Növénytermesztés

Búzatermesztés 200 évvel ezelőtt

Agrofórum Online

A mai, erősen gépesített módszerekhez képest a búzatermesztés 200 éve fizikailag sokkal megterhelőbb és időigényesebb volt, mint manapság. De milyen munkafolyamatok történtek, mire a búzát végre el tudták tárolni?

A talaj előkészítése és a vetés

A talaj előkészítése a vetéshez általában az előző év őszén kezdődött. A talajművelés fontos része volt a szántás, amelyet ló vagy ökör által húzott fa- vagy vasekével végeztek. Ezek sokkal kevésbé voltak hatékonyak, mint a modern gépek, de lehetővé tették a földművesek számára a talaj feltörését és a vetésre való előkészítését. Ezután a talajt boronával tovább törték és egyengették. Ezt gyakran egyszerű fa- vagy vaskaróval végezték, amelyet szintén állatok húztak.

Magát a vetést általában kézzel végezték. A gazdák a búzamagokat egyenletesen szórták szét a talajon. Ez a technika nagy szakértelmet és tapasztalatot igényelt- A vetés után a földet gyakran újra boronálták, hogy a magokat enyhén beborítsák a földdel, és megvédjék őket a madaraktól és más állatoktól.

Növényápolás

A vegetációs időszak alatt a búzaföldek folyamatos foglalkozást igényeltek. Az egyik legnagyobb kihívást a gyomirtás jelentette, mivel a gyomok túlnőttek a fiatal búzanövényeken, és elhasználták a fontos tápanyagokat és a vizet. A gyomirtást kézzel, kapákkal és gyomkésekkel végezték, ami nagyon munkaigényes tevékenység volt. A gazdáknak rendszeresen végig kellett járniuk a földeket, és eltávolítaniuk a gyomokat, hogy a búzanövényeknek elegendő helyük legyen a növekedéshez.

A kártevők és betegségek szintén veszélyt jelentettek a termésre. A gazdáknak azonban csak kevés eszközük volt e veszélyek elhárítására. Gyakran támaszkodtak olyan hagyományos módszerekre, mint a kártevők elriasztására szolgáló kísérőnövények ültetése vagy hamu és mész kiszórása a talaj javítása és a kártevők ellen.

Betakarítás

A betakarítás a búzatermesztés egyik legmunkaigényesebb fázisa volt. Késő nyáron kezdődött, amikor a búza megérett. Az aratást szinte kizárólag kézzel, sarló és kasza segítségével végezték. A parasztok lekaszálták a búzát, és kévékbe kötötték. Ezeket a kévéket aztán száradni hagyták. Néhány napos száradás után a kévéket szekerekre rakodták, és elvitték kicsépelni. A cséplés, azaz a szemek elválasztása a száraktól és a héjtól, különösen nehéz feladat volt. A munkások ritmikusan verték a kévéket, hogy a szemeket szétválasszák. Ez nemcsak fizikailag megerőltető, hanem időigényes tevékenység is volt.

Tisztítás és tárolás

Miután a búzát kicsépelték, a szemeket meg kellett tisztítani, hogy eltávolítsák a pelyvát, a szennyeződéseket és a gyommagvakat. Ezt általában rostálással végezték.

A búzaszemeket ezután zsákokba töltötték, és száraz, jól szellőző helyen tárolták a penészesedés megelőzése érdekében. Sok gazdálkodónak voltak erre a célra speciális magtárai vagy pajtái. A jó tárolás kulcsfontosságú volt a búza minőségének megőrzése és a kártevők vagy a nedvesség okozta veszteségek elkerülése érdekében.

A technológiai fejlődés és hatása

A 19. század folyamán a technológiai fejlődés fokozatosan kezdte megváltoztatni a mezőgazdaságot. A mechanikus cséplőgépek bevezetése az 1830-as és 1840-es években sokkal egyszerűbbé és hatékonyabbá tette a cséplési folyamatot. A gépeket kezdetben lovak hajtották, majd később gőzgépek váltották fel őket, amelyek lehetővé tették a termelékenység jelentős mértékű növekedését.

A jobb ekék és más mezőgazdasági eszközök kifejlesztése szintén hozzájárult a talajművelés és a vetés javításához. Ezek az újítások azonban társadalmi változásokat is eredményeztek, mivel kevesebb munkaerőt igényeltek, és így sok mezőgazdasági munkás életét változtatták meg.  

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Globális felmelegedés: veszélyben az élelmiszernövények

2025. május 12. 08:10

A felmelegedés miatt a legfontosabb élelmiszernövények fele veszélybe kerülhet világszerte, főleg az alacsonyabb övezeteken.

Erősödik az RAGT: felvásárolta a Deleplanque Csoportot

2025. május 3. 16:10

A francia RAGT lezárta a Deleplanque Csoport felvásárlását, ezzel tovább bővíti vetőmag-portfólióját és megerősíti európai jelenlétét.

„Kukoricázz velünk!” – termelési verseny 2025

2025. április 23. 13:10

A Kukorica Kör Egyesület idén is meghirdette a „Kukoricázz velünk!” termelési versenyt! Az eddigi évekhez hasonlóan a 2025-ös versenyben sem a legnagyobb terméseredményt díjazzák.

Biztonságban a tavaszi munkák alatt

2025. április 13. 11:10

A mezőgazdasági szezon indulásával a szabadban végzett munkák száma és a baleseti kockázat is megnő, különösen a villamos hálózatok közelében.

75 éve kezdődött a John Deere önjáró kombájnok gyártása

2022. augusztus 8. 07:36

A John Deere kombájnok sikertörténete az 55-ös modelltől az „X” sorozatig a műszaki innovációról, valamint a professzionális kereskedői hálózaton keresztül nyújtott magas színvonalú ügyféltámogatásról szól.

Csicsóka: egészséges gumós növény, ideális cukorbetegeknek és diétázóknak

2025. január 31. 14:40

A csicsóka rendkívül fagyálló, akár -30 °C-ig képes átvészelni a telet. A gumói a földben maradhatnak télen is.

Ukrajnában megkezdték az aratást

2021. június 22. 09:44

Ukrajna, a globális szinten is jelentős mezőgazdasági exportőr megkezdte a 2021-es gabona betakarítását. Az első gabonaszállítmányok már a fekete-tengeri mennek, az export az ukrán Nika-Tera tengeri kikötőből indult meg.

A búzatermésnek csak a fele van jó állapotban Franciaországban

2024. július 29. 12:10

A búza 50 százaléka volt jó vagy kiváló állapotban július 22-én, ami csökkenés az egy héttel korábbi 52 százalékhoz képest.