25℃ 18℃
szeptember 10. Nikolett, Hunor, Miklós
Növénytermesztés

A növények szárazságtűrésében fontos szerepet játszó géneket fedeztek fel

Agrofórum Online

Az elmúlt évtized során egy kutatócsoport tagjai a növénygyökerek molekuláris atlaszának létrehozására törekedtek annak megállapítása érdekében, hogy a szárazság és egyéb környezeti stressz észlelése mely gyökérrégióban kezdődik. Így bukkantak rá azokra a génekre, amelyek valószínűleg bevethetők a növények szárazságtűrő-képességének fokozása érdekében.

Az elmúlt évtized során a Kaliforniai Egyetem kutatócsoportjának tagjai a növénygyökerek molekuláris atlaszának létrehozására törekedtek annak megállapítása érdekében, hogy a szárazság és egyéb környezeti stressz észlelése mely gyökérrégióban kezdődik. Így bukkantak rá azokra a génekre, amelyek valószínűleg bevethetők a növények szárazságtűrő-képességének fokozása érdekében.

A paradicsomgyökér bizonyos sejtjeiből kinyert genetikai információk nagyban hozzájárulnak a gyökérfunkciók mélyebb ismeretéhez. A gyökerek külső felületén termelődő lignin és szuberin képződéséért felelős gének kulcsfontosságú szerepet játszanak a növények vízmegtartásában.

A szuberin vastag réteggel veszi körül a sejteket, amelyek így nem veszítenek vizet hosszabb csapadékhiány idején sem. A paradicsom és a rizs is tartalmazza a gyökereiben a vegyületet, mely az almatermés külső sejtjeinek felületén is megtalálható: függetlenül az elhelyezkedésétől minden esetben a vízveszteséget akadályozó funkciója van. (A lignin is szigetelő, valamint a sejtek mechanikai támasztásában játszik szerepet.)

Julia Bailey-Serres, az UC Riverside genetikus professzora szerint a szuberin és a lignin a növények természetes „aszályvédelmi” rendszerének részét képezik. Most, hogy azonosították azokat a géneket, amelyek a specifikus sejtrétegben a vegyületek kódolásáért felelősek, a génekben rejlő potenciál kiaknázásra kerülhet, különösen a növényi szárazságtűrés fokozásának jelenkori súlya miatt.

A kutatás kiterjedt továbbá a gyökerek merisztéma-régiójának vizsgálatára is. Az itt képződő sejtek meglepő hasonlatosságot mutatnak a paradicsom, Iúdfű, valamint rizs esetében is. A merisztémasejtek ismerete hozzájárulhat hatékonyabb gyökérrendszerek kialakításához.

A termesztők számára általában a növény föld feletti része szolgáltat információkat annak állapotáról. Nehezebb azonban a gyökérzet fejlettségének, mint a termelés sikerességét jelentősen meghatározó tényezőnek az ismerete. A növények merisztémájának módosításával kedvezőbb tulajdonságokat biztosító növényfajták alakíthatók ki.

Jóllehet a kutatás során csupán három növényfaj segítségével publikált adatokat a kutatócsoport, tagjai reménykednek a felfedezés kiterjeszthetőségében:

A paradicsomot és a rizst több mint 125 millió éves evolúció választja el egymástól, ennek ellenére továbbra is látunk hasonlóságot a legfontosabb jellemzőket meghatározó gének esetében. „- mondta Bailey-Serres. „Valószínűleg ezek a párhuzamosságok igazak más növényfajok esetében is.”

Forrás:

https://www.ucdavis.edu/news/discovery-increases-likelihood-growing-food-despite-drought

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Melyik őszi búza fajtát érdemes választani? Itt a friss eredmény

2025. szeptember 9. 10:10

A GOSZ–VSZT–NAK 18. alkalommal megszervezett őszi búza fajtakísérletei objektív adatokkal támogatják a gazdálkodókat a fajtaválasztásban

Szigorodott a termékpiaci törvény: vége a visszaéléseknek

2025. szeptember 8. 12:40

Új szabályok védik a gazdákat a felvásárlókkal szemben: csak előre rögzített feltételek mellett lehet minőségi kifogást emelni.

Egyem vagy ne? – A teljes kiőrlésű gabona nagy kérdése + videó

2025. szeptember 2. 16:10

Valóban érdemes-e, egészséges-e teljes kiőrlésű gabonatermékeket fogyasztani? Akadnak olyanok is, akik kifejezetten félnek az ilyen jellegű termékek fogyasztásától, mert úgy gondolják egészségügyi kockázatokat hordozhatnak. A téma alapos körüljárásában Hertelendy Péter növényorvos segített nekünk.

Melyik repcehibrid hozza a legtöbbet? Mutatjuk az eredményt

2025. augusztus 27. 14:10

Idén 16 repcehibrid szerepelt a GOSZ–VSZT–NAK posztregisztrációs fajtakísérletében. Az eredmények értékes támpontot adnak a gazdálkodóknak.

Mi legyen a zölden leszedett paradicsommal?

2022. október 31. 04:37

Mi legyen a zölden leszedett paradicsommal? Beérhet még?

Mitől lesz lilás színű a paradicsompalánta levele?

2023. április 22. 04:58

Mitől lesz sötétebb, kissé lilás színű a paradicsompalánta levele?

Mi okozza a balkonon nevelt paradicsom levelének foltosságát?

2019. augusztus 30. 10:12

H. Mária kérdése: Balkonon nevelt paradicsomjaim levelein furcsa elváltozásokat láttam, a levelei kivilágosodtak, fehéres apró foltok jelentek meg. Mi okozhatja?

Mitől barnul, rothad meg a paradicsom alja?

2022. július 6. 04:36

Szeretném megtudni, hogy miért barnul, rothad meg a paradicsom alsó része?