Növénytermesztés

Automatizált csírázási tesztrendszer

Agrofórum Online

Az Agro Food Robotics (AFR) és a Wageningen University & Research (WUR) egy új, csírázási tesztrendszer fejlesztésén dolgozik, amely gyors és objektív információkkal szolgál a vetőmag-nemesítők és termelők számára annak kapcsán, hogy egy vetőmagtételből hány egészséges növény kelése várható. A termelők az egységes növényállomány érdekében minél több információt igényelnek a vetőmagok minőségét illetően. A fejlesztésben a vetőmagok minősítése a palánták tulajdonságainak megfigyelésén: gépi tanulással történő feldolgozáson alapul.

Mivel a különböző céllal (kereskedelmi vagy vetőmag-nemesítési) termelt növények esetében a termelési körülmények változók, a csírázási vizsgálatok is eltérő eredményeket mutatnak, és nehéz egy egységes vetőmag-minősítési rendszer felállítása. Lydia Meesters kutató szerint ez megnehezíti a vetőmag-nemesítők dolgát a tekintetben, hogy megegyezzenek a vetőmag minőségét illetően, a termelőkét pedig a palánták leendő hozamának megbecslésében korlátozza. Az „A csúcstechnológiás növényi fenotipizáló eszközök kiaknázása nemesítő vállalatok és termelők számára (2018-2021)” elnevezésű projekt keretein belül a WUR és az AFR szakemberei kifejlesztettek egy automatizált, szabványos csírázási tesztrendszert, amely kiküszöböli ezeket a problémákat.

A fejlesztésben alkalmazott MARVIN nevű kamerarendszer segítségével számos felvétel készíthető a kérdéses vetőmagból növekedő palántákról, amelyek ezt követően egy kategorizálást végző szoftverrel kerülnek összeköttetésbe. Egy mesterséges intelligencia alapú algoritmus segítségével történik a növények osztályozása (deep learning), 2, illetve 3 dimenziós fényképek felhasználásával. A minősítés segítségével világossá válik, hogy adott körülmények között milyen palánták fejlődnek a vetőmagokból.

A fejlesztési folyamatba bevont termelő partnerek véleménye szerint a vetőmag minőségének mérhetőségét illetően nehéz konszenzusra jutni. Jelenleg az egyedi, vállalati igényekre szabott előrejelző modellek kidolgozására irányul a munka.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9327351/automatic-germination-test-provides-insight-into-tomato-seed-quality/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Erősödik az RAGT: felvásárolta a Deleplanque Csoportot

2025. május 3. 16:10

A francia RAGT lezárta a Deleplanque Csoport felvásárlását, ezzel tovább bővíti vetőmag-portfólióját és megerősíti európai jelenlétét.

„Kukoricázz velünk!” – termelési verseny 2025

2025. április 23. 13:10

A Kukorica Kör Egyesület idén is meghirdette a „Kukoricázz velünk!” termelési versenyt! Az eddigi évekhez hasonlóan a 2025-ös versenyben sem a legnagyobb terméseredményt díjazzák.

Biztonságban a tavaszi munkák alatt

2025. április 13. 11:10

A mezőgazdasági szezon indulásával a szabadban végzett munkák száma és a baleseti kockázat is megnő, különösen a villamos hálózatok közelében.

Segítség a mikotoxinok elleni védekezéshez - új kiadvány

2025. április 9. 16:10

A „Mikotoxinok árnyékában: hogyan előzhető meg a gabonafélék toxinszennyeződése” című kötet bemutatja azokat az agronómiai és tárolási gyakorlatokat, amelyekkel mérsékelhető a mikotoxinszint a terményben.

Mitől keserű az uborka?

2022. november 5. 05:36

Vajon mi okozza, hogy az uborka keserű lesz? Ennek jártunk utána!

Mi történik akkor, ha a hőség és a szárazság szinte minden szezonban előfordul?

2020. február 10. 14:16

Fejlesztési erőfeszítéseink eredménye a KWS hőstressz- és szárazságtűrő kukoricák csoportja, melyet ClimaControl3-nak neveztünk el.

Hogyan védjük meg a búzát a kalászfuzáriumtól?

2020. augusztus 17. 04:36

A SAATEN-UNION ellenálló fajták és hibridek, valamint a megfelelő agrotechnika kombinációját ajánlja.

Kipergés-ellenálló hibridek a változó igényekhez

2019. május 31. 07:38

A meleg és aszályos nyár hatására fellépő tápanyag- és vízhiány következtében a növények túl hamar száradnak le, ami a becők korai beéréséhez vezethet.