Növénytermesztés

Búzatermesztés 200 évvel ezelőtt

Agrofórum Online

A mai, erősen gépesített módszerekhez képest a búzatermesztés 200 éve fizikailag sokkal megterhelőbb és időigényesebb volt, mint manapság. De milyen munkafolyamatok történtek, mire a búzát végre el tudták tárolni?

A talaj előkészítése és a vetés

A talaj előkészítése a vetéshez általában az előző év őszén kezdődött. A talajművelés fontos része volt a szántás, amelyet ló vagy ökör által húzott fa- vagy vasekével végeztek. Ezek sokkal kevésbé voltak hatékonyak, mint a modern gépek, de lehetővé tették a földművesek számára a talaj feltörését és a vetésre való előkészítését. Ezután a talajt boronával tovább törték és egyengették. Ezt gyakran egyszerű fa- vagy vaskaróval végezték, amelyet szintén állatok húztak.

Magát a vetést általában kézzel végezték. A gazdák a búzamagokat egyenletesen szórták szét a talajon. Ez a technika nagy szakértelmet és tapasztalatot igényelt- A vetés után a földet gyakran újra boronálták, hogy a magokat enyhén beborítsák a földdel, és megvédjék őket a madaraktól és más állatoktól.

Növényápolás

A vegetációs időszak alatt a búzaföldek folyamatos foglalkozást igényeltek. Az egyik legnagyobb kihívást a gyomirtás jelentette, mivel a gyomok túlnőttek a fiatal búzanövényeken, és elhasználták a fontos tápanyagokat és a vizet. A gyomirtást kézzel, kapákkal és gyomkésekkel végezték, ami nagyon munkaigényes tevékenység volt. A gazdáknak rendszeresen végig kellett járniuk a földeket, és eltávolítaniuk a gyomokat, hogy a búzanövényeknek elegendő helyük legyen a növekedéshez.

A kártevők és betegségek szintén veszélyt jelentettek a termésre. A gazdáknak azonban csak kevés eszközük volt e veszélyek elhárítására. Gyakran támaszkodtak olyan hagyományos módszerekre, mint a kártevők elriasztására szolgáló kísérőnövények ültetése vagy hamu és mész kiszórása a talaj javítása és a kártevők ellen.

Betakarítás

A betakarítás a búzatermesztés egyik legmunkaigényesebb fázisa volt. Késő nyáron kezdődött, amikor a búza megérett. Az aratást szinte kizárólag kézzel, sarló és kasza segítségével végezték. A parasztok lekaszálták a búzát, és kévékbe kötötték. Ezeket a kévéket aztán száradni hagyták. Néhány napos száradás után a kévéket szekerekre rakodták, és elvitték kicsépelni. A cséplés, azaz a szemek elválasztása a száraktól és a héjtól, különösen nehéz feladat volt. A munkások ritmikusan verték a kévéket, hogy a szemeket szétválasszák. Ez nemcsak fizikailag megerőltető, hanem időigényes tevékenység is volt.

Tisztítás és tárolás

Miután a búzát kicsépelték, a szemeket meg kellett tisztítani, hogy eltávolítsák a pelyvát, a szennyeződéseket és a gyommagvakat. Ezt általában rostálással végezték.

A búzaszemeket ezután zsákokba töltötték, és száraz, jól szellőző helyen tárolták a penészesedés megelőzése érdekében. Sok gazdálkodónak voltak erre a célra speciális magtárai vagy pajtái. A jó tárolás kulcsfontosságú volt a búza minőségének megőrzése és a kártevők vagy a nedvesség okozta veszteségek elkerülése érdekében.

A technológiai fejlődés és hatása

A 19. század folyamán a technológiai fejlődés fokozatosan kezdte megváltoztatni a mezőgazdaságot. A mechanikus cséplőgépek bevezetése az 1830-as és 1840-es években sokkal egyszerűbbé és hatékonyabbá tette a cséplési folyamatot. A gépeket kezdetben lovak hajtották, majd később gőzgépek váltották fel őket, amelyek lehetővé tették a termelékenység jelentős mértékű növekedését.

A jobb ekék és más mezőgazdasági eszközök kifejlesztése szintén hozzájárult a talajművelés és a vetés javításához. Ezek az újítások azonban társadalmi változásokat is eredményeztek, mivel kevesebb munkaerőt igényeltek, és így sok mezőgazdasági munkás életét változtatták meg.  

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Minőségi bála: szívvel-lélekkel-tapasztalattal + videó

2025. augusztus 5. 16:10

Komjáthi Gábor hazánk legnívósabb lovardáit, és egyik legszínvonalasabb tejelő tehenészetét látja el bálákkal, és garanciát is vállal.

Tengeri sünnel turbózzák a zöldséget – hihetetlen, de működik!

2025. július 30. 16:10

Tengeri sünből készül az új „csodatrágya”, ami látványosan serkenti a saláták növekedését – laboreredmények is igazolják a hatását.

Kendertermesztők, figyelem: az EU most igazán zöld utat ad

2025. július 26. 08:10

Az EU 2028-tól a haszonnövény-kender teljes növényi részét agrártermékké minősítené, és ezzel egyidejűleg támogathatóvá tenné a virágzatot is.

Miért nem jó ötlet újravetni a lucernát ugyanarra a földre?

2025. július 25. 08:10

A lucerna képes gátolni saját magvainak csírázását és fejlődését. Az önmérgezés komoly kockázatot jelent az újravetés során.

Ötvenmillió tonnához közelít az ukrán betakarítás

2023. január 9. 06:47

A gazdálkodók 10,7 millió hektáron takarítottak be termést, a gabonatermés átlagosan 4,64 tonnát tesz ki hektáronként.

Farkaspók veszély? Áfonyaszedéskor erre figyelj!

2024. január 4. 07:10

Tudtad, hogy a vörös áfonya betakarításakor több száz farkaspók szalad végig a víz tetején ringatózó gyümölcsökön és – jobb híján – a gyümölcsöt betakarító emberekre másznak fel?

Hogyan takarítsuk be a friss fűszernövényeket ősszel, hogy egész télen használhassuk őket?

2022. szeptember 3. 06:36

Tanulja meg, hogyan takarítsa be a friss fűszernövényeit ősszel, hogy egész télen felhasználhassa őket a konyhában, sütéshez-főzéshez, tinktúrákhoz, gyógyteákhoz, és sok minden máshoz.

A betakarítási hírek nyomták le a kukorica és a szójabab árát

2023. október 10. 17:10

Amerikában inkább mínuszokat, míg Európában értéknövekedést lehetett látni a hét első napi terménykereskedésében.