Növénytermesztés

A tavalyi magyar mezőgazdasági termés rekordjait adta közre a KSH jelentése

Agrofórum Online

Hazánkban tavaly 1,893 millió tonnás rekordtermést takarítottak be napraforgóból, 882 ezer tonnás csúcsmennyiség termett repcéből és rekordot döntött a kukorica termésátlaga is, amely meghaladta a hektáronkénti 8,6 tonnát (az összes termés 8,8 millió tonna volt) - olvasható a Központi Statisztikai Hivatal jelentésében.

Napraforgóból 642 ezer hektárról (a 2015-ös évhez viszonyítva  4,9 százalékkal nagyobb területről) 1,9 millió tonna termést takarítottak be a gazdák, 22 százalékkal többet, mint 2015-ben. A termésátlag hektáronként 2950 kilogrammra nőt, ami 16 százalékkal jobb eredmény az előző évhez viszonyítva.

Kukoricát 2016-ban 1023 ezer hektárról takarítottak be hazánkban, ez a kukoricatermő területek arányát tekintve 11 százalékos csökkenés, kimagasló lett azonban termésátlag (hektáronként 8610 kilogramm ), hiszen tavaly hektáronként 49 százalékkal több kukorica termett, mint 2015-ben, a kiváló eredményben szerepet játszottak a  kedvező időjárási viszonyok is.

Búzát a 2015-ös évhez viszonyítva tavaly 1,1 százalékkal nagyobb területen (1040 ezer hektár) vetettek, hektáronként 5380 kilogramm termésátlag mellett végül 5,592 millió tonna termett.

Repcéből 16 százalékkal nagyobb területen közel felével több, 882 ezer tonna termést arattak le, a termésátlag tehát összességében 28,4 százalékkal, hektáronként 3440 kilogrammra nőtt –olvasható ki a KSH által közzétett adatokból.

A cukorrépa mennyisége 1,1 millió tonna volt, 18 százalékos növekedést mutatva, miközben a cukorrépa termesztés 16 ezer hektárnyi területe 2,8 százalékkal nőtt. A termésátlag 15 százalékkal volt magasabb a 2015. évinél hektáronként 67,5 tonna eredménynek köszönhetően.

A lucerna termésátlaga 14 százalékkal nőtt, hektáronként 5040 kilogrammra.

A burgonya – melynek betakarított területe 13 százalékkal (16 ezer hektárra) terménymennyisége 11 százalékkal (403 ezer tonnára) csökkent – kivételével a megfigyelt őszi betakarítású növények termésmennyiségéről az mondható el Magyarországon, hogy azok a 2016. évben egyértelműen magasabbak voltak az előző évihez képest – közölte a KSH.

(MTI/FM Sajtóiroda)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Csökkenő kereslet, feketepiac: megoldások a dohányágazat kihívásaira

2025. február 12. 09:40

Az évente megrendezett dohánytermelői nyílt nap lehetőséget biztosít a termelőknek a szakmai ismeretek bővítésére és az iparági párbeszédre.

Magyar fejlesztésű toxinvizsgáló forradalmasíthatja a gabonafélék ellenőrzését

2025. február 10. 13:10

A fejlesztés segíthet a gabonafélék minőségének javításában a beléjük kerülő növényi és gombatoxinok analizálásával.

Ismét segíti a kukoricatermelőket a legjobb hibridek kiválasztásában a GOSZ-VSZT-NAK

2025. február 2. 14:10

A GOSZ-NAK-VSZT országos kukorica fajtakísérletei 2025-ös évben is folytatódnak. Tavaly ősz óta folyamatban van 8 helyszínen az őszi búza, valamint 6 helyszínen az őszi káposztarepce fajtakísérlet.

Tippek a növénytermesztés inputköltségeinek csökkentésére

2025. február 2. 08:10

Növénytermesztési szaktanácsadók ötletei arra, hogyan növelhető a termesztés bevétele. Avagy lehetőleg kerüljük a pénzköltést, de ne mindenáron.

Űrburgonyát ültetnek a tudósok

2024. január 25. 13:40

A tudósok megkezdték az öt hónapot az űrben töltött több mint 60 000 vetőgumó kiválogatását és termesztését, abban a reményben, hogy olyan egyedi tulajdonságokat fedeznek fel, amelyek javíthatják a termelés hatékonyságát és a terméshozamot.

Burgonyakrémleves és kolbászchips

2018. január 5. 13:07

Télen sokszor az is elég, ha van egy kis forró leves otthon, és már kész is a vacsora.

Mely zöldségfajokat vethetjük márciusban?

2023. március 3. 04:36

Mely zöldségfajokat vethetjük márciusban? Várom megtisztelő válaszukat!

Különleges zöldségnövények

2018. június 28. 09:35

Természetes a kíváncsiságunk. Egy idő után vágyunk is az újra. Szeretnénk új ízeket és színeket a tányérunkra, egy egyszerű reggeli szendvics mellé ugyanúgy, mint egy otthoni kerti sütögetésnél vagy gourmet-vacsoránál is. Az étkezéseink során páratlan gasztronómiai élményben gazdagíthatnak a különböző formában elénk kerülő zöldségnövények.