Növénytermesztés
Növénytermesztés

Ahol a generációváltás nem probléma – Átadtuk előfizetői nyereményjátékunk Limagrain különdíját

Ahol a generációváltás nem probléma – Átadtuk előfizetői nyereményjátékunk Limagrain különdíját

Agrofórum Online

A tél első havazása november végén Győr-Moson-Sopron megyében ért minket, amikor Kimlén átadtuk nyereményjátékunk egyik különdíját. A Megyimóri család az Agrofórummal 10-10 hektárra elegendő LG31.377 szemeskukorica hibridet és LG ARCHITECT őszi káposztarepce hibridet nyert a Limagrain közreműködésével. Az idősebb és a fiatalabb Megyimóri Gáborral rövid interjút is készítettünk a fagyos reggelen.

Mit lehet tudni a családi gazdaságról?

Nagyjából 680 hektáron hagyományos szántóföldi növényekkel foglalkozunk. A búza, a kukorica, a repce és a napraforgó mellett néha van a területeinken facélia, mustár és olajretek is, de sokkal kisebb mennyiségben. Egy alkalmazottunk van, illetve fiam végez el sok feladatot egyetemi tanulmányai mellett. Feleségem és édesanyám oldja meg az adminisztrációt, nagyobbik lányom pedig a Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakközépiskolában tanul mezőgazdasági technikusnak. Idén ő is letette a traktoros jogosítványt, és a napraforgó aratásakor már be is segített. Kisebbik lányom nyolcadikos, reméljük, hogy ő is a mezőgazdaság felé veszi majd az irányt.

A generációváltás tehát itt nem lesz probléma.

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a gyermekeink folytatni fogják, amit elkezdtünk. Jó érzés, hogy nem hiába építettük fel a gazdaságot, és lesz utánpótlás.

Ez az építkezés hogyan és mikor kezdődött?

1991-ben indultunk 120 hektár saját kárpótlási területtel és további 20 hektár, családtagoktól bérelt földdel. Édesapámmal irányítottuk a gazdaságot, akkor lettem egyéni vállalkozó. Mindössze két MTZ traktorunk volt, és a szántóföldi munkák nagy részét én oldottam meg, mert édesapám a két húsboltját irányította. 400 sertést tartottunk a hátsó istállókban, ami mára megszűnt, mert nem láttuk értelmét. Az évek során folyamatosan vásároltuk a földeket, fejlődtünk, növekedett és újult a gépállomány is.

Milyenek a területi adottságok?

Van némi homok, de leginkább öntéstalajokon gazdálkodunk a Szigetközben. Elég vegyesek a területek, átlagosan 21 aranykorona értékűek. Ettől függetlenül mindig az országos termésátlagok felett vagyunk.

A Limagrainnel volt már kapcsolat korábban is, vagy ezek a nyeremény vetőmagok lesznek az elsők a gazdaságban?

Régi kapcsolatunk van már a céggel, Ofenbeck János területi képviselő még édesapámmal járta be először a területeket. Ennek már 15 éve, azóta minden idényben vetünk repcét és kukoricát tőlük, időnként napraforgót is. Jól teljesítenek, idén például a Limanova termésátlaga hektáronként 14 tonna lett, a repcéink rendszerint 3,5 tonnás, ami a környéken kiváló eredmény.

Az Agrofórum nyereményjáték Limagrain vetőmagjainak átadása (Kosztolányi Attila, az Agrofórum Kiadó Kft. ügyvezetője, Ofenbeck János, a Limagrain területi képviselője, valamint a nyertesek, ifjabb és idősebb Megyimóri Gábor)

A nyereményjátékban ki vett részt a családból?

Fiam nyerte a vetőmagot, az ő regisztrációja hozta meg a szerencsét.

Akkor az utánpótláshoz, ifjabb Megyimóri Gáborhoz fordulok a következő kérdésemmel. Miért és hogyan regisztráltál az Agrofórum honlapján?

Nagyjából 5 hónapja regisztráltam, és fizettem elő az Agrofórum szaklap digitális változatára. Bevallom, hogy a nyereményjátékról nem is tudtam, éppen ezért nagyon meglepődtem, mikor telefonon értesítettek. Sok érdekes és hasznos cikkeket lehet olvasni az Agrofórumban, és a szakdolgozatomhoz is fel tudok használni több anyagot. Ezért döntöttem az előfizetés mellett.

Gratulálok az egész családnak a nyereményhez, és kiváló termésátlagot kívánok a Limagrain kukorica és repce hibridjeihez!

Az LG ARCHITECT a Limagrain repcenemesítési munkájának egyik legújabb mérföldköve. Nagyon jó alkalmazkodóképessége és terméselőnye úgy az intenzív, mint az átlagos és stresszes termőhelyi környezetben is megmutatkozik.

Termése a hazai regisztrációs kísérletek első évében 12,8%-kal múlta felül a standard fajták átlagát. Minden kísérleti helyen magasan az átlag felett teljesített. Terméseredményével – 5,55 t/ha – az első helyen végzett a középérésű csoportban. Olajtartalma 7 hely átlagában 48,9% volt.

Ezeken túlmenően egy egyedülálló vírus rezisztenciával (TuYV) is rendelkezik, aminek eredményeként, az elmúlt két évben, a tarlórépa sárgaság vírusával erősen fertőzött régiókban a fogékony hibridekhez képest 10-15% többlettermést produkált.

Az LG 31.377 a nagy termőképesség és a kiváló termésstabilitás összhangját megtestesítő új kukoricahibrid. Nagyon jó alkalmazkodóképessége és terméselőnye úgy az intenzív, mint az átlagos és stresszes termőhelyi környezetben is megmutatkozik.

Megjelent a Helyes Talajvédelmi Gyakorlat című kézikönyv

Célja a gazdálkodók és a szaktanácsadók környezettudatosságának növelése, ezáltal hozzájárulva a hatékony víz- és talajvédelem gyakorlati megvalósításhoz.

Precíziós konferencia: ahol a hagyomány és az újdonság kéz a kézben járnak

A mezőgazdaságban tért nyerő digitalizáció hatására - minden évben a KITE Zrt. növényvédelmi képzésének kiegészítő rendezvényeként – szervezik a precíziós konferenciát, melyre a modernizáció iránt érdeklődő gazdálkodókat várják.

AgroFIELD Akadémia Konferencia – Kecskemét, 2019. 02. 07.

Téma: Az agronómia jelentősége a precíziós gazdálkodásban.

Megéri fásítani a mezőgazdasági területeken

A NAK elnöke elmondta: különösen a kedvezőtlen adottságú mezőgazdasági területek eredményesebb hasznosítására több szempontból is jó lehetőséget ad az agrárerdészeti fásítás.

Ami késik, nem múlik - Tudósítás az állami növényfajta elismerést tanúsító oklevelek átadásáról

Megkésett, de ma is aktuális beszámoló az állami növényfajta elismerést tanúsító oklevelek átadásáról.

2018. március 2. 17:00

Innovációk az LG repce nemesítésében

A Limagrain nemesítői nagyon sok energiát fektettek rezisztencia források felkutatására, és a repce vonalakba történő beépítésére.

2017. június 26. 13:28

A facélia vetőmagtól a növényvédő szerek kivonásáig - A Pannon-Mag-Agrár Kft. szakmai rendezvényén jártunk

A facélia vetőmag piaca változik, a kukoricamoly pedig egyre nagyobb gondot fog okozni.

2017. február 1. 16:10

Álláshirdetés - Vetőmag-laboratórium vezetőt keres a Limagrain

A világon negyedik legnagyobb vetőmagcégnek számító Limagrain most új munkatársat keres.

2017. január 12. 08:21