Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Meglepetést okozott a kukorica Békésben

Meglepetést okozott a kukorica Békésben

Agrofórum Online

Hektikusan alakult idén a kukorica helyzete Békésben (is). A betakarítás előtt rekordközeli hozamban bíztak a gazdák, aratás közben viszont csalódás érte őket, míg végül kisebb – kellemes – meglepetés.

Tavaly sok magyar gazdának ment el a kedve a kukoricatermesztéstől, amit az is mutat, hogy emberemlékezet óta nem volt ilyen alacsony, 746 ezer hektár a növény hazai vetésterülete. Ki tudja, idén mennyire lesznek elégedettek a termesztők?

Augusztus legelején még rekordtermésben reménykedhettek, de aztán beütött a 2-3 hétig tartó aszály és kánikula, ami jelentősen rontotta a hozamkilátásokat. Az aratás közepénél Békés megyében 6,5 tonna/hektár átlagos termésmennyiséget rögzíthettek, ami elfogadhatónak volt mondható. Végül a kukorica kellemes meglepetést okozott a Viharsarokban, csak hogy visszaadja a gazdák kedvét és hitét.

A helyi aratási koordinációs bizottság tájékoztatása szerint lényegében befejeződött az őszi termésű növények betakarítása Békésben. Kukoricánál 6,9 tonna lett a hektáronkénti átlagtermés, ugyanis az aratás utolsó időszakában magasabb átlagok születtek az addigi 6,5 tonnánál, ezáltal felkúszott az átlaghozam.

Napraforgónál az átlaghozam hektáronként 2,8, szójánál 2,2 tonna lett – olvashatjuk a Beol.hu hírportálon. Az őszi káposztarepce vetése is befejeződött, a kelés vegyes képet mutat. Az őszi árpánál a mag 80, búzánál 70 százaléka van a földben.

Létfontosságú az elkövetkezendő időszakban a csapadék, ami október 27-én országos esőzés formájában meg is érkezett. Jelenleg is zajlik a szárítóknál felhalmozott kukorica tisztítása, raktári elhelyezése. Úgy tűnik, a raktárkapacitás elegendő lesz a termény elhelyezésére.

Az átvételi árak azonban továbbra is alacsonyak. Míg az aratás kezdetekor a kukoricát tonnánként 50–55 ezer forintért vásárolták fel, ez mostanra 46–53 ezer forintra csúszott vissza. A napraforgó tonnájáért 105–110,5 ezer, a szójáért 130–140 ezer forintot fizetnek a felvásárlók.

(Fotó: Loren King/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Özönvízszerű esőzések rontották le a francia búzatermést

2024. június 17. 11:40

Franciaországban várhatóan meredeken csökken a búza termése idén, miután az özönvízszerű esőzések megzavarták a vetési munkálatokat.

Nagyon rossz lehet az idei orosz búzatermés

2024. június 15. 16:10

A szárazság és a fagy okozta károk miatti aggodalmak jelentősek Oroszországban, a világ legnagyobb búzaexportőrénél.

Négyéves mélypontot hozhat az EU 2024/25-ös búzatermése

2024. június 13. 13:10

Az Európai Bizottság az előző szinten hagyta az Európai Unió fő búzatermésére vonatkozó havi előrejelzését a következő gazdálkodási szezonra.

Ukrán termékek: vámok és mennyiségi korlátozások nélkül érkezhetnek továbbra is

2024. június 9. 10:10

Az Európai Bizottság ezúttal vészfékmechanizmust vezet be a különösen érzékeny mezőgazdasági termékek esetében.

A napraforgó és a szója betakarítása

2019. augusztus 13. 08:17

A napraforgó és szója állományszárítása az elmúlt években egyre kevésbé megkerülhető technológiai elemmé vált. Ennek okai csak részben kereshetők a növények biológiai tulajdonságai között.

SAATEN-UNION: többletérték a szójaföldről

2018. december 27. 06:36

Törekszünk a biztonságos és profitorientált gazdálkodást lehetővé tevő fajták és hibridek nemesítésére, amelyek alkalmasak az egészséges vetésforgó kialakítására.

Jót tett a szójának az USA-Kína békülés - Így alakul az olajos növények ára

2018. december 14. 06:06

Az USA és Kína közötti kereskedelmi háború 90 napos felfüggesztése volt az egyik eredménye a november végén tartott G20 találkozónak, ami pozitív hatással volt az USA-ban termelt szójabab árára.

Az exportpiaci várakozások mozgatták a kereskedést

2021. február 6. 07:28

A párizsi árutőzsdén optimistább volt a hangulat, de a malmi búza árának csökkenése beárnyékolta azt, hogy a repce, a kukorica és a takarmánybúza ára is emelkedett.