Növénytermesztés

„Azonos termelékenység a mesterséges világítás energiaköltségei nélkül”

Agrofórum Online

A függőleges gazdálkodás nem újdonság a zöldségtermesztés terén, de mindig van olyan újdonság, amely kiérdemli a termelők figyelmét. Hiszen a termelés fenntarthatósága és az erőforrások racionalizálása nem hagyható figyelmen kívül.

Ha ehhez hozzávesszük az energiatakarékosságot, akkor említést érdemel az a rendszer, amelyet Graziano Parrinello mérnök és David Giuseppe professzor szabadalmazott, mivel „lehetővé teszi a vertikális farmok termelékenységének fenntartását a mesterséges világításból származó energiaköltségek nélkül”.

A modulunk 300 m²-en évi 144 000 fej termelőkapacitással rendelkezik, így a több mint 480 darab négyzetméterenként/év átlagosan csak körülbelül száz liter vizet igényel naponta, az energiafogyasztást pedig teljes mértékben a 2 kw-os napelemek fedezik

– árulta el a szakember.

Így könnyen termelünk 250 grammot meghaladó zöldséget, ami 35 000 kg-os éves termelékenységet jelent, azaz több mint 120 kg/év termést négyzetméterenként. Ez egy olyan, leveles zöldségek termesztésére szolgáló modul, amely a vertikális gazdálkodáshoz alkalmazott akvaponikus technológiát alkalmazza. Itt az egész berendezés „kémiai motorja” egy 10 000 literes halgazdaság, ahol több mint 600 kg nagyszájú sügért tenyésztünk.

Ez a halgazdaság termeli a szükséges kémiai energiát. Alapvetően a farm vize biztosítja számunkra a tápanyagokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy évente több mint 35 000 kg leveles zöldséget termesszünk, többek között salátát, cikóriát, spenótot és még sok mást. Van egy működő prototípusunk, amely több mint három éve folyamatosan, szakaszosan működik, és amelyen továbbra is kísérletezünk különböző növényekkel. Eddig csak részben osztottuk el a termékeket, többnyire adományozással, mivel valójában egyesület formájában dolgozunk. A következő lépéshez a szabadalmunk iránt érdeklődő befektetők támogatására számítunk. Emellett szeretnénk egy valódi start-up vállalkozássá válni, amely a vállalatok szolgálatában áll, hogy kulcsrakész vertikális gazdálkodási rendszerekkel lássa el őket.

Miért fektetne valaki az önök projektjébe?

A válasz egyszerű: a már említett jellemzők mellett a mi termelési rendszerünk körülbelül 1000 euró/négyzetméterbe kerül, és magában foglalja a fedelet és a légkondicionáló rendszert, ami azt jelenti, hogy egy 300 négyzetméteres üvegház nagyjából 300 000 euróba kerülne, és a befektetés mindössze két és fél év alatt térülne meg. A rendszerek értékesítése helyett inkább arra összpontosítunk, hogy partnereket találjunk a technológia elterjesztésére és terjesztésére irányuló nagyszabású projekt kidolgozásához. Az elképzelés az, hogy nagyvállalatokkal együttműködve egy egész sor termő zöldségfélét állítanánk elő az aquaponikus technológiánkkal, amelyeket aztán egyetlen márkanév alatt lehetne forgalomba hozni.

Mi a helyzet a haltápok által képviselt határértékkel?

A rendszer teljes önállóságot érhet el úgy, hogy rovartenyésztést vezetünk be, és növényi hulladékot használunk a halak táplálására. Ma már rendelkezünk azokkal a technikai ismeretekkel, amelyekkel elérhetjük a külső tényezőktől független, teljes termelési körforgást, igen alacsony energia- és vízfogyasztás mellett.

A munkaerőigény szinte nulla?

A rendszer magas technológiai színvonala azt jelenti, hogy egyetlen személy irányíthatja a rendszert, aki a termés elrendezésével és betakarításával foglalkozik. A rendszer valójában teljesen autonóm. Háromszoros redundanciával tervezték, és távolról is irányítható. Ha a környezeti fenntarthatóságról van szó, az akvapónia önmagában is nyerő választás a technológia belső tulajdonságai miatt: először is, egyszerre termel állati és növényi fehérjéket, másodszor pedig olyan rendszert használ, ahol nem lehet növényvédő szereket vagy gyomirtókat alkalmazni, mivel azok megbontanák az állatok és a halak közötti biodinamikai egyensúlyt.

Egy másik újítás az élő zöldségek forgalmazása, vagyis olyanoké, amelyeknek a gyökerei még épek, és napokig képesek a fogyasztók otthonában is életben maradni, „végleg lenullázva a hűtőláncot”, és ezzel tovább csökkentve a környezeti hatásokat és az élelmiszer pazarlást.

További innováció e technológia olyan módon történő tolmácsolása, hogy ténylegesen a termelékenységre fókuszáltunk, így amellett, hogy a rendszert fenntarthatóság szempontjából kiválóvá tettük, rendkívül produktívvá is tettük azt. Úgy kezeltük a termelési folyamatot, hogy azt a lehető legdemokratikusabbá tegyük, azaz kis méretű, kapilláris alapú termelőrendszerekben gondolkodtunk. A családi mikrovállalkozások képesek arra, hogy a nagyvállalatoknak is termelékenységet biztosítsanak. Az akvaponikus termékek ökológiai tulajdonságai a FAO által is dokumentáltan a természetes biotermékekével egyenértékűek, ha nem jobbak.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9510052/same-productivity-but-without-the-energy-costs-from-artificial-lighting/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

45 centiméter mélyre ültetett kukorica bújt ki a földből, valóságos csoda történt

2025. november 28. 09:10

Egy ősi nép kukoricatermesztést folytat minimális csapadék mellett, öntözés és talajművelés nélkül, mégis eredményesen – érdemes odafigyelni a tapasztalataikra.

Borzasztó tárolási veszteséget szenvednek el évről évre, a gabona közel 40 százaléka megy pocsékba

2025. november 22. 16:10

Az élelmiszerbiztonság megteremtése még mindig alapvető cél Afrikában. Nem feltétlenül termelnek keveset, inkább az a gond, hogy képtelenek megőrizni a terményeik minőségét.

Szójamentes jövő: brit kutatók áttörése

2025. november 12. 11:10

A Germinal projekt áttörést hozhat a fenntartható, helyben termeszthető növényi fehérjék terén.

Ekkor érkezhet az első hó, meglepően közel állunk hozzá

2025. november 5. 13:10

Lesz-e kemény tél és havazás, hótakaró, ami megvédi az őszi vetéseket? A válasz ma még bizonytalan, de a meteorológusok jósolni már tudnak.

A kén nélkülözhetetlen tápanyaga a zöldségféléknek

2019. augusztus 26. 09:57

A kénről sokan nem tudják, hogy Nightinale, Beckenbach és társai már a 40-es években, Amerikában, több vonatkozásban tisztázták az élettani szerepét. Tévesen a kén „felfedezését” is, a múltszázad második felére datálják, amikor Európában a 80-as évek végén, a 90-es évek elején a kénhiány jelenségét dán, német és holland kutatók a keresztesvirágúakon, gyümölcsfákon és más olajos növények termesztése során tömegesen tapasztalták.

Zöldségtermesztőknek a foszfortrágyázásról

2023. január 17. 11:28

Jól ismert hazai növénytermesztési lapunkban nemrég egy írás jelent meg a foszforról, amelyben a szerző az alacsony talaj-foszforszintet a hazai termőföldek egyik termés-limitáló tényezőjének nevezte. A zöldségfélék esetében nem végeztünk felmérést, nincsenek külön pontos ismereteink a szántóföldi zöldségfélékkel hasznosított területek foszforellátottságáról, ha nem is limitáló tényező, de valószínű a tápanyagellátás egyik gyenge, vagy éppen a leggyengébb láncszeme.

Zöldségtermesztésben néha alábecsült, máskor túlértékelt növényi tápelemek I.

2022. május 3. 05:36

Mit kell tudni a kémiai elemek növényélettani hatásáról, növénytáplálásban betöltött szerepükről?

Vertikális zöldségtermesztés víztakarékosan, fenntarthatón (Planet Budapest II.)

2022. január 6. 18:05

Számos mezőgazdasági téma mellett a kertészeti ágazat is nagy hangsúlyt kapott a november 30. és december 3. között megrendezett Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expón - többek között a hidropóniás rendszereken keresztül.