25℃ 17℃
június 11. Barnabás, Barangó
Növénytermesztés

Az Európai Bizottság az algatermelés bővítését akarja előmozdítani

Agrofórum Online

Az Európai Bizottság célja az algatermelés jelentős növelése az EU-ban. Az ágazatot az „Alga-kezdeményezés” részeként stabillá és fenntarthatóvá akarják tenni, hogy megfeleljen a növekvő keresletnek.

Ezzel összefüggésben a brüsszeli hatóság 23 cselekvési területet határozott meg, amelyeknek többek között elő kell segíteniük a kedvező gazdasági feltételek kialakulását, valamint az algák és algatermékek elfogadását; a kutatás és fejlesztés terén meglévő hiányosságokat is pótolni kell. A Bizottság szerint megfelelő „eszköztárat” kell kidolgozni az algatermelők számára; ezzel összefüggésben meg kell határozni a termelés optimális helyszíneit is, és megkönnyíteni az ezekhez való hozzáférést.

A brüsszeli hatóság az algákból származó összetevőkre, az esetleges szennyeződésekre és az algákból származó bioüzemanyagokra vonatkozó szabványokkal kívánja fellendíteni az eladásokat; a trágyázásra való felhasználását is fontolóra veszik. A kutatás és fejlesztés területén a Bizottság olyan kísérleti projekteket kíván támogatni, amelyek az éghajlatváltozás mérséklésének módjait, valamint a feldolgozási technikákat és a termesztési rendszereket is megvizsgálják.

A Bizottság szerint az EU jelenleg a tengeri moszattermékek egyik legnagyobb importőre a világon; 2016-ban az érintett behozatal értéke 554 millió eurót tett ki. A felhasználást tekintve az élelmiszereken, a kozmetikumokon és a gyógyszereken van a hangsúly. 2030-ra a kereslet várhatóan eléri a 9 milliárd eurót. A chlorella és a spirulina egysejtű algák felhasználásának piaca a következő években várhatóan több mint 6%-kal nő majd évente – írta a német proplanta agrároldal.

A Bizottság szerint az EU-ban az algatermelés még gyerekcipőben jár, és a tengeri algaként ismert fajok természetes állományainak betakarítására korlátozódik.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Burgonya fókuszban – jövőépítés nemzetközi szemlélettel

2025. június 4. 16:10

A burgonya világnapjához kapcsolódó szakmai konferencián hazai és európai szakértők vitatták meg a termesztés, kereskedelem és fogyasztás aktuális kihívásait és lehetőségeit.

Globális felmelegedés: veszélyben az élelmiszernövények

2025. május 12. 08:10

A felmelegedés miatt a legfontosabb élelmiszernövények fele veszélybe kerülhet világszerte, főleg az alacsonyabb övezeteken.

Erősödik az RAGT: felvásárolta a Deleplanque Csoportot

2025. május 3. 16:10

A francia RAGT lezárta a Deleplanque Csoport felvásárlását, ezzel tovább bővíti vetőmag-portfólióját és megerősíti európai jelenlétét.

„Kukoricázz velünk!” – termelési verseny 2025

2025. április 23. 13:10

A Kukorica Kör Egyesület idén is meghirdette a „Kukoricázz velünk!” termelési versenyt! Az eddigi évekhez hasonlóan a 2025-ös versenyben sem a legnagyobb terméseredményt díjazzák.

Sötét jövő előtt áll a szarvasgomba-termesztés

2018. november 29. 04:36

A skóciai Stirling Egyetem kutatása szerint hamarosan vége a szép időknek, és a klímaváltozás miatt a jól jövedelmező szarvasgomba-termesztés, mint iparág eltűnhet a század végére.

Aranyat értek a fiatal tehetség dinnyével foglalkozó kutatásai

2019. július 4. 04:36

A Pro Scientia Aranyérem Odaítélő Bizottság nemrégiben tartott ülését követően nyilvánosságra hozták az idei XXXIV. OTDK versenysorozat kapcsán kitüntetésben részesülők névsorát.

Viszlát szója! - A repce lehet a jövő növényi fehérjeforrása

2020. november 22. 08:38

A repcefehérje hasonló hatásokat váltott ki az anyagcsere paraméterekben és a szív- és érrendszeri kockázati tényezőkben, mint a szójafehérje.

A főbb légszennyező anyagok csökkentik a beporzás hatékonyságát

2022. március 2. 04:36

A Readingi Egyetem kutatói voltak az elsők, akik természetes körülmények közt vizsgálták a főbb légszennyező anyagok hatását a beporzásra.