25℃ 18℃
szeptember 10. Nikolett, Hunor, Miklós
Növénytermesztés

Az Európai Bizottság az algatermelés bővítését akarja előmozdítani

Agrofórum Online

Az Európai Bizottság célja az algatermelés jelentős növelése az EU-ban. Az ágazatot az „Alga-kezdeményezés” részeként stabillá és fenntarthatóvá akarják tenni, hogy megfeleljen a növekvő keresletnek.

Ezzel összefüggésben a brüsszeli hatóság 23 cselekvési területet határozott meg, amelyeknek többek között elő kell segíteniük a kedvező gazdasági feltételek kialakulását, valamint az algák és algatermékek elfogadását; a kutatás és fejlesztés terén meglévő hiányosságokat is pótolni kell. A Bizottság szerint megfelelő „eszköztárat” kell kidolgozni az algatermelők számára; ezzel összefüggésben meg kell határozni a termelés optimális helyszíneit is, és megkönnyíteni az ezekhez való hozzáférést.

A brüsszeli hatóság az algákból származó összetevőkre, az esetleges szennyeződésekre és az algákból származó bioüzemanyagokra vonatkozó szabványokkal kívánja fellendíteni az eladásokat; a trágyázásra való felhasználását is fontolóra veszik. A kutatás és fejlesztés területén a Bizottság olyan kísérleti projekteket kíván támogatni, amelyek az éghajlatváltozás mérséklésének módjait, valamint a feldolgozási technikákat és a termesztési rendszereket is megvizsgálják.

A Bizottság szerint az EU jelenleg a tengeri moszattermékek egyik legnagyobb importőre a világon; 2016-ban az érintett behozatal értéke 554 millió eurót tett ki. A felhasználást tekintve az élelmiszereken, a kozmetikumokon és a gyógyszereken van a hangsúly. 2030-ra a kereslet várhatóan eléri a 9 milliárd eurót. A chlorella és a spirulina egysejtű algák felhasználásának piaca a következő években várhatóan több mint 6%-kal nő majd évente – írta a német proplanta agrároldal.

A Bizottság szerint az EU-ban az algatermelés még gyerekcipőben jár, és a tengeri algaként ismert fajok természetes állományainak betakarítására korlátozódik.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Melyik őszi búza fajtát érdemes választani? Itt a friss eredmény

2025. szeptember 9. 10:10

A GOSZ–VSZT–NAK 18. alkalommal megszervezett őszi búza fajtakísérletei objektív adatokkal támogatják a gazdálkodókat a fajtaválasztásban

Szigorodott a termékpiaci törvény: vége a visszaéléseknek

2025. szeptember 8. 12:40

Új szabályok védik a gazdákat a felvásárlókkal szemben: csak előre rögzített feltételek mellett lehet minőségi kifogást emelni.

Egyem vagy ne? – A teljes kiőrlésű gabona nagy kérdése + videó

2025. szeptember 2. 16:10

Valóban érdemes-e, egészséges-e teljes kiőrlésű gabonatermékeket fogyasztani? Akadnak olyanok is, akik kifejezetten félnek az ilyen jellegű termékek fogyasztásától, mert úgy gondolják egészségügyi kockázatokat hordozhatnak. A téma alapos körüljárásában Hertelendy Péter növényorvos segített nekünk.

Melyik repcehibrid hozza a legtöbbet? Mutatjuk az eredményt

2025. augusztus 27. 14:10

Idén 16 repcehibrid szerepelt a GOSZ–VSZT–NAK posztregisztrációs fajtakísérletében. Az eredmények értékes támpontot adnak a gazdálkodóknak.

Kutatások szerint 2050-ig 80%-kal csökkenthető a műtrágyákból származó szén-dioxid-kibocsátás

2023. április 21. 11:44

A kutatók kiszámították a műtrágyák teljes életciklusának szén-dioxid-kibocsátását, amelyek a teljes üvegházhatást okozó gázkibocsátás mintegy öt százalékáért felelősek.

Generatív modell segítségével beszélik a növények nyelvét

2023. május 31. 13:16

A Hortiya széleskörű nyelvi modellt alkalmaz a biokémiai technológiákban, hogy ezáltal is hozzájáruljon az élelmiszer-termelés „zöldebbé tételéhez”.

Növénytudományi kutatások technológiáját fejlesztették a keszthelyi Georgikonon

2022. szeptember 16. 10:34

Csúcstechnológiai elemeket magában foglaló, kutatási és mezőgazdasági célokat is szolgáló technológiafejlesztést hajtottak végre több mint 900 millió forintos beruházással a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campusán Keszthelyen - tájékoztat az intézmény.

A növénygenetikus felfedezte, hogy mi befolyásolja a paradicsom alakját

2023. május 28. 09:06

A paradicsom alakja fontosabb, mint azt sokan gondolnánk. Míg egyes nemesítési módszerek a betegségekkel szembeni ellenálló képességre, a nagyobb terméshozamra vagy a szárazságtűrésre összpontosítanak, Esther van der Knaap, a Georgiai Egyetem növénygenetikusa a kutatócsoportjával egy lépéssel közelebb került a paradicsom termésének alakját szabályozó fehérjekapcsolatok feltárásához.