Növénytermesztés

300 ezer hektáron termesztenének bambuszt Ugandában, ezzel pörgetnék fel a gazdaságot

Agrofórum Online

Itthon is nagy keletje van a bambuszból készült termékeknek, nem csoda, ha az ugandai kormányzat bővíteni szeretné a bambusztermesztést és -exportot.

A bambusztermesztés egyre jelentősebb iparág Ugandában, amiben még jelentős potenciált és fejlődési lehetőséget lát a helyi kormányzat.

A bambusznak sok előnyös tulajdonsága van, ami remek alapanyaggá teszi: gyorsan nő, szívós, rugalmas, könnyű és sok helyen megterem. De akár tüzelőanyagnak is felhasználható, ami az ugandai kormányzat szerint az eukaliptuszokból és más őshonos fajokból álló erdőállomány védelmét szolgálja. A kézművesek pedig kiváló alapanyagnak tartják, amelyből a fogpiszkálótól a bútorokig szinte bármi előállítható.

Az Ugandában termesztett bambuszfajok többsége Ázsiából származik. De vannak köztük olyanok is, például amelynek a rügyeit füstölve fogyasztják az ország keleti részében, amelyek helyben, vadon nőnek.

Mintaerdő – bambuszból

A Nyugat-Ugandában, Mbarara város közelében fekvő nagygazdaságban egyebek mellett egy 7 hektáros bambusztermesztő területet is létrehoztak. A növényeket itt nagy gonddal ápolják, ennek köszönhetően már 10 ezer bambuszrúd vár eladásra.

Joseph Katumba, aki a területet felügyeli, elmondta, hogy az ültetvényt bemutató céllal hozták létre azoknak az embereknek, akik többet szeretnének megtudni a bambusztermesztésről. A bambusz már 3-5 évvel a telepítés után szedhető, és ha szakszerűen gondozzák, akár 50 évig is fenntartható egy ilyen ültetvény.

Bár nem mindig vagyunk vele tisztában, nagyon sok kerti bútorunk is bambuszból készül
Bár nem mindig vagyunk vele tisztában, nagyon sok kerti bútorunk is bambuszból készül

Az eukaliptusszal szemben, amelyet a faanyagáért termesztenek, a bambusznak nincs szezonja. Folyamatosan nő, és nagyon jól regenerálódik, és jól tűri a gyengébb minőségű talajt is. A gazdaságban fel is hagytak az eukaliptusz termesztésével, miközben a bambusszal beültetett terület nőtt. Már csak arra várnak, hogy a piac is több érdeklődést mutasson a termék iránt. Ugyanis egyelőre az emberek nincsenek tisztában vele, mennyire sokoldalúan felhasználható ez a növény.

Jelenleg egy bambuszrúd egy dollárért adható el, tehát elég sokat kell belőle előállítani, hogy nyereséget termeljen. Azért is fontos a bemutatógazdaság létrehozása, hogy a helyiek a saját szemükkel lássák, mire jó a bambusz, és ugyanolyan terméket lássanak benne, mint mondjuk a kávéba vagy a teában. A bankok még kezdőtőkét is kínálnak azoknak, akik belevágnának ennek a növénynek a termesztésébe.

A bambuszfaiskolában több faj is kapható

Léteznek olyan ültetvények, ahol magoncokat lehet vásárolni a telepítéshez. Az egyik ilyen terület Steve Tusiime tulajdonában van, aki magát egyenesen bambuszgyűjtőnek tartja, mivel lenyűgözi ez a növény. „Nálam többféle bambusz megtalálható, és mindegyiknek története van. Különböznek a tulajdonságaik és másra lehet őket használni.”

Minden erőfeszítés ellenére az országban a termesztőterület nem nő elég nagy mértékben ahhoz, hogy ipar épülhessen az alapanyagra. Tusiime mindössze 10 ezer magoncot tudott eladni az elmúlt két évben, pedig meggyőződése, hogy a bambusz környezetbarát bevételi forrás lenne a gazdálkodóknak.

Több alapanyagra van szükség a keresletet élénkítéséhez

Az államon nem múlik: 10 éves tervet dolgoztak ki arra, hogy 300 ezer hektáron termesszenek bambuszt 2029-ig, ami az erdősítést is szolgálná Ugandában. Ehhez képest a legnagyobb helyi, bambusszal foglalkozó szervezet eddig csupán 500 hektár telepítéséig jutott. A nagyvonalú terven túl az államra vár még tehát a feladat, hogy a vidéki gazdálkodók figyelmét ráirányítsa a bambuszra.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szójamentes jövő: brit kutatók áttörése

2025. november 12. 11:10

A Germinal projekt áttörést hozhat a fenntartható, helyben termeszthető növényi fehérjék terén.

Ekkor érkezhet az első hó, meglepően közel állunk hozzá

2025. november 5. 13:10

Lesz-e kemény tél és havazás, hótakaró, ami megvédi az őszi vetéseket? A válasz ma még bizonytalan, de a meteorológusok jósolni már tudnak.

Verjük ki a fejünkből az áprilisi kukoricavetést? Izgalmas kísérlet hozott megdöbbentő eredményt

2025. november 4. 09:10

Az idei év is megmutatta, micsoda lutri a kukoricatermesztés – nemcsak Magyarországon, de globálisan is. A gazdák máris drasztikus váltáson törik a fejüket.

Rejtélyes módon fejlődött harsány zöld kukorica a csontszáraz talajban, de van vele egy óriási bökkenő

2025. november 1. 13:10

Lehet csapadék és öntözés nélkül kukoricát termeszteni? A válasz nem lehet egyértelműen tagadó, amint azt egy különös eset is mutatja.

A Corteva Agriscience támogatási programot hoz létre a fenntartható gazdálkodásért

2019. október 18. 10:02

A támogatási program jövőre indul, és olyan tevékenységeket kívánnak vele jutalmazni, amelyek ellensúlyozzák a szén-dioxid-kibocsátást, kímélik a környezetet.

Miért egészséges vadhúst fogyasztani?

2024. május 26. 12:10

Rengeteg pozitívuma van a vadhús fogyasztásának, mégis sokan ódzkodnak tőle. Ismerjük meg jobban, aztán tegyünk vele egy próbát!

Oltással védhető az uborka a cinkstressz ellen

2025. október 16. 07:10

Új kutatás bizonyítja: a megfelelő alanyra oltott uborka jobban bírja a cinkhiányt és a fémtoxicitást is.

Aranyló gumók és zöld energia: a csicsóka új szerepben

2025. október 20. 07:10

A csicsóka, amely kibírja az aszályt, helyreállítja a talajt és egészséges táplálékot ad – most ismét a figyelem középpontjába került.