Növénytermesztés

Ha százszor annyi batáta teremne, azt is eladnák

Agrofórum Online

A tévésekből lett gazdálkodók szerint Ásotthalom az édesburgonya központja lehet.

Ha százszor ennyi teremne batátából Ásotthalmon és környékén, azt sem győznék eladni. A tévésekből lett gazdálkodók szerint a település az édesburgonya központja lehet.

– Édesapám, Váraljai Dénes televíziós is vállalkozó szellemű volt, ő kezdett húsz éve batátát termeszteni Ásotthalmon. Addig-addig kísérletezett, míg rájött, hatékonyan boldogulni lehet ezen az éghajlaton az egyébként dél-amerikai növénnyel. A homokos talaj, a sok napsütés, a forró nyár kifejezetten kedvez a batátának. Elkezdte a szaporítást és termelést, és létrehozta a Batáta Baráti Kört, mert tudta, minél többen foglalkoznak ezzel, megosztva a tapasztalataikat, annál jobb – idézte fel a kezdeteket Váraljai Tamás, a családi vállalkozás vezetője.

– Ásotthalom akár batátaközpont lehet – teszi hozzá Váraljai Tamás, aki szintén tévés producerből váltott gazdálkodásra. Egyre terjed a zöldség híre, és hogy sok finom étel készíthető belőle. Még Borbás Marcsi is forgatott róla a Gasztroangyal című műsorában. Idén 3 ezer termelőnek adtunk el palántát, és a számuk évről évre nő.

A baráti kört az édesapa fogja össze, a vállalkozást Tamás és öccse, a közgazdász végzettségű László irányítja. Összesen 10 hektárnyi saját és bérelt földön termelnek batátát, csomagolják, felvásárolják a többi termelőtől is, és értékesítik. A napokban szedik fel a földeken az utolsó szem batátákat, kisebb földdarabokról ásóval kifordítják, kézzel felszedik.


A homokos talaj, a sok napsütés és a forró nyár kedvez a batátának – Fotó: Karnok Csaba

A palántát januárban kezdik nevelni, május végén ültetik ki, és egészen a fagyokig hagyják érni a gumókat. Nyolc fajtával foglalkoznak, különféle színűekkel és formájúakkal kísérleteznek. Kifejezetten jó áron termelhető zöldség. Ásotthalom meg tudna belőle élni, mert Tamás szerint ha százszor ennyi teremne, akkor se győznék eladni. Tonnaszámra veszik a fővárosban és környékén, aki interneten rendel, annak pár kilót is postára adnak. Decemberre elfogy az idei termés, és átveszi a helyét az import. A homok azért előnyösebb is a batátának, mert szép formájúra nő meg benne a gumó. Most egy tőről 1-1,5 kilót szednek le, vagyis hektáronként 30-40 tonna terem, de már dolgoznak az újabb, hatékonyabb módszereken. Fajtától függően egy gumó akár 20–60 dekásra is megduzzad, és a hosszúkástól a kerek tömöttig változatos a formája. A fehér színűt a cégvezető sült krumplihoz hasonló köretnek, az ismertebb sárga húsút salátába, krémlevesnek, muffinhoz, pürének ajánlja, a valamivel drágább lilát pedig leginkább érdekességnek. A levelét állati takarmánynak használják fel.

Utánanéztünk, a nagybani piacokon 500-600 forintért elérhető a batáta kilója, hipermarketben 1000-1100 forintért kínálják. Annak ellenére, hogy édesburgonyaként emlegetik, nincs köze a krumplihoz, a hajnalkafélék családjába tartozik. Glikémiás indexe viszonylag alacsony, 33 körüli, ezért javasolják cukorbetegeknek, paleodiétásoknak.

(delmagyar.hu)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kukorica felépítése határozza meg, hol teljesít a legjobban

2025. január 27. 14:40

Így maximalizálhatja a hozamot: a hibridek levélszerkezete és csőtípusa befolyásolja, hogy intenzív vagy stressznek kitett területen vethetők-e.

Direktvetés angol technológiával: van, aki erre esküszik

2025. január 23. 09:40

A német gazdálkodó több előnyét látja a no-tillnek, mint hátrányát. A speciális vetési körülményekhez pedig egy direktvető gépet vásárolt.

Hol terveznek költségcsökkentést a gazdálkodók 2025-ben?

2025. január 20. 10:10

Az árrés és a bevételek egyre kisebbek, muszáj a kiadásokat megfogni, a költségeket csökkenteni. Melyik ujjába harap a termelő?

Hogyan tervezzük a vetést, ha nem bízunk az időjárásban?

2025. január 17. 15:40

Hogyan minimalizálható a termesztési kockázat, ha kiszámíthatatlan az időjárás? Két megfontolandó felvetés, ami segíti a hozambiztonságot.

Az édesburgonya tényleg a krumpli egészségesebb alternatívája?

2024. január 2. 13:40

Észak-Karolina állam a legnagyobb édesburgonya-termelő az Egyesült Államokban, a termesztett teljes mennyiség több mint 60 százalékát itt állítják elő. Nem meglepő tehát, hogy szakmai szervezet, az Észak-Karolinai Édesburgonya-bizottság (NCSPC) segíti az ágazat munkáját, most éppen egy kutatással.

Batátát a kertekbe! I. rész

2019. január 10. 04:48

A batáta (Ipomoea batatas (L.) Lam.), vagy közismertebb nevén az édesburgonya Közép-Amerikából került Európába, ahol egyre nagyobb figyelemnek örvend. Mivel a mérsékelt égövön is gond nélkül megél, így Magyarországon is egyre többen vágnak bele termesztésébe.

Batátát a kertekbe! II. rész

2019. január 17. 05:38

A batátát nagy sor- és tőtávolságra ültetik, a kezdeti felgyomosodása igen jelentős lehet. Bár később, a hatalmas lombtömegének köszönhetően jó gyomelnyomó, a gyomprobléma megoldására érdemes agroszövetet használni. Homokos talajon termelt batátáról tövenként 1,5-2,5 kg termést takarítanak be, ahol az átlag gumóméret 200-600 g.

Milyen betegség támadta meg a batátapalánta szárát és leveleit?

2023. április 19. 04:38

Édesburgonya-palántát nevelek májusi kiültetésre a lakásban az ablak előtt, és a palántákon eddig még nem látott elváltozások nőttek, kis kiemelkedések, mint a kiütések (képet mellékelek). Leveleken és a száron is vannak. Milyen betegség ez? Meggyógyíthatók és kiültethetők lesznek?