Növénytermesztés
Növénytermesztés

Évi 58 ezer euró támogatásról mond le egy biogazdálkodó

Évi 58 ezer euró támogatásról mond le egy biogazdálkodó

Agrofórum Online

A bajor rádióban jelent meg egy riport, amely egy olyan biogazdálkodót mutat be, aki nem pályázik és nem vesz fel agrártámogatást. Osztott-szorzott, és arra jutott, hogy a rugalmasság, hogy nem kell az előírások szerinti határidőket betartania, többet ér számára.

A termelő elmondta, hogy mi a probléma a határidőkkel, és milyen kötöttségektől szabadul meg a biogazdaságában, ha nem tartja be őket.

Határidők betartása – többet visz, mint amennyit hoz

Ha támogatásra akarna pályázni, a gazdának télen zöldítenie kell a földjét. A kapásnövényekben ezután csak február 15-től dolgozhatna. Ez az ő gazdaságában azonban már túl késői időpont lenne – magyarázza a gazda. Ha mégis betartaná a határidőt, annak súlyos következményei lennének: többször kellene a területen végigmennie a talajművelés során, megnövekedne a gyomnyomás és ez a terméshozamra is hatással lenne.

A műtrágyarendelet rá is vonatkozik

A műtrágyarendelet a jogszabályok része, és akkor is érvényes, ha nem történik mezőgazdasági alkalmazás. A termelő hangsúlyozta a rádiónak, hogy a rendeletnek is megvan a maga célja. Ő a folyékony trágya kiszórása előtt és után is felszántja a szántóföldjeit, hogy a szerves trágya a lehető legjobb hatást érje el.

Ha mindenki egyszerre kaszál, mi lesz a védendő rovarokkal?

A gazdálkodó elmondta, hogy Bajorországban magas támogatásokhoz lehet hozzájutni, ha június 15-ig nem kaszálják le a földjeiket. Ez azonban azzal a következménnyel jár, hogy ebben az időszakban szinte minden termelő ugyanabban az időpontban kaszálja le a földjét. Ezzel az előírás éppen szembemegy a saját céljával, hiszen a rovarok élettere hirtelen megszűnik, és arra sem lesz lehetőségük, hogy máshová vándoroljanak.

Ráadásul az állatoknak termesztett takarmány betakarításakor különösen fontos a rugalmasság, hogy a lehető legjobb minőségű szénát és szilázst tudják előállítani. A biogazdálkodók mindig arra törekednek, hogy állataikat elsősorban saját maguk által megtermelt, jó minőségű takarmánnyal lássák el. Ha viszont június 15-ig mindenképpen várni kell, megtörténhet, hogy a takarmánynövények már nem lesznek a betakarításhoz ideális állapotban.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

„Kivégezte” a magyar kukoricát a jelenlegi kánikula

2024. július 13. 08:10

Szakemberek szerint ebben a száraz hőségben napi mintegy 200 ezer tonnával csökken a várható kukorica-össztermés az országban.

11 tipp a meszezéshez és a talaj-pH javításához

2024. július 12. 13:40

A meszezés elvégzésére a betakarítás utáni időszak a legalkalmasabb. Ezzel a talaj pH-értéke, kalciumtartalma nő, a szerkezete pedig javul.

Óriási csalódást okozott a repce Győr-Moson-Sopronban, a szója lehet ennek a nyertese

2024. július 9. 07:40

A Kisalföldön előreláthatólag július végén fejeződik be a kenyérgabona aratása.

Virágzás után „megcukrozza” a búzát egy gazda

2024. július 8. 16:10

Egy gazdálkodó évek óta kísérletezik azzal, hogy nitrogén és cukor keverékével permetezi a búzát. Az eredmény: nagyobb fehérjetartalom és termés.

Hitek és tévhitek a biotermékekről

2019. augusztus 8. 04:37

Mitől lesz bio a bio? Mi a pontos megnevezése? Árulhatom-e a piacon a kezeletlen paradicsomomat? Csak néhány kérdés, amit nap, mint nap hallhatunk a biotermékekkel kapcsolatban.

Ökogazdálkodás 500 hektáron

2023. április 7. 06:34

Izsó Lajossal, a csárdaszállási Biocsárda Kft. ügyvezetőjével, termelési igazgatójával a termelési tapasztalatokon túl, a szűk esztendőkről, azok okairól, illetve a megküzdési lehetőségekről is beszélgettünk.

Elgondolkodtató: a vegyszerek együttes hatását nem veszik számításba a jogalkotásnál

2023. augusztus 18. 13:40

Az egyes mezőgazdasági termékekben, így a zöldségekben, gyümölcsökben engedélyezett vegyszerhatárértékek, köztük a különböző gyom-, gomba- és rovarirtók maradványainak szabályos mennyisége aszerint kerül megállapításra, hogy mekkora adag jelent veszélyt az egészségre, amennyiben kizárólag az adott élelmiszerből, kizárólag az adott vegyszer maradványa terheli szervezetünket.

Bővül a tevékenységi köre az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézetnek

2020. január 16. 09:02

A nonprofit szervezet tavaly is sikerrel folytatta 2018-ban indult szemléletformáló, ismeretterjesztő munkáját a fenntartható élelmiszergazdaság, a biogazdálkodás népszerűsítéséért.