Növénytermesztés

Az Európai Bizottság az algatermelés bővítését akarja előmozdítani

Agrofórum Online

Az Európai Bizottság célja az algatermelés jelentős növelése az EU-ban. Az ágazatot az „Alga-kezdeményezés” részeként stabillá és fenntarthatóvá akarják tenni, hogy megfeleljen a növekvő keresletnek.

Ezzel összefüggésben a brüsszeli hatóság 23 cselekvési területet határozott meg, amelyeknek többek között elő kell segíteniük a kedvező gazdasági feltételek kialakulását, valamint az algák és algatermékek elfogadását; a kutatás és fejlesztés terén meglévő hiányosságokat is pótolni kell. A Bizottság szerint megfelelő „eszköztárat” kell kidolgozni az algatermelők számára; ezzel összefüggésben meg kell határozni a termelés optimális helyszíneit is, és megkönnyíteni az ezekhez való hozzáférést.

A brüsszeli hatóság az algákból származó összetevőkre, az esetleges szennyeződésekre és az algákból származó bioüzemanyagokra vonatkozó szabványokkal kívánja fellendíteni az eladásokat; a trágyázásra való felhasználását is fontolóra veszik. A kutatás és fejlesztés területén a Bizottság olyan kísérleti projekteket kíván támogatni, amelyek az éghajlatváltozás mérséklésének módjait, valamint a feldolgozási technikákat és a termesztési rendszereket is megvizsgálják.

A Bizottság szerint az EU jelenleg a tengeri moszattermékek egyik legnagyobb importőre a világon; 2016-ban az érintett behozatal értéke 554 millió eurót tett ki. A felhasználást tekintve az élelmiszereken, a kozmetikumokon és a gyógyszereken van a hangsúly. 2030-ra a kereslet várhatóan eléri a 9 milliárd eurót. A chlorella és a spirulina egysejtű algák felhasználásának piaca a következő években várhatóan több mint 6%-kal nő majd évente – írta a német proplanta agrároldal.

A Bizottság szerint az EU-ban az algatermelés még gyerekcipőben jár, és a tengeri algaként ismert fajok természetes állományainak betakarítására korlátozódik.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Millió hibát elkövethetünk a komposzttea elkészítésekor, felsoroljuk, mire érdemes ügyelni

2025. december 23. 09:10

A komposzt és a komposzttea tulajdonságaiban alapvető különbségek vannak, érdemes ezt figyelembe venni, különben kárt okozhatunk a kertünkben, növényeinkben.

Decemberben aratják az árpát, ez a legnagyobb fricska a természettől

2025. december 20. 09:10

A klímaváltozás újabb érdekes következménye, hogy a kísérletezéstől nem félő gazdaságok jelentősen kibővíthetik a másodvetésű növények körét.

Szándékosan vetették túl sekélyre a gabonát, ez történt vele

2025. december 9. 16:10

Melyikkel ártunk vagy használunk többet: ha túl mélyre vagy túl sekélyre vetjük a magokat? Egy érdekes kísérlet most megmutatja.

Új megoldás a toxinos kukorica hasznosítására

2025. december 8. 08:10

A MATE kutatói rovarok segítségével találtak fenntartható választ a mikotoxinokkal szennyezett kukorica hasznosítására.

95%-os hatékonysággal klónozzák a kutatók a hibrid rizstörzseket

2023. április 15. 07:38

Egy nemzetközi kutatócsoport 95%-os sikerrel szaporított egy kereskedelmi hibrid rizsfajtát klón formájában, vetőmagok segítségével.

Mi történik a sárgadinnyével oltás és tárolás hatására?

2023. május 16. 12:39

Vajon melyik a legédesebb és legélénkebb színű sárgadinnyefajta? Mi történik a sárgadinnyével oltás és tárolás hatására? És tényleg lehet tökízű az oltott sárgadinnye? Németh Dzsenifer, a MATE doktorjelöltje e kérdésekkel kapcsolatban végzett fajtaösszehasonlító vizsgálatokat az élelmiszertudományban használatos modern eljárások segítségével.

Mit „hallanak” a növények? Meglepő kutatások

2025. november 6. 14:10

Valóban reagálnak a növények a zenére, vagy csupán emberi vágyainkat vetítjük beléjük? Tudományos kutatások segítenek eldönteni a kérdést.

Európa új kutatási irányokat keres a tej és tejtermékek minőségének javítására

2018. június 6. 14:20

Idd csak meg a tejet! Erre a mondatra mindannyian emlékszünk a gyerekkorunkból. A tej és a különféle tejtermékek egész életünkben, egészen idős korunkig fontos fehérje- és kalciumforrást jelentenek.