Növénytermesztés

Emelkedett a napraforgó ára

Agrofórum Online

Az elmúlt hetekben a mélypontról (tonnánként 80 ezer forint) elkezdett emelkedni a napraforgómag ára.

Lassan a vége felé tart a napraforgó betakarítása. A termés mennyisége megfelel az átlagosnak. Azok jártak jól, akiknek volt türelmük megvárni, míg szárazabbra fordul az időjárás.

Az elmúlt hetekben a mélypontról (tonnánként 80 ezer forint) elkezdett emelkedni a napraforgómag ára. Úgy tűnik, a felvásárlókban is tudatosult, hogy kevesebb termett belőle, mint amire számítottak. Dr. Vörös Géza, a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatója elmondta, akik vártak a betakarítással, arra számítottak, a naposabb időben csökken a mag víztartalma, így a szárítási költségeken is lehet spórolni. Jól kalkuláltak, mert az elmúlt két hétben minimális eső esett, és aki ebben az időszakban deszikkáltatta (vegyszeres permetezéssel történő szárítás) a növényt, az jobban járt, mint aki az esős időszakban tette ezt. Több területen ugyanis a fehér- és szürkepenészes rothadás jelei mutatkoztak a napraforgók tányérjain.

Emellett nagy kárt okoztak a seregély rajok is, a gazdálkodók arra kényszerültek, hogy igyekezzenek a munkálatokkal. E hét elején a tőzsdén 86 500 forintot adtak a csepeli szabadkikötőbe szállított termény tonnájáért, ami azonban még jócskán elmarad a megszokott százezer forint feletti ártól.

A megvásárolt mag egy részét a szolnoki feldolgozóba szállítják, ahol napraforgó olajat készítenek belőle. Ide azok szállíthatnak, akikkel az üzem szerződést kötött, és a laboratóriumi adatok szerint kiváló minőségű a termény. Nagy felvásárlók még a madáreleséget, takarmányt készítő üzemek, a maradékot pedig külföldön próbálják meg értékesíteni a kereskedők.

A felsőnánai mezőgazdasági szövetkezet idén 160 hektáron vetett napraforgót, tudtuk meg Fábián Imre elnöktől. Ők befejezték a betakarítást, hektáronként 2,7 tonnát tudtak betárolni. – Szerencsések voltunk abból a szempontból, hogy eső után deszikkáltattuk a növényt, így kevesebb szárítási költséggel tudtunk aratni – mondta Fábián Imre. – Idén nem kötöttünk szerződést senkivel, várunk, míg elindulnak felfelé az árak. Volt olyan év, amikor leszerződtük a terményt, és a fele sem termett meg, így ki kellett fizetnünk a felvásárlónak a hiányzó mennyiséget, azóta óvatosabban kötünk előre szerződést. Jellemző, hogy a kereskedők megvárják, míg kiürülnek azok a források, akiknek nagyon sürgős a növény értékesítése, és csak ezt követően emelnek árat. Mi türelmesek vagyunk – tette hozzá az elnök.

Dr. Vörös Géza azt is elmondta, a csapadék (három hét alatt területenként változóan 90-190 milliméter között hullott) rengeteg gondot okozott az idén, éppen amiatt, hogy rövid idő alatt esett sok, és közel a betakarításhoz. Mára javult a talajok állapota, így mindenhol megkezdték az őszi vetést. Az árpát már elvetették a gazdák, hamarosan kezdik az őszi búza és a repce vetését is.

A repce és a napraforgó olaj sem rosszabb mint az olívaolaj

Bármennyire is furcsán hangzik, zsírok szempontjából a repce jobb, mint a napraforgó olaj. Pároláshoz, sütéshez kifejezetten jó megoldás a napraforgó olajat vagy az ennél jobb zsírsav-összetételű repce olajat használni. A napi tapasztalat mégis inkább az, hogy a boltok polcai roskadoznak a különböző sütéshez, főzéshez javasolt drága olíva olajoktól. Pedig a nem első préselésből nyert olívaolaj már nem túl értékes a kíméletes hőmérsékleten végzett pároláshoz, a pácolt húsok sütéséhez. A finomított repce olaj jól bírja a hőterhelést, bátran helyettesíthetjük vele a napraforgó olajat a sütés és párolás során. A szűz vagy a hidegen sajtolt repceolajat pedig salátakészítéshez, tésztaételek, zöldségek ízesítésére használjuk. A sok egyszeresen telítetlen zsírsav- és jelentős linolénsav-tartalmának köszönhetően, az olívaolaj hatásaihoz hasonlóan, az LDL- és összkoleszterinszintet csökkenti.

A napraforgó Észak-Amerikából származik, az indiánok már 3 ezer éve termesztették. Európába az 1510-es években hozták át, először dísznövényként.

(teol.hu)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Melyik repcehibrid hozza a legtöbbet? Mutatjuk az eredményt

2025. augusztus 27. 14:10

Idén 16 repcehibrid szerepelt a GOSZ–VSZT–NAK posztregisztrációs fajtakísérletében. Az eredmények értékes támpontot adnak a gazdálkodóknak.

Bőséges szüret, stabil piac – erős évet zárt az olívaolaj

2025. augusztus 20. 16:10

A 2024/25-ös szezonban az olívaolaj-termelés visszatért az élvonalba – drasztikus termésnövekedés után a fenntartható megoldásoké a jövő.

Fenntartható kertészet: merre tart az ágazat?

2025. augusztus 16. 11:10

A kertészet a fenntarthatóság, technológia és sokszínűség útján fejlődik. Mutatjuk, milyen trendek formálják az ágazat jövőjét!

Szója lombvesztés: mostantól több is belefér

2025. augusztus 15. 16:10

A szójabab akár 66%-os lombvesztést is tolerálhat terméscsökkenés nélkül – új irány a rovarvédelemben és a permetezési stratégiában.

Enyhén drágult a kukorica világpiaci ára

2019. július 24. 04:37

Emelkedett a kukorica ára azt követően, hogy az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) közölte, hogy a kukoricatermés elmaradhat a várakozásoktól.

Nagyot „hajrázott” a kukorica Magyarországon

2023. november 16. 13:40

Az őszi betakarítási munkák befejeződtek, a munkálatok végét jelentősen megnehezítette az elmúlt hetek csapadékos időjárása.

Kedvező maradt a francia gabona állapota a meleg idő ellenére

2021. június 22. 09:52

A gabonatermés besorolása Franciaországban stabil volt a június 14-ig tartó héten, a szántóföldi körülmények többnyire kedvezőek maradtak a forró időjárás ellenére – mutatták ki a FranceAgriMer mezőgazdasági iroda adatait.

Készüljön már most a júliusi munkákra!

2019. június 21. 11:35

Július hónapban rendszerint igen magas hőmérséklet uralkodik hazánkban, ezért az öntözésre kiemelt figyelmet kell fordítani, legyen szó zöldségről, vagy éppen gyümölcsről.