Nagyvilág

Berobban a vertikális növénytermesztés?

Agrofórum Online

Egy új globális trend kibontakozásának lehetünk tanúi, és ez nem más, mint a napfénytől elzárt növénytermesztési rendszerek, mesterséges megvilágítással, függőleges, vagyis vertikális növényelrendezéssel.

A polcrendszer jelleggel kialakított termesztési technológia víz-, és helytakarékosságot, valamint felhagyott helyek kihasználási lehetőségét kínálja. Napjainkban ugyan leginkább a fűszernövények és salátafélék tekintetében muzsikál a technológia, de a Wageningen Egyetem berkeiben intenzív kutatás zajlik a további lehetőségek kapcsán is.

Leo Marcelis, a Wageningen Egyetem kertészettudományok professzora szerint a növények napfényt egyáltalán nem ,,látnak” ehelyett energiatakarékos LED megvilágítást kapnak. Marcelisék azt próbálják megállapítani, hogy milyen az az optimális megvilágítás, amely mellett legnagyobb mértékű a növények produkciója. Mind a megvilágítás intenzitása, mind színe (vörös és kék) valamint a megvilágítás pozíciója is változtatható paraméterek. A vizsgálatok során értékelik a növények növekedési tulajdonságait, valamint a minőség, polcon tarthatóság, ízanyagok tekintetében is megfigyeléseket tesznek.

Egy 2021-ben megjelent publikáció a rohamosan terjedő technológia számos előnyét számba vette: ilyenek a helytakarékosan, nagy mennyiségű növény előállításának lehetősége, de megemlíthető a gondosan szabályozott környezet is, amely egész évben biztosítja a növénytermesztés feltételeit, amely mesterséges termesztőközegen, talajmenetesen történik.

A módszernek köszönhetően a friss zöldség és gyümölcs előállíthatóságának korlátai megdőlhetnek: a sűrűn lakott városi környezetben, felhagyott ipari épületek, vagy éppen irodák ,,polcait” gazdagíthatják a növények. De kiterjeszthető így a növénytermesztés akár a sivatagok, tundra vagy akár az űr területére is. Előnye továbbá, hogy a felhasznált víz mennyisége a szabadföldihez képest igen csekély: a növények által párologtatott nedvesség visszakerül a rendszerbe. A kísérletben egy kg leszüretelt paradicsom előállításához mindössze 2-4 liter vízre van szükség. Szabadföldi körülmények között (főleg szárazabb területeken) Marcelis szerint – ez a vízmennyiség akár 60 liter is lehet. Arról nem is beszélve, hogy miután ezek a rendszerek zártak, a kártevők és kórokozók betelepülésének valószínűsége is elenyésző – így a növényvédelem költségei is elhanyagolhatók, és a felhasznált tápanyagok sem kerülnek ki a környezetbe.

A technológia árnyoldala – merthogy az is van – az energiaigény magas, és a befektetési költségek igen magasra rúgnak. Jóval drágább berendezések szükségesek hozzá, mint egy hétköznapi termesztőberendezés létesítéséhez. Ugyanakkor a LED-es megvilágítási megoldások egyre olcsóbbak, és egyre szélesebb körben terjednek.

A világítótestek, miután számos színben hozzáférhetők, így a növényfajunk igényeinek megfelelően állíthatók. A vörös fénytartomány a fotoszintézist, a növényi produkciót támogatja. Ugyanakkor kizárólag vörös fény mellett a növények életfolyamatai elégtelenül zajlanak, így kék fényre is szükség van. A növénynek számos fényérzékelő receptora van, amelyek működéséhez számtalan biokémiai folyamat köthető. Fontos kutatási kérdés, hogy mennyire tér el a fiatal növények igénye a kifejlettekétől.

A befektetők nagyon élénken reagálnak a lehetőségre: a Wageningen Egyetem szerint 2021. decemberében az Infarm nevű vállalat 200 millió dolláros befektetést foganatosított az ilyen irányú fejlesztéseibe, míg 2023-ban Quatarban nyit meg egy kutatási központot.

A Plenty nevű, vertikális termelésre specializálódott cég szerint egy hektár területen képesek annyi növényt megtermelni, amit konvencionális technológiával 360 ha-on lenne lehetséges, miközben a felhasznált víz mennyisége 95%-kal kevesebb!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elképesztő: mínusz 35 fokon érlelődött ez az ital

2025. november 29. 14:10

Egy Patagóniából indult whisky a világ végéig utazott, hogy mínusz 35 fokban érlelődve teljesen új karaktert kapjon.

Milyen fűtőértéke van a császárfának?

2025. szeptember 30. 14:10

A császárfa fűtőértékével kapcsolatos állításokat gyakran túlértékelik – szakmai vizsgálatok mutatják a korlátokat.

A farm, ahol minden a régi – és ez a legjobb benne

2025. június 20. 08:10

Skócia szívében élő gazdaság, amely évszázadokon átívelő történelmével és élő múzeumként működő farmjával varázsolja el látogatóit.

10 növény, ami úgy viselkedik, mint egy állat

2025. június 18. 16:10

Mozognak, csalnak, védekeznek és vadásznak – ezek a növények megdöntik a csendes, mozdulatlan zöldek mítoszát.

Mini vagy Maxi? Hogyan tovább traktorfejlesztés?

2019. augusztus 13. 05:37

Az új nagy teljesítményű traktorok rendkívül drágák, viszont a tömegük még így is túl kicsi ahhoz, hogy hatalmas teljesítményüket hatékonyan alakítsák át vonóerővé. A további jelentős tömegnövelés azonban számos ok miatt nem tűnik követendő fejlődési iránynak.

Mit mutat a repcetarló?

2022. június 30. 14:38

Akár vissza is kérdezhetnénk, miért, növényvédelmi szempontból mutat bármit is?

Natural Force – a méhkímélő biostimulátor

2022. április 19. 10:42

Ha vannak szántóföldi kultúrák, ahol a lombtrágyázás és a biostimulátorok használata ma már elfogadott gyakorlat, akkor azok az olajos növényeink. Az őszi káposztarepce hordozza talán az egyik legnagyobb termelési kockázatot, mert komoly ráfordítást igényel a vegetáció során, a megtérülés azonban 3 tonna alatt kétséges.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: erősödik a szürkepenészes fürtrothadás

2022. szeptember 22. 05:37

A gyümölcsfélék, a szőlő és a szabadföldi zöldségfélék betakarítása folyamatosan halad, emiatt a kártevők és a betegségek elleni kémiai védekezésre már alig van lehetőség, legfeljebb a szüret után.