Növénytermesztés
Növénytermesztés

Időjárás: ideális körülmények között telelnek az őszi vetések

Időjárás: ideális körülmények között telelnek az őszi vetések

OMSZ

A múlt hét tavaszias időjárása után a hétvégére visszatért a tél, és vasárnap ismét hó takarta be az ország keleti felét. A folytatásban mediterrán ciklonok határozzák meg az időjárást, a hét első felében további havazásra, csütörtöktől vegyes halmazállapotú csapadékra van kilátás – áll az OMSZ agrometeorológiai előrejelzésében.

A múlt héten a keddi átmeneti lehűlés kivételével általában véve igen enyhe, az ilyenkor szokásosnál 3-4 fokkal melegebb átlaghőmérsékletű idő volt a jellemző, erős, többfelé viharos széllel, záporokkal, hózáporokkal. Szerdán még csak délnyugaton, csütörtökön a tartósan ködös, párás északkeleti, keleti tájak kivételével már sokfelé 10 fok fölé melegedett a levegő. A hótakaró a magasabban fekvő hegyvidéki területek kivételével mindenütt elolvadt. Péntekre virradóra hidegfront vonult át az ország fölött, melyet vegyes halmazállapotú csapadék kísért, a legtöbb helyen eső, de északkeleten helyenként ónos eső, Zalában hó esett, de pénteken ez is elolvadt. A szombat este dél felől érkező melegfront havazást hozott vasárnapra a keleti országrészbe, melyből az Alföldön vékony, északkeleten 10 cm körüli hótakaró alakult ki.

Összességében 1 és 12 mm közötti csapadék hullott a héten, és az ország déli fele volt a csapadékosabb, bár a legszárazabbnak számító Dél-Baranyában most is kevés esett.

A talajok felső 20 cm-es rétege általában véve jó vízellátottságú, és lassan az alsóbb rétegekbe is leszivárog a víz. Talajfagy egyelőre sehol nem akadályozza ezt, jellemzően 0 és +1 fok között van az 5 cm-es talajhőmérséklet, ennél magasabb értékek a déli, délnyugati határszélen fordulnak elő. Az őszi vetések továbbra is nyugalomban, ideális körülmények között telelnek, károsító fagy ezen a héten sem valószínű. A nappalok hossza a hét végén már 50 perccel lesz hosszabb a téli napfordulónál.

A folytatásban jellemzően déli, délnyugati áramlással mediterrán ciklonok érkeznek. A hétfői napos idő után a hétvégéig gyakran lesz erősen felhős az ég, a hétvégén várhatók ismét napos időszakok. Szerdáig havazásra, majd a hét második felében hóra, havas esőre, esőre egyaránt számítani lehet. Összességében 5 és 25 mm között valószínű a heti csapadékösszeg, és ismét a déli és a keleti országrészben várható a nagyobb mennyiség, nagyrészt hó formájában. Ez kedvezően hat a talajok állapotára, mert a déli tájakon van nagyobb vízhiány. Erős, illetve viharos szélre pénteken és szombaton lehet számítani a Dunántúlon valamint a Hegyalja térségében.

A hőmérséklet a múlt hetinél kissé alacsonyabban alakul, de nagyobb területre kiterjedő -10 fok alatti, komoly fagyokra nem kell számítani. Kedden hajnalban az északi derült, havas tájakon, majd szombaton és vasárnap a Dunántúlon csökken -5 fok alá a hőmérséklet. Nappal jellemzően -2, +2 fokig melegszik a levegő, csütörtökön várható ennél néhány fokkal melegebb. A talajhőmérséklet is visszaesik kissé, 5 cm-es mélységben többfelé kevéssel fagypont alatt alakul majd a héten.

Jó terméshozamokat értek el idén a gazdálkodók

2019. október 10. 08:11

A 3 tonna körüli napraforgóátlag világszinten is rekord, kukoricából ugyanakkor a tavaszi szárazság miatt a várakozásokhoz képest hektáronként 1-1,5 tonnával kevesebb termett.

Kedvező termés várható az őszi betakarítású növényeknél

2019. október 1. 12:03

Az őszi betakarítású növények között kiemelt jelentőségű a napraforgó, melynek aratása javában zajlik, az 570 ezer hektáros terület közel feléről már a raktárakba került a termés.

Jó termésben bíznak a zalai gazdák

2019. szeptember 19. 12:36

Zala megyében az őszi időszakban 6500 hektár napraforgó, 29 551 hektár kukorica, 5354 hektár szója és 140 hektár cukorrépa vár betakarításra.

Elérhető az őszi búza kísérlet eredménye

2019. szeptember 16. 13:59

Összesen 45 őszi búzafajtát teszteltek az ország tíz különböző pontján a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács posztregisztrációs kísérletében. Az eredményekről egy összefoglaló kiadvány készült a gazdálkodók számára.

Agrometeorológia: záporok, zivatarok és meleg időjárás

2018. április 23. 14:51

Továbbra is meleg marad az idő, de a napsütés mellett többször erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet, és záporokra, zivatarokra, illetve esőre egyaránt számítani lehet.

Ezt a földet választottam III. rész

2019. szeptember 19. 04:36

Milyen földtípusok állnak rendelkezésünkre, melyiket válasszuk a növény igényei (pl.: savanyúföld, kaktuszföld, orchideaföld), illetve termesztési céljaink (pl.: palántaföld) tekintetében? Megéri minden növénynek „névre szóló” földet vásárolni? Melyik fajtát helyettesíthetem egy másik típussal?

Mikor fejtrágyázzuk zöldségnövényeinket?

2019. június 9. 05:38

Szakcikkünk a trágyázás időzítésének és a tápanyagok megosztásának fontosságát ismerteti a szabadföldi zöldségtermesztésben.