Növénytermesztés

Emelkedett a napraforgó ára

Agrofórum Online

Az elmúlt hetekben a mélypontról (tonnánként 80 ezer forint) elkezdett emelkedni a napraforgómag ára.

Lassan a vége felé tart a napraforgó betakarítása. A termés mennyisége megfelel az átlagosnak. Azok jártak jól, akiknek volt türelmük megvárni, míg szárazabbra fordul az időjárás.

Az elmúlt hetekben a mélypontról (tonnánként 80 ezer forint) elkezdett emelkedni a napraforgómag ára. Úgy tűnik, a felvásárlókban is tudatosult, hogy kevesebb termett belőle, mint amire számítottak. Dr. Vörös Géza, a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatója elmondta, akik vártak a betakarítással, arra számítottak, a naposabb időben csökken a mag víztartalma, így a szárítási költségeken is lehet spórolni. Jól kalkuláltak, mert az elmúlt két hétben minimális eső esett, és aki ebben az időszakban deszikkáltatta (vegyszeres permetezéssel történő szárítás) a növényt, az jobban járt, mint aki az esős időszakban tette ezt. Több területen ugyanis a fehér- és szürkepenészes rothadás jelei mutatkoztak a napraforgók tányérjain.

Emellett nagy kárt okoztak a seregély rajok is, a gazdálkodók arra kényszerültek, hogy igyekezzenek a munkálatokkal. E hét elején a tőzsdén 86 500 forintot adtak a csepeli szabadkikötőbe szállított termény tonnájáért, ami azonban még jócskán elmarad a megszokott százezer forint feletti ártól.

A megvásárolt mag egy részét a szolnoki feldolgozóba szállítják, ahol napraforgó olajat készítenek belőle. Ide azok szállíthatnak, akikkel az üzem szerződést kötött, és a laboratóriumi adatok szerint kiváló minőségű a termény. Nagy felvásárlók még a madáreleséget, takarmányt készítő üzemek, a maradékot pedig külföldön próbálják meg értékesíteni a kereskedők.

A felsőnánai mezőgazdasági szövetkezet idén 160 hektáron vetett napraforgót, tudtuk meg Fábián Imre elnöktől. Ők befejezték a betakarítást, hektáronként 2,7 tonnát tudtak betárolni. – Szerencsések voltunk abból a szempontból, hogy eső után deszikkáltattuk a növényt, így kevesebb szárítási költséggel tudtunk aratni – mondta Fábián Imre. – Idén nem kötöttünk szerződést senkivel, várunk, míg elindulnak felfelé az árak. Volt olyan év, amikor leszerződtük a terményt, és a fele sem termett meg, így ki kellett fizetnünk a felvásárlónak a hiányzó mennyiséget, azóta óvatosabban kötünk előre szerződést. Jellemző, hogy a kereskedők megvárják, míg kiürülnek azok a források, akiknek nagyon sürgős a növény értékesítése, és csak ezt követően emelnek árat. Mi türelmesek vagyunk – tette hozzá az elnök.

Dr. Vörös Géza azt is elmondta, a csapadék (három hét alatt területenként változóan 90-190 milliméter között hullott) rengeteg gondot okozott az idén, éppen amiatt, hogy rövid idő alatt esett sok, és közel a betakarításhoz. Mára javult a talajok állapota, így mindenhol megkezdték az őszi vetést. Az árpát már elvetették a gazdák, hamarosan kezdik az őszi búza és a repce vetését is.

A repce és a napraforgó olaj sem rosszabb mint az olívaolaj

Bármennyire is furcsán hangzik, zsírok szempontjából a repce jobb, mint a napraforgó olaj. Pároláshoz, sütéshez kifejezetten jó megoldás a napraforgó olajat vagy az ennél jobb zsírsav-összetételű repce olajat használni. A napi tapasztalat mégis inkább az, hogy a boltok polcai roskadoznak a különböző sütéshez, főzéshez javasolt drága olíva olajoktól. Pedig a nem első préselésből nyert olívaolaj már nem túl értékes a kíméletes hőmérsékleten végzett pároláshoz, a pácolt húsok sütéséhez. A finomított repce olaj jól bírja a hőterhelést, bátran helyettesíthetjük vele a napraforgó olajat a sütés és párolás során. A szűz vagy a hidegen sajtolt repceolajat pedig salátakészítéshez, tésztaételek, zöldségek ízesítésére használjuk. A sok egyszeresen telítetlen zsírsav- és jelentős linolénsav-tartalmának köszönhetően, az olívaolaj hatásaihoz hasonlóan, az LDL- és összkoleszterinszintet csökkenti.

A napraforgó Észak-Amerikából származik, az indiánok már 3 ezer éve termesztették. Európába az 1510-es években hozták át, először dísznövényként.

(teol.hu)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Új korszak kapujában: zöld utat kaphat a precíziós nemesítés

2025. április 1. 16:10

A tagállamok képviselői megszavazták a precíziós nemesítési technikák szabályozására vonatkozó rendelet tervezetét.

Csökkenő kereslet, feketepiac: megoldások a dohányágazat kihívásaira

2025. február 12. 09:40

Az évente megrendezett dohánytermelői nyílt nap lehetőséget biztosít a termelőknek a szakmai ismeretek bővítésére és az iparági párbeszédre.

Magyar fejlesztésű toxinvizsgáló forradalmasíthatja a gabonafélék ellenőrzését

2025. február 10. 13:10

A fejlesztés segíthet a gabonafélék minőségének javításában a beléjük kerülő növényi és gombatoxinok analizálásával.

Ismét segíti a kukoricatermelőket a legjobb hibridek kiválasztásában a GOSZ-VSZT-NAK

2025. február 2. 14:10

A GOSZ-NAK-VSZT országos kukorica fajtakísérletei 2025-ös évben is folytatódnak. Tavaly ősz óta folyamatban van 8 helyszínen az őszi búza, valamint 6 helyszínen az őszi káposztarepce fajtakísérlet.

Mikor érett a dió és a mogyoró termése?

2022. szeptember 12. 04:38

Mitől függ, hogy mikor szüretelhető a dió és a mogyoró? Mikor tekinthető érettnek az említett növények termése?

Az Egyesült Államok a világ legnagyobb kukoricatermelője

2021. február 10. 05:38

Éves 347,05 millió tonnás terméssel kukoricatermelésben világelső az Egyesült Államok.

Jó terméshozamokat értek el idén a gazdálkodók

2019. október 10. 08:11

A 3 tonna körüli napraforgóátlag világszinten is rekord, kukoricából ugyanakkor a tavaszi szárazság miatt a várakozásokhoz képest hektáronként 1-1,5 tonnával kevesebb termett.

Az ukrán betakarítás 51 millió tonnánál tart

2023. január 15. 07:37

Az ukrán szaktárca közleménye szerint a gazdálkodók 10,9 millió hektáron takarítottak be termést, a gabonatermés átlagosan 4,7 tonna hektáronként.