatok kezelésében, és olyan új és újonnan megjelenő technológiákat is tartalmaz, mint az optikai osztályozás és az automatikus kártevő-felügyelet.

Dr. Rieks van Klinken, a CSIRO projektvezetője szerint a szilárd tudományos eszközök segíteni fogják az ausztrál kertészeti ágazatot azáltal, hogy új és meglévő piacra jutási lehetőségeket támasztanak alá, és támogatják a biológiai biztonsági rendszerünket. Ez a munka hozzájárul a CSIRO Trusted Agrifood Exports missziójának azon céljához, hogy javítsa az ausztrál termelők piacra jutását.

Kutatóink javítják az ipar számára rendelkezésre álló eszközöket a növény-egészségügyi kockázatkezelés racionalizálására azáltal, hogy bemutatják és számszerűsítik a kereskedelmi ellátási lánc és a termelési gyakorlatok kockázatcsökkentéshez való hozzájárulását

– jelentette ki Dr. van Klinken.

Az eszközök megkönnyítik a biológiai biztonságot szabályozó hatóságok számára a kereskedelmi gyakorlatok beépítését a biológiai biztonsági rendszer folyamataiba, és végső soron lehetővé teszik az ipar számára, hogy kiváló minőségű, alacsony kártevő-kockázatú szállítmányokat juttasson el a kezelő létesítményekbe vagy közvetlenül a hazai és nemzetközi piacokra.

Claire McClelland, az Australian Fresh Produce Alliance vezérigazgatója szerint a kereskedelem és a piacra jutás kulcsfontosságú prioritás a kertészeti ágazat számára.

A növényvédelem javítása és a kockázatalapú megközelítések kidolgozása támogatni fogja a belföldi és nemzetközi kereskedelmet, ami elengedhetetlen az ágazat jövőbeli növekedéséhez. Az államok közötti harmonizált kereskedelmi szabályozás javítani fogja a kereskedelmi működési környezetet valamennyi friss termék termelője és beszállítója számára.

Phil Turnbull, az Apple and Pear Australia Limited vezérigazgatója szerint ez a program lehetővé teszi az iparág számára, hogy jobban megértse és könnyebben felmérje a szántóföldi növényvédelem és a csomagolóházi gyakorlatok hatásait az almaexport növény-egészségügyi kockázatainak kezelése érdekében.

A CSIRO-val együtt az ausztrál almaipar a világ vezető tudományába fog befektetni, amely olyan exportlehetőségeket teremt, amelyek jelenleg nem állnak az ausztrál termelők rendelkezésére.

A projektet a CSIRO, a szövetségi és az összes állami kormányzat támogatja, a CSIRO, az alma- és körteadó, az Apple and Pear Australia Limited és a Fruit Growers Tasmania további finanszírozási hozzájárulásával. A projekt a Hort Innovation Hort Frontiers stratégiai partnerségi kezdeményezésén keresztül valósul meg. A Hort Frontiers elősegíti az együttműködésen alapuló, átalakítási célú kutatást és fejlesztést a kertészet támogatása érdekében 2030-ig és azon túlmenően is.

Forrás: https://www.horticulture.com.au/hort-innovation/news-events/media-releases/2022/Science-backed-$9.5M-approach-to-bolster-Aussie-produce-reputation

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Csak a fele repce érkezik – mi történik az EU-ban?

2025. szeptember 15. 13:10

Az EU repceimportja 2025/26 első két hónapjában csaknem megfeleződött. Mi áll a háttérben, és mire számíthatunk a folytatásban?

Melyik őszi búza fajtát érdemes választani? Itt a friss eredmény

2025. szeptember 9. 10:10

A GOSZ–VSZT–NAK 18. alkalommal megszervezett őszi búza fajtakísérletei objektív adatokkal támogatják a gazdálkodókat a fajtaválasztásban

Szigorodott a termékpiaci törvény: vége a visszaéléseknek

2025. szeptember 8. 12:40

Új szabályok védik a gazdákat a felvásárlókkal szemben: csak előre rögzített feltételek mellett lehet minőségi kifogást emelni.

Egyem vagy ne? – A teljes kiőrlésű gabona nagy kérdése + videó

2025. szeptember 2. 16:10

Valóban érdemes-e, egészséges-e teljes kiőrlésű gabonatermékeket fogyasztani? Akadnak olyanok is, akik kifejezetten félnek az ilyen jellegű termékek fogyasztásától, mert úgy gondolják egészségügyi kockázatokat hordozhatnak. A téma alapos körüljárásában Hertelendy Péter növényorvos segített nekünk.

Túl a termesztéstechnológián: kötelező és önkéntes elemek a gyümölcstermesztésben

2021. június 17. 04:26

A gyümölcstermesztésben az adott gyümölcsfaj termesztéstechnológiájának elsajátítása mellett a ránk vonatkozó jogszabályok elsajátítása is szükséges az eredményes gazdálkodáshoz.

Napraforgó 360° - A vetéstől, a gondozáson és betakarításon át, egészen a feldolgozásig

2020. február 17. 13:47

Az olyan kihívásokat látva, mint a fokozódó verseny, vagy az extrém időjárás, a versenyképesség megőrzéséhez a magyar gazdálkodók számára fontos, hogy a termesztett növényekből a maximumot hozzák ki.

A kártevő, amely nem is létezik

2023. augusztus 16. 06:40

Az idei, az elmúlt évinél jócskán csapadékosabb évben különösen szembeötlő a meztelencsigák tömeges megjelenése a kertekben.

Miért érdemes a növényeket leveleken keresztül táplálni?

2022. május 6. 13:05

A gazdálkodóknak precízebb technológiát kell alkalmazniuk a szántóföldeken és az ültetvényekben.