Növénytermesztés
Növénytermesztés

Az optimális repcebetakarítás. Figyelmesen, türelemmel.

Az optimális repcebetakarítás. Figyelmesen, türelemmel.

Érési idő

A betakaríthatóság az érettségtől és az állománytól függ. Ha egy hibrid betakarításra alkalmas állapotban van, akkor beérett. Fontos azonban az, hogy mikor érik be az adott hibrid. A fiziológiai érés során a magok a zöldből a barnán keresztül egészen matt feketére színeződnek el, végül a szárak is elszáradnak: az összes jellemző egyszerre kell, hogy érvényesüljön! Az egyenetlenül érő állományok veszélyeztetik a betakaríthatóságot és negatívan befolyásolják a termésmennyiséget. A zöld becők, a zöld szárak és az ismét kihajtó növények ebben az esetben negatív tényezők.

Betakarítási kísérletek

A RAPOOL-kísérletekben az utóbbi három évben két időpontban mértük a betakaríthatóságot a parcellákon a kombájn dobjában lévő erőmérő segítségével. Emellett feljegyeztük a szalma- és becőnedvességet, a betakarítás előtti veszteségeket és a becők kötődését is. Az adatokat először a könnyen betakarítható hibridek kiválasztása érdekében a kombájnosok és a gazdák tapasztalataival kiegészítve értékeltük, és az új típusokra ajánlásokat tettünk. Az egyidejű szem- és szalmaérésével az AVATAR lett a legjobban betakarítható hibrid a hároméves kísérletek alapján, amit a gyakorlati tapasztalatok is igazoltak. Szoros összefüggés mutatkozik a betakarítógépen átjutó szalma nedvességtartalma és a betakarítógép nyomatéka között.

A betakarítás lehetőségei

A növény egészsége döntő a hosszú szemtelítődési fázis és a nagy olajhozam elérése érdekében. Az egészséges szárak leszáradása alapvetően elnyújtott. Ezért lehetséges, hogy a DALTON szára nedvesebb a betakarítás idején, míg a DARIOT esetében megfigyelhető az előrelépés a nemesítésben. A RAPOOL portfóliójában megjelenő új hibridek választása esetén nyugodtan várhatunk a betakarítással anélkül, hogy veszítenénk a magas hozamból. A PHOENIX CL például kifejezetten jól reagált a kései betakarításra. A magyarországi helyszínen mért adatok alapján elmondható, hogy a kéthetes várakozási idő alatt közel a felére csökkent a szár nedvességtartalma, és 4%-kal több termés érett be (3. ábra).

Amennyiben a fajták szalmanedvessége 50% alatti, könnyebben betakaríthatóak (1. ábra). A helyes vágási magasság is döntő szerepet játszik, hogy minél kevesebb anyag kerüljön a betakarítógépbe és optimálisan dolgozzon a szita, valamint a leválasztó. Alapkövetelmény a kombájn helyes (hibrid, időjárási körülmények, betakarítási teljesítmény alapján történő) beállítása, hogy TISZTÁN, KEVÉS VESZTESÉGGEL és HATÉKONYAN lehessen aratni (2. ábra). Egyes években még a terméshozam is növekedhet a betakarítógép helyes beállításával.

Pálffy András
termékfejlesztő
RAPOOL Hungária Kft.
www.rapool.hu

Amennyiben szeretne ingyenesen és rendszeresen friss szakmai információkat kapni hasonló témakörben, regisztráljon itt!

Magas terméshozamokat produkált idén az angol mezőgazdaság

2019. december 7. 06:41

A terméshozamok egyértelműen mutatják, mennyivel jobb időjárási körülmények között dolgozhattak idén az angol mezőgazdaságban.

Itt van a lista: ilyen kukoricát vegyen, ha nagy termést akar!

2019. december 6. 15:01

A kukorica posztregisztrációs fajtakísérletet ebben az évben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával együttműködésben szervezte meg a Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Második alkalommal állítják össze a kukorica ajánlati fajtalistáját

2019. november 29. 15:03

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Gabonatermesztők Országos Szövetségével (GOSZ) és a Vetőmag Terméktanáccsal (VSZT) együttműködve immáron második alkalommal állít össze ajánlati fajtalistát kukoricára, amelynek az a célja, hogy a termelők támpontot kapjanak a fajtaválasztáshoz.

A tavalyinál magasabb hozamot értek el a paradicsom és a fűszerpaprika termelők

2019. november 28. 10:17

A napraforgó betakarítása novemberre befejeződött, a vetésterület 100 százalékát learatták, összesen 561,7 ezer hektárról 1,7 millió tonna napraforgót takarítottak be.

A megfelelő vetésforgó RAPOOL-hibridekkel

2018. július 5. 11:34

Kiderült, hogy négyéves vetésforgóban körülbelül 100 kg/ha-ral több repce termett, mint a hároméves rendszerekben.

A Bayer elkötelezett a fenntarthatóbb élelmiszer-termelési rendszer mellett

2019. október 15. 04:37

A Bayer tavaly az összes versenytársánál többet – pro forma számítások szerint 2,3 milliárd eurót – fordított Crop Science üzletága kutatás-fejlesztési tevékenységeire a mezőgazdaságban.

A Bayer eladná a zöldségvetőmag részleget a BASF-nek

2018. március 21. 10:43

Az Európai Bizottság április 5-ig ellenőrzi a Monsanto Bayer által tervezett átvételét. Engedélyezés esetén a Bayer a teljes vetőmag üzletágat eladja a BASF-nek.

Öt új, bőtermő szójafajta követheti a Pannon régió díjnyertes vetőmagját

2019. február 11. 06:52

A következő két évben még legalább öt olyan szójafajtával készül a Mauthner csoport, ami hasonlóan nagy visszhangot kelt, mint az Agelica vagy az Atacama.