Növénytermesztés

Kukorica alávetése pázsitfűvel: jó tapasztalatok

Agrofórum Online

Az alávetés célja, hogy a főnövény lekerülése után az alávetett kultúra valamilyen hasznos feladatot lásson el. Ilyen lehet a talaj takarása, a tápanyag megőrzése, a humusztartalom fokozása és a talaj mikrobiomjának gazdagítása.

Bár Magyarországon az alávetést inkább őszi vetésű kultúráknál használják, mert a tavaszi vetésűek esetében nem minden esetben megfelelő már a klíma, ez a kísérlet is bizonyítja, hogy a fajgazdagság növelése jó hatással van a fő növénykultúrára.

Harmóniában a két kultúra

Ebben a projektben vörös csenkeszt használtak, amely egy lassan növő fűfaj, és ideálisnak tekinthető alávetésre. Öt különböző, eredetileg gyepterületről származó vöröscsenkesz-fajtát teszteltek. Emellett azt is vizsgálták, hogy a különböző talajherbicidek milyen hatással vannak az alávetett fűre, amire azért volt szükség, mert az alávetésnél a legfőbb probléma a gyomosodás.

A kukoricát 9,5 növény/négyzetméter sűrűséggel vetették, a kukoricasorok között pedig 35 cm széles sávban szórták ki a vörös csenkeszt, 6 kg/ha mennyiségben. Az egyes kukoricatövek és az alávetett növény között 20 cm távolságot hagytak annak érdekében, hogy a kukorica gyökereinek ne kelljen konkurálniuk az alávetett növényekkel.

A talaj meghálálta

A vetéshez egy régebbi kukorica-vetőgépet használtak, amelyet egy speciális alászóró berendezéssel egészítettek ki. Az elemzések során kiderült, hogy a kukoricatermesztés alászórással terméshozamban nem mutat különbséget a hagyományos, alászórás nélküli kukoricatermesztéshez képest. A 2022-es száraz évben a terméshozamok még kicsit magasabbak is voltak.

Az alávetés a nitrogén téli tárolása szempontjából is előnyösnek bizonyult, és segített mérsékelni a tápanyagveszteséget. Az alacsony humusztartalmú területeken a humusztartalom javult, és a földigiliszták számának növekedése volt megfigyelhető. A vörös csenkesz mellé pedig találtak jól használható, kompatibilis gyomirtó szereket.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A cirok gyomirtásának kihívásai + videó

2025. június 27. 16:10

A cirok növényvédelmi kihívásainak zömét a gyommentesítés képezi. Soron következő videónkban ezt a témakört járjuk körbe - A tábla széléről.

Változik a szabályozás: átláthatóbb vízhasználat a cél

2025. június 20. 14:10

2025 júniusától új rendelet szabályozza a mezőgazdasági kutak engedélyezését, de a háztartási kutak többségét továbbra sem érinti a változás.

Szója, ami „beszél”: érzékelők figyelik az egészségét

2025. június 15. 13:10

Szenzorokkal „megszólal” a szója: amerikai kutatók olyan eszközöket fejlesztettek, melyek a növények állapotát közvetlenül mérik.

Burgonya fókuszban – jövőépítés nemzetközi szemlélettel

2025. június 4. 16:10

A burgonya világnapjához kapcsolódó szakmai konferencián hazai és európai szakértők vitatták meg a termesztés, kereskedelem és fogyasztás aktuális kihívásait és lehetőségeit.

Merre tart a ,,genetikailag módosított” Európában?

2022. augusztus 10. 12:12

A jelenség mögött egyrészt az ukrán-orosz háború állhat. De mi is az eddigi ,,egyenleg”?

Korszakváltás küszöbén: 600–650 ezer hektárra fog csökkenni a szemes kukorica vetésterülete Magyarországon

2024. november 21. 08:10

Az EU déli tagállamai a kukoricánál stabilan magas hozamokkal dolgoznak. Kukoricát csak oda vetnek, ahol minden igényét ki tudják elégíteni.

A várható hőség miatt emelkedtek az árak

2021. június 29. 08:17

Párizsban a malmi búza és a kukorica is 0,7-0,7 százalékkal drágult, miközben a repce árszintje 2,2 százalékkal került feljebb.

Alakul a csőpenészedés, sebzés útján fertőznek a gombák

2024. augusztus 5. 09:10

A csőpenészedés alatt olyan gombák megjelenését kell érteni a kukorica termésén, amelyek a látható jelenlét mellett még egy durvább problémát is jelentenek a felhasználók számára. Szinte mindegyik ilyen kórokozó valamilyen mikotoxint termel.