Növénytermesztés
Növénytermesztés

A levegőből végeztek növénykondicionálást és szárbontást

A levegőből végeztek növénykondicionálást és szárbontást

MATE

Két drón is a levegőbe emelkedett a Pest vármegyei Gödöllő határában, a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. szárítópusztai telephelyén.

Az ABZ Drone szakembercsapata egy DJI Agras T30 és egy ABZ Innovation L10 típusú drónnal végzett kísérleti kijuttatást két szántóföldi területen, a Bio-Nat Kft. által gyártott készítményeket permetezve egy tritikálé állományra és egy kukoricatarlóra.

A szárba indulást követő állapotban lévő tritikáléra egy újonnan fejlesztett növénykondicionáló került, majd az MV Supary szárbontó készítményt permetezték kukoricatarlóra. A kezelések eredményét a következő vizsgálatok mutatják majd meg, ekkor lehet felmérni a növényállapot erősítésének és a szárbontás hatásait.

Dr. Balla István, a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. kutatási és fejlesztési igazgatója, aki a helyszínt biztosította a kísérlethez, elmondta, hogy a területek egy részén korábban is végeztek hasonló kísérleteket növénykondicionáló anyagokkal, ezért a mostani teszttől is jó eredményt vár.

Balázs Viktor, a Bio-Nat Kft. ügyvezetője kihangsúlyozta, hogy a már meglévő termékek mellett, melyek a talajéletet és a talajbiom állapotát javítják, a növényeket is fel kell készíteni arra, hogy a gazdák megfelelő termést tudjanak realizálni.

A drón feltöltése

Az új készítmény a növények immunizálásával támogatja ezt a törekvést, a szisztémás indukált rezisztencia megvalósításával tudja hatékonyabbá tenni a növekedést. A kísérlet végrehajtásáról az év második felében várhatóak eredmények.

Ellenálló baktériumok

Fontos, hogy a készítmény talajon is működik, most az állománykezelés hatásait nézik. A készítményben lévő baktériumokról elmondta, hogy nem találhatóak meg a hazai termékpalettán. A Mikro-Vital termékcsaládban vezető szerepet betöltő MV Suparyhoz hasonlóan endospórás állapotban vannak benne a keverékben, így rendkívül ellenállóak a környezeti tényezőkkel szemben.

Keczer Máté, az ABZ Drone Kft. ügyvezető helyettese a DJI Agras T30 típusú kb. 3 méter átmérőjű, 30 literes tartállyal szerelt, 9 méteres szélességben kijuttatásra képes drónról és a technológia gyakorlatáról informált minket.

Az eszköz hidraulikus cseppképző rendszerrel szerelt, tehát a hagyományos szántóföldi eszközökhöz hasonlóan, nyomás által egy fúvókán préseli át a folyadékot, így valósul meg a porlasztás. A drónos kijuttatás egy olyan alternatívát biztosít a termelők számára, mellyel taposási kár nélkül, talajállapottól függetlenül el tudjuk végezni a kezeléseket.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Íme, az 5 legérdekesebb beporzó!

2024. május 22. 09:10

Bár a beporzás kapcsán az embereknek elsősorban a méhek jutnak eszébe, más rovarok is segítenek az összesen több, mint 300 000 zárvatermő szakszerű pollinációjában.

Tavaly 100 ezer forint veszteséget termelt hektáronként a szántóföldi növénytermesztés – mi várható idén?

2024. május 18. 08:10

2023-ban leestek az árak, a szántóföldi növénytermesztés hektáronként átlagosan 100 ezer forintos veszteséggel működött.

Egy jövőbeni, vízszegény Kárpát-medencébe kellene most vetőmagokat nemesíteni

2024. május 17. 08:10

A Kárpát-medencében a prognózisok szerint az átlaghőmérséklet 2050-re 1,5-2 fokkal, 2100-ra akár 3,5-4 fokkal is emelkedhet.

Mire jó a kókuszrost tégla?

2024. május 12. 14:10

A kókuszrost tégla az interneten terjedő videó szerint remek termesztőközeg, a hozzáértők szerint azonban ez csak részben igaz.

Rendszerszintű szemlélet: hatékonyabb termelés

2023. március 22. 06:37

A 2022-es év nem volt könnyű az ország nyugati felében sem.

A szárbontás a kulcsa a talajerő megőrzésének – a szabályozott szárbontással alapozhatjuk meg a jövő évi termést

2021. október 7. 08:51

A termőföld csak akkor képes megtartani a növények fejlődéséhez szükséges értékeit, ha a belőle kivett anyagokat folyamatosan visszajuttatjuk. Nem elég azonban az, ha a talaj tartalmazza a szükséges anyagokat, a haszonnövények ideális fejlődéséhez arra is szükség van, hogy ezekhez a legmegfelelőbb időben és a formában juthassanak hozzá. Ebben döntő szerepe van a betakarítás utáni szárbontásnak, aminek az okos és folyamatos szabályozásával nagyon sokat tehetünk a következő évek terméséért – állítja Takács József, a Malagrow Kft. szakmai vezetője, aki szerint így őrizhetjük meg tartósan a talajunk életerejét.

Alkalmazzon szárbontásra mikrobiológiai termékeket!

2023. október 30. 09:10

A növényi maradványok visszajuttatása a talajba hatékony módszer a talaj szervesanyag-készletének fenntartására, a talajok biológiai aktivitásának fokozására, illetve annak fizikai tulajdonságainak javítására, mellyel csökkenthető a talajerózió kockázata is.

Eljött a szemléletváltás ideje...

2020. szeptember 16. 05:30

Vajon ki számol utána, de a hazánkban több mint egymillió hektáron termesztett kukorica betakarítását követően akár 12-14 tonna növényi maradvány is visszamarad a területen?