19℃ 11℃
május 20. Bernát, Bernardin, Felícia
Növénytermesztés

A növények szárazságtűrésében fontos szerepet játszó géneket fedeztek fel

Agrofórum Online

Az elmúlt évtized során egy kutatócsoport tagjai a növénygyökerek molekuláris atlaszának létrehozására törekedtek annak megállapítása érdekében, hogy a szárazság és egyéb környezeti stressz észlelése mely gyökérrégióban kezdődik. Így bukkantak rá azokra a génekre, amelyek valószínűleg bevethetők a növények szárazságtűrő-képességének fokozása érdekében.

Az elmúlt évtized során a Kaliforniai Egyetem kutatócsoportjának tagjai a növénygyökerek molekuláris atlaszának létrehozására törekedtek annak megállapítása érdekében, hogy a szárazság és egyéb környezeti stressz észlelése mely gyökérrégióban kezdődik. Így bukkantak rá azokra a génekre, amelyek valószínűleg bevethetők a növények szárazságtűrő-képességének fokozása érdekében.

A paradicsomgyökér bizonyos sejtjeiből kinyert genetikai információk nagyban hozzájárulnak a gyökérfunkciók mélyebb ismeretéhez. A gyökerek külső felületén termelődő lignin és szuberin képződéséért felelős gének kulcsfontosságú szerepet játszanak a növények vízmegtartásában.

A szuberin vastag réteggel veszi körül a sejteket, amelyek így nem veszítenek vizet hosszabb csapadékhiány idején sem. A paradicsom és a rizs is tartalmazza a gyökereiben a vegyületet, mely az almatermés külső sejtjeinek felületén is megtalálható: függetlenül az elhelyezkedésétől minden esetben a vízveszteséget akadályozó funkciója van. (A lignin is szigetelő, valamint a sejtek mechanikai támasztásában játszik szerepet.)

Julia Bailey-Serres, az UC Riverside genetikus professzora szerint a szuberin és a lignin a növények természetes „aszályvédelmi” rendszerének részét képezik. Most, hogy azonosították azokat a géneket, amelyek a specifikus sejtrétegben a vegyületek kódolásáért felelősek, a génekben rejlő potenciál kiaknázásra kerülhet, különösen a növényi szárazságtűrés fokozásának jelenkori súlya miatt.

A kutatás kiterjedt továbbá a gyökerek merisztéma-régiójának vizsgálatára is. Az itt képződő sejtek meglepő hasonlatosságot mutatnak a paradicsom, Iúdfű, valamint rizs esetében is. A merisztémasejtek ismerete hozzájárulhat hatékonyabb gyökérrendszerek kialakításához.

A termesztők számára általában a növény föld feletti része szolgáltat információkat annak állapotáról. Nehezebb azonban a gyökérzet fejlettségének, mint a termelés sikerességét jelentősen meghatározó tényezőnek az ismerete. A növények merisztémájának módosításával kedvezőbb tulajdonságokat biztosító növényfajták alakíthatók ki.

Jóllehet a kutatás során csupán három növényfaj segítségével publikált adatokat a kutatócsoport, tagjai reménykednek a felfedezés kiterjeszthetőségében:

A paradicsomot és a rizst több mint 125 millió éves evolúció választja el egymástól, ennek ellenére továbbra is látunk hasonlóságot a legfontosabb jellemzőket meghatározó gének esetében. „- mondta Bailey-Serres. „Valószínűleg ezek a párhuzamosságok igazak más növényfajok esetében is.”

Forrás:

https://www.ucdavis.edu/news/discovery-increases-likelihood-growing-food-despite-drought

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Globális felmelegedés: veszélyben az élelmiszernövények

2025. május 12. 08:10

A felmelegedés miatt a legfontosabb élelmiszernövények fele veszélybe kerülhet világszerte, főleg az alacsonyabb övezeteken.

Erősödik az RAGT: felvásárolta a Deleplanque Csoportot

2025. május 3. 16:10

A francia RAGT lezárta a Deleplanque Csoport felvásárlását, ezzel tovább bővíti vetőmag-portfólióját és megerősíti európai jelenlétét.

„Kukoricázz velünk!” – termelési verseny 2025

2025. április 23. 13:10

A Kukorica Kör Egyesület idén is meghirdette a „Kukoricázz velünk!” termelési versenyt! Az eddigi évekhez hasonlóan a 2025-ös versenyben sem a legnagyobb terméseredményt díjazzák.

Biztonságban a tavaszi munkák alatt

2025. április 13. 11:10

A mezőgazdasági szezon indulásával a szabadban végzett munkák száma és a baleseti kockázat is megnő, különösen a villamos hálózatok közelében.

Mitől állt meg a paradicsom növekedése?

2020. július 17. 11:24

Veteményesemben egyes paradicsom tövek növekedése megállt, sárgulni kezdtek. Egy beteg tövet kivettem, a gyökerén apró göböket, csomókat láttam. Mi ez a betegség, másra is rámehet? Tudok ellene védekezni?

70 fokos hőség perzselte fel a paradicsomot Marokkóban

2023. október 27. 14:40

A tudósok egyetértenek abban, hogy jelenleg a marokkói mezőgazdaság számára az éghajlatváltozás jelenti a legnagyobb kihívást. Ezzel azok a szakemberek is egyetértenek, akik a helyszínen küzdenek az éghajlatváltozás okozta nehézségekkel.

Mi okozza a paradicsomnövények felső részének elhalását?

2022. június 29. 04:36

Már terméseket nevelő egyes paradicsomnövényeim felső része elhalt, az érés előtt álló paradicsomok héján besüppedések, szabálytalan foltok láthatók, ezek zölden lehullottak. Elővigyázatosságból a beteg növényeket eltávolítottam. Félek, hogy tovább terjed a fertőzés. Gyógyítható, mit tehetek?

Tovább folytatódik a kukoricamoly rajzása és már a napraforgó szárbetegségei is megjelentek

2018. június 12. 10:46

A mostani időjárási környezetben a kártevők és kórokozók egyaránt megtalálják biológiai igényüket a gyors felszaporodáshoz.