Növénytermesztés
Növénytermesztés

Baj lehet a repcékkel! – vagy mégsem…

Baj lehet a repcékkel! – vagy mégsem…

Agrofórum Online

Az országot járva-kelve szinte mindenütt erőteljes, már-már túlfejlett repcéket látunk. Nem lesz ebből baj? – kérdeztem Légrádi Miklóstól.

Az országot járva-kelve szinte mindenütt erőteljes, már-már túlfejlett repcéket látunk. Nem lesz ebből baj? – kérdeztem Légrádi Miklóstól.

Az Agrofórum olvasói már tapasztalhatták, hogy a Lengyeltótiban gazdálkodó Légrádi Miklóshoz évek óta baráti szálak fűznek, amelyet a 2008-ban elért rekord repcetermésnek köszönhetünk mindketten. Most is erre hivatkozva kerestem meg egy szakmai beszélgetésre, amelyet azóta is rendszeresen megteszek, ha azt az országos repcehelyzet indokolja.

Először találkoztam Miklós személyében olyan szakemberrel, aki az élet dolgait, a természet rendjét, és benne a növényeket egy sajátos filozófiával közelíti meg – mindennek az okát, a miértjét keresve, és megadva arra a logikus választ.

– Nem lesz baj a repcékkel? – kérdeztem.
– Ha ügyelünk rá, akkor nem – volt a válasz, és következett a magyarázat: Az elmúlt időszak csapadék viszonyai és általában az időjárás kedvezett a repcének, így sokhelyütt már azon gondolkodik, hogy szárba kellene indulnia.

Az utóbbi napok, meg az elkövetkezendők is erre inspirálják (napfény és 14-17 oC meleg). A baj akkor lehet, ha engedünk a repcének, mert ebben az időszakában olyan, mint a versenyló, csak nyargalna, ahogy a napfény, és a meleg, meg a tápanyagok ösztönzik.

Mit kell tennünk? Jó erősen tartani a „szárat” és visszafogni, mint a kanyarban a versenylovat.

Mert milyen repcét szeretnénk a télbe engedni? Olyat, amelynek erős a gyökérzete, legalább ujjnyi vastag a gyökérnyaka, és bármekkora levelei is vannak – mint, ahogy ezt láttuk is – a szár differenciálódása nem indult meg.
A ilyen repce a legkeményebb telet is átvészeli. Tavaszra ezek a hatalmas levelek megfagyva, megsárgulva szinte beborítják az egész táblát, de a növény „közepe” az él.

Ezt pedig úgy érjük el, hogy folytonosan figyelve az állományt, az első túlburjánzó növekedést blokkoljuk valamilyen regulátor alkalmazásával.

– Hányszor? – vetem közbe.
– Ahányszor kell. Akár kétszer, háromszor is.
– Nem károsul a repce?
– Nem, és ha kell akár negyedszer is rámegyek a regulátorral.

*

A beszélgetésünk itt nem ért véget. Felelevenítettük a talajelőkészítés, a tápanyaghasználat, a vetés technológiáját, körülményeit, de ezt – „eső után köpönyeg” alapon – most nem ismertetjük, de valamikor – valószínűleg már csak 2016-ban – visszatérünk rá. Lehet, hogy akkor, amikor az itt látott (bemutatott) repcetábla terméseredményeit is megismertük, mert Légrádi Miklós állítja: itt rekordtermés lesz.

– Úgy legyen.

Utószó: Most még nem késő. Aki hasonló gondokkal küszködik, mint a lengyeltóti gazda, ne sajnálja a vegyszert!
A termést a vetéssel alapoztuk meg, de az eredmény nem csak a Jóistenen, hanem rajtunk is múlik. Ezért tettük most közzé ezt a felhívást és ajánlást.

(Dr. Bódis László – Agrofórum Online)

Növelnék a versenyképes szójatermelést

2019. december 11. 09:33

A gazdálkodók további ösztönzésére, a mind gazdaságosabb termelés érdekében, ez év szeptemberében 100 milliárd forint hitelkeretig elindult a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházási hitelekhez kapcsolódó, a kamatköltségeket 80 százalékig átvállaló kamattámogatási program.

Magas terméshozamokat produkált idén az angol mezőgazdaság

2019. december 7. 06:41

A terméshozamok egyértelműen mutatják, mennyivel jobb időjárási körülmények között dolgozhattak idén az angol mezőgazdaságban.

Itt van a lista: ilyen kukoricát vegyen, ha nagy termést akar!

2019. december 6. 15:01

A kukorica posztregisztrációs fajtakísérletet ebben az évben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával együttműködésben szervezte meg a Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Második alkalommal állítják össze a kukorica ajánlati fajtalistáját

2019. november 29. 15:03

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Gabonatermesztők Országos Szövetségével (GOSZ) és a Vetőmag Terméktanáccsal (VSZT) együttműködve immáron második alkalommal állít össze ajánlati fajtalistát kukoricára, amelynek az a célja, hogy a termelők támpontot kapjanak a fajtaválasztáshoz.

Fókuszban a genotípus – fajta/hibridspecifikus agrotechnika alapelvei a búzánál és repcénél

2019. március 15. 08:57

A genotípus helyes vagy helytelen megválasztása egy adott növény esetében már „starthelyzetben” eldöntheti a növény termesztésének hatékonyságát, jövedelmezőségét. A genotípust egyszerre kell adaptálnunk az ökológiai feltételekhez (időjárás, talaj), valamint az agrotechnikai elemekhez (előveteménytől a trágyázáson, növényvédelmen át a betakarításig).

„Elértük már az 5,7 tonnát is” - Kiváló tapasztalatok az UMBERTO KWS repcével! (Nyárlőrinc)

2019. július 24. 10:07

„A repcetermesztést 2008-ban kezdtük, azóta szépen emelkedik felfelé a terméseredmény, elértük már az 5,7 tonnát is”

Soha ne legyen rosszabb évünk! - A magyar mezőgazdaság 2018. évi teljesítményének elemzése

2019. március 29. 13:46

Előzetes adatok alapján a mezőgazdaság teljes bruttó kibocsátásának volumene a 2017. évi 4 százalékos csökkenés után 2018-ban 3 százalékkal emelkedett. Ezen belül a növényi termékek kibocsátásának volumene 2, az állatok és állati termékeké pedig 6 százalékkal bővült.

Emelkedett a kukorica és a búza ára

2018. február 13. 11:50

A búzához hasonlóan a kukorica ára is nőtt a világpiacon. Az Argentínából származó termény exportára december 8. és január 12. között tonnánként öt dollárral 163 dollárra emelkedett.